Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
máme 7i měsíční holčičku a vůbec nechce být v poloze na bříšku, tudíž ani neleze, ani se neplazí… Jakmile ji dáme na břicho, brečí. Dřív se aspoň sama překulila ze zádíček na bříško a chvíli tam vydržela, ted už ani to ne. Když se jí snažím pomoc, sedá si. Sama si ale zatim nesedne. Takže bud sedí, nebo jak mi poradila doktorka, ji pořád nosíme… Chci se zeptat, jestli někdo máte taky takovou zkušenost a jestli víte, jak na ni
moc díky za Vaše rady a komentáře.
Lucka+Terezka
Ahoj,
náš malý taky přímo nesnášel polohu na bříšku a lozit se naučil až ve 12 měsících. Chodili jsme na rehabilitace protože pohybově byl dost pozadu, ale všechno dohnal
myslím si, že malou nijak nepřesvědčíš aby jí bylo na bříšku dobře u nás nepomáhaly žádné motivace hračkami apod. a neboj lozit se naučí vždyť v sedmi měsících má na to dost času
¨
Andrea
ahoj andreo, díky za tvou zprávu. a jak jsi ho naučila sedět? posazovala jsi ho taky sama, resp. za ručičky jako to dělám já? asi by to měla zvládat sama, ale nejde to, snaží se totiž jen z lehu… a na to je ještě malá.
Lucko, v sedmi měsících se sám nepo:,–(il ani náhodou. Malý se v sedmi měsících poprvé přetočil na bříško. Fakt jsme byli pozadu. Pak si začal sedat tak, že z lehu na zádech se vlastně přitáhl za břišní svaly takže vůbec ne předpisově
a ještě v roce když seděl tak jsem kolem něho dávala polštáře protože sebou klidně prásknul dozadu byla jsem z toho tehdy docela vynervovaná. Chodit se naučil v 16 měsících a dneska na něm nejde poznat, že byl někdy pohybově pozadu
Fakt to ještě neřeš. Tvoje malá je ještě opravdu malá a má čas jak na lození tak ani s tím sezením si zatím nedělej hlavu.
Andrea
lucko,
já myslím, že zbytečně spěcháš. podle mě, chtít po 7mi měsíčním miminu aby lezlo je trochu moc (ale může být - sama jsem viděla - ale jde o to, že to dítko to musí samo zvládnout) a posazovat ji, když to sama neumí je blbost, ale o tom najdeš dost informací a zkušeností.co já vím tak většinou si děti sami sednou až začnou lézt..a i to je individuální, např. naše holky snad začaly lozit někdy kolem 9m a sedět později (jen v kočáru se mi po:,–(ily o trošku dřív, protože se přitáhly - to nejde zakázat, že.....a chodily v roce. Nespěchej na malou, chce to čas..
Zdenik
Ahoj Lucko,
jak už psala Zdenik , hlavně ji proboha neposazuj - přece jí nechceš poškodit pateř
! Dítě má sedět, až se samo po:,–(í, teprve tehdy je na to zralé. A nepo:,–(í se dřív, než začne lézt. Takové to sezení s oporou polštářů a přitahování do sedu za ručičky je doporučováno v literatuře, kterou se řídily naše maminky, ale která je podle moderních poznatků nesmysl. Anička lezla v 8 měsících a během 9. se začala sama posazovat. Pokud chceš mít jistotu, že je všechno v pořádku, není na škodu navštívit rehabilitaci - nám sestřička doporučila nějaké ty cviky na míči (Aničku nebavila poloha na bříšku, ve třech měsících moc nepásla a měla špatnou zkoušku trakce). Chodit sama začala až v 15 měsících, ale to je pořád v normě - každé dítě má svoje tempo a nic se nesmí uspěchat.
Světlana
Ahoj, naše Jani do prosince(do 8.měsíce) jenom ležela, odmítala se otáčet na břicho i zpět. Nutila jsem ji být na bříšku, motivovala hračkama, knížkama atd. Nakonec se během 14 dnů naučila lézt, sedět a během dalších 14 dnů stát. Teď má 13 měsíců a už chodí.
Opravdu je každé dítě jiné.....pro svůj klid se nech poslat na neurologii a rehabilitaci (my tam byly také, cvičily jsme Vojtu).
Janička, jak uznala i paní doktorka na neurologii je spíš pohodlná než že neumí…
jak jiz psaly holky, rozhodne neposazovat. Moje dcera byla desne kacni, v 7.m lozila, v 10m. chodila. Syn je hypotonicky, v 6.m. se ani neumel otocit na bricho, tak jsem se nechala poslat na neurologii, kde mu nasli jiz zminenou hypotonii. Cvicime Vojtovu metodu, ted uz ne tak intenzivne. V 8m. se zacal prevracet, v 10.m plazit a ve 13m. lozit a stat. Zatim jeste sam nechodi a bude mu to asi jeste tak pul roku trvat. Urcite je prcek ok, ja bych se presto ale nechala na neurologii objednat, at mas jistotu, ze je prcek jen lenosny!
Ahoj,
já sama jsem zdárný příklad toho, že se děti nemají posazovat, dokud si samy nesednou - moje matka mě posazovala od 3 měsíců (všelijak vypodložila polštáři) a jako trvalý následek z toho mám vadné držení těla a špatně zakřivenou páteř. O plochých nohách ani nemluvím.
Nevím, jak zařídit, aby se tvé dcerce zalíbila poloha na bříšku. Ale asi to chce neustále i přes neúspěchy nějak motivovat, protože poloha na bříšku je pro další vývoj nezbytná.
Mám taky hypotonického syna, do 3 měsíců jsme chodili na rehabilitaci a neurologii, museli jsme cvičit. Pak už ne. Ale polohu na bříšku má moc rád, už v porodnici jsem ho pokládala na bříško (protože jsme rehabilitovali už od 4. dne po narození). Od těch 3 měsíců jsem ho do ničeho nenutila (jen jsem ho v 5 měsících naučila se otáčet na bříško), nikdy jsem ho neposazovala.
Syn se nikdy neplazil, v 7 měsících se uměl vyhoupnout na kolínka a v 8 měsících skákal jako velmi rychlá žába. V 9 měsících si klekl s oporou, 3 dny poté se postavil s oporou a sedl si, a asi týden nato začal lézt rovnou rychlostí blesku.
no už to tady zaznělo od holek, hlavně malou NEPOSAZUJ, to jí akorát uškodí!!! můžeš jí zkřivit páteř. Moji kluci jsou každý jiný. Románek se začal brzy přetáčet, asi kolem pátého měsíce, ale pak dlouho nic. Kubík ten byl přesně jako tvoje malá, sotva jsme ho dali na bříško, hned se přetočil na záda a takhle nechtěl být na bříšku asi do 8 měsíců, kdy najednou mu to šlo ze dne na den a začal pořád válet sudy. Pak se najednou oba tak v 8,5 měsících začli plazit, to bylo takový srandovní a kolem 9 měsíce začli lézt, Románek dokonce si začal po týdnu sedat sám a Kubík ten ani náhodou, sedět vůbec nic a ani to nehrotím, fakt na to přijde sám, jako s tím bříškem. Teď jim bude 10 měsíců a lezou už po kolínkách jako divý, Románek dokonce se už staví všude možně a to dlouho nebylo nic, a pak to přišlo všechno najednou. Takže neměj žádný obavy, oparvdu na to malá přijde sama. my ani cvičit nechodili, jen když se kluci něco snažili, tak jsem jim trochu pomohla, ale fakt na to přišli samy. ![]()
no už to tady zaznělo od holek, hlavně malou NEPOSAZUJ, to jí akorát uškodí!!! můžeš jí zkřivit páteř. Moji kluci jsou každý jiný. Románek se začal brzy přetáčet, asi kolem pátého měsíce, ale pak dlouho nic. Kubík ten byl přesně jako tvoje malá, sotva jsme ho dali na bříško, hned se přetočil na záda a takhle nechtěl být na bříšku asi do 8 měsíců, kdy najednou mu to šlo ze dne na den a začal pořád válet sudy. Pak se najednou oba tak v 8,5 měsících začli plazit, to bylo takový srandovní a kolem 9 měsíce začli lézt, Románek dokonce si začal po týdnu sedat sám a Kubík ten ani náhodou, sedět vůbec nic a ani to nehrotím, fakt na to přijde sám, jako s tím bříškem. Teď jim bude 10 měsíců a lezou už po kolínkách jako divý, Románek dokonce se už staví všude možně a to dlouho nebylo nic, a pak to přišlo všechno najednou. Takže neměj žádný obavy, oparvdu na to malá přijde sama. my ani cvičit nechodili, jen když se kluci něco snažili, tak jsem jim trochu pomohla, ale fakt na to přišli samy. ![]()
Zdravíme všechny „netabulkové“ děti, že, Andrejko?
Naše princezna je o něco starší než ta tvoje, Lucko, a doted neleze ani se neplazí..snaží se trošku zasouvat podvozek, ale to je zatím vše. Cvičíme Vojtovku, začli jsme teda až před dvěma měsíci, což bylo prý docela pozdě (a je to pro mě už i fyzicky hodně náročné), ale snad to k něčemu povede. Na bříšku už je teď hodně a ráda (to ale taky ne moc dlouho, tak měsíc možná, poprvé se přetočila v 6,5m), na zádech nevydrží. Ale jakmile se unaví, taky nosíme
U nás pomáhájí hračky v dosahu, střídá je, žužlá, povídá si s nimi.. jo, a taky nesedí
Vydrž, ono to přijde, nesnaž se to uspěchat, taky mám občas nervy, už ať se něco děje, ale co já s tím, když ona nechce (nebo nemůže), že ![]()
Moje doktorka, ke které se synem chodím, se neřídí tabulkami.
Až na 10 měsíční prohlídce se mě ptala, jestli se umí syn dostat na kolínka a jestli sám sedí, dřív to nezkoumala (ani ji nezajímalo, jestli leze).
Na 8 měsíční prohlídce ji akorát zajímalo, zda se přitahuje do sedu a zda se umí otočit na bříško (případně i zpět) oběma směry. V 6 měsících jí stačil jen jeden směr.