Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kelsey píše:
Dobře. Cihla byl velký příklad. Pravděpodobnější je klacek. Navádět dítě, že má zlo oplácet zlem. Nepřijde mi to ok. Ale dělej, jak uznáš za vhodné.
Prosím tě, normální dítě nikoho brát klackem nebude. Pokud už někdo takto ubližuje a dítě je schopné se bránit, ať se brání. Ano, chápu, naběhnout si na klacek může být nebezpečné, to uznávám. Nenavadim dítě, že má zlo oplácet zlem, ale říkám mu, že když je potřeba se bránit, ať to udělá.
Zakladatelka
Já ale píšu, že pokud by to viděli, že syn si začal tak to rozhodnutí respektuji! Ale paní vychovatelka tam nebyla a měla být s nimi ve třídě. Takže pokud ví, že se oba pobili, tak mají být potrestáni oba dva pokud to tak chtějí. Ale dát napomenutí za něco co ani jedna neviděla a dát jí jen jednomu mi spravedlivé nepřijde a určitě si chci s paní učitelkou promluvit
@jita22 píše:
Nemůžu, ale tady se bavíme o oplácení. Nicméně, pokud mu bral aktovku a jinak mu ubližoval, dobře mu tak. Pokud si začal zakladatelky syn, tak je to blbě, ale reagovala jsem na tvůj příspěvek o oplácení.
a fyzický atak je v pořádku v případě braní aktovky? v takové míře že nechá třeba jizvu na obličeji?
jsou to děti, které to nedokážou odhadnout, zakladatelka nepíše o dlouhodobějším problému, takže ojedinělý konflikt a výsledkem je např. jizva v obličeji a je to v pořádku?
a když jeden do něj žduchne, od žduchne zpět, dítko si rozrazí hlavu a skončí v nemocnici tak stále ok? a když se bouchne tak blbě že bude do konce života poznamenán? taky ok? za to, že do někoho v šesti letech žduchl? ![]()
Ok, pokud je oplácení jejich volbou, tak se vším všudy a to včetně toho, že mu to druhý mu to vrátí daleko víc, anebo zranění druhého tak, že bude mít popotahování…za mě by se děti měli učit konfliktní situace i jinak, než jen fyzickým útokem…
@Livi92 píše:
A nebo půjde dítko za učitelkou. Přijde kolečko promluv a domluv. Agresor vše odkývá s andílkovským výrazem, a pak dá druhému dvojnásob, aby si pamatoval, co se mu stane, když na něj bude žalovat. Tak to zhruba bylo u nás ve čtvrté třídě.Skončilo to ve chvíli, kdy od jedné oběti jednu chytil a najednou viděl, že na budku může dostat i on.
no, my to ve třetí třídě řešíme taky a dopadlo to tak, že poté co se dítko bránilo, dostalo zpět od agresora tak, že jsem ráda, že to skončilo „jen“ modřinou. A agresor pokračuje dál. Je to řešení? ![]()
@jita22 píše:
Ale ten spolužák si začal.To je stejné jako piromé zákony, že když na tebe někdo vezme nůž, nesmíš na chudáčka vzít pušku, abys mu neublížil.
a když jsme v tom předjímání, jak to mohlo být -) není důvodem, proč má zakladatelčin potrestání a druhý ne fakt, že on vše oplácí fyzicky a je on tím agresorem?
jen na zamyšlení, jakou mu to dost možná dělá „pověst“ ![]()
@Anonymní píše:
Zakladatelka
Já ale píšu, že pokud by to viděli, že syn si začal tak to rozhodnutí respektuji! Ale paní vychovatelka tam nebyla a měla být s nimi ve třídě. Takže pokud ví, že se oba pobili, tak mají být potrestáni oba dva pokud to tak chtějí. Ale dát napomenutí za něco co ani jedna neviděla a dát jí jen jednomu mi spravedlivé nepřijde a určitě si chci s paní učitelkou promluvit
to udělej, dost možná se dozvíš něco, co nevíš a co postaví situaci do jiného světla…
A už to tu opět začíná zkoluzávat takového toho věčného boje dvou táborů. A vše to začalo útokem od @Zvonielka směrem k zakladatelce, že se má zamyslet co naučila své dítě. ![]()
Vždyť sama zakladatelka hned v úvodním příspěvku uvádí, že si je vědoma toho, že se její syn nezachoval správně.
Může mi někdo říct, co víc může rodič udělat v takové situaci, kdy konflikt již proběhl?? Zakladatelka uznala svou (synovu) část viny. Co víc ze své pozice, kdy nebyla přítomna u konfliktu a vlastně ani nikdo jiný, má tedy udělat?
Jako upřímně - mě osočit matka druhého účastníka potyčky, že se JÁ mám zamyslet nad tím, co jsem JÁ naučila své dítě, tak ji pošlu ho háje zeleného a dodám, že já se zamyslím, až ona se zamyslí…
Neustale vtloukam deckam do hlavy, ze v pripade konfliktni situace maji hledat pomoc u dospeleho, decka to resi jako decka, dochazi pak ke gradaci konfliktu a muze to skoncit zranenim. Vinik je ten, kdo zranil. Stokrat muze opakovat, ze si nezacal.
A doplnim, rodice me obcas obvinuji, ze jsem nezakrocila i proti tomu druhemu. Vedi prd. Na nastenku to, jak resim konflikty, nedavam
Příspěvek upraven 15.03.23 v 19:27
Zakladatelka
Já nemůžu říct, že můj syn říká pravdu nebo ne. Mně řekl, že ho napadl jako první. A to tvrdí i druhý chlapec. Nemyslím si, že by můj syn napadl někoho první, ale samozřejmě dítě se chová kolikrát jinak ve škole a doma. Mně spíš vadí, že vychovatelka, která má dělat svoji práci a být ve třídě, tak nebyla přítomna a že to sdělí třídní učitelce co se stalo chápu, ale jak může potrestat syna za něco co ani jedna neviděla
a taky se mi nelíbí postup. Ano napsalo to do žákovské knížky, ale kdyby mi to vychovatelka neřekla, tak o ničem nevím a jen si to přečtu v ŽK. Já bych si takový postup aspoň představovala tak, že mi zavolá a domluvíme si schůzku.
@Zvonielka píše:
No prijit moje dite domu se skrabancem od jineho, tak to zacnu resit nejenom se skolou ale pockam si i na rodice. A ne u nas ve skole se deti mezi sebou neperou, ani na sebe neutoci
Klidne bez do skoly a odmitej napomenuti, ale taky se zamysli nad tim co si naucila vlastni dite…
Ale ano, jenom o všem nevíte. Zase nebuďte naivní.
@lucad77 píše:
Ale ano, jenom o všem nevíte. Zase nebuďte naivní.
no nevím, ani u nás se v první třídě nebijí běžně tak, aby měli šrámy v obličeji
jedna věc je nějaké žduchnutí, druhá už zranění, kde teče krev nebo zůstávají modřiny…jako matce zraněného dítka by se mi teda taky moc nelíbilo, kdyby mi dítko přišlo se šrámem s tím, že ho napadlo jiné dítko a nic se neřešilo, protože se to děje běžně…no, už kvůli nám všem doufám, že ne.
@Keyllah píše:
no nevím, ani u nás se v první třídě nebijí běžně tak, aby měli šrámy v obličejijedna věc je nějaké žduchnutí, druhá už zranění, kde teče krev nebo zůstávají modřiny…jako matce zraněného dítka by se mi teda taky moc nelíbilo, kdyby mi dítko přišlo se šrámem s tím, že ho napadlo jiné dítko a nic se neřešilo, protože se to děje běžně…no, už kvůli nám všem doufám, že ne.
Tak jasně, netvrdím, že musí téct krev. Ale tvrdit, že se děti nikdy nepoškorpí je prostě nesmysl. Ten šrám mohl být jen dílem náhody. A jako učitelka dodám, že tyhle žabomyší války se strašně špatně vyšetřují. Většinou to totiž bývá tak, že kdo si přijde stěžovat, že mu někdo jiný něco dělá, tak podrobnějším zkoumáním se zjistí, že vlastně není tak nevinný a že tomu cosi předcházelo. Nebavím se o cílené šikaně, ale o běžných dětských konfliktech. A je třeba nastavit nějakou hranici, protože jinak si bobánci navyknou chodit žalovat jeden na druhého i několikrát za den a v drtivé většině případů se jedná o naprosté blbiny. Ono je někdy dobré ty děti nechat, ať si to vyřeší mezi sebou sami. Sourozencům doma jistě taky pořád neděláte soudce.
A k tomu, že tam vychovatelka nebyla - možná si skočila na WC, na to má právo. Úraz se může stát, i když u těch dětí stojíte. Mně si takhle jedna holčina zlomila ve třídě ruku, stála metr ode mně, najednou proběhl kolem větší spolužák a shodil ji na zem. Neměla jsem absolutně šanci zareagovat.
Dávat za dětskou šarvátku napomenutí je přehnané, to jsem psala již dříve.
@lucad77 píše:
Tak jasně, netvrdím, že musí téct krev. Ale tvrdit, že se děti nikdy nepoškorpí je prostě nesmysl. Ten šrám mohl být jen dílem náhody. A jako učitelka dodám, že tyhle žabomyší války se strašně špatně vyšetřují. Většinou to totiž bývá tak, že kdo si přijde stěžovat, že mu někdo jiný něco dělá, tak podrobnějším zkoumáním se zjistí, že vlastně není tak nevinný a že tomu cosi předcházelo. Nebavím se o cílené šikaně, ale o běžných dětských konfliktech. A je třeba nastavit nějakou hranici, protože jinak si bobánci navyknou chodit žalovat jeden na druhého i několikrát za den a v drtivé většině případů se jedná o naprosté blbiny. Ono je někdy dobré ty děti nechat, ať si to vyřeší mezi sebou sami. Sourozencům doma jistě taky pořád neděláte soudce.A k tomu, že tam vychovatelka nebyla - možná si skočila na WC, na to má právo. Úraz se může stát, i když u těch dětí stojíte. Mně si takhle jedna holčina zlomila ve třídě ruku, stála metr ode mně, najednou proběhl kolem větší spolužák a shodil ji na zem. Neměla jsem absolutně šanci zareagovat.
Dávat za dětskou šarvátku napomenutí je přehnané, to jsem psala již dříve.
pokud to končí šrámem v obličeji nebo tekoucí krví a útočník je agresor (což my ani zakladatelka nevíme, ale učitelka třeba ano), tak si myslím, že napomenutí je naopak vhodné a třeba to ponoukne rodiče k řešení. Třeba už chtěla učitelka dát jasně stopku fyzickému napadání, kde je ta hranice? tekoucí krev? zlomenina? v první třídě??
@Keyllah píše:
pokud to končí šrámem v obličeji nebo tekoucí krví a útočník je agresor (což my ani zakladatelka nevíme, ale učitelka třeba ano), tak si myslím, že napomenutí je naopak vhodné a třeba to ponoukne rodiče k řešení. Třeba už chtěla učitelka dát jasně stopku fyzickému napadání, kde je ta hranice? tekoucí krev? zlomenina? v první třídě??
Já bych ani v takovém případě v 1. třídě napomenutí nedala. Ne při prvním přestupku. Ale každý to samozřejmě může řešit, jak uzná za vhodné.
@lucad77 píše:
Já bych ani v takovém případě v 1. třídě napomenutí nedala. Ne při prvním přestupku. Ale každý to samozřejmě může řešit, jak uzná za vhodné.
tak my nevímě, jestli je to první přestupek, nebo pohár už jen přetekl…to neví ani zakladatelka a proto si myslím, že by za učitelkou měla jít a v klidu to s ní probrat. Třeba je vše trochu jinak. Já jsem teda raději, když to učitelka řeší a hlídá, už při prvním vážnějším konfliktu, kde teče krev/je zranění, třeba se jí podaří situaci vyřešit, aby se neopakovala a zavčas zamezí možnému pokračování…