Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím…
Už opět zakládám diskuzi o spaní, ale nevím si rady. Syn(2,5 roku) spí špatně od malička, pořád se budil, měl období, kdy byl v noci i tři hodiny vzhůru atd. Teď ale v tomto věku problém ne a ne vymizet. Večer chodí spát cca ve 21:00 - 21:30, přes den spí asi hodinu, někdy vůbec. Ale k problému, neumí spát klidně, v noci se budí i 3krát s křikem, tak jdu za ním(spí sám v pokojíčku), on se uklidní a spí dál. Když jsme ho nechali spát u sebe v ložnici, tak je to to samé, zvedne hlavu, má zavřené oči a křicí nebo kňourá. I přes den, když jde spát, tak se neumí vzbudit normálně, vždy se budí s křikem. Podle dr je to v pořádku, nemocný není, prý má jen silnější vnímání a projevuje se mu ve spaní. Ale já už jsem vyřízená, za měsíc se nám narodí druhé dítě, tak nevím jak to budu zvládat. Máte některá podobné zkušenosti nebo radu?
No jo, nektere deti to tak proste maji, i ma dcera byla takova.Radu nemam, prejde to samo vekem. Mozna bych zkusila davat spat driv, po 21. hodine je na dva roky celkem dost teda.
Jenže on dřív neusne pokud spí přes den a když nespí, tak usne třeba už v osm a je to ještě horší ![]()
Má v posteli nějaký hračky, nebo nějakou oblíbenou, nejoblíbenější?
Naše má období, kdy se takto taky budí, několikrát za noc. Vždycky si sedne, oči zavřené a brečí, no spíš tak jako naříká…Když se ji snažím utišit, je to ještě horší. Přes den spí ty 2hod.,někdy nespí vůbec a večer usíná po 20h a vstává kolem 5,6h ![]()
@klaaras35 Přejde to
Syn byl naprosto to samé. Na jeho dvou a čtvrt letech se mi narodila dcera. Polední spánek v tu chvíli totálně odboural. V noci se budil kvůli nočním děsům. Pomohl nám dost pediakid pro snadné usínaní. Někdo chválí sedalii (jedno jsou bylinky, to druhé homeopatiku), zkoušeli jste něco takového? Jinak fakt nezbývá, než vydržet. Hláška doktorky, že na špatné noční spaní má nárok do pěti let mě málem zabila ![]()
@klaaras35 A s čím si hraje rád mimo postýlku? Autíčko nebo něco jiného oblíbeného? Klidně bych mu to tam dala, můj má třeba rád plastové kelímky a dávám mu je i do postýlky, on si před spaním chvilku pohraje a usne v klidu, to samý když se vzbudí tak si začne hrát a nebrečí ale povídá ![]()
@Kakika zkouseli jsme Sedalii a bylo to snad jeste horsi. No ja doufam, ze se to zlepsi uz dva roky
on je celkove dost orvane a ufnukane dite ![]()
@Maia22 spani s hrackou jsme uz zkouseli, bral si do postele co ho zrovna bavilo, od auta az po pilu a bez uspechu:-(
@klaaras35 píše:
Podle dr je to v pořádku, nemocný není, prý má jen silnější vnímání a projevuje se mu ve spaní.
Podle mě jsou to klasické noční běsy. Známi horší případy, kamarádce se malá budila i 12× za noc… musí se to přežít, ale nidko nikdy neví, kdy to skončí. Zkus homeopatika. Když nepomůžou, tak neublíží. A tady ty děti potřebují pokud možno co nejklidnější a stereotypní režim.
@klaaras35 Sedalie klukovi taky vůbec nepomohla, nám zabral právě ten pediakid. V dávkování psali, že jednu čajovou lžičku před spaním, tak jsem našla největší čajovku
a tou mu to dávkovala. Tak moc už jsem byla zoufalá. Vím jak ti je, kluk byl taky hodně uplakané dítě. Do roka mi přišlo, že v jednom kuse snad jen řval. Nespal víc než hodinu a půl v kuse (a to i přes noc), přes den nespal skoro vůbec. Řval v kočárku, řval u jiných (a to i u babiček i vlastního tatínka), na roce a půl se mu to spaní ještě zhoršilo a budil se večer nejdýl po 35ti minutách od usnutí. Nám právě výrazně pomohl ten pediakid, taky už jsem propadala těžké panice, co budu dělat, až se holka narodí. Jinak na usnutí měl malé světýlko, ale na ty noční běsy to bylo stejně k prdu, protože on se pořádně ani neprobudil, přišlo mi že brečel ze spaní, takže by bylo úplně jedno, jestli má v posteli švédský stůl nebo růžového mamuta ![]()
@Kakika no on jako mimino byl celkem v klidu, az na to spani, jednu dobu se taky budil i 10× za noc, pak se to celkem upravilo na buzeni asi 2× za noc, ale po jeho druhem roku se to zlomilo a zacal se budit s krikem, pritom oci zavrene a asi spi, kdyz snim zatrepu, tak se uklidni. Zkusim ten pediakid, treba to pomuze. On je celkove ze vseho vyhukany, boli se psu, pritom mu nikdy zadny neublizil atd. ![]()
@klaaras35 Tak psů se syn bojí taky. On se ale nebojí že pes něco udělá, on má hrůzu z toho, jak štěkají. Je mu pět let, takže teď už mi to dokáže dostatečně popsat
U vás to budou klasické noční děsy. Tím si projde každé mrně. U holky už jsem tedy na nic nečekala a jak se začaly projevovat, okamžitě jsem jí začala ten pediakid taky dávat (ono to pár dní trvá, než zabere, doporučuje se dávat měsíc pro optimální účinek, ale holce stačil jen týden) a docela jí to minulo. Ne, že by se nikdy nevzbudila, ale rozhodně to nebylo každou noc, natož pak Xkrát.