Nárok na výběr rodičáku
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nárok na výběr rodičáku
Předem se omlouvám za blbý dotaz… ![]()
V současné době jsem na rodičovské dovolené, manžel je přesně rok na úřadu práce, předtím pracoval asi 5 let u stejného zaměstnavatele.
Během řijna se nám narodí druhé dítko, budu si moct zvolit variantu na 3 roky?
Vím, že jeden z rodičů musí být 270 dní plátce pojištění (což manžel byl) + zaměstnaný v den porodu dítka (což by manžel mohl být.. má možnost nechat se zaměstnat u známého, ale jde nevím, zda nám to takto projde??
Je nějaká doba kdy musí být zaměstnaný? a z čeho se vypočítává denní vyměřovací zákolad? Je směrodatná i výše platu?
Doufá, že se tady najde někdo, kdo by nám poradil, moc děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já byla na UP a v 6 měsíci jsem si našla práci a u mě to bylo tak že byla podmínka mít odpracovaných 270 dní za poslední 2 roky a v tu dobu kdy se dítě narodí být zaměstnaná nebo alespoň v ochranný lhůtě a vyměřovací základ byl spočítán jen z denního příjmu z posledního zaměstnání což u mě byly ty 2 měsíce ( jinak se počíta za poslední rok ale pouze když jsi v jednom zaměstnání) podle mě by podmínky pro manžela měly byt stejné. Přeji hodně štěstí ať to výjde
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Manzel musi byt v den porodu ditka zamestnan, jinak pres nej volit delku RP nemuzes.
Doba, jak dlouho ma byt zamestnany neni, jen musi splnit jeste podminku 270 dnu zamestnani za posledni dva roky.
Pokud uz je doma rok, nevesel by se ani do ochranne lhuty, ale myslim, ze to pro otce stejne neplati - nekdo tohle snad bude vedet presne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ještě jednou když před rokem manžel pracoval a teď by ho zaměstnali tak podle mě by to šlo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji moc… snat to vyjde no… 270 dní za posl. dva roky snad mít bude.. a v den porodu zaměstnaný bud etkay… tak snad.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě to taky vychází. Poslední 2 roky jsou od října 2010, takže rok pracoval (to je 270 dní s přehledem) a rok nepracoval, což nevadí, pokud stihne nastoupit někam do práce před porodem. Takže podle mě to taky vyjde na to, aby nárok na výběr byl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit