Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
POkud už mu byl rok, tak bych zkusila Estivilla. Jste na to ideální kandidáti. To, že se dítě během noci několikrát probudí je normální, děti mají jiný spánkový rytmus než dospělí, jde o to, aby znovu dokázal sám usnout. Je tu na to hodně diskusí. Případně si načti knížku „každé dítě může dobře spát“. Je ke stáhnutí na uložto.
Ahojky a jen ho v před spaním kojíš nebo už dáváš na noc nějakou kašičku…
@nelinka204 píše:
Ahojky a jen ho v před spaním kojíš nebo už dáváš na noc nějakou kašičku…
Má normalni veceri, kasi nebo pečivo s lučínou…je to stejné i se spanim přes den.
Pokud ho nic nebolí, tak holt nechat vyřvat. Ideální je na to volno, kdy je i chlap doma, ty si lehni ke staršímu do pokojíčku a táta s malým, kterého by ale měl nechat v postýlce, nevytahovat, vydržet. Pokud se prcek vzbudí, tak přijít, pohladit, nerozsvěcet, nemluvit moc nahlas a zase odejít a tak dokola. hlavně neprobudit úplně, nedát prso ani jinou náhradu jako úpití, UM a vydržet. U nás to trvalo 2 noci a fakt pak spal celé noci. Budu to tak praktikovat i u třeťátka, které má ale aktiálně 4 měsíce, takže se ještě v noci na krmení budí. Ale kolem roka už jsem nevstávala ani k jednomu. chce to pevné nervy, vydržet. držím palce ![]()
No nechala jsi ze sebe udělat dudlík, tak moc nechápu, čemu se teď divis
a co vlastně chceš poradit? Nenašla jsem v textu žádnou otázku?
@saadet dudlik možná ze začátku, ale teď neusne ani u prsa. Tak si myslím že dudlik až tak nejsem…radu, jak ho uložit k spánku. Vidím kdy je čas ho dát, ale stejně neumí zabrat.
Sice neusne, ale uklidňuje se tím. V tomhle veku už hlad nemá. Každopádně uspat jak už bylo výše popsáno buď nechat „vyrvat“ což moc neuznávám, nebo to nechat jak to je a vydržet. Jiná možnost podle mě moc není ![]()
@saadet na uklidnění to je určitě. Má i dudlik. Láhev teda nechce. Mám vyzkouseno, že v noci když chce prso a já nedám, mrci ale nakonec vezme v polospanku i dudlik. Ale na usínání nezabírá…já právě nevím jestli to dám, myslím estvila. Zkusím zapojit tatínka
Těch možností je víc. Se synem bojuju se spaním už od narození a teď mu je 1,5 roku. Často prostě neusne, ať se snažím sebevíc.
Tak nemusíš nechat brutálně vyrvat…jde i to „jemněji“ ty pryč a tatínek chodí. Dítě pláče tatínek přijde pohladi, položí dá dudlík a odchází a tak pořad dokola. Je to asi na palici, ale podle mě buď toto nebo jak to je a vyčkat…což muže klidně trvat další rok..no držím palec ať to nějak dáte.
Syn se budil hrozne casto celych 15 mesicu. Od 5 mesicu jsem spala s nim v pokojiku a spal u prsa. Nekdy se vzbudil i 3× za hodinu. Zuby, brisko, trauma z porodu, nocni desy, cert vi ![]()
Kdyz byl trosku starsi, nekdy si stoupl, nechala jsem ho, ja delala ze spim a on po chvilke zalehl take. Za celych 15 mesicu nebyl schopny usnout jinak, nez na prsu(vyjimka venku v kocarku)
Ze dne na den jsem skusila nakojit, soupnout do postylky a odejit. Brecel. Otevrela jsem dvere a dala jsem ho spatky lehnout a odesla do kuchyne kde na mne videl. Tvarila jsem se hodne sebejiste, jako ze to tak delavame odjakziva
Koukala na nej jen nenapadne, zadny primi kontakt oci, to by me hned volal, si myslim
Zacla jsem myt nadobi. On prestal brecet a chvilku na mne koukal. Pak si sednul a pozoroval me, a pak si lehnul a usnul. Cele to trvalo asi 20 minut.
Dalsi den uplne bez breku, usnul temer okamzite..
Pustim do toho ukolebavku z youtube. Nakrmim, nakojim(v jine mistnosti nez kde spi) vyvetram, polozim do postylky, necham otevreny dvere a tvarim se ze neco akutne delam v kuchyni. On me slysi, tak je asi v klidu. Uspavam takhle uz 17 dni a jen 3× u toho brecel knoural, coz bylo v prumeru 6 minut. Metody kontrolovanyho place bych nedala. Je proste videt, ze syn uz na postylku nejak tak dospel a je tam spokojeny
Jindy by tam nebyl ani minutu.. A jeste musim napsat, ze presne vim vychytat moment, kdyz je opravdu na spani. U dcery to nelze doted a uspavani je boj, budou ji 4
Jenze ona to ma pravdepodobne ze stitne, ale to je na dlouhe povidani.
