Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky, mám 5 měsíčního chlapečka, do 4měsíců plně kojeneho, po hospitalizaci v nemocnici, kvůli bojkotovaní kojení, jsme začali s příkrmy, nejdříve zeleninové, teď i s masíčkem, ale bohužel čím dál tím méně pije mého mlíka, vzteka se u toho odtahuje se.. zkoušela jsem snad úplně všechno možné, nechce ani UM a navíc ho zvrací, ale alergickej na něj prej není, dělali nám na to testy v nemocnici.. tak teď nevím co mu mám dat k jídlu, když kaše mi zvrací a odmítá taktéž a ovocné přesnídávky jí s nechutí navíc do něj dostanu jen pár lžiček.. kolik by měl mít denní přísun tekutin? Doktor nám moc neporadil, tak budu vděčná za každou radu.. děkuji ![]()
Jako bych četla o malé, ona ráda pila vodu, čaj. Mlíko UM nechtěla. Dr řekla dokud pije je to dobrý v jídle neomezovat ať jí co chce. Tak jsem dávala 3×denne oběd. Ale u ní byl problém až v půl roce. Pomohlo jíst před ní a to kdykpliv jsme jedli, šla do židličky a kpukala jak jíme. Měla jsem nachystané i pro ni a jak začla otvirat pusu, že by si dala tak jsem ji nakrmila. mlíko od 10 mesice nepije vubec. Navaluje se ji z neho.
@Andy.0 A co jí co má rád?
Tekutiny lze nahradit i polévkou. Pokud malý prošel testy s negativním výsledkem, tak se pravděpodobně odstavil a mléčná strava mu skutečně nemusí sedět.
Ale je to drobet problém, poněvadž na příkrmy už najet můžete, nicméně něco mléčného by měl pozřít taky. Na to aby mohl vše je přeci jen ještě malý a trávící trakt ještě nebude zcela uzpůsobený. Pít by měl, ale tohle je ošemetné. V tomhle počasí pocit žízně nemusí být tak intenzivní jak v létě.
Kamarádky syn dělal něco podobného a pije jen ty mlíčka už hotová v tom malém tetrapaku.
U nás po hospitalizaci v nemocnici jsme měli to samé a museli jsme změnit značku mléka..
najednou mu přšestalo chutnat nechtěl to, dali jsme jiné to pil.. ale neříkám, že je to u vás, ale možná bych zkusila koupit si aspoň nějaký vzorek mléka v lékarně- ne celou krabici, kdyby ne, a zkusit to
Mám zkušenost s první dcerou, ta mi tak nějak od půl roka vypila ráno 60 ml UM a tím s mlékem za celý den skončila. Málokdy jsem do ní ještě něco dostala (ani lžičkou, ani láhví, sem tam ještě s rozpuštěnými sušenkami). Takže jsme dávali např. mléčné rýže, později jogurty, od desátého měsíce svačiny s podílem tvarohu. Jinak mi lékařka radila přimíchávat trochu mléka do jídla.
@Bobsh
@Trojlístek
@kvaček
@HATI
děkuji za odpovědi, jsem z toho nešťastná, teď jsem do něho dostala 65ml UM střiklala jsem mu to z lahvičky do pusinky, řval u toho šíleně, ale co mám dělat, prso nechce a tak aspoň tak jsem trochu tekutin do něho dostala, navíc jsem druhý den po očkování a tak má zvýšenou teplotu.. trhá mi to srdce, když ho vidím, jak pláče.. ale co dál? to mám dávat zeleninové příkrmy od rána do veřera? ředit to vodou, nebo UM? a co když bude z toho dehydratovaný? nevíte kolik tekutin byl měl mít za celý den'? když nebudu dávat UM a kojit?
Já bych to do něj nervala násilím. Doktorka mi říkala zásadně nenutit. Až bude hlad něco si dá. A měla pravdu.
@Andy.0 Tak určitě na to existují nějaké tabulky kolik by měl vypít - tohle konzultuj s pediatrem. Pokud ti nevyhovuje, změň ho. Ne vše vyřešíš na diskusích.
On malý z tebe cítí tu nervózu, s tím počítej. Přestaň měřit a počítat, zklidni se a uvidíš, že začne vše mnohem lépe fungovat.
A jiné tekutiny pije? Naše MUDr. nám řekla (v deseti měsících), že kromě masozeleninových příkrmů a čaje, by mělo naše dítě mít tak přibližně 500 ml mléka. Ale to bylo pro desetiměsíční. Ty tekutiny je to, co bych řešila jako první. Pokud nechce mléko, tak zkoušet čaj, kojeneckou vodu, a to jakkoli - lahvičkou, lžičkou, nějakým učícím hrnečkem aj. Třeba mu za čas mléko zase začne chybět, nenutila bych, zkoušela bych nahradit na čas třeba tou mléčnou rýží (dělá ji např. Hami), jogurty. Jinak bych sledovala, jak má počůrané pleny. Hlavně ty tekutiny. ![]()
Prikrmy k bojkotum jsou fajn… ale jejich puvodni ucel, je k prekonani prestavky, než si dohonis laktaci jinak - případně jinak zajistíš mm nebo um(tusim kojis pres kloboucky a to byva spolupricina bojkotiku, a podle me pokud bys do nej chtela dostat MM, tak si musis zajistit poradny proud… tedy laktaci pekne nahoru)… kriceni pri krmeni neni nikdy moc dobra zalezitost (jednak kricenim nadychaj vzduch, ktery pak tlaci na jicen a to může přidat vyzvraceni) a jednak deti se uci jist na zaklade „dobre“ zkusenosti :/…
osobně myslím, že nejlepší by byla rada od nějaké staré pediatričky/sestřičky co už má těch babských rad v hlavě X vyzkoušených na svých dětech i vnoučatech i pacientech ![]()
Mě akorát napadá - jak je to s krmením v noci, z polospánku něco přijme? - vedlejších efektů tohoto bych se moc nebála - co krmení flaškou, která kloubouček připomíná a odhadnout sílu toku otvoru… když je vzhůru je možné lžičkovat/kalíškovat… (při teplotách těžko něco nutit… nechala bych to na něm, zkoušet )
Zkoušela si nosit, krmit při nošení v šátku, nosítku?
Zkoušela bych nevyhladovět do mrtě - ne že by to dětem automaticky ublížilo, ale protože s vyhladověnýma se hůře pracuje - třeba napříkrmovat a pak nabídnout flašku v pozici, ve které býval krmený - bohužel s horečkama se děti chovaj k jídlu zvláštně = s citem na to
)… tekutiny, pokud můžeš měnit konzistenci příkrmů pak řidší příkrmy budou mít vody dost (mrkev na páře v tlakáči je úžasně pročišťující záležitost, podobně i borůvky), pokud se bojíš o vitamíny, můžeš přidávat do příkrmů mm nebo um. Co se týče vápníku, tak to nemusíš chvilku moc hrotit - ty potřeby se zvyšují se zubama a pak kolem roku (na to tabulky nejsou ale sama uvidiš, že děti po mlíce jedou když jim to sedne)
Příspěvek upraven 07.11.13 v 10:50
@Andy.0 mě tohle dělala malá kolem půl roku…zvracela, takže jsme hradili jogurtem, kaší, když jsem jí do toho rozmixovala banán tak taky vypila, dudlík nechtěla museli jsme vyměnit za učící hrneček toho se chytla a pak jsme vyměnili značku a vypije mi v 10.měsících 230ku ráno a někdy i odpoledne…čaje taky moc nechtěka jen ty šťávy naředěné s vodou a teď se rozpila ale asi nenutit nustila jsem a celý mi to vyhodila
@Andy.0 Mam uplne tentyz problem s mym 6.mesicnim synem. Jako pres kopirak. Smim se zeptat jak to dopadlo? Naucil se mlicko zas pit a presnidavky papat? Nebo jak jste to resili? Diky moc. Jsem uz taky zoufala, nevim cim ho mam krmit. Jedine co papa je masozelenina a napije se jen trochu caje.