Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky neberte to tak vážně, je to legrace a my náplavy si tak samy říkáme, tak o co jde? a že hledá rodilou pražandu, no a co, někdo zase hledá štíhlou brunetku, dyť je to jedno ![]()
@petra_dwo píše:
Jinak vždycky mě zajímalo, jestli se tohle Pražák/cokoliv jinýho řeší i v cizině. Pařížan, Říman, Oslan, Londýňan,… (asi se to takhle blbě nepoužívá, ale už mi to nějak nemyslí) vs. zbytek země.
Já myslím že ano, ale většinou je to myšleno v legraci…
@Allee píše:
Holky neberte to tak vážně, je to legrace a my náplavy si tak samy říkáme, tak o co jde? a že hledá rodilou pražandu, no a co, někdo zase hledá štíhlou brunetku, dyť je to jedno
Nene vážně to neberu, spíš jsem si pomyslela něco o jeho inteligenci… Škoda, že jsem ten inzerát už nenašla, bylo to opravdu napsáno tak pohrdavě…
Jsem taky náplava, už sedm let
Já jsem z Jeseníků, chlap rodilý Pražák a prý by jinou nebral
![]()
V legraci to mozna mysleno je, ale je na tom i dost praktickeho. Rodila prazacka nebude mit rodice na morave, za kterymi bude chtit 2× mesicne jezdit X00 km, babicky na hlidani budou v dosahu apod. Jinak vetsina mych kamaradu prisli di Prahy az na vysoke, nikdo je nijak negativne nevnimLal, ani v nejmensim se to nerozlisovalo.
@origo píše:
Já myslím že ano, ale většinou je to myšleno v legraci…
Tak já pořád doufám, že i tady (jako ČR) je rozumná většina, co to myslí jen tak jako pošťouchnutí. Já si zas jako rodilá Pražačka vzala rodilýho vesničana, z malý vesničky z Moravy, a teda pár blbů jsem potkala, který mi hned předhodili, co tam mam co pohledávat, ale zas alespoň se ukáže hned, kdo je co zač
A naštěstí většina lidí to neřeší, kdo odkud je. Krom mýho švagra, kterej je samozřejmě z téže vesničky, přestěhoval se do Prahy a teď bych i věřila, že ten inzerát si podal on ![]()
Tak já mám opačný postřeh. Bydlela jsem v malém městečku u Brna a život tam byl takový vesnický, lidi se znali, v hospodě chlapi probrali kde co apod. V 90-tých letech se tam ale začali „naplavovat“ Brňáci. Spousta z nich si s sebou přinesla životní styl, který tam prostě nepatřil. Tím pádem starousedlíci a nově příchozí nikdy pořádně nesplynuli a nově příchozí jsou pro starousedlíky prostě jenom „náplavy z Brna“ ![]()
Ahoj,
Ja znám rodily prazaky 2, jinak jsou všichni naplavenimy včetně nás:D jsme z jižních cech z krumlova. Jen děti máme rodily prazaky:D
@Cuddy píše:
V legraci to mozna mysleno je, ale je na tom i dost praktickeho. Rodila prazacka nebude mit rodice na morave, za kterymi bude chtit 2× mesicne jezdit X00 km, babicky na hlidani budou v dosahu apod. Jinak vetsina mych kamaradu prisli di Prahy az na vysoke, nikdo je nijak negativne nevnimLal, ani v nejmensim se to nerozlisovalo.
Taky mám plno kamarádů Pražáků - a nikdo nade mnou nos neohrnoval ![]()
Naplavenina nepoužívám, je to pro mě hanlivé, stejně jako jsem nikdy nechápala takovou tu opravdovou nenávist mezi Pražáky, Brňáky a zbytkem vesmíru
.
@origo Polovina lidí v Praze je z Moravskoslezského kraje… Praha je spíš taková ostravská enkláva trochu víc na západ.
Když se podívám kousek dál, tak rodilých Pražáků znám několik, ale nikdo z nich nemá oba rodiče rodilé Pražáky. Vždy jeden nebo oba jsou naplavení.
Do jaké generace to ten pisatel inzerátu chtěl? Resp. když se někdo narodil na Kladně a pak žil celý život v Praze, tak by už prošel?