Nárok na nemocenskou u DPČ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3
30.7.14 09:03

No tak to je přesně to, čeho jsem se obavala :-( Pracovat až do začátku listopadu nebude žádná slast ale asi to bude lepší než přijít o mateřskou…i když o žádnou zazračnou částku nepujde. A na rodičák by měla mít nárok každá mamina po porodu ne? A zaplatit si sama socialni když budu na nemocenské by asi nešlo co? :-(. Měla bych vubec nárok na mateřskou kdybych nepracovala v září a v říjnu a jen si v listopadu vydělala 2500??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
30.7.14 09:35

@Sarkasa Pokud ti to i bez září a října dá 270 dní za poslední 2 roky, tak ten listopad stačí. A sama si sociální zaplatit nemůžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
30.7.14 13:16

Aha tak to ti moc dekuji za radu. Já jsem se právě ptala na sociálce a pani mi řekla že mužu jit klidně hned na nemocenskou a pak přímo na mateřskou… ještě že jsem se dívala do diskuzi a zjistila že je to uplně jinak než mi pani řekla…asi měla málo informací :-). Aspon ted vím jak se mám zařídit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
30.7.14 13:37

@Sarkasa No, ono je u DPČ zásadní, jak máš napsanou smlouvu, pokud v ní máš, že máš každý měsíc tolik a tolik peněz a je to víc jak těch 2500,– tak jsi v pohodě a i když půjdeš na nemocenskou, tak nárok máš.
Problém nastane pokud tam ten výdělek definovaný není a spadá to do kategorie „zaměstnání malého rozsahu“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
31.7.14 13:30

@Sarkasa - tady posílám zprávu ze SSZ

k Vašemu dotazu, zda budete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) ze zaměstnání na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), kterou máte uzavřenou v souběhu s pracovním poměrem, sdělujeme:

Podle ustanovení § 14 odst. 2 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, se podmínky nároku pro každou dávku nemocenského pojištění posuzují v každém pojištění samostatně. V případě souběhu více pojištění, jestliže by byly podmínky nároku na dávku splněny v každém z nich, však náleží dávka (kromě vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství) jen jednou. To platí jak v případě souběhu zaměstnání u různých zaměstnavatelů, tak i v případě souběhu zaměstnání u téhož zaměstnavatele.

K zaměstnání na DPČ dále uvádíme:

Od 1. 1. 2014 byl zákon o nemocenském pojištění upraven tak, že se u DPČ již nepřihlíží k délce trvání zaměstnání, jak tomu bylo do 31. 12. 2013. U zaměstnanců na DPČ se z hlediska účasti na nemocenském pojištění může jednat buď o zaměstnání malého rozsahu nebo o zaměstnání ostatní.

Základní podmínka pro účast na pojištění u zaměstnání malého rozsahu se v podstatě nezměnila a zaměstnanec je pojištěn jen v těch měsících, v nichž dosáhl započitatelného příjmu alespoň 2 500 Kč. U zaměstnání ostatního je rozhodujícím kritériem pro účast na pojištění výše sjednaného měsíčního příjmu aspoň ve výši 2 500 Kč. Ze zaměstnání ostatního je zaměstnanec účasten pojistného od vstupu do zaměstnání po celou dobu trvání zaměstnání. Jestliže je zaměstnanec účasten nemocenského pojištění, je zároveň účasten i důchodového pojištění; zaměstnavatel musí z jeho započitatelného příjmu i sám za sebe platit pojistné bez ohledu na výši, v jaké zaměstnanci příjem zúčtoval. V takovém případě vznikne (za splnění i ostatních zákonných podmínek) nárok na dávky nemocenského pojištění včetně nemocenského při dočasné pracovní neschopnosti a pojištěná doba se zhodnotí i pro nárok a výši dávek důchodového pojištění. Jde-li o zaměstnání malého rozsahu, musí kromě obecných podmínek nároku na dávku být splněna rovněž podmínka, že k sociální události (nástupu na PPM) došlo v kalendářním měsíci, ve kterém trvá účast na nemocenském pojištění, tedy že příjem v tomto měsíci dosáhl alespoň částky 2 500 Kč.

O dávkách nemocenského pojištění včetně PPM rozhodují okresní správy (v Praze Pražská správa, v Brně Městská správa) sociálního zabezpečení na základě konkrétních a doložených údajů. Správy jsou povinny podle § 84 odst. 2 písm. o) zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění poskytovat občanům i zaměstnavatelům potřebné informace a vysvětlení. Obracejte se proto s požadavkem na informace o nárocích na dávky nemocenského pojištění na tohoto nositele pojištění, jehož příslušnost je dána sídlem Vašeho zaměstnavatele. Můžete rovněž vyhledat webové stránky MPSV www.mpsv.cz a České správy sociálního zabezpečení www.cssz.cz, kde je z tohoto úseku rovněž umístěna řada informací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
31.7.14 13:50

@Evka73 :-) takže vlastně přesně to co jsem napsala, akorát je občas (pro nás laiky) problém rozhodnout, do které kategorie to patří…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
24.11.14 05:58

Ahojky holky

Ahojky potřebovala bych poradit
Mám smlouvu na dpč a muj sny začal marodit babička též tak že mi odpadlo hlídání mám oddělaný celý tento měsíc byla jsem každý den v práci a ted mi říkají že mi paragraf na prcka nezaplatí :evil:. nejde mi o peníze jde mi jen o to že se jím celý rok člověk snažil vyjít vstříct vubec jsme nemarodila a pokud mi marodil syn vždy byl u babičky ale ted se to hold posralo a hlídání nemám příjde mi to tak trochu jako vykořistování jsem jedina v práci co má doma malé díte.
Mužou si to dovolit? Děkuji za jakou koliv odpověd Fantazii :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.4.16 20:07

Ahoj děvčata, chtěla bych se zeptat, moje maminka pracuje na DPČ, před měsícem dostala infarkt, bude tak rok doma, jestli se vůbec do práce vrátí, nárok na nemocenskou má, měla ten měsíc víc jak 2500,–, ale bude jí po celou dobu nemocenské propláceno zrdravotní a sociální pojištění? A bude tu nemocenskou moct mít vůbec tak dlouho? Nikde se to nemůžu dočíst… :? Má smlouvu na dobu určitou - 1 rok… předem díky za jakoukoliv reakci… Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1993
28.12.18 16:18

Ahoj holky. Pokud má někdo dpc a bude na Pn 3 týdny od začátku měsíce, což znamená, že si vydělá v daný měsíc nad 2500 ale až po ukončení pn, bude mít nárok na proplacení pn I z této dpc? Nebo se to týká jen výdělku v daném měsíci před zahájením pn. Děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat