Nečtu si s dítětem knížky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15312
5.6.25 09:37

Nemusi se číst, ale stačí prohlížet obrázky v knížce a povídat si o tom. Postupne až ho to bude víc bavit přejít ke čteni. Ja si kazdy večer čtu i se skoro 11 letou dcerou. Chvili čte ona, chvili já, knížky ji bavi a je mezi vrstevníky jedna z mála, která čte dobrovolně. Myslim, ze je to diky tomu, ze jsem vztah ke knihám vytvořila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
5.6.25 09:45

Pokud jste vy rodičové čtenáři, nejspíš k tomu časem dospěje i syn. Náš kluk byl vždycky hodně temperamentní a neunavitelný, knížky teda netrhal a živě si pamatuju tu ohromnou radost, když ke 3. narozeninám dostal encyklopedii s dinosaury, takže naše pohádka před spaním byla nejčastěji kapitola o tyranosaurovi :)
Je spousta knížek o vlacích, dopravních prostředcích, časem ho něco zaujme, tady bych řekla, že role rodiny je důležitá, najít si cestu ke knížkám, ve škole je pozdě.
A ještě jeden postřeh - nejmladší dítě teď maturovalo a psalo scio testy jako součást přijímaček na VŠ a nečtenáři byli ve velké nevýhodě, např. tam byla použita slova a spojení, která se úplně běžně neužívají, v knížkách na ně přece jen narazíš častěji, aspoň my jsme to tak dělali, že jsme dětem četli a vysvětlovali, čemu nerozuměly. A i ta rychlá orientace v textu je důležitá a ničím jiným než čtením se nenatrénuje. Bůhví, jaké požadavky budou na děti za pár let, ale čtení asi ještě pořád potřeba bude :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13768
5.6.25 10:03

@Parila je to hezké, pokud to to dítě baví, pokud ho to ale nebaví, tak se můžeš stavět na hlavu a číst nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.25 10:20

Máte pravdu. Mám hlavně klasicke detske knížky zdedene po nás nebo co dostal od prarodičů, je jich tuna, ale je to spatne tema. Musím pořídit jine o něčem co ho zajímá. Díky, ze jsem si to uvědomila :) seