Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Žena v 35 neni neplodna, nevim kde si to vzala. Rozhodnutí je stejne jen na tobě. Nikdo z nás ti tu s tim dítětem pomáhat nebude, ale zase žádné těhotenství neni stejne ani děti.
@Rive píše:
Druhé bych si nechala, už třeba jen proto, že syn bude mít sourozence a to je k nezaplacení.
Mám děti tři a každé je jiné; jsou dny, kdy bych nejraději byla bezdětná, ale to jsou jen okamžiky, jsem šťastná za velkou rodinuMusíš si hlavně sama v hlavě srovnat, jestli bys dokázala žít s tím, že jsi šla na potrat.
Mám kamarádky, které na něj šly a do teď si to vyčítají a přemýšlejí, jaké by to dítě bylo a prostě se s tím nesrovnaly…
Teď bych z rukávu vysypala 10 ženských, o kterých vím, že byly na potratu a výčitky má jedna jediná a ta j tomu má specifické důvody. Žádný traumata a podobně se nekoná.
Rozhodnutí je jen na vás. Být na Vašem místě, tak bych si druhé dítko nechala. První dítko máme také velmi náročné (úplně sedí váš popis na toho našeho), přesto jsem chtěla druhé a nelituji… Je to úplný opak, hrozně hodná holčička (jen v noci se budí, ale je kojena a má ism měsíců, tak má na to nárok… Navíc starší syn je z ní nadšený a hraje si s ní a tím se zabaví… 😀. Konečně vím, co je to užívat si mateřství.
@terien Ale to musí být přesvědčené na 100%, že dítě nechtějí. Taky mám kamarádku, která fakt třetí dítě nechtěla a otěhotněla přes tělísko. Ta žádné výčitky nemá. Zakladatelka má pochyby. A to je rozdíl.
Zakladatelko, já věřím že je něco nad námi a děti si vybírají své rodiče. To dítě si vybralo zrovna vás. Dobře své rozhodnutí zvaž.
Ahoj, jestli máš minimální pochybnosti, na potrat nechod. Mám podobný příběh. Též jsem před lety byla ve stejné situaci. Jako ty jsem hledala výmluvy (byly objektivní jako u tebe), proč těhotenství ukončit. Též jsem měla těhotenství nehezké, 5 měsíců proležela v nemocnici, měla odběr plodové vody a porod, kdy jsem skoro umřela já i dcera. Následkem porodu měla dcera nerovnoměrný vývoj a musela jsem s ní mnohokrát denně cvičit Vojtovu metodu, nespala, byla dráždivá, neprospívala. Byla jsem totálně vyčerpaná. Doma jsme neměly peníze, manžel přišel v té době o práci a do toho jsem neplánovaně otěhotněla. Selhal kondom (nemůžu mít hormonální antikoncepci ani tělísko, protože jsem po porodu měla embolii a srdeční selhání). Ze strachu co bude, jsem šla na potrat, protože jsem musela do práce, abychom přežili a mohli splácet hypotéku a taky jsem se bála, abych neumřela při porodu a nezůstaly po mně 2 děti. Lékaři těhotenství viděli jako velmi rizikové pro mě. Tak jsem šla na miniinterupci. Nemůžu říct, že bych toho litovala, možná mi to zachránilo život, ale občas si vzpomenu, jak by asi dítě vypadalo atd. Snažím se to vytěsnovat. Jestli nemáš závažné zdravotní komplikace, tak to zvaž.
Možná ti to teď nepřijde, ale až bude syn větší, určitě si pomyslíš jak by teď to druhé dítě vypadalo a podobně. Máš veškeré podmínky pro druhé mimčo. Jsi ještě relativně mladá, manžel ti pomáhá, máš jen jedno dítě. No já osobně bych nad tím ani neuvažovala a nechala si ho. Ale pokud to vidíš jinak a víš že by to ovlivnilo výchovu i vztah k dítěti, tak bych si ho raději nenechala. Můžeme ti dávat rady a moudra ale rozhodnutí je jen na tobě. Nepřemýšlej jak by to bylo, jak by si byla unavená, rozhoduj se spíše srdcem. Ať už to dopadne jakkoliv, přeju mnoho štěstí ![]()
Uz jen z toho zpusobu, jakym jsi prispevek napsala, jde videt, ze jsi citliva a empaticka duse, coz je zakladem pro to byt dobrou mamou ![]()
Myslim, ze by to byla skoda. Uvidis, ze se syn se sourozencem zklidni, prospeje mu to. Ja nemam deti, nemam zkusenost, ze ktere bych Ti radila, ale citim z Tebe, ze nekde uvnitr si to ditko chces nechat, at jsou racionalni duvody pro jine rozhodnuti jakekoliv.
Drzim palce, at se spravne rozhodnes!
PS: Ja jsem se po 27letech dozvedela, ze moje mama na interupci jednou sla. A silene me to mrzi, zustala jsem jako jedinacek.
Příspěvek upraven 24.01.21 v 12:18
Je mi 34 a čekám třetí. První bylo za odměnu, druhé hodně náročné a stejně jsem do toho šla potřetí a věřím, že to bude fajn. U tebe mi přijde úsměvné, že jsi čekala kvůli věku sníženou plodnost. Miminko si nech, určitě to bude teď snažší uź máš zkušenosti. Pro syna bude sourozenec parťák a třeba to bude holčička což jako máma vím, že si žena víc užije. Držím palce ať se dobře rozhodneš.
@divine woman píše:
@terien Ale to musí být přesvědčené na 100%, že dítě nechtějí. Taky mám kamarádku, která fakt třetí dítě nechtěla a otěhotněla přes tělísko. Ta žádné výčitky nemá. Zakladatelka má pochyby. A to je rozdíl.
Ano, ale přijde mi dost nepravděpodobné, to aby všechny kamarádky jedné uživatelky neměly v hlavě srovnané ![]()
@terien prosim tě a kde píšu, že VŠECHNY moje kamarádky, které na potrat šly s tím nejsou srovnané?
Zvaz rozhodnuti, rozhodni se a ucin vystup. At bude jakykoli, NIKDY nekoukej zpet, nikdy nepripust litovani toho, co bylo, nebylo, coby kdyby. Rozhodni se dle toho, co nejvic citis, ze chces, ci nechces, muzes, nemuzes, zvladnes, nezvladnes, a pak uz nekoukej zpet a proste zij tim, ze pujdes dopredu. Zpovidat se nikomu nemusis a stejne tak se ptat jinych na nazory nemusis. Chapu, ze si to potrebovala vyslovit nahlas a resit nahlas. Ted uz je to jen na Tobe a rikam, at se rozhodnes jakkoli a ucinis to rozhodnuti realnym v zivote, tak uz nekoukat dozadu!
Tvůj život, tvá rozhodnutí. Já mám tři děti a zcela upřímně říkám, že první dvě v pohodě, poslední nám dává zabrat. Není standardní, opožděný vývoj, spousta doktorů, hospitalizace apod. i mě napadlo, že dokud jsem neměla dítě, co vybočuje z řady, nevěděla bych, co zkusí rodina s „jiným“ dítětem. Tím neříkám, že bych ji neměla, ale že „náročné dítě“ už vnímám jinak. Je to pro mne teď dítě, co má spec. zdravotní potřeby (ne dítě ubrečené, nespavé, vzteklé apod…ale dokud bych neměla poslední, nikdy bych nevěřila, že to dokáže být náročnější..)