Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nečetla jsem celou diskuzi, ale výdaj 5tisic na 3lete dítě? Píšeš, že do školky teprve chodit bude, to už počítáš náklady na školku?
@Anais Brno píše:
My jsme taky sociálně slabá rodina, auto nemáme žádnéani to služební…
Hele manžel by ho nepotřeboval taky, objednávám dost jídlo přes košík a vše se dá přivézt tramvají. Na výlety se dá půjčit, ale my teda tolik nevýletujeme už, spíš ty dovči venku.
@Tarena píše:
A to si uklizite a opravujete veci v dome sami?
Jsme družstvo o 11 lidech a za ty roky co se družstvo založilo se opravily staré byty, kde nikdo nebyl nebo byly ukončeny služby a pronajaly se. Takže po doplacení hypotéky se vše dělá z těch pronájmů. Teď naposled třeba altán s posezením a opravuje se štít domu, v plánu na jaro jsou chodníky nové, fasáda.
@nikitice píše:
Hele manžel by ho nepotřeboval taky, objednávám dost jídlo přes košík a vše se dá přivézt tramvají. Na výlety se dá půjčit, ale my teda tolik nevýletujeme už, spíš ty dovči venku.
Máme to podobně… brácha bydlí v Praze a auto taky nemá…
@Anais Brno píše:
@nikitice chápu, že ten dům vlastníte vramci rodiny?
Ne, byli jsme města a založilo se družstvo.
@nikitice píše:
Jsme družstvo o 11 lidech a za ty roky co se družstvo založilo se opravily staré byty, kde nikdo nebyl nebo byly ukončeny služby a pronajaly se. Takže po doplacení hypotéky se vše dělá z těch pronájmů. Teď naposled třeba altán s posezením a opravuje se štít domu, v plánu na jaro jsou chodníky nové, fasáda.
Jenže to je taky potřeba uvést. To že vy v nákladech neplatíte za úklid a údržbu, neznamená, že ty náklady nejsou. Z toho pak jsou ty rozdíly.
Ale je to jedno. Bydlení v bytech je levné. Když na ten byt nemá člověk hypotéku. Tak bych to asi uzavřela.
@nikitice píše:
Ne, byli jsme města a založilo se družstvo.
My právě taky bydlíme v domě o 10 bytech, tak je to fajn…člověk ví, kdo tu bydlí…
@roba18 píše:
Jenže to je taky potřeba uvést. To že vy v nákladech neplatíte za úklid a údržbu, neznamená, že ty náklady nejsou. Z toho pak jsou ty rozdíly.
Ale je to jedno. Bydlení v bytech je levné. Když na ten byt nemá člověk hypotéku. Tak bych to asi uzavřela.
tak já to předtím nepsala o nákladech, jen to, že dřív byla hypotéka a platili jsme dost, pak už nic, právě, že to každý má jinak. Tohle bylo jen pro Anais.
My zas platíme dardu za elektriku, protože máme velký byt a vysoké stropy.
Příspěvek upraven 20.09.23 v 14:57
@roba18 píše:
Za úklid v přepočtu na byt dáš měsíčně tak kolem 100 Kč, se podívej výše, kde. Vypisuju, co mane v zálohách zahrnuto…
Jasně, že bydlení ve vlastním bez dluhů je fajn..
@Anais Brno píše:
Máme to podobně… brácha bydlí v Praze a auto taky nemá…
Mě osobně přijde při životě ve městě auto jako zbytečnost. Ale jo uznávám že když se občas vracím v zimě večer z nákupu (a že si chci občas nakoupit i fyzicky v obchodě), tak se ráda v teplém autě svezu. Ale že bych tvrdila, že ten kdo nemá auto je socka, to fakt ne.
@nikitice píše:
tak já to předtím nepsala o náladech, jen to, že dřív byla hypotéka a platili jsme dost, pak už nic, právě, že to každý má jinak. Tohle bylo jen pro Anais.
My zas platíme dardu za elektriku, protože máme velký byt a vysoké stropy.
Mi se zázrakem podařily fixnout energie v roce 2020 napětí let,…tak uvidíme, co nás čeká potom ![]()
@Anais Brno píše:
My právě taky bydlíme v domě o 10 bytech, tak je to fajn…člověk ví, kdo tu bydlí…
U nás je bytů více -pronajímají se. Je nás 11 družstevníků, ale dva jsou manželé, takže taky 10 rodin. Dole bylo kdysi staré knihkupectví, švec a z toho jsou malé byty k pronájmu. Máme slušné lidi tam. Myslím, že se pronajímá 15 bytů teď, jeden se opravuje.
@roba18 píše:začne prehazovana v tom, kdo auto nemá a jak se mu skvěle žije?
Mě osobně přijde při životě ve městě auto jako zbytečnost. Ale jo uznávám že když se občas vracím v zimě večer z nákupu (a že si chci občas nakoupit i fyzicky v obchodě), tak se ráda v teplém autě svezu. Ale že bych tvrdila, že ten kdo nemá auto je socka, to fakt ne.
Jo bylo tu pár diskuzi, život bez auta a podobně a lidi na to reagují různě…
Kolegové v práci jsou že začátku zarazeni, ale po čase zjistí, že to není tím, že na to nemáme ![]()
Já vyrostla v rodině, kde auto bylo a ve velkým městě mi nechybí. Proti taky bydlíme městě a ne na vesnicí…jsem nanic řidič, ty opravy a havarijní by mi dobře vydávaly kapsu, rozhodně mě vyjde levněji se v případě nouze svést taxi ![]()
@nikitice píše:
U nás je bytů více -pronajímají se. Je nás 11 družstevníků, ale dva jsou manželé, takže taky 10 rodin. Dole bylo kdysi staré knihkupectví, švec a z toho jsou malé byty k pronájmu. Máme slušné lidi tam. Myslím, že se pronajímá 15 bytů teď, jeden se opravuje.
Tak to je super, dobře jste to využili, takhle si barák na opravy a údržbu vydělá sám. Brachova tchýně tak v Praze měli v paneláku večerku, taky měli hrozně nízké náklady.