Nechtějí mu dát otcovskou

Anonymní
23.5.19 16:47

Nechtějí mu dát otcovskou

Vyzná se tu prosím někdo v těch dávkách? Měla jsem za to, že na otcovskou má během šestinedělí nárok každý zaměstnaný otec a dostane 1 placený týden se 70% mzdy. Ale partnerovi chtějí dát v práci jenom 2 dny. Dost mě to rozčílilo, protože jsem s tím týdnem počítala, že mi doma pomůže. Jak to teda je? To si může zaměstnavatel určovat, kolik dnů doma mu „dopřeje“? Děkuju za rady. :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1322
23.5.19 16:49

Zamestnavatel to urcovat nemuze, mate narok na tyden v kuse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tazvesnice
23.5.19 16:55

Zamestnavatel to musi schvalit a nema pravomoce do toho nejak zasahovat a mate narok na tyden v kuse :kytka:

• Citovat
  • Upravit
445
23.5.19 17:01

Ahoj,

otcovská dovolená je dávka, na kterou má každý zaměstnanec (pokud nepracuje na DPP) nárok v délce 7mi dnů, pokud o čerpání požádá do 6ti týdnů po porodu. Musí vyplnit a dodat zaměstnavateli formulář - viz odkaz níže.
Potom už není o čem debatovat - dovolenou mu samozřejmě zaměstnavatel schválit nemusí.

http://poradimesi.cz/…u-dovolenou/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
23.5.19 17:07

Máte nárok na týden v kuse, ale zaměstnavatel mu to musí schválit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
23.5.19 17:11
@Netopirek píše:
Máte nárok na týden v kuse, ale zaměstnavatel mu to musí schválit.

To je přesně řečeno. Musí ji schválit.
nemůže ji neschválit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
23.5.19 17:11
@Anonymní píše:
Vyzná se tu prosím někdo v těch dávkách? Měla jsem za to, že na otcovskou má během šestinedělí nárok každý zaměstnaný otec a dostane 1 placený týden se 70% mzdy. Ale partnerovi chtějí dát v práci jenom 2 dny. Dost mě to rozčílilo, protože jsem s tím týdnem počítala, že mi doma pomůže. Jak to teda je? To si může zaměstnavatel určovat, kolik dnů doma mu „dopřeje“? Děkuju za rady. :zed:

Pokud si chcete zažádat o otcovskou poporodní péči, vyřizuje se stejným způsobem jako mateřská. Zaměstnavatel je povinen ji schválit a vaši žádost poté doručí na příslušnou OSSZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
23.5.19 17:13

@Netopirek nemusi mu nic schvalovat, proste dojde s tim, ze ten a ten tyden bude doma. To je stejne jak s materskou nebo RD. Tam taky zamestnavatel si neurcuje nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
23.5.19 17:19

Je to novinka, holt to zaměstnavatel zkouší.
Normálně si zažádat a schválit mu ji musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69023
23.5.19 17:40

Otázka je, o co a jak žádali. Pokud otec přišel za zaměstnavatelem a řekl - narodilo se mi dítě, chci týden volna - tak mu žádnou dovolenou dávat nemusí. Pokud o otcovskou žádal tak, jak se o ni oficiálně žádat má (viz komentáře výše), tak má zaměstnavatel smůlu a kecat do toho nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69023
23.5.19 17:45

Třeba můj muž si po porodu bral normální dovolenou, nikoliv otcovskou (finančně by na otcovské tratil a dovolené měl našetřeno dost). Tu si po dohodě se zaměstnavatelem rozkouskoval, jak potřeboval, na kolik dní potřeboval. A tohle mu zaměstnavatel samozřejmě odsouhlasit nemusel, kdyby nechtěl, to byla klasická dovolená. O otcovskou ani nežádal, ale kdyby žádal, tak tu by mu zaměstnavatel samozřejmě musel akceptovat na ten týden v kuse, kdy by muž chtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
23.5.19 17:57
@Bábrdl píše:
To je přesně řečeno. Musí ji schválit.
nemůže ji neschválit. :nevim:

Ale musí ji schválit během šestinedělí. Takže ji nemusí schválit hned jak si o to zažádá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
23.5.19 18:01
@Netopirek píše:
Ale musí ji schválit během šestinedělí. Takže ji nemusí schválit hned jak si o to zažádá

Ne, zamestnaval nema do termínu co kecat, on vlastne nic neschvaluje, on ji pouze zpracuje, uplne stejne, jako když mu prinese neschopenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
23.5.19 18:03
@Netopirek píše:
Ale musí ji schválit během šestinedělí. Takže ji nemusí schválit hned jak si o to zažádá

Nesmysl. Nástup na otcovskou si určuje zaměstnanec a zaměstnavatel nemá možnost to neschválit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
23.5.19 18:03
@j.a.n.i1 píše:
Ne, zamestnaval nema do termínu co kecat, on vlastne nic neschvaluje, on ji pouze zpracuje, uplne stejne, jako když mu prinese neschopenku.

Aha. My na ní neměli nároky. Tak to znám jen teoreticky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat