Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Osobně bych nenutila. Zkusila, ví, co to obnáší a nějaké malé základy má, třeba jí to chytne v dospělosti.
Z vlastní zkušenosti.. mě také nutili, nenáviděla jsem to, učitelka byla sice úžasná a měla se mnou svatou trpělivost, přesto mě klavír nikdy nebavil. Navíc jsem těžce nezvládala předehrávky a jakákoliv vystoupení jsem zpackala a rozjely se mi silné úzkosti, ale byla jsem poslušná holka, tak jsem ZUŠku dokončila.
Na klavír jsem od té doby nesáhla, možná jednou ročně si něco zapinkala. Uběhlo 25 let a najednou mi něco přeplo v hlavě, pořídila jsem si klavír a už druhým rokem hraju jak blázen.
Zpětně jsem ráda, že mě do klavíru nutili, ale své dítě bych do ničeho nenutila, nechala bych na ní, co si dál vybere.
@Hobitka Vzdušná akrobacie zní skvěle. To jí chápu. ![]()
U nás tedy za sportem pak už dojížděli, nemáme to v místě, když přišla nabídka. Ale chápu. ![]()
@Snopy123 Ona to ma taky na sport cca 45 minut jednu cestu, nastesti po Praze, kde busy a metro jezdi porad. Akrobacii by mela v pesi vzdalenosti, aspon to.
@Anonymní píše: Více
Asi nevím, co je na tom k vysvětlování. Pohyb je ke zdravému životu důležitý a kdo se nehýbe, jednou na to dojede.
Když někdo nikdy nebude hrát na klavír, nestane se mu vůbec nic ![]()