Takze se rid svim srdickem
Pristupuj individualne, jen ty znas nejlip sveho syna. Pokud vis, ze to po dobrem nepujde, a ty uz opravdu nemuzes, udelej co myslis ze pomuze. Rad exustuje spousta, jen si vybrat, co by vam vyhovovalo. Syn mi prijde ze by jeste trosku dodat jistotu potreboval, prijde mi jeste maly
Je to tezke, ale kdyz citis, ze na zasadni zmenu nemas, jeste tomu dej cas. Ja bych v zivote neverila, ze kojene dite, totalny prsomil, co neusne jinak nez s maminkou po dobu 15mesicu, ze dne na den bude krasne sam usinat v postylke, bez me pritomnosti
![]()
Kdyz se na nej koukam, jak kouka do stropu a klipka ocima, chce se mi z nej od stesti brecet ![]()
Příspěvek upraven 16.12.15 v 10:45
@Billi bohužel přesunout do jiné místnosti není kam. Klid se snažíme aby měl, ale starší je podes tak že večer je ruchu asi dost. Sem v obýváku tak tv hraje. Zvuk je na minimum. A on na ní nevidí. Večer má větší klid jako přes den. Myslím si ze ví, že je čas spát…ale…
@Anonymní píše:
Ahojky, synek bude mít rok. Spí s nami v posteli od miminka, budil se po 1,5 hod na jídlo což je někdy i teď. Dříve usnul u prsa a spal, ale teď se napije, odtrhne zase napije. Pak mu po nějaké době prso vezmu. okamžitě se začne stavět, lozit na mě. prostě dospano. Samozřejmě jsme vytocena…tak ho dám do postýlky, kde řve. neusne, vezmu ho na ruky, kde vydrží chvíli, není chovací. Když ho dám opět do postele, jedem na novo. V noci se budi stale nekolikrat.Jsem z toho vyčerpaná, naštvaná…dát ho do jiné místnosti zatím nemůžu. V pokojíčku je starší. My jsme v obýváku, kde je s námi.
Omlouvám se za anonym, stydím se že neumím své dítě uspat
U nas bylo to samé, stydět se neni za co. Malá delala všechno, co pises plus tahání za vlasy apod. Spaly jsme spolu. No a jednoho dne pohár přetekl a v tu chvíli jsem byla 100% rozhodnuta, ze takhle to dál nebude. Tento moment je podle me velice důležitý, protože pak neuhnes, i kdyby se dítě na hlavu stavělo.
Malé jsem složila postýlku, odsunula ji od své postele, dala jsem ji tam, lehla jsem si s knihou do své postele a cetla nahlas (tenkrát myslím Naomi Aldort zrovna
). Malá vriskala, nevim, 15, 20 min? Pak s sebou třikrát flakla o matraci a usnula. Nenechala jsem ji tam napospas, byla jsem tam s ni, ale neoblomna. Za tyden, 14 dnů uz si jen tak brblala a po měsíci uz ji ukládal tatínek, kterého vyhodila z pokoje a usinala sama.
Druhos, když přestal usinat u prsa, bylo to podobně. Trápení, jaké teď prozivas, jsem zkratila na minimum, jelikož uz jsem měla zkušenost. Pockala jsem na chvíli 100% rozhodnutí, kdy jsem věděla, ze takhle uz ne, nakojila jsem ho na gauci a v posteli uz ne. Bulel u me v náručí v posteli 3 dny, pak ho to přešlo. S ním, ale spím dodnes, budou mu dva roky a je nam tak dobre.
Dokud nebudes 100% rozhodnuta, ze to udeláš jinak, nepůjde to. Přesvědčují me o tom případy mých kamaradek znovu a znovu. Ten bod zlomu (u me to bylo ne vědomé rozhodnutí, ale spíš jsem byla uz tak nas…, ze uz proste nešlo jinak) poznas. Do te doby se budes v tom plácat, zkoušet tak nebo jinak a nic nebude fungovat. Az se jednou rozhodnes, ze třeba v te postýlce (jen příklad) usne, tak tam prostě usne, protože ty budes neoblomna. A pak to zafunguje. Samozřejmě ne hned první den, ale nakonec to dopadne, protože budes tak silna, ze vydrzis vše. Protože budes vedet, ze tak to bude, tvoje dítě to z tebe bude cítit. ![]()
Ahojky, synek bude mít rok. Spí s nami v posteli od miminka, budil se po 1,5 hod na jídlo což je někdy i teď. Dříve usnul u prsa a spal, ale teď se napije, odtrhne zase napije. Pak mu po nějaké době prso vezmu. okamžitě se začne stavět, lozit na mě. prostě dospano. Samozřejmě jsme vytocena…tak ho dám do postýlky, kde řve. neusne, vezmu ho na ruky, kde vydrží chvíli, není chovací. Když ho dám opět do postele, jedem na novo. V noci se budi stale nekolikrat.Jsem z toho vyčerpaná, naštvaná…dát ho do jiné místnosti zatím nemůžu. V pokojíčku je starší. My jsme v obýváku, kde je s námi.
Omlouvám se za anonym, stydím se že neumím své dítě uspat