Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je na tom někdo stejně jako já? Syn začal vstávat ráno ve 4,vyjímečně v 5
Četla jsem podobnou diskuzi kde maminky radí nevstávat a nechat malýho v postýlce, což jsem jednou vyzkoušela, ale nefunguje to. Malej si chvíli hraje, ale tak po 15 min.se začne nudit, kňourá a když nereagujeme, začne řvát. Bydlíme v paneláku a dost se to nese toupačkama, tak se bojím aby na nás nevlítli sousedi
Je dost akční, v posttýlce neví co by roupama, chvíli si hraje s plyšovou hračkou a pak rve mantinel, už utrh pár tkaniček, různě e koulí a bouchá hlavou o šprušle…Když hovezmu do postele tak taky není v klidu, rve mě za vlay, škrábe do obličeje, kope do hlavy…Nakonec to dopadne tak, že ho vytáhnu z postýlky a jdu si s ním vedle do obýváku hrát. To vydrží tak 1,5 hod. než je protivnej, pak stačí dát mlíko a usne, to se dospím i já. Máte nějakou radu jak naučit dítě spát dýl? Už jsem jak zombie, odpol. padám s prominutím na hubu
Ještě pro pořádek uvedu, že malej chodí spát v půl 7 a spí do 2 do rána, kdy e začne mlít a musím mu dát mlíko. Pozdějš ho dávatspát nemůžu, protože mi nevydrží, odpol. spí v kočárku na vycházce tak do půl 4 - 4 a vzhůru mi vydrží nejdýl dvě hodiny, pak už to s ním nejde vydržet, navíc jak se přetáhne, tak už hodně špatně usíná a trvá to někdy i hodinu
Je nějaká rada? Naděje že yn začne vstávat pozdějš? Nebo se s tím mám smířit?
Začínám být zoufalá ![]()
Neporadím, ale s dovolením budu sledovat. Taky máme ranní ptáče (6m), nejpozději v půl šestý vzhůru a hej mámou, čekám zábavu… Je to na fakt na palici…
No nevím, nechci tě strašit, ale myslím že bude prostě ranní ptáče..ségra to měla taky tak a dodnes jí stačí naspat hrozně málo je jí 14.A co zkusit dát spát dýl? I když u toho našeho to teda nezabírá, ale on usne v půl 8 a vzbudí se v půl 8..chápu tě, já kdyby jsem nebyla vyspalá tak umřu..naštěstí ten můj mazlik ví, že když nechá maminku vyspat tak bude veselá a hravá celý den.. ![]()
@mahdalka já měla to samo, vstávala jsem s dcerkou ve čtyři, o půl páté a tak. Prostě jsem to musela přetrpět a teď ( 17m ) se ustálila na půl šesté až výjímečně šesté hodině. Prostě je nespavec, večer jde v osm a stačí jí to. V noci už se nebudí.
Přeji ti pevné nervy.
@Makubisko píše:
Neporadím, ale s dovolením budu sledovat. Taky máme ranní ptáče (6m), nejpozději v půl šestý vzhůru a hej mámou, čekám zábavu… Je to na fakt na palici…
@mahdalka jinak jsem zkoušela už všechno možný - dávat spát později/dřív, přes den dávat spát víc/míň, nevstávat hned, dát najíst a vrátit, nechat mu v postýlce víc hraček, bez efektu nebo ještě horší ![]()
Právě že dýl jak do půl 7 mi nevydrží. Vydrží bejt vzhůru max.2 hod. a pak je protivnej, odpol. vstává mezi půl 4 - 4 tak dýl mi nevydrží ani náhodou a hlavně mi už kvečeru neusne. Přemýšlela jsem dát ho aspoň na 40 min. spát třeba ještě kolem půl 6,abych ho mohla večer uložit dýl, ale to už prostě neusne. Má naučený chodit se v 18 hod. koupat a běda jak ne, řve a je protivnej, samozřejmně pokud nejsme venku, ale v tomhle počaí se moc dlouho do pozdějších hodin být venku nedá
Tak třeba mě spasí léto, až bude teplejš ![]()
V ty dobe mela mala taky takovy obdobi, vzala jsem ji z postylky a sly jsme do obyvaku, nevychovne jsem pustila pohadky a ona si hrala na zemi. Jen jsem se snazila skryt hracky, ktery delaj nejvetsi kraval. Ted vstava v klidu kolem 7-8 vetsinou ![]()
Dala bych ještě kolem té 17.30-18hod. na chvilku hajnout! Máme to taky tak, ikdyž pořád čekám to odbourat (bylo to tak i u první),zatím to funguje
…Malá pak jde spát zase kolem 20.30-21hod. a spí celou noc s 1-2× kojením do 7-7.30hod. do rána!
Ale každé dítě je jiné…
Neporadím.. ale zkoušely jste třeba upravit spací den??
Já jsem jsem kluka večer uspala třeba v 6 tak se mi budil ráno brzo- byl vyspaní..
Teď usíná tak o půl 8 a spí tak do té půl 7- 7 měsíců A nebo míň spát přes den ![]()
@mahdalka no mi malý spí taky odpoledne a vstává o půl 5- 5 co tak upravit spíš dopolední spaní
Přebalila bych, dala mlíko. Pokud by neusnul, začla bych odbourávat to mlíko ve 2s tím, že by ho dostal až v ty 4 a to by mohlo pomoct, ve 2 se přestane budit, vzbudí se ve 4 a mohl by ještě tak na tu hodinu až dvě usnout.
Pokud by nepomohlo ani to, začla bychmu překopávat celý režim, aby chodil spát později…
A sousedů by mi sice bylo líto, ale to je život, mimina brečej, bude to trvat pár dnů, tak to budou muset přežít
@Debie On už mi právě takhle v podvečer spát nechce, teda doma, v kočáru by určitě usnul