Názor na ženy v domácnisti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
52
24.4.22 00:43
@Královna Kosmíru píše:
Muj manžel by ženu v domacnosti dostatečně neocenil. Nijak to nekomentuje, ale ani neoceňuje. Js mu říkala vždy jak je šikovnej, on mě nikdy neřekl to mame pěkně vypiglovano a děti jako ze škatulky, napečeno navařeno.. jsem rad ze se tak hezky staráš. A to si myslim je kamen úrazu v mnoha domácnostech..

Mě právě manžel velmi oceňuje, protože ví, že on sám by to dělat nemohl, že by ho to absolutně nebavilo, ale přitom má strašně rád ten komfort, který mu tou prací doma nabízím.
Pracuje z domu, takže má komplet servis ohledně jídla. Úklid mám jako hobby, nasadím sluchátka a jedu :pankac: takže se o tyhle věci vůbec nemusí starat a hlavně, za co mě nejvíc oceňuje, je péče o děti, které vyzvedám hned po obědě a pro které vymýšlím program, rozvazim na kroužky a podobně. Říká, že odpoledne s našima dvěma klukama je víc jak celodenní sichta. :lol:

Navíc mu to dle mně trošku i lechta mužské ego, že ve třiceti dokáže vydělat na to, aby měl ženu doma. Za což ho zase oceňuji často a hlasitě já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18152
24.4.22 01:07
@LeniiP píše:
Mě právě manžel velmi oceňuje, protože ví, že on sám by to dělat nemohl, že by ho to absolutně nebavilo, ale přitom má strašně rád ten komfort, který mu tou prací doma nabízím.
Pracuje z domu, takže má komplet servis ohledně jídla. Úklid mám jako hobby, nasadím sluchátka a jedu :pankac: takže se o tyhle věci vůbec nemusí starat a hlavně, za co mě nejvíc oceňuje, je péče o děti, které vyzvedám hned po obědě a pro které vymýšlím program, rozvazim na kroužky a podobně. Říká, že odpoledne s našima dvěma klukama je víc jak celodenní sichta. :lol:Navíc mu to dle mně trošku i lechta mužské ego, že ve třiceti dokáže vydělat na to, aby měl ženu doma. Za což ho zase oceňuji často a hlasitě já.

Musím říct, že tohle fakt obdivuju.
Pro mě by takový život byl peklo na zemi, fakt. Aby náplní mého života byl úklid, vaření a dělání programu dětem.
Takže v mých očích teda klobouk dolů, pro mě je tohle prostě oběť. Je fajn, že jste se našli dva, co jim to tak vyhovuje.
Já znám třeba dvě rodiny, které považuju za opravdu hooodně bohaté, ti chlapi mají dost prosperující firmy, nebo několik firem, ale jejich ženy pracují u nich ve firmách, protože zas mají oba tu filozofii, že když je ženská jen doma, tak zakrní a že je pro ni podřadné uklízet, na to mají uklízečky a ona může dělat něco smysluplnějšího. Holky dělají třeba jen 6 hodin denně, nebo 4 dny v týdnu, ale normálně dojíždí do firmy jako do práce a vyhovuje jim to oběma.
Já se fakt skláním před někým, pro koho je úklid a vaření smysluplná každodenní činnost a obdivuju to, že to někoho naplňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
24.4.22 01:43

Řekla bych, že pestrost života a spokojenost nesouvisí s tím, odkud se v té které rodině berou peníze, ale je to spíš dáno náturou člověka a jeho představou o smysluplné činnosti. Poslechnout si pár kapitol zajímavé knížky u vaření a úklidu určitě zabrání intelektuální zakrnělosti víc než po stejnou dobu sedět někde v call centru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
24.4.22 09:37
@bigl píše:
Musím říct, že tohle fakt obdivuju.
Pro mě by takový život byl peklo na zemi, fakt. Aby náplní mého života byl úklid, vaření a dělání programu dětem.
Takže v mých očích teda klobouk dolů, pro mě je tohle prostě oběť. Je fajn, že jste se našli dva, co jim to tak vyhovuje.
Já znám třeba dvě rodiny, které považuju za opravdu hooodně bohaté, ti chlapi mají dost prosperující firmy, nebo několik firem, ale jejich ženy pracují u nich ve firmách, protože zas mají oba tu filozofii, že když je ženská jen doma, tak zakrní a že je pro ni podřadné uklízet, na to mají uklízečky a ona může dělat něco smysluplnějšího. Holky dělají třeba jen 6 hodin denně, nebo 4 dny v týdnu, ale normálně dojíždí do firmy jako do práce a vyhovuje jim to oběma.
Já se fakt skláním před někým, pro koho je úklid a vaření smysluplná každodenní činnost a obdivuju to, že to někoho naplňuje.

