Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, nasi male se na brisku moc nelibi, umi se z teto polohy otocit na zada, takze presto, ze ji tam dam, po chvili je zpet na zadech. Proste tam byt nechce a nebude. Ale ja jsem byla stejna, ani dnes na brisko nelehnu i kdyby me nekdo svazal a prolemy zadne nemam.
Prosím o radu - 10 týdenní syn polohu na bříšku nesnáší, navíc okamžitě se přetáčí na záda. Tedy v tomhle věku to asi nebude správné přetáčení, ale prostě vyvine úsilí, aby se z bříška dostal na záda a nějak se mu to podaří, třeba i 5× za sebou, na obě strany. V leže na bříšku strašně protestuje a má pevně zaťaté pěstičky. Jak bych měla postupovat? Dávat ho na bříško častěji? I když se okamžitě přetočí nebo pláče? A měla bych ho dávat na zem/přebalovák, nebo je tvrdší gauč ok? K lékaři jdeme až za tři týdny..Moc děkuju!
@Ostružka nenutit
my kluka na břicho nedali 4 m, protože blindil a taky se to nepo.. dej, když mu to nevyhovuje, tak otoč.. zkoušej to, ono se to zlomí, kdy se mu to bude líbit.. Já volím postel popř gauč, náš mlátí nosem do podložky, např na zemi by si urazil hlavu ![]()
@Ostružka: A čo na tvojom hrudníku, tam ho to nebaví?
Malý tiež na brušku protestoval, ale toto sa mu páčilo.
Obecně.
doporučuji nosit dítě na ruce v poloze tygřík (s 9kg to bude ale náročné)…
dát dětem prostor, aby se mohly převalovat podle své potřeby - např. my měly matraci na zemi, nabyl strach že spadnou a oni se snažili z ní slézt, až se jim to povedlo a chodili okolo nábytku v 5m…
rozhodně bych nedoporučovala děti posazovat a prohodit lezení po sezení
Dobrá je kniha Rozvíjej se děťátko
A má smysl dítě do polohy na bříšku nutit? moje dítě 10m na břiše od začátku zoufale pláče, později se naučilo přetočit se na záda a už je obtížné jej na břiše vůbec udržet. Jenomže na zádech se nic nového nenaučí. Cvičíme vojtovku už asi osm měsíců, dítě neleze, nesedí, jen se na tom břiše tváří zoufale, případně řve.
jak to vidíte, má smysl ho nutit? ničí mě ten pláč, tak jestli to stojí za to..jenže když nenutit, jak se naučí plazit a lézt? ![]()
@tinuviel zkoušeli jste vojtu na měsíc vynechat? Ať se vyvíjí chvilku sám?
@Manuelan ne, to mě nenapadlo a asi bych si to ani nelajsla, nějak si myslím, že když jej nechám měsíc na zádech, bude z něj ještě větší lenošek a svaly mu mezitím zakrní.. nebo máš zkušenost, že tomu tak není? Prostě mám pocit, že bez toho, aby byl na bříšku, se správný vývoj bohužel neobejde ![]()
@tinuviel píše:
A má smysl dítě do polohy na bříšku nutit? moje dítě 10m na břiše od začátku zoufale pláče, později se naučilo přetočit se na záda a už je obtížné jej na břiše vůbec udržet. Jenomže na zádech se nic nového nenaučí. Cvičíme vojtovku už asi osm měsíců, dítě neleze, nesedí, jen se na tom břiše tváří zoufale, případně řve.jak to vidíte, má smysl ho nutit? ničí mě ten pláč, tak jestli to stojí za to..jenže když nenutit, jak se naučí plazit a lézt?
Naše slečna byla stejně tvrdohlavá.. nechtěla být na bříšku. Asi v 8měsících se naučila válet sudy a pak v deseti lezla, v jedenácti seděla. Já byla stejně zoufalá, měla jsem pocit-fakt dlouhou dobu, že se nic nenaučila. Teď ve 13m sice ještě sama nechodí-kolem nábytku a za ruku ano, není to žádná sláva, ale leze jak drak, snad to samo někdy přijde:)
@tinuviel No o vynechání bych se pobavila s cvičitelkou, ale na bříško bych pokládala pořád. Zkoušela jsi miminko naučit přetáčet? nožku přez nožku a pak plynule přetočit? Já jsem to zkoušela 3 dny a malá to rychle pochopila a týden před 4 měsícem se přetáčela sama… sice okamžitě řvala, protože nechtěla být na břiše, ale tím si posílila záda nejvíce. U Vojty se mě zapřela a byl to takový řev, že to prý neviděla ani samotná doktorka
prej mám despotické miminko
no je to malá tvrdohlavá býčice ![]()
@tinuviel jinak jak jsme přestali cvičit okamžitě se malá rozhejbala. My přestali cvičit páč to nebyla potřeba a doktorka malou zbytečně drtila, protože si zapsala špatné datum narození a tím pádem byla opožděná… pořád mi říkala na kontrole, že má schopnosti 3 měsíčního dítěte.. no jí byli 3 měsíce a 5 dní… až se mě zeptala druhá proč se malá narodila tak brzo hned mě to došlo…
Ale Jsou i jiné cvičení než vojta… formou hry…
@Manuelan to je zajímavé, že přestat cvičit pomohlo! já bych neřekla, že to až tak drtím, trénujeme přetáčení a takový cvik na lezení, přetočit na bříško se umí, ale dělá to jen omylem, všechnu energii koncentruje na co nejrychlejší návrat zpátky na záda:). Fakt si myslím, že ta vojtovka tomu tolik nevadí, cvičíme tak 2×-3× denně pár minut, nijak to nehrotím. Jen nechci úplné zahálení:)
Ahoj maminky,
takze tady vidim, ze nejsem jedina, ktere miminko nechce byt na brisku, ja byla minuly tyden na 12.tydenni prohlidce a doktorce jsem rikala, ze mala na brisku byt nechce, ze hned zacne plakat.Mudr ji otocila na brisko a mala byla celkem spokojena, hlavicku na chvilku zvedla a drzela ale asi za minutu se zacla rozcilovat. Doma to zkousim co chvilku, davam pred ni i hracky a moc uspechu teda nemam. Vsimla jsem si, ze kdyz ji polozim na bok, tak ma tendenci se na brisko natocit, jen to jeste nejde a kdyz uz ji pomuzu a pretocim ji, tak se zacne rozcilovat.Kdyz ji ale vezmu za rucicky a dam ji do sedu, tak se ji to moc libi.
Takze si s tim taky nemam delat nejak velky starosti? Vite jak, prvni dite ![]()
Byla bych vdecna i za male rady, jak ji to treba zprijemnit. Predem dekuji ![]()