Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jsem taky zastánce nechat křičet a chodit pohladit. Mám druhé mimi a obě děti od začátku v postýlce. Do postele maximálně k ránu a výjimečně.
@Lizaveta
Tak tak, u mne to byl take bod zlomu, ty deti to vyciti, kdy vedi, ze jinak to uz nebude tak se poddaji
Ja to dlouho odkladala, ze syn je jeste maly, tesila se na podporu laktace, kdyz jsem kojila v noci atd..
Bohuzel u dcery jsem nemela tu moznost
Ta hodne blbe a dlouho usinala/usina ale odmenou byl neruseny nocny spanek
Je to ale opravdu na dlouhe povidani, mala i problemy se srdickem, tachykardii, tak mudra kdyz byla malinka, radila, at co nejmin place atd..:hug: Mam pocit ze je dite, ktere kdyz je unavene, zacne vydavat vic enegrie a zacne radit, tezko ji zklidnit:( Nejevi skoro znamky unavy ![]()
A ted je schopna to pres den zalomit na 3-4 hodky
jinak bych se z ni bez denni pauzy po…
Je ale pokrok, ze zacla krasne usinat pres den se synem(otazka 10 minut) ale v noci je to porad boj(i kdyby pres den nekolik dni nespala vubec) Ale ona je proste trosku „jina“ Pri synovi si skoro vse uzivam, je pekne mit jeden kousek „prumerny dite“
Miluji ji oba stejne samozrejme, aby to nevyznelo blbe
![]()
@Lizaveta píše:…la uz tak nas…, ze uz proste nešlo jinak) poznas. Do te doby se budes v tom plácat, zkoušet tak nebo jinak a nic nebude fungovat. Az se jednou rozhodnes, ze třeba v te postýlce (jen příklad) usne, tak tam prostě usne, protože ty budes neoblomna. A pak to zafunguje. Samozřejmě ne hned první den, ale nakonec to dopadne, protože budes tak silna, ze vydrzis vše. Protože budes vedet, ze tak to bude, tvoje dítě to z tebe bude cítit.
Tak u nas to dopadlo super uz od prvniho pukusu
Za coz pokorne dekuji tomu nahore, protoze vim, jak je to vzacne..
Trosku zacinam verit teorii, chovat dite a kojit jak si rekne, ze pak bude samostatnejsi, sebejistejsi, spokojenejsi.. Nemuzu to rict na 100% tolik deti a pokusu nemam
, ale u syna to teda plati na 200% Je to nejspokojenejsi dite pod slunickem
A ja porad poslouchala, jak ho rozmazluji ![]()
Maminkam co to maji tezke, radim at vydrzi, odmena je pak uzasna a nocni kojeni neni jen o jidle! ![]()
Zakladatelko, omlouvam se, pokud jsem odbocila od tematu a moc se rozepsala ![]()
Drzim palce, opravdu vim jak je to narocne
A starsi ditko musi pochopit, ze kdyz jde mladsi spat, musi byt proste nocni klid! Dcere to trvalo, ale uz se automaticky stisuje k veceru, vi ze zadne zvukove hracky se nekonaji, jen knizky a pastelky atd.. a to je hodne zivy dite, trvalo to, ale pochopila.
@Anonymní píše:
@Billi bohužel přesunout do jiné místnosti není kam. Klid se snažíme aby měl, ale starší je podes tak že večer je ruchu asi dost. Sem v obýváku tak tv hraje. Zvuk je na minimum. A on na ní nevidí. Večer má větší klid jako přes den. Myslím si ze ví, že je čas spát…ale…
Nemůže spát se sourozencem? Máme 2+1 a 2 děti, takže vím, že to může být problém. Ale nedivím se, že nespí, když má kolem sebe pořád vzrušení. O kolik jsou děti? Nešlo by je sesunout do jednoho pokoje?
My se spaním bojujeme pořád. Jeden den v pohodě, další děs a hrůza. Pak to funguje třeba týden a po týdnu nic. Ale obecně mám vyzkoušené, že lépe usíná, když je odpoledne větší klid, nikde necestujeme, nemáme návštěvu. Večer, než jdou spát, tak si třeba prohlížíme knížky, nebo si třeba stavíme z Dupla. Pak se oba vykoupou, starší jde na pohádku a mladšího jdu uložit. Pokud usne, tak po 30 minutách jde spát starší.
Opravdu záleží, proč to tak u vás je. Já zkoušela i vyřvávání. U prvního to byly 2 dny, kdy 10-20 minut brečel a to nijak dramaticky, spíš byl jen naštvanej, že musí spát. Mladší měl hysteráky a po pár pokusech a odmítl k postýlce přiblížit.
Teď u něj sedím, utěšuju, ale musí si uvědomit, že nebude legrace a bude se spát…
@Billi casem určitě spolu, ale teď by toho moc nenaspali, dcerka je divocak, má pět. Tak ze o ctyri roky, vím že by ho nenechala spát a pořád ho dopalovala. Taky j e zvykla na pohadku a pak tam s ní někdo je než usne. většinou táta. je to hrozne, ani tv nevidíme večer, aby měl malý klid…
@Anonymní píše:
@Billi casem určitě spolu, ale teď by toho moc nenaspali, dcerka je divocak, má pět. Tak ze o ctyri roky, vím že by ho nenechala spát a pořád ho dopalovala. Taky j e zvykla na pohadku a pak tam s ní někdo je než usne. většinou táta. je to hrozne, ani tv nevidíme večer, aby měl malý klid…
Ho všechno ruší? Neusne při světle, televizi, nemůžete ani mluvit?
A co teplota v pokojicku? Optimalni je teplota 18-22 s dostatecnou vlkosti 50-70 procent. Pokud vzduch je suchy a teply prtous se mozna budi s pocitem zizne. Jinak ja radsi nez zkusit ho vyrvat zkusila nejdriv mu prohloubit spanek, tudiz aby pred spanim byl dostatecne unaveny, pohrany, max hodit na prochazky, treba trochu ubrat denniho spanku. Pomaha plavani, vlazna koupel pred spanim, je to velice energeticky spotrebni aktivita. Pak aby byl dostatecne hladovy, treba nedavat takove ty susenky, krupky, nevim jak je to u vas a syta vecere pomuze usnout hloubejc.
Ale pokud takove prirozene unavovani nepomuze, tak jemu se chce vylozene k mamince a mamka uz chce taky si uzit trochu klidu, tak nejaky ten placeza nejakeho toho pohlazeni holt bych vydrzela. Lepsi aby on trochu poplakal nez dalsi rok bude mit unavenou a vycerpanou mamu.
Je samozrejme treba se ujistit ze je zdravy.
Hodne stesti
Tak ja si myslim, ze by dcerka mohla pochopit, ze ma byt trochu v klidu-pokud tedy nema dcera treba adhd, takovym se to vysvetluje tezko-chaúpu.
k mladsimu: vypada to, ze mas dite citlive na vnejsi podnety a zpracovavani zazitku je pro nej tez narocne. Vyplakanim bys mohla situaci jen zhorsit- Nedoporucuje ho ani predni psycholozka Eva labusova-viz http://www.evalabusova.cz/…hce_spat.php .
Ja ti doporucuiji:
edit: jo a jeste pozor na stravu- cukry se s dobrym spankem nekamaradi.
@Anonymní píše:
Ahojky, synek bude mít rok. Spí s nami v posteli od miminka, budil se po 1,5 hod na jídlo což je někdy i teď. Dříve usnul u prsa a spal, ale teď se napije, odtrhne zase napije. Pak mu po nějaké době prso vezmu. okamžitě se začne stavět, lozit na mě. prostě dospano. Samozřejmě jsme vytocena…tak ho dám do postýlky, kde řve. neusne, vezmu ho na ruky, kde vydrží chvíli, není chovací. Když ho dám opět do postele, jedem na novo. V noci se budi stale nekolikrat.Jsem z toho vyčerpaná, naštvaná…dát ho do jiné místnosti zatím nemůžu. V pokojíčku je starší. My jsme v obýváku, kde je s námi.
Omlouvám se za anonym, stydím se že neumím své dítě uspat
jo a jeste ti chci napsat, ze mi toto mala taky delala-spi s nami-a preslo to samo- je to tím, ze se nejsopis uci neco noveho, tak mozek vic pracuje. Chodi ti uz malej? je dost mozny-a se o to i vasdim
,ze kdyz mu das cas, tak to prejde.
@Anonymní píše:
V 5 letech (pokud nemá nějaký problém - autismus, ADHD) je podle mě dítě už dost velké na to, aby pochopilo, že se brácha nebudí a usínalo samo
Mám mezi dětmi 2,5 roku a starší už ve 3 letech pochopil, že když malej spí, tak se nekřičí a nemá ho budit. Spí spolu a často i přes den. A to je starší taky z divokých vajec…
Pohádku má před spaním taky, čtu mu ji v obýváku, pak jdeme do ložnice, kde se s ním ještě rychle pomazlíme, ale usíná sám.
Zkus si to zjednodušit, jinak z vás bude otrok dětí, protože budete jen uspávat…
@brko dcerka to nějak neprobírá, aby byl klid, snaží se ale za chvíli už povykuje.
Malý venku spí dobře, bez problémů. Ale nemůžu s ním trávit celé dny aby se vyspal venku. Určitě vycituje i nervozitu ze mě, protože kkdyž ho uspávám cca dvě hod a nic, tak bych ho opravdu,,zaskrtila,,tak že ho nechám brečet ale k ničemu to nevede. A mýt ho během dvou hod xrat u prsa, aby se uklidnil to opravdu ne…ach jo bude to aSi velký boj. Moc děkuji za rady. Určitě budu zkoušet, teď je nachlazeny tak to necháme až bude fit
@Anonymní píše:
@brko dcerka to nějak neprobírá, aby byl klid, snaží se ale za chvíli už povykuje.
Malý venku spí dobře, bez problémů. Ale nemůžu s ním trávit celé dny aby se vyspal venku. Určitě vycituje i nervozitu ze mě, protože kkdyž ho uspávám cca dvě hod a nic, tak bych ho opravdu,,zaskrtila,,tak že ho nechám brečet ale k ničemu to nevede. A mýt ho během dvou hod xrat u prsa, aby se uklidnil to opravdu ne…ach jo bude to aSi velký boj. Moc děkuji za rady. Určitě budu zkoušet, teď je nachlazeny tak to necháme až bude fit
a v kolik ze ho davas lezet? hele, treba nase mala je sovicka-proste kdyz ji zacnu uspavat pred 22.hod,tak se mi leda vysmeje. Myslis, ze by to nebylo to same u vas? jestli je pretazeny nebo se mu nechce spat, rozlisis nejlepe ty sama. Ale pokjud na silu uspavas dve hodky, tak fakt tipuju,.ze mate sovu. A pokud jo, tak zapomen na sex pred jedenactou vecer
![]()
@brko no většinou po půl deváté. Ale to už knoura…tak se jde, ale dá si mléko a je jak nakopnuty. Dospano…co je to sex
@Anonymní píše:
@brko no většinou po půl deváté. Ale to už knoura…tak se jde, ale dá si mléko a je jak nakopnuty. Dospano…co je to sexto už ani neznám