Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Moňas.p píše:
mam manzela, ale chodi pozde z prace a jezdi i sluzebne pryb, takze byvam sama na tohle. Spani s detma v posteli podle me dobre neni a to uz z duvodu pohodli toho ditete. Navic jak jsem uz psala, tak manzel vstava ve 4 rano a dite by budil. Takhle se dite vyspi pohodlne a bez ruseni.A jak to delas, ze se pohodlne vyspite 4 lidi v jedne posteli? My mame postel velkou, ale tolik by se nas tam pohodlne rozhodne nevyspalo. A k te vine rodicu… Kdyz si dite tak nauci a pak skuhraji, jak je to uz nebavi, tak si to proste sami zavinili. Pokud jim to nevadi, nebo k tomu meli nejaky duvod, napr zdravotni, tak ok, ale pokud to udelali jen tak, treba z pohodli pri kojeni v noci a pak jim to najednou zacalo vadit, tak to je blby a kdyz z niceho nic po X letech to rodice chteji jinak, tak to ty deti dle me stresuje zbytecne
Pokud tvůj manžel ráno odchází ve 4 a večer přichází pozdě, je jasné, že jsi na vše sama. Já mám opravdu výhodu, že jsme doma dva, ale samozřejmě jsou večery, kdy je jeden z nás pryč, nebo má příliš mnoho práce (já sama mám několik zaměstnáni, takže plánování je někdy vážně náročné) a tak to je jenom na jednom. Zatím to ani v jedné osobě nebyl problém. Možná je to tím, že nemáme děti až tak blízko po sobě (rozdíl 2,5 let). Se starším se dá domluvit, mladší mám na rukou, nebo sedí u staršího v posteli, když čteme pohádku.
Děti s námi v posteli nespí, respektive neusínají. Jen někdy, když je to třeba, když jsou nemocní nebo jim není fajn, tak spíš si k většímu leháme do jeho postele a menšího si beru do naší postele. Ráno občas máme v posteli děti obě. Nemáme s tím problém, postel máme velkou asi klasicky, šířka 160 cm.
Co znamená - pohodlně se vyspat - to je také asi u každého jiné. Já se pohodlně vyspím, když jsem klidná, že jsou děti v pořádku. Takže i když jsme tam občas 4, tak prostě ležím na boku a je to.
S tou vinou rodičů, omlouvám se, nepochopila jsem to asi správně. Pokud mluvíš o lidech, kteří si na to pak stěžují, tak to s tebou souhlasím.
Abych to shrnula, uspávání dětí, ani jejich případné spaní s námi mě neobtěžuje, někdy je to náročné, trvá to i 2 hodiny, ale beru to tak, že je to potřeba.
@kar-maa píše:
my jsme po porodu byli 12 dni jeste v porodnici a maly dostaval antibiotika.Uz tam si s nim sestricky nevedeli rady. Plakal 3× i vice krat za den. Rourkovali ho, masirovali ukazovali ulevove polohy, pecicky atd atd. Takue kdyz ksem prisla domu bylo to to stejne. Nekolikrat denne utesovani, noseni. Vzdy pres den a kolem seste vecer to zacinalo pravidelne, nekolika hodinovy krik a potom jeste v noci. Na vytvoreni nejakeho ritualu nebxl prostor.
Ale mela jsem to v planu jeste pred porodem. Nikdy jsem mechtala nechat spavat miminko s nami. Mela jsem trach. I po uklidneni syna jsem mela tendence ho vzdycky vracet do postylky a pro uklidneni poustet monitor dechu, ale vzdycky kdyz jsem ho polozila na zafa nebo na bok, tak se zacal tase kroutit a plakat.
Chudak malej
@batist píše:
Pokud tvůj manžel ráno odchází ve 4 a večer přichází pozdě, je jasné, že jsi na vše sama. Já mám opravdu výhodu, že jsme doma dva, ale samozřejmě jsou večery, kdy je jeden z nás pryč, nebo má příliš mnoho práce (já sama mám několik zaměstnáni, takže plánování je někdy vážně náročné) a tak to je jenom na jednom. Zatím to ani v jedné osobě nebyl problém. Možná je to tím, že nemáme děti až tak blízko po sobě (rozdíl 2,5 let). Se starším se dá domluvit, mladší mám na rukou, nebo sedí u staršího v posteli, když čteme pohádku.
Děti s námi v posteli nespí, respektive neusínají. Jen někdy, když je to třeba, když jsou nemocní nebo jim není fajn, tak spíš si k většímu leháme do jeho postele a menšího si beru do naší postele. Ráno občas máme v posteli děti obě. Nemáme s tím problém, postel máme velkou asi klasicky, šířka 160 cm.
Co znamená - pohodlně se vyspat - to je také asi u každého jiné. Já se pohodlně vyspím, když jsem klidná, že jsou děti v pořádku. Takže i když jsme tam občas 4, tak prostě ležím na boku a je to.
S tou vinou rodičů, omlouvám se, nepochopila jsem to asi správně. Pokud mluvíš o lidech, kteří si na to pak stěžují, tak to s tebou souhlasím.
Abych to shrnula, uspávání dětí, ani jejich případné spaní s námi mě neobtěžuje, někdy je to náročné, trvá to i 2 hodiny, ale beru to tak, že je to potřeba.
pohodli jsem myslela hlavne pro deti a asi by se budily, kdyz by manzel vstaval. A taky rada usinam u telky ![]()
@Moňas.p píše:
pohodli jsem myslela hlavne pro deti a asi by se budily, kdyz by manzel vstaval. A taky rada usinam u telky
Tak naše děti to za pohodlí považují. Když spí u nás v posteli, tak se nevzbudí celou noc, když u sebe v pokoji, tak se většinou budí i v noci.
Televizi nemám, ale spíš jde o to, že chodím spát o dost později než děti, takže je v konečném důsledku jedno, kde usínám já.
@kar-maa píše:… ach jo, nebylo ucelem te hodit na flasku :}
dekuju za tvuj prispevek. Na odkaz urcite mrknu az budu mit chvilku.
Prispevek jsem cetla vcera pri kojeni a docela jsi me nahlodala, ze to muze byt tim, ze mlicko treba opravdu tece pomalu. Protoze on prvni pije normalne. Do ted jsem si myslela, ze to krouceni je prdikama, protoze jak pije, tak se mu zavnou hybat streva a vzdyc slysim, jak to v nem kruci. Nicmene jsem vcera zkusila udelat nutrilon ha a z flasky ani e lzicky to nechtel. Tak vim prd. Ale koupim strikacku s hadickou, zkusim pres den odstrikat a potom uvidim. Kszdopadne mel muj maly drobecek dnes vnoci zasi tri kolikove zachvaty. Nevim proc. Nic rizikoveho jsem nejedla. Chudacek muj…
@batist píše:Tak naše děti to za pohodlí považují. Když spí u nás v posteli, tak se nevzbudí celou noc, když u sebe v pokoji, tak se většinou budí i v noci.
Televizi nemám, ale spíš jde o to, že chodím spát o dost později než děti, takže je v konečném důsledku jedno, kde usínám já.
My to máme stejné, dali jsme si syna k nám, protože ve své postýlce spával neklidně, kňoural ze spaní a tak. U nás v pohodě a když ho náhodou trápí něco ze spaní, tak má nejraději, když ho přitisknu k sobě, obejmu a vezmu pod mou peřinu - jinak máme každý samo svou.
Moje dcera se naucila usinat sama, hodne dlouho jsem ji houpala na balone, pak v kocarku na balkone, pak v rocee se sama naucila usnout sama ve dne a pak i vecer. Ted ji ve dne nedela problem jit si sama kehnout a usne raz dva, vecer jak kdy, to me vetsinou chce u sebe, odchazim, kdyz se zklidni… A jinak celou noc me chce nejlepe u sebe a palce mama, i kdyz vedle ni lezim, asi ma nejaky stres strach uzkost. Ale podle me, deti do toho dorostou, driv nebo pozdeji… Nenechavat plakat, prosim ![]()
@kar-maa
Ano, naučila jsem syna usínat samotného v postýlce, i když měl příšerné koliky. Musela jsem vystihnout tu fázi, kdy je hodně ospalý, ale rozhodně ještě nespí a v tu chvíli jsem jej přenesla do postýlky. Když jsem nevystihla ten správný moment, opět plakal, tak jsem ho zvedla, uklidnila a opět položila, dokud ještě nespal. Nedávala jsem dudlík, neuspávala jsem u prsa, nedržela jsem jej za ruku, nezavinovala příliš na pevno. Usínal „normálně“. Potom mi spal 7-11 hodin v kuse od 2,5 měsíce věku (více v diskuzi https://www.emimino.cz/…rankovani/3/ (ten nejdelší příspěvek). Je důležité naučit dítě správně usínat do 4. měsíce věku.
A spal by mi skvěle i doteď, kdybych si to totálně nezkazila v době, kdy synovi lezly zuby. Dali jsme mu s manželem na usínání dudlík - krátkodobě nám to pomohlo, no ale teď se v noci budí a chce dudlík - prostě jsme udělali klasickou chybu se špatným návykem.
@Bobsh píše:
Mohl by mi někdo vysvětlit, proč musí dítě usínat samo?
Je to jednoduché. Pokud se zvládne naučit usínat samo (tedy bez dudlíku, chování v náručí, lahve, prsa, držení za ruku/bílého šumu apod.), tak Ti zvládne usnout samo i v případě nočních vzbuzení mezi spánkovými fázemi (je normální, že se dítě často v noci budí, stejně tak to má i dospělý, jen si to nepamatuje). Když se nenaučí usínat samo, tak pro každičké noční probuzení pak potřebuje „to svoje“ - tedy dudlík/chování/láhev/prso/držení/bílý šum apod. a z toho rodiče potom šílí.
Nejde ale o to ji nechat plakat. Jde o to dítě naučit zavčas (do 4. měsíce) usínat samo v místě, kde potom spí, bez nějaké berličky/pomoci. V mnoha knihách je popsáno, jak šetrně na to.
@Jitka-DD tak já nevím, asi hodně záleží na postoji jaký k tomu rodiče mají. Já s malou byla ráda a nelituji toho času, ráda jsem na ni koukala když usínala. V noci mě nijak nebudila, tak to taky bude o povaze dítěte. Nejde tvrdit, že to tak bude nebo nebude. Je spousta faktorů které to ovlivňují. U nás bez problémů začla usínat sama, až na to byla psychicky připravená.
@Bobsh Já neříkám, že si matka nemůže vybrat svoji cestu. Ale je dobré, když zná alespoň základní poznatky o spánku dětí. Potom ano, je na každé matce, aby klidně nechala usínat své dítě například u prsa. Pak ale musí počítat s tím, že to tak bude muset nejspíše dělat například do jednoho roku věku dítěte (několikrát za noc, především v době, kdy je normální, že se dítě začne v druhé části noci vzbouzet), protože mu vytvoří takový spánkový návyk. Pokud bude chtít toto svoje rozhodnutí například v 8 měsících změnit s tím, že už „to nedává“, tak zbytečně vystaví dítě stresu například použitím nějaké vyřvávací metody.
Co se týká „koukání na usínání dítěte“, tak jsme se možná špatně pochopily. Usínat samo totiž především znamená spíše usínat bez jakékoliv pomocné „berličky“. Pokud se matka jen dívá a nezasahuje, tak by to neměl být problém.
@Jitka-DD tak já nezasahovala, jen jsem tam s ní byla. Tak to pak jo ![]()
@Jitka-DD myslim, ze tvoje metoda asi fungovat urcite muze, je hodne podobna metodam v knizce Klidne spani a ukladani. Doporucuju vsem, co chteji sve dite naucit spat bez toho, ze by ho nechali vyrvat.
Jinak memu synovi je uz sest mesicu a podle toho co pises, je uz na tvuj zpusob pozde. Nastesti v te knizce je spousta jinych ;0)
vyzkousene to ovsem jeste nemam, protoze syna trapila kolika dlouho a ted mu rostou zuby.
Hodne jsem nad touto zalezitosti premyslela a myslim si, ze zda dite umi spat je jen na diteti a jeho povaze. Uz v porodnici jsem si vsimla, ze ostatni maminky dite nakojily, polozily do voziku a ono samo usnulo. Muj syn nikdy. I kdyz zrovna nemel zachvat. Samozrejme je to jen moje domenka.
Muj syn je hodne kontaktni a spolecensky. Je to uz ale mesic, co se kolikrat v noci nebo i pres den behem soanku vzbudi, podiva se jestli tam jsem, otoci se a zase SAM usne. Pro me neuveritelny pokrok bez meho pricineni.
Myslim, ze nema cenu zacit resit spanek driv nez to bude opravdu problem. Jsem zvedava jak a jestli to bude u syna nejak pokracovat. Na nocni spani nedokaze sam usnou, zatim, usnul tak jen parkrat, ale pres den kdyz vidim, ze je unaveny, tak polozim a on usne ;0)
Uvidim co prinese budoucbost…
@kar-maa do patnácti to vyžadovat nebude určitě. Já osobně bych to zas tak neřešila, uteče to jako voda a bude velký. Se mnou malá spala do 7 měsícú v posteli a teď už bez problémů usíná sama, ale já ji teda jen měla u sebe položenou, dudlík, prso nic jsem nedělala. A ono to jde, jen to dobře načasovat a bude to dobrý. Jo a malá ještě nemá ani 2 roky.
Moje dcera má 19m, nikdy neusínala večer sama, vždy za mé přítomnosti, ale již několik měsíců je to tak, že pomazlíme, zazpíváme a já dělám, že spím a ona usne. Tzn. bez mého přičinění… což v noci potom již nefunguje, protože se budí velmi často a rozhodně jí nestačí jen to, že tam prostě spím vedle ní. Nechce ani hladit, odtahuje mi ruku, ani zpívat, nic, nemůžu ani odejít a nevím, jak ji tedy pomoct, aby neplakala mamii mamii.. dělá to už hrozně dlouho a klidně 15×…
Takže jaké rady?
v žádné knížce jsem nic rozumného nevyčetla… a vyplakat - na to nemám..
mam manzela, ale chodi pozde z prace a jezdi i sluzebne pryb, takze byvam sama na tohle. Spani s detma v posteli podle me dobre neni a to uz z duvodu pohodli toho ditete. Navic jak jsem uz psala, tak manzel vstava ve 4 rano a dite by budil. Takhle se dite vyspi pohodlne a bez ruseni.
A jak to delas, ze se pohodlne vyspite 4 lidi v jedne posteli? My mame postel velkou, ale tolik by se nas tam pohodlne rozhodne nevyspalo. A k te vine rodicu… Kdyz si dite tak nauci a pak skuhraji, jak je to uz nebavi, tak si to proste sami zavinili. Pokud jim to nevadi, nebo k tomu meli nejaky duvod, napr zdravotni, tak ok, ale pokud to udelali jen tak, treba z pohodli pri kojeni v noci a pak jim to najednou zacalo vadit, tak to je blby a kdyz z niceho nic po X letech to rodice chteji jinak, tak to ty deti dle me stresuje zbytecne