Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Buď ráda, že něco dostáváte, my mimčo zatím nemáme, ale nedostaneme od nikoho nic, protože nikoho nezajímáme. Buď bych jim poděkovala a řekla, ať si to schovají u sebe a že si k nim s tím bude chodit na návštěvu hrát nebo bych si to dávala třeba do sklepa, do skříně a vytahovala, až doroste do věku, kdy si s tím bude schopný hrát. Prostě jsou rádi, že mají vnouče a malému dítěti každý rád kupuje hračky. Binci v bytě z hraček se stejně neubráníš…
@Terezie231 píše:
Dobrý den, mám syna a jsou mu 4 měsíce. Hraček má doma dost aspon si myslim má hrací deku, kolotoč, náký chtastítka, kousátka a 3 plyšáky s těma si samozřejmě ještě nehraje jen je dostal k vánocum. Samozřejmě že mu hračky kupovat budu ale chci kupovat hračky určené k jeho věku a co rozvíjej motoriku. Jenže moje tchyně a tchán by mu už nejradši koupily ted náké velké auto na ovládání a samé (zatim pro mě blbosti).A když jsem jim několikrát řekla že nic takového doma nechci že má na takové věci ještě dost času tak hned ze mě dělaj semetriku že mu nechci dát ani hračku chudák a když mu to doma nedovolim tak že to bude mít u nich.Jako myslim si že i když mu koupěj náké takové auto k narozeninám až mu bude rok tak si stejně myslim že si stim nebude hrát.
nejlepší vybrat něco a dát jim tip.. nechat jim tu radost že vnoučkovi smí kupovat ale regulovat to.. říct že autíčka na ovládání se dočkají až malej povyroste a ted že by se spíš šiklo něco já nevím do kočárku a přímo bych jim ukázala co se mi líbí..
@Sany80s píše:
Budu v menšině, ale myslím si, že řešíš blbosti a děláš akorát zbytečné problémy.
Dárky, které nejsou úměrné věku, ale jinak budou celkem fajn, odlož na později a vyndej až budou úměrné, ostatní bych nějak měnila a o čem bych měla pocit, že je navíc, bych třeba darovala. Krámy bych nechala do jedné další návštěvy toho, kdo daroval, a pak klidně vyhodila s tím, že je to rozbité.
Já nevím, vám nepřijde, že ty lidi urážíte, když jim předepisujete, co mají nebo nemají přinést. Vždyť jsou dospělí, proč bych je měla instruovat jako malé děti?Příspěvek upraven 31.12.13 v 10:45
souhlasím
![]()
U nas tez hracek more od pribuznych, nekteri fakt nemaji rozum, takze - neco necham, neco schovam a porozdavam dal neco predavam do azyloveho domu pro deti
kazdemu rikam at toho nekupuji moc, ale marne, takze to je takhle, kdyz dostal dva houpaci kone, jednoho jsme dali do frcu
ona tchyne je schopna dovezt pet darku i kdyz jen tak jede okolo a nema decanko ani svatek ani vanoce nic… Komu neni rady
Hracek je u nas i tak nadmiru podle meho vkusu a radu veci dostava opakovane (tusim domina uz dostal 4) nebo ve trech letech ted dostal lego velke - tri lidi staveli dve hodiny a maleho nenapadlo nez to rozlozit na kousky - zabaleno, schovano na pozdeji. V pokoji ma maly tri bedny hracek a dalsi cca dve ma v obyvaku i jinde ![]()
@Bunnies Jako že by mi vadil plast jakýkoli to ne. Máme moc věcí od Lamaze a teď dostal ty kelímky, vkládačku a navlékačky - a to si myslím, že mohlo být dřevěné. Pak nemám ráda ty auta a jiné jednoduché levné hračky komplet z barevného plastu. U panenek, stavebnic mi to nevadí, asi není moc jednoduché vybavit dítě hračkama bez jediné plastové součásti.
@Sany80s ano je to samozrejme urazlive. Na druhoi stranu kdyz neznaji prarodice miru, tak to ty deti rozmazluje. Nezazila jsem aby jim nekoupili na co si ukazou nebo o co si reknou. Kdyz neco rozbiji, co by si s tom lamaly hlavu kdyz kazdy tyden dostanou od babi neco noveho. Z pohledu prarodici je to nejaka blbost (cca do 100 kc kazde) o ktere ani nema smysl mluvit. Jenze 3×100 je tri sta tydne a tomu druzi prarodoce nemuzou z fin duvodu konlirovat. Tak jedna babi koupi vse a druha nic. Navic je to pravidelne lito me, protoze jim jakoby uz nemam co koupit. Vloni od srpna do Vanoc jsem vymyslela darek, nic me nenapadalo. A tchyne s tchanem jim koupili velke drevene postylky na panny a tchyne jim usila perinky, dali jim to „jen tak“. To uz jsem vylozene obrecela.
Taky máme doma hračkárnu, kterou z velké části nakoupila moje maminka. Pokaždé jí říkám, ať nic nekupuje, že syn vše má a ani si s tím nehraje ![]()
Kdyby mu ty peníze dávala radši na spoření bude to lepší než kupa hraček, které leží v koutě
A @missah tu mňoukací kočku taky dostal a ani jednou si jí ještě nevšiml
Ale bohužel je to jak boj s větrnými mlýny
@Terezie231 Mně některé z těch popsaných věcí nepřijdou jako blbost.
A komandovat lidi, protože já má jinou představu, to mi přijde neslušné. Prostě to donesou a dítě si s tím(teď nebo později) hrát bude nebo nebude.
Pokud toho mám moc, tak část daruji, přátelům nebo nějaké charitě, azyláku…, Což je oproti vyhození rozdíl.
Když je něco rozbité, tak to vyhodím. Nepřijde mi, že je na tom cokoli divného.
Příbuzní dětem kupují dárky a nad dárky se nos neohrnuje.
@Zuzlounek píše:
Taky máme doma hračkárnu, kterou z velké části nakoupila moje maminka. Pokaždé jí říkám, ať nic nekupuje, že syn vše má a ani si s tím nehraje
Kdyby mu ty peníze dávala radši na spoření bude to lepší než kupa hraček, které leží v koutěA @missah tu mňoukací kočku taky dostal a ani jednou si jí ještě nevšiml
Ale bohužel je to jak boj s větrnými mlýny
Řekni jim ať kupují knížky, tím se nic nezkazí..
Malá teď dostala od tchána hadrovou panenku, jsou jí 2 roky..má babyborn a nějaký ještě po mě..hadrovou panenku dostala asi když jí bylo 8m od babičky..tchán rád nosí plyšáky, už dávno jsem zakázala..takže jsem je dala do obr vakuovýho pytle a pod postel.. teď o vánocích se ptal kde máme vlka, takže jsem ten obrovskej pytel vytáhla a vyndala z něj vlka a viděl i tu druhou hadrovou panenku.. snad už pochopil..
Naši taky, k narozkám hnusnou plast kuchyňku.. k vánocům auto na ovládačku.. miluje auta.. kuchyň má u našich a auto se schovalo na později.
Já mám hrozně malí byt a neustále se tu brodim v hračkách..
No jo prarodiče, to je hrůza co se týká hraček!!!
dceři jsem koupila k narozeninám autosedačku pro panenku, která se dá přidělat na její kočárek. Malá byla nadšená a ráda si s ní hraje. Asi měsíc na to volali přes skype a ukazovali jí, že jí koupili další autosedačku. Takovou obyč naštěstí. Nechápu na co!!! A pak se tvářili uraženě když jsem jim při odjezdu z návštěvy od nich řekla, že si ji domů brát nebude, že ji bude mít u nich. Na vánoce jí koupili dráhu s vláčkem. Dostala na vánoce loni od nás!
Mohli se poradit a já bych jim řekla že můžou dokoupit třeba další součásti k její stávajíci dráze.
Už druhou návštěvu mluvili o tom, že v obchodě viděli super elektrickou motorku. Že by ji chtěli koupit. Zakázala jsem jim to s tím že nechci další krám do baráku protože už jí koupili elektrický traktor. Navíc bych radši aby malá jezdila na kole a ne se pořád nechávala vozit.
Nechci být nevděčná a kazit jim radost, ale taky nechci mít doma skladiště každého krámu co se jim líbí. ![]()
A to ma byt nejaky problem
bud rada, ze se o maleho zajimaji, spousta lidi nema ani babicky, dedecky nebo kohokoliv jineho, kdo by neco koupil ![]()
samozrejme, ze by bylo vyhodnejsi, kdyby se pred koupi neceho vetsiho s tebou poradili - jestli uz podobnou vec nema, jestli je to vhodne, ale ve vsech rodinach to takhle stejne nefuguje, tak bych byla rada, ze se o vnouce fakt zajimaji a pokud bych jako matka uznala, ze hracka neni umerna veku, odlozim ji na pozdeji
@Terezie231 ať to koupěj a nechaj si to
Když chce moje máma vehementně synovi koupit něco, co doma nechci, tak jí na rovinu řeknu, že domů mi to ale nepůjde, ať mu to koupí, ale bude to mít u nich
Tchýně mu kupuje věci tak 3+ (je mu 20m), tchánova přítelkyně to samý
No, nevysvětlíš jim to…
@Reinka Ono je ale 3+ dneska napsáno kromě nějakých chrastítek skoro na všem. Sháněla jsem letos dárek pro příbuznou a oni to pro jistotu píšou na 90% věcí. A většina z těch zbylých 10% jsou hračky pro mimina, tak si vyber.