Asi na to musí mít dotyčná prostě náturu, aby ji to naplnovalo. Má ambice starat se o někoho se totiž line celým mým životem. Už od malička jsem se velmi těšila, až budu mít děti, plánovala jsem, jaká budu skvělá matka a pak i babička. Možná proto, že mé obě stály za nic. :think:
Na vysokou jsem šla studovat sociální práci a při studiu dělala dobrovolníka u seniorů, pomoc v domácnosti, doprovod na úřady nebo jen trávení volného času. Neměla jsem děti a tu potřebu pečovat jsem si saturovala alespoň takto. Jenže tahle práce je velmi málo placená, a tak když jsem dostudovala, nemohla jsem v tom pokračovat, neuzivila bych se. Hledala jsem tedy něco alespoň příbuzného a začala dělat asistentku ředitele společnosti a starala se aspoň o nadřízeného.

Je právě zvláštní, že mnoho lidí mluví o tom, že by je jen péče o děti nenaplnovala, ale například profese paní učitelky v mateřské školce, vychovatelek v dětských domovech… těch profesí je hodně, tak ty mají podobnou náplň práce a jsou vnímány obecně jako naplňujíci a nikdo se neptá : A tobě to tak stačí? Tebe naplňuje jen práce s dětmi? Ale jakmile to nedělá člověk přímo za plat a stará se o své děti, je to pro mnohé bráno jako oběť :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
163
24.4.22 09:47
@LeniiP píše:
Asi na to musí mít dotyčná prostě náturu, aby ji to naplnovalo. Má ambice starat se o někoho se totiž line celým mým životem. Už od malička jsem se velmi těšila, až budu mít děti, plánovala jsem, jaká budu skvělá matka a pak i babička. Možná proto, že mé obě stály za nic. :think:
Na vysokou jsem šla studovat sociální práci a při studiu dělala dobrovolníka u seniorů, pomoc v domácnosti, doprovod na úřady nebo jen trávení volného času. Neměla jsem děti a tu potřebu pečovat jsem si saturovala alespoň takto. Jenže tahle práce je velmi málo placená, a tak když jsem dostudovala, nemohla jsem v tom pokračovat, neuzivila bych se. Hledala jsem tedy něco alespoň příbuzného a začala dělat asistentku ředitele společnosti a starala se aspoň o nadřízeného.Je právě zvláštní, že mnoho lidí mluví o tom, že by je jen péče o děti nenaplnovala, ale například profese paní učitelky v mateřské školce, vychovatelek v dětských domovech… těch profesí je hodně, tak ty mají podobnou náplň práce a jsou vnímány obecně jako naplňujíci a nikdo se neptá : A tobě to tak stačí? Tebe naplňuje jen práce s dětmi? Ale jakmile to nedělá člověk přímo za plat a stará se o své děti, je to pro mnohé bráno jako oběť :nevim:.

Já tedy vnímám i tyhle typy práce s dětmi jako svým způsobem oběť. Sice menší než být s dětmi doma, protože pracují jen několik hodin denně, mají uklízečku, kuchařku, asistentku, po osmi hodinách jdou domů spíš méně, váže se na ně zákoník práce, na maminky doma ne… ale zas mnohé mají pak ještě děti doma, a to mi přijde úplně šílené. Jasně, že ony se neobětují, vybraly si to, ale z mojí percepce musí jet skoro každý den na hranu svých možností/oběti, aby to dělaly dobře.

To ovšem nebrání mužským členům mojí rodiny plodit takové hlášky, jako že žena je méně výkonná s dětmi, ona „jen pracuje v mateřské škole“, případně, že „učitelky na základce mají lehkou práci a nic nedělají, to jsou takové ty lehké práce…“. Obojí jsem slyšela v blízké rodině, samozřejmě od mužů, kteří měli v životě mnohem větší pohov než kdokoli těchto profesí (ačkoli tedy měli vzdělání a brzo se rozvedli od dětí prchli, a tím se o ten klid „zasloužili“, jen se vůbec nic nepoučili :).

Takže z mého pohledu pozor na to, dost lidí péči jako náročnou „práci“ bohužel nevnímá… a naopak ty opačné typy jí vnímají jako oběť, kterou zdálky obdivují, z mojí zkušenosti.

Asi je toho důsledkem/příčinou i to, že je tak málo placená…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
24.4.22 11:02
@Lucy75 píše:
Nedívám se na ně zle. Vůbec.

Jen dle mne mají malé profesní ambice. Já je měla velké. Stejně jako ty mateřské.
Osud byl ke mně nakonec po x letech hrůz vlídný a dovolil mi oboje.

Musí pro to být splněna řada podmínek. Proto si žen v domácnosti nedobírám.

Holt já mám prostě dobrý pocit, když ve výjezdu vyřeším super případ (včera mrtvola s hřebem v zádech a u ohledačky jsem našla ještě výbušninu užívanou v kamenolomu), takže dvojitá nálož, dáš to, dojedeš dom ve tři ráno, tam bordel jak tanku, hodinu to uklízíš, pak v 11 vstaneš ALE pak už máš Normální volný víkend, kdy vaříš, pereš, věnuješ se dětem..
Já to prostě miluju a nikdy bych v produktivním věku nehnila x let doma…
Komu to neva, tak Ok.

tak přesně v tomhle se vidí naše nejstarší :mrgreen: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25009
24.4.22 18:36

@neila ;) tak to jí držím palce.. reálně se na takovou pozici dostane nejdříve ve 35 :-) v Praze o cca 5 pár let dřív…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
24.4.22 19:49
@Kelsey píše:
Problém je, že na ženy v domácnosti si hrají i lidé, kteří na to nemají. Viz. VM. Nedávno to zas bylo hezky vidět. Chlap se může pos..t, vše táhne sám. Strhaný. Baba je lenivá. Do práce se jí po RD nechce. Ale o té se opravdu dá říct, že je lenivá. A stejného lenocha vychovala.
Nechtěla bych být v kůži toho jejího chlapa, který vše dávno táhnul, teď se vše zdražuje a dál bude. To není konečná. V jejich případě je znát, že jeden příjem v rodině chyběl. Takových rodin u nás je.

Jsem aktuálně v rodné vesnici a uvědomila jsem si, že právě tento model zde vidím taky. Ti lidi žijou v baráku, na jehož opravy nemají pořádně ani peníze nebo v našem činžáku hrůzy :mrgreen: Chlap hákuje v nějaké práci za pár šupu kousek od domova a žena je doma. Prostě doma. Táta si sice vydělá, ale ten jeden řádný příjem u dětí citelně chyběl, macecha prostě do práce jít musela, i když jí to viditelně nebaví.
A vlastně, některé moje spolužačky pracovaly po maturitě třeba rok, dva, vyjdou doma tak tak. Jedna si udělala tři děti s chlapem, který půlku jejich společného života splácel exekuce. Aby vše utáhl, měl dvě práce, spolužačka je doma přes deset let.
Právě to bere tak, že dělá zázemí a věnuje se hlavně výchově dětí. Neřekla bych, že je lenivá, doma jí to naplňuje, je manuálně zručná, ale právě - oni jsou skupina, která na tenhle model prostě finančně nemá.
Nevím, jak jsou statisticky podobné modely časté.
To jsem si tak všimla, jinak je nějak neřeším, ale podobné případy jako nahoře se neutají, žejo. Ženy, které mohou být doma, protože jejich manžel má na to patřičný příjem a jsou do budoucna dobře zajištěné, až asi na jednu výjimku, prakticky neznám. V našem odvětví se spíš běžně drží i ženy na mateřské, takže si víc všímám těch pracujících mamin, se kterýma třeba navazujeme spolupráci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
24.4.22 20:08
@Malči píše:
Jsem aktuálně v rodné vesnici a uvědomila jsem si, že právě tento model zde vidím taky. Ti lidi žijou v baráku, na jehož opravy nemají pořádně ani peníze nebo v našem činžáku hrůzy :mrgreen: Chlap hákuje v nějaké práci za pár šupu kousek od domova a žena je doma. Prostě doma. Táta si sice vydělá, ale ten jeden řádný příjem u dětí citelně chyběl, macecha prostě do práce jít musela, i když jí to viditelně nebaví.
A vlastně, některé moje spolužačky pracovaly po maturitě třeba rok, dva, vyjdou doma tak tak. Jedna si udělala tři děti s chlapem, který půlku jejich společného života splácel exekuce. Aby vše utáhl, měl dvě práce, spolužačka je doma přes deset let.
Právě to bere tak, že dělá zázemí a věnuje se hlavně výchově dětí. Neřekla bych, že je lenivá, doma jí to naplňuje, je manuálně zručná, ale právě - oni jsou skupina, která na tenhle model prostě finančně nemá.
Nevím, jak jsou statisticky podobné modely časté.
To jsem si tak všimla, jinak je nějak neřeším, ale podobné případy jako nahoře se neutají, žejo. Ženy, které mohou být doma, protože jejich manžel má na to patřičný příjem a jsou do budoucna dobře zajištěné, až asi na jednu výjimku, prakticky neznám. V našem odvětví se spíš běžně drží i ženy na mateřské, takže si víc všímám těch pracujících mamin, se kterýma třeba navazujeme spolupráci.

Možná žijou v představě, že je přece stát pak nenechá na holičkách (kdyby něco) a ono to dle nich nějak dopadne…hodně lidí je absolutně finančně negramotných

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25009
24.4.22 21:08

@bigl ano, souhlas, napsáno moc pěkně
a teď se tě zeptám FAKT NA DŘEŇ - protože to cítím stejně a taky vím, že ty holky/ženy fakt doma makají (pokud nemají chůvy a úklidovou firmu) - vážně jsi napsala, že ty ženy Obdivuješ?
Já tedy jen vyjádřila Respekt, to každopadáně Ano
ale Obdiv Ne
Obdivuju ženy, které něcovynalezly, ukázaly cestu, nebo mužům rozbily stereotypy...TAKOVÉ ŽENY OBDIVUJI já…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14089
24.4.22 21:11
@Lucy75 píše:
a teď se tě zeptám FAKT NA DŘEŇ - protože to cítím stejně a taky vím, že ty holky/ženy fakt doma makají (pokud nemají chůvy a úklidovou firmu) - vážně jsi napsala, že ty ženy Obdivuješ?
ale Obdiv Ne
Obdivuju ženy, které něcovynalezly, ukázaly cestu, nebo mužům rozbily stereotypy...TAKOVÉ ŽENY OBDIVUJI já…

Ja je obdivuji, ze jim z toho nejeblo :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18152
24.4.22 21:12
@Lucy75 píše:
ale Obdiv Ne
Obdivuju ženy, které něcovynalezly, ukázaly cestu, nebo mužům rozbily stereotypy...TAKOVÉ ŽENY OBDIVUJI já…

Nooo, když nad tím tak přemýšlím :think:, tak asi ano. Respekt je lepší slovo, obdiv asi ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25009
24.4.22 21:17

@_.Emilyyy :mrgreen: tak leda tak..
ale my to zase posuzujeme ze svého pohledu.. přitom je spousta žen, které tohle opravdu naplňuje a dělají to dobře.. a super, fajn, palec nahoru
jen pro mne je za toto max. Respekt..

a ačkoliv nejsem srdcem pravičák, tak je mezi nimi i Thatecher a vůbec je fajn se na ty holky podívat ;) nemohou být úplně v normě, když jsou extra, proto s kritikou šetřete až po zamyšlení… ;) https://www.sstd.cz/…opis/sc6.pdf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149526
24.4.22 21:43

Já obdivuju statečné ženy jako byla Františka Plamínková a takovéto ženy, mají můj respekt a obdiv. Statečné, neohrožené, bojovnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149526
24.4.22 21:48
@Lucy75 píše:
ale Obdiv Ne

Vážím si každé ženy, která něco, cokoliv, dělá, stará se o děti, pracuje a je jedno jestli je to lékařka nebo prodavačka, obě pracují, vychovají své potomky…hodně žeru moji lektorku psychologie, to je naprosto super baba. Škoda že se ženy neumí ctít navzájem a hledají na sobě zbytečně kazy a nepodporují se. Mají to v životě těžší (ano, to je můj názor )složitější a samy navzájem se podtrhávají. To mi přijde smutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat