Narcistická matka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
13.12.23 09:27
@Anonymní píše:
Tohle svalování viny už na malé děti je opravdu zhoubné. Já třeba nikdy neslyšela promiň. Jen já si dělala srandu. Ty nechápeš srandu. Přitom to bylo řečeno vztekle v konfliktu. Ale chyba je opět u mě, nechápu srandu.
Ty bonmoty by se daly vydat
knižně, já ji ale nechci ublížit a svým způsobem se snažím jí nějak dostat do přízně, i když vím, že to nejde a dostanu se vždy akorát do průseru. Vždy je tam ale takový náznak něčeho hezkého a pak opět bohužel zase to sjede do starých kolejí. Většinou když se mi zrovna něco daří, jsem v nemilosti.

Doporučuju knihu Manipulativní rodiče - ta mne vyléčila z jakékoliv snahy o nápravu, líbeznost. Je to nemoc, je to čirý zlo, je to čirej vztek a nenávist k těm dětem. Řešila jsem to pak v psychoterapii, stále řeším a jsem na cestě, ale tahle kniha mi otevřela oči opravdu slušně a bolestivě. Ale ulevilo se.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.12.23 09:29

Jo a těch bonmotů je tam tolik, a tak přesných, že na tom právě člověk pochopí princip jejich mozku, toho zla a toho, že jsou jak přes kopírák. Zírala jsem, kdo to u nás kdysi všechno sepsal.. no nebyl u nás, ono to platí pro všechny tyhle zmije rodičovský bez výjimky. Bez šancí na zlepšení.

• Citovat
  • Upravit
200
13.12.23 09:39
@Anonymní píše:
Tohle svalování viny už na malé děti je opravdu zhoubné. Já třeba nikdy neslyšela promiň. Jen já si dělala srandu. Ty nechápeš srandu. Přitom to bylo řečeno vztekle v konfliktu. Ale chyba je opět u mě, nechápu srandu.
Ty bonmoty by se daly vydat
knižně, já ji ale nechci ublížit a svým způsobem se snažím jí nějak dostat do přízně, i když vím, že to nejde a dostanu se vždy akorát do průseru. Vždy je tam ale takový náznak něčeho hezkého a pak opět bohužel zase to sjede do starých kolejí. Většinou když se mi zrovna něco daří, jsem v nemilosti.

To je přesně to nejhorší - ten náznak něčeho hezkého, jak podáš ten prst a vezme Ti ruku. Říkáš si pak: když dělá tohle, přece mě musí mít aspoň trochu ráda. Ne. Moje mamka to “hezké” dělá jako divadlo před ostatními lidmi, aby vypadala úžasně a bezchybně.
Mě nikdy neřekla promiň ani já si dělala srandu. Vždy mě seřvala, seřezala nebo něco (třeba neprávem - neříkám že vždy) a pak jsem se jí já musela jít omluvit, že mě seřezala. Kdybych to neudělala, byly by takové scény a dusno, že to nechcete, raději se omluvíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
13.12.23 10:03
@pozitivnispirala píše:
Ještě by mě zajímalo, jak to maj s vašima matkama ostatní členové rodiny? Taky odstřihli, nebo podlehli, nebo jí nastavujou zdrcadlo?Já sem u nás jediná, kdo se ten vztah snaží narovnat. Otec po sobě nechá s viditelnou nevolí šlapat a pak jednou za čas vybouchne, ale naprosto nekonstruktivním způsobem, takže ona je pak zas ta chudinka, co má manžela cholerika. Sestra totálně podlehla, matka ovládá celý její život i rodinu (je jí ke 40). Babička se matce vyhýbá, sama je strašně sebestředná, a babičky život zas ovládá teta. Teta s matkou se nebaví od smrti dědy, pohádaly se o dědictví. Prostě srandy kopec. Naštěstí bydlím daleko a s manželovou širokou rodinou máme vztahy normální.

U nás je to podobně, s matkou v poslední době udržuju čistě formální vztah, neříkám žádné důvěrnost apod, volám tak jednou za týden až deset dní. Můj manžel s ní nemluví, jednu dobu se to zlepšilo, zvala nás i na obědy, on si s mým otcem docela rozumí, ale pak proti nám vystartovala, a řekl, že s ní skončil nadobro. Sestra je zcela pod jejím vlivem, přesně, jak u tebe. Teta s matkou také nemluví od smrti babičky, pohádaly se taky kvůli dědictví. Každopádně mít narcistickou matku je děs a strašně smutný.

• Citovat
  • Upravit
1844
13.12.23 10:18
@Anonymní píše:
Já se i jednou ptala. Udělala jsi ty někdy v životě chybu? Neřekla na to nic.

Ha-ha-ha :lol: :lol: To samé já, byla jsem tehdy mladá dospělá. Odpovědí bylo také mlčení - plus zdutý obličej :D. Tehdy mne napadlo (logika): ty musíš mít strašně malé sebevědomí, že tohle nedokážeš. No a to je podstata narcisty: sebevědomí ve své mysli nula, ale nikdo o tom nesmí vědět. :cert: :cert: Proto se tváří, že jeho sebevědomí dotýká se hvězd. :D Skutečně sebevědomí lidé se chovají úplně opačně jako on. :)

Příspěvek upraven 13.12.23 v 13:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
13.12.23 10:23
@Anonymní píše:
Doporučuju knihu Manipulativní rodiče - ta mne vyléčila z jakékoliv snahy o nápravu, líbeznost. Je to nemoc, je to čirý zlo, je to čirej vztek a nenávist k těm dětem. Řešila jsem to pak v psychoterapii, stále řeším a jsem na cestě, ale tahle kniha mi otevřela oči opravdu slušně a bolestivě. Ale ulevilo se.

Přesně. Já uvedu autorku: Isabelle Nazare-Aga.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.12.23 11:01

Ja bych zas doporucila web psychologie.cz, je tam o narcismu a manipulatorech nekolik clanku, prednaska, dokonce kurz, jak sebou nenechat manipulovat, a vsechno je to tvoreno ceskymi odborniky a pritom psano pro lidi :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
13.12.23 12:18
@pozitivnispirala píše:
Ja bych zas doporucila web psychologie.cz, je tam o narcismu a manipulatorech nekolik clanku, prednaska, dokonce kurz, jak sebou nenechat manipulovat, a vsechno je to tvoreno ceskymi odborniky a pritom psano pro lidi :palec:

Opět musím s tebou nesouhlasit.
Za prvé: čtení tohoto webu není zadarmo, že?
A za druhé: občas se k tomu časopisu dostanu. A články v něm jen kloužou po povrchu, do hloubky se zásadně nedostanou. Jsou fakt o hovvvně.
A za třetí: co jsi chtěla říct, že „tvoreno ceskymi odborniky“? (tahle poznámka mne namíchla nejvíc) To jsou takoví „experti“ jako ti, co tlachali v mejnstrejmu o covidu. Tihle „experti“ takovým, jako je Jan Dvořák na Youtube (co to zažil a pak o N studoval na netu - a to poznatky od skutečných expertů, kteří ale nežijí v ČR), ale třeba i Jan Kinkor, nesahají ani po malíček na noze!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.12.23 19:18

@BeaL Tak to si asi pleteš časopis Moje psychologie a web psychologie.cz, nijak spolu nesouvisí. Na web psychologie.cz přispívají pouze psychologové, psychiatři, výjimečně koučové. Doporučuju se podívat ;)

Čtení části webu je zadarmo, články otevřené pro veřejnost se průběžně mění. Jinak je to na předplatné, některé kurzy se tuším dají pořídit i samostatně: https://psychologie.cz/…anipulovat2/
Tady je pár odkazů na aktuálně otevřené: https://psychologie.cz/…-s-narcisem/ , https://psychologie.cz/…ra-narcismu/https://psychologie.cz/…eni-do-sebe/

Například přednáška https://psychologie.cz/…s-v-zrcadle/ od paní doktorky Večeřové je podle mě top. Ale jen pro předplatitele, to už si každý zváží sám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
14.12.23 20:19

@pozitivnispirala
Děkuji za reakci. Ale víš, pokud chceš nastavit narcistům „laskavé hranice“, tak to ještě musíš hodně studovat. Člověk poučený (správnými informacemi) by tohle napsat nemohl. Považuj to za laskavé varování. :) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.12.23 21:10
@BeaL píše:
@pozitivnispirala
Děkuji za reakci. Ale víš, pokud chceš nastavit narcistům „laskavé hranice“, tak to ještě musíš hodně studovat. Člověk poučený (správnými informacemi) by tohle napsat nemohl. Považuj to za laskavé varování. :) :mavam:

Přesně takhle komunikuje moje matka :D Dík za perfektní ukázku :D

Úplně mi to připomnělo klasiku transakční analýzy - Jak si lidé hrají (E. Berne). Taky doporučuju, myslím, že to s narcismem a manipulací taky částečně souvisí, např. některé argumentační fauly postavením sebe sama do role rodiče a druhého do role dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.12.23 21:34

@BeaL Ale já si takhle na rodiče a dítě popravdě s tebou hrát nechci. Ocituji random pasáž, kterou jsem právě našla na netu, ale skvěle to vystihuje: „Protože o to šlo. Tnout do mě. Tím se pozná hra od běžné konverzace, hra je nebezpečná, dramatická a někdo při ní schytá ránu. Ten, kdo ránu dá, ať už naschvál či podvědomě, získá navrch a ukojí svoji potřebu stejně, jako když se hladový pořádně nadlábne ve vybrané restauraci. Takže pozor, s kým stolujete a jestli vám zrovna neokusuje ruku…“ (podnikavka.cz)
Takže od tohoto stolu odcházím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová