Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Conny píše:chaarleene píše:Špatně jsem se vyjádřila - nástřih není nutný,ale spíš to pootevření cesty…atˇuž je to nastřižení nebo natrhnutí!Znám málokterou,která by se bez jednoho nebo druhého obešla
není nutné ani jedno… záleží na přístupu v porodnici, někde nechávají hráz případně i mírně natrhnout spíš než aby stříhali (bylo mi vysvětleno, že přirozené natržení jde podél svalu a tudíž se potom lépe hojí než nástřih, který může nějaký sval narušit - teda jestli si to dobře pamatuju), jinde stříhají preventivněnesouhlasím s Conny, že nástřih většinou je nutný… já jsem teda pila maliníkový čaj a cvičila s epi-nem, během porodu mi PA masírovala hráz olejíčkem a obešla jsem se bez nástřihu
!
Ale je rozdíl zda se trhne jen kůže a nebo se střihne i sval, nástřih je vždy poranění druhého stupně. Pro mě teda je sakra rozdíl několikavrstvé šití nebo jen tři kosmeťáky na natržení
lucierob píše:
pokud ti nepraskne voda, nemůžeš rodit. Někomu začnou stahy aniž by voda praskla a v podstatě je to bez nějakého postupu. Protože to mimčo se nemůže přes ten plodový vak sesouvat. Tutíž je lepší ho píchnout a nečekat až praskne sám.
Nástřih hráze taky hodně záleží na dispozicích každé rodičky a miminka. Ale já osobně jsem se skoro nesetkala s mamčama bez nástřihu. Já ho měla u obou dětí a v pohodě. Není to nic příjemného, ale dá se to vydržet. Ten nastřihnutí samotné ani není cítit, horší je pak to šití a hojení.
A jak probůh porodily všechny ty ženy a jako bonus zvířecí samičky předtím, než vynalezli píchání vody? ![]()
Není nutné ani jedno…
Gladys píše:Conny píše:Ale je rozdíl zda se trhne jen kůže a nebo se střihne i sval, nástřih je vždy poranění druhého stupně. Pro mě teda je sakra rozdíl několikavrstvé šití nebo jen tři kosmeťáky na natrženíchaarleene píše:Špatně jsem se vyjádřila - nástřih není nutný,ale spíš to pootevření cesty…atˇuž je to nastřižení nebo natrhnutí!Znám málokterou,která by se bez jednoho nebo druhého obešla
není nutné ani jedno… záleží na přístupu v porodnici, někde nechávají hráz případně i mírně natrhnout spíš než aby stříhali (bylo mi vysvětleno, že přirozené natržení jde podél svalu a tudíž se potom lépe hojí než nástřih, který může nějaký sval narušit - teda jestli si to dobře pamatuju), jinde stříhají preventivněnesouhlasím s Conny, že nástřih většinou je nutný… já jsem teda pila maliníkový čaj a cvičila s epi-nem, během porodu mi PA masírovala hráz olejíčkem a obešla jsem se bez nástřihu
!
Tak to je pravda
!
lucierob píše:
pokud ti nepraskne voda, nemůžeš rodit. Někomu začnou stahy aniž by voda praskla a v podstatě je to bez nějakého postupu. Protože to mimčo se nemůže přes ten plodový vak sesouvat. Tutíž je lepší ho píchnout a nečekat až praskne sám.
Promiň, ale tenhle nesmysl jsi vzala kde? Neporušený vak blan naopak roztahuje branku jemněji a míň to bolí, na hlavu miminka není vyvíjen takový tlak, takže to pro něj je méně stresující a navíc není otevřená brána pro infekci. Čili čím déle je vak neporušen, tím líp. Syna jsem porodila v neporušených obalech, resp. obal naplněný vodou vyšel těsně před hlavičkou a PA mi ho protrhla až v tu chvíli, ať to „nevybuchne“ samo a nenadělá zbytečně binec, v tu chvíli už na tom nesešlo, hlavička už čouhala. U druhé dcery jsem vytlačila neporušený vak cca 20 minut před narozením hlavičky, tentokrát rupnul sám, hlavička už byla taky v por. cestách.
lucierob píše:
Nástřih hráze taky hodně záleží na dispozicích každé rodičky a miminka. Ale já osobně jsem se skoro nesetkala s mamčama bez nástřihu. Já ho měla u obou dětí a v pohodě. Není to nic příjemného, ale dá se to vydržet. Ten nastřihnutí samotné ani není cítit, horší je pak to šití a hojení.
Však o to hojení a šití právě jde! Nástřih je vždy poranění alespoň druhého stupně, tj. do svalu, kdežto pokud se nenastřihne, máš stále naději, že se buď neporaniš vůbec, nebo jen povrchově. Klíčové je tlačit pomalu a podle sebe (ne takové to „nádech a tlačtéééé“) a ve vhodné poloze (v poloze na zádech nebo polosedu se hráz víc namáhá a je tam dole míň místa). Nástřih jsem nikdy neměla, malé poranění vždy a za pár dní jsem o tom nevěděla, seděla jsem hned po porodech bez problémů, bolest velmi mírná.
Příspěvek upraven 25.02.12 v 20:50
Mě dělali obojí. Vodu protože se tím urychlil porod - rizikový. A nástřih jsem vůbec necítila, až šití - nebolelo ale bylo to hodně nepříjemný. Ale potom to hojení - au… Jinak, myslím že u prvorodiček dělají nástřih skoro všem.
ceadynka04 píše:
Mě dělali obojí. Vodu protože se tím urychlil porod - rizikový. A nástřih jsem vůbec necítila, až šití - nebolelo ale bylo to hodně nepříjemný. Ale potom to hojení - au… Jinak, myslím že u prvorodiček dělají nástřih skoro všem.
Škoda, že u raději prvně nezkusí změnu polohy nebo nepřestanou na tlačení tak spěchat. Není důvod, proč by prvorodičky neměly porodit bez nástřihu…
Ivusko, nevíš náhodou, kolik už je „rizikový“ pokles ozvů při porodu, aby byl „opodstatněný“ nástřih? Já nad tím pořád přemýšlím… Majda měla skoro pod 70 a šmikli mě, PA pak prchla k dalšímu porodu a neměla jsem pak už prostor se jí na to zeptat…
Pardon za OT zakladatelce…
chaarleene píše:
Ahoj Dekuju za info mužu se ješte zeptat co je to ten epi-nem? a ten malinikovy čaj mužu pít cele tehu? nebo jen pred porodem,
promin su prvorodička a nic o porode nevím ![]()
Pipet píše:
Ivusko, nevíš náhodou, kolik už je „rizikový“ pokles ozvů při porodu, aby byl „opodstatněný“ nástřih? Já nad tím pořád přemýšlím… Majda měla skoro pod 70 a šmikli mě, PA pak prchla k dalšímu porodu a neměla jsem pak už prostor se jí na to zeptat…
Tak fyziologický pulz je od 120 tepů/min, míň už je bradykardie, ale záleží, jak rychle se to vrací do normálu, pokles pulzu při průchodu „nejužším místem“ pánve je častý, říká se tomu vstupní fenomén a po překonání té úžiny se to vyrovná (pokud je jinak vše OK). Taky někdy při tlačení ztrácí monitor kontakt a může různě blbnout, ukazovat nesmysly… Takže bych řekla, že záleží, jak rychle se to po kontrakci vrátí, jak dlouho už tlačíš, jestli to vykazuje nějaký progres… První volba by ale měla být změna polohy, ne nástřih, což se bohužel u nás děje málokdy
Těch 70 je samozřejmě hodně málo, ale jak říkám, záleží, jak přesně to bylo.
Příspěvek upraven 25.02.12 v 21:01
Hana89 píše:chaarleene píše:Ahoj Dekuju za info mužu se ješte zeptat co je to ten epi-nem? a ten malinikovy čaj mužu pít cele tehu? nebo jen pred porodem,
promin su prvorodička a nic o porode nevím
http://www.epino.cz/ – balónek pro cvičení hráze
ivuska.h píše:Hana89 píše:http://www.epino.cz/ – balónek pro cvičení hrázechaarleene píše:Ahoj Dekuju za info mužu se ješte zeptat co je to ten epi-nem? a ten malinikovy čaj mužu pít cele tehu? nebo jen pred porodem,
promin su prvorodička a nic o porode nevím
Pipet píše:
Pipet, tohle bych považovala za už oprávněné, já bych řekla, že když to začne klesat pod 100, tak to už není fajn. Já měla na sále celou dobu monitor vedle hlavy, sledovala jsem srdeční akci a byla mezi 130 a 140, u mě byl důvod nástřihu fakt jen blbá dr ![]()
Vodu mi píchali, to vůbec necítíš, a jak psaly holky urychlí to porod. A nástřih když dělají, dělají v kontrakci, takže (nevím jak je to možné) to vůbec necítíš. akorát to šití mě štvalo, ale to už se dalo vydržet ![]()
marketa612 píše:
Vodu mi píchali, to vůbec necítíš, a jak psaly holky urychlí to porod. A nástřih když dělají, dělají v kontrakci, takže (nevím jak je to možné) to vůbec necítíš. akorát to šití mě štvalo, ale to už se dalo vydržet
Tak tedkom jsem pročetla i některé další komenty, a musím říct, že mě se teda nástřih hojil dobře, a dneska už tam ani nic není vidět. Však se pan dr. chválil
Nátržení bych osobně neriskovala, viděla jsem (sice v knížce
) jak to může dopadnout, a nic pěknýho ![]()
Nemusí se ani jedno. Nástřih je možná někdy dobrý. Někde jsou schopni lákaři posoudit, zda hrát vydrží, nebo ne a tzřeba nenastříhnou. Někdy ale preventivně stříhají. Každopádně je lepší nastříhnutá hráz, než trhlá. Nastříhnutá se lépe hojí ![]()