Nastoupil do školky a přestal doma obědvat
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
nastoupil do školky a přestal doma obědvat
Nevím, jak tu diskuzi lépe nazvat. Prostě synek od chvíle, kdy začal chodit do školky, tak mi doma úplně odmítá obědy. Jak k tomu došlo? Dítě to bylo od malička v jídle vzorné, snědl cokoliv a v jakémkoliv množství. Spíše jsem řešila, aby se nepřejídal. První zlom nastal ve dvouapůl letech. Tehdy přecházela mladší sestřička na příkrmy. Moc se k nim neměla, tak jsme kolem toho dělali všelijaké opičky, aby tu pusinu otevírala. Synek to odkoukal a začaly první problémy s jídlem. Taky na sebe chtěl takhle strhávat pozornost. To ale ještě celkem jedl, jen začal být vybíravý, nejedl, co neznal, co se mu nelíbilo… To ještě šlo, snažili jsme se to moc neřešit a prostě když nejí, tak bude bez oběda. Samozřejmě občas nervy ujely, ale většinou to probíhalo v klidu. Jenže pak ve třechapůl nastoupil do školky a najednou mi ze dne na den přestal obědvat doma úplně. Ve školce je to naprosto vzorný jedlík, sní tam i jídla, u kterých si jsem jistá, že doma bych je do něj nedostala (třeba vepřový prejt, nebo hráškový guláš, zasekl se zatím jen u cizrny). Jenže víkendové obědy doma poslední dobou vypadají pokaždé následovně: připravím všem zúčastněným jídlo na stůl, všichni jedí (mladší dcera už se spravila a jí vzorně), jen synek přijde, koukne do talíře a prohlásí, že to nechce, aniž by ochutnal. A takhle jedeme už čtvrtý měsíc, víkendy, prázdniny, nemoci, doma prostě nejí… Zcela upřímně přiznávám, že už mi někdy fakt jedou nervy, křičím a když ještě u toho dělá blbiny, tak i naplácám. Ale fakt to bývá jen někdy. Jinak je prostě bez oběda, zaženu ho do postele (nermálně nespává, ale když nejí, tak prostě musí jít ležet). Brzy došlo na to, že teda nedostal ani odpolední svačinu, protože absenci poledního jídla v podstatě ani nijak nepostrádal. Večeři ale už normálně dostal. No a když už jsem byla fakt zoufalaá, rozhodla jsem se mu nedat ani večeři, prostě, dokud se nesní oběd, tak nemůže být žádné další jídlo. Tak pochopitelně raději ani nevečeřel a nad ránem se mi pak z hladu pozvracel. Tak já už nevím, co s ním dál. To mám jako rezignovat na domácí obědy? Za chvilku budou vánoční prázdniny, přece ho nemůžu nechat dva týdny bez teplého jídla… Nesní to, ani když mu to místo v poledne dám až večer. Ostatní jídla, jako rohlíky, jogurty a podobné mi jí pořád bez problémů, zasekl se jen na těch teplých obědech. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nejedl oběd, no a co? Hlady přece neumře, normálně bych mu ale dala svačinu i večeři, co tím získáš, když mu nedáš najíst vůbec, protože nesnědl oběd
. Dostal oběd na stůl, dostal. To, že ho nejedl už je jeho věc. On ví, jak na vás, proto nejí obědy, ale jestliže ve školce a jinde jí normálně, tak ho to o víkendu opravdu nezabije, když si to polední jídlo prostě nedá. Ale trestat ho za to tím, že mu nedám nic jiného, dokud to nesní a ještě ho posílat spát, to nechápu, kluk se ještě víc zasekne
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Důvod ti neřeknu, nikdy jsem se s tím nesetkala…
Pokud má teplé večeře a evidentně nestrádá (nehubne, netloustne atd…) tak bych ho nenutila k obědům…ve školce má možná víc pohybu a tím pádem větší hlad (nevím???) nebo ho motivuje kolektiv a jiná autorita (???) Ale nedovolila bych mu v době oběda, pokud sedíte celá rodina u stolu, jít si místo jídla třeba hrát…to ne…to by mohl nevhodně motivovat mladší a začala by taky stávkovat…hraní je větší zábava než jídlo…nechceš jíst? Ok…ale budeš sedět u stolu s námi. Jíme celá rodina.
Třeba to zabere a časem začne něco s vámi konzumovat…třeba jen polívku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A to zvracení nemusí být z hladu, ale z nervů…máma zase bude křičet…jídlo=křik mámy…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky bych to řešila, že mu nabídnu. Možná bych ho nechala po dobu oběda sedět u stolu, aby si nemyslel, že si místo toho bude hrát. Jak dojíte, tak sklidit ze stolu i jeho talíř a nechat ho být. Svačinu dát normálně. Třeba ho to za chvíli přejde a jak u toho bude sedět, tak si taky dá. A myslím si, že tím, že občas vynechá oběd strádat nebude, mládě mi taky občas oběd vynechává.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já už to dávno neřeším.. Malá je nejedlík odjakživa, víc jak rok jen kojená.. Jí asi šest věcí, tedy doma, ve školce jí všechno. Tedy krom ovoce, to jí nedonutí ani oni, ale jinak tam jí zeleninové polívky, mrkvičku u masa, čočku, prostě to čeho by se doma ani nedotkla.. Včera měla k obědu samotný brambory a dneska si je poručila taky
Tak jí je zrovna ohřívám. Ke snídani totiž měla jogurt, který všude akorát rozpatlala, tak má hlad a teď si řekla zase o brambory, tak je dostane a přihodím jí tam kus šunky, tu má ráda, jako mám tu dvě jiná jídla, ale když nechce a řekne si o něco jiného normálního, tak jí to udělám.. Rozhodně už se dávno nenervuju, ono to totiž ničemu nepomůže a akorát se sekne víc..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nas je to same. Jen s tim rozdilem, ze to delala i pred skolkou. Je hrozne vybirava a zeleninu do ni nedostane nikdo, ani kdybych z okurky udelala velblouda..
Jedla aspon polevky, ale co je ve skolce tak doma se nimra i v te polevce
ve skolce jsou nauceni ze maji spapat aspon 3lzicky, coz zkousi i doma.
Vetsinou zabere motivace- kdyz si spapas obed budeme pak delat to a to, dam ti to a to. Kdyz se na to tesi tak sni. Ale obcas taky vytecu a obed si dojida misto svaciny, ale to jsem udelala tak 3×. My teda mame problem s pribiranim, tak se to ssnažím resit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sovička a polevku ti nesni? Ja teda rikam at sni aspon polevku kdyz dnes nechce ryzi. Nema ji moc rada.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sibyla0 jojo taky se snažím mu v mezích možností vyhovět co to chce. Chce to co mimi, tak má rozmixovanou zeleninu s masem. Když mu dám něco se zeleninou v celku, tak jí vybírá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky asi moc neporadím. Já mám od malička jedlíka, sem tam tedy šlápne vedle a oběd nesní. Jak píšeš dělá kraviny.Bez ohledu vezmu oběd dám mu pití a jdeš spát. Svačinu mu nabídnu normálně tu už většinou sní. Věčeři pokud nebyl teplý oběd dám teplou večeři. Ale většinou mi tedy oběd sní. Takže zatím nebyl problém.
Spíše máme problém opačný, když je někde na návštěvě, venku a pod.Tak jíst nechce (nemá čas)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Me dite je sice o rok mladsi nez tvuj syn a je zatim v jesich, ale od te doby, co tam je, tak se zmenila ve svych dennich rutinach o 100%. Obedy take skoro neji, pokud to nejsou testoviny, ty sni vzdy. V jeslich pry sni vsechno, i takove veci jako celerovy salat, ktery by me nikdy ani nenapadlo zkusit, je dosti vybirava
V jeslich spi po obede 2 hodiny, doma uz po obede spat nechce. V jeslich svaci jogurt a kompot, doma jogurt a kompot nechce a rika si neustale o cokoladu
Asi bych to nechala byt, hlavne, ze ti neco ji
Nenutit, to je nejvetsi chyba, to mi pak dite ne protest neji cely den.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja teda normalne nejsem pro lhani detem, ale co mu rict, ze dnes vam donesla obed ucitelka ze skolky?
Dite za trest spat bez jidla bych nedala. Jak uz tu i nekdo psal- jestli nezvraci ze stresu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
chudák.
jsem proti tomu, aby dítě, co nesní oběd, dotalo hned něco jiného, jen aby něco snědlo. Ale todle už je moc. nedostat ani svačinu, ani večeři kvuli přiblblému obědu? Jsi tvrdohlavá, zabejčená a chceš prostě vyhrát za každou cenu a dítě se vyvedlo zjevně po tobě. A ted kdo z koho.
Děti maj prostě svoje období, období kdy sežerou co vidí, kdy nejí nové věci, kdy nejí nic. Prostě to neřeš. když svačiny, snídaně obědy jí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj syn (3,5) nejí teplá jídla už skoro rok, to jakože vůbec žádná. Nejí nikde - doma, ve školce, na návštěvě, s dětmi… Je něco jako absolutní vegetarián, jí jen ovoce, zeleninu a jeden druh kaše. Neřeším to, to bych se z toho už zbláznila. Zkusila jsem všechno, prostě nechce a já mu nechci jídlo zošklivit.
Vždycky mu dám porci s námi na stůl, chvíli tu sedí a pak jde (aniž by cokoliv snědl). Kupodivu žije a vypadá víc než zdravě, má pěkných 18 kg a 110cm.
Neřeš to, jídlo nabídni a nech na něm co a kolik sní. Bez teplého jídla určitě přežije ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sovička Čím více budeš zabejčená ty, tím více dítě
. Nehledě na to, že u něj postupně vybuduješ odpor k jídlu.
Pokud nechce obědy, tak to neřeš. Nalož normální porci, dítko bude sedět u stolu s vámi a buď bude jíst, nebo nebude. Nevšímej si ho, neřeš, nerozčiluj se. Ale bude sedět, dokud nedojí ostatní. Pokud nesní oběd, nedostane žádnou sladkost, každopádně odpolední svačinu a večeři mu dej normálně. Zapomeň na to, že ho necháš vyhladovět. Vybuduješ v něm jen stres
To tvé jednání mi dost silně připomíná mou maminku „dokud to nesníš, nehneš se od stolu“. Můžu ti říct, že jsem díky tomu měla fóbii z jídla ještě v dospělosti, kolikrát mi bylo zle od žaludku, nervy a jen proto, že jsem prostě jíst „musela“, ač jsem nechtěla. V pubertě mě to dopracovalo k obrovským problémům se žaludkem, běhání po doktorech, nemocnice, léky… Nemuč své dítě jen proto, že nechce teplý oběd. Ve školce je v pohodě, tak se těch pár dní doma nezblázní
- načítám...
- Citovat
- Zmínit