Nárok na proplacení přejíždění mezi klienty?

232
4.6.18 21:22

Nárok na proplacení přejíždění mezi klienty?

Prosím poraďte číslo paragrafu, kde v zákoníku najdu odpověď na mou otázku. Má zaměstnavatel právo neproplácet zaměstnanci čas strávený na cestě mezi jednotlivými klienty? Se zaměstnavatelem jsme se dohodli, že se mi pracovní doba začne počítat v okamžiku, kdy přijedu ke klientovi a skončí okamžikem odjezdu od něho. Nepočítá mi tedy dobu strávenou z kanceláře ke klientovi. Zdá se mi ale už moc, když mi nechce proplácet dobu strávenou na cestě mezi jednotlivými klienty. Už tak někdy v autě strávím přes dvě hodiny času denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
45724
4.6.18 21:24

To je pěkná blbost to vám musí proplatit, je to normální pracovní cesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
4.6.18 21:25

@Aristolochia To asi záleží jak máš psané místo výkonu práce ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
4.6.18 21:43

Nemusí. Záleží na tom jak máš postavenou pracovní smlouvu. Stačí tam mít napsáno místo výkonu česká republika a v kombinaci s klauzulí, že ti pracovní doba začíná u klienta, jsi nahraná.

• Citovat
  • Upravit
12834
4.6.18 22:32
@veria píše:
To je pěkná blbost to vám musí proplatit, je to normální pracovní cesta.

Proc by byla? Tobe taky zamestnavatel proplaci cestu do prace a z prace?
A pokud se tak dohodli? Tak proc ses @Aristolochia neozvala, nez jste si placli?
Mozna kdybys je mela vsechny najednou, tak pak mozna jo, ale podle me zalezi na ty domluve se zamestnavatelem a bude to u kazdyho jiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45724
4.6.18 23:02
@TopSecret píše:
Proc by byla? Tobe taky zamestnavatel proplaci cestu do prace a z prace?
A pokud se tak dohodli? Tak proc ses @Aristolochia neozvala, nez jste si placli?
Mozna kdybys je mela vsechny najednou, tak pak mozna jo, ale podle me zalezi na ty domluve se zamestnavatelem a bude to u kazdyho jiny.

Já žádného zaměstnavatele nemám, ale cesta z práce do práce se samozřejmě neproplácí. Ale cesta mezi klienty je podle mého názoru něco úplně jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
4.6.18 23:14

@veria Není je to pěkná blbost. Já takhle jezdila v jazykovce a max jsme si mohli vzít služební auto. Stačí místo výkonu ČR a mzda za oducenou hodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
4.6.18 23:23
@veria píše:
Já žádného zaměstnavatele nemám, ale cesta z práce do práce se samozřejmě neproplácí. Ale cesta mezi klienty je podle mého názoru něco úplně jiného.

Tvůj názor se neshoduje s názorem Zákoníku práce… ;)

• Citovat
  • Upravit
45724
4.6.18 23:28

Záleží na rozvržení pracovní doby. Pokud by měla v pracovní smlouvě pracovní dobu 8-16 například, tak se čas strávený na cestě v této době považuje za překážku na straně zaměstnavatele a náleží za to náhrada mzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
4.6.18 23:50
@veria píše:
Záleží na rozvržení pracovní doby. Pokud by měla v pracovní smlouvě pracovní dobu 8-16 například, tak se čas strávený na cestě v této době považuje za překážku na straně zaměstnavatele a náleží za to náhrada mzdy.

To tam ale nemá. O rozvržení pracovní doby psala. Počítá se jí čas u klienta. Zbytek je doprava do zaměstnání.

• Citovat
  • Upravit
12834
5.6.18 06:41
@veria píše:

No jo, ale ona si to nevyjednala. Vzdyt to pise. Ze prac.doba konci, kdyz odejde od zakaznika.
Mozna, kdyby se ozvala, tak ty dve hodky ma zaplaceny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
17.1.19 10:16

Doporučoval bych vám nastudovat si rozdíl mezi „Místo výkonu práce“ a „Pravidelné pracoviště“. Jako místo výkonu práce můžete mít klidně celou Českou republiku. Tím si zaměstnavatel ošetří, že mu nemůžete odříct jet na jakékoli místo v ČR. Pravidelným pracovištěm se rozumí místo, kde nejčastěji pracujete. Pokud není stanoveno ve smlouvě, platí fikce dle ustanovení § 34a zákoníku práce, dle které se za pravidelné pracoviště považuje obec, ve které nejčastěji začínají cesty zaměstnance za účelem výkonu práce. Pravidelným pracovištěm musí být sjednáno místo ne šířeji než obec!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
17.1.19 10:22

Tipuji to na práci v sociálních službách-terén? Pokud děláš na dohodu, tak to tak bývá-nepovažuji za správné. Pokud pracuješ na celý úvazek-nepřípustné-proplácejí se i časy mezi klienty. Je to čas Tvé pracovní doby. Kdo toto vymyslel nevím, ale je to hovadina. Když jsem měla holky na dohodu-proplácela jsem jim i přejezdové časy-přišlo i to fér!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5084
17.1.19 10:53

Je to jak píše Dryft, pro natvrdlé doplňuji: § 34a
Pravidelné pracoviště pro účely CESTOVNÍCH NÁHRAD nesmí být sjednáno šířeji než jedna obec.
Jinak přesun mezi jednotlivými pracovišti v jeden pracovní den se do pracovní doby započítává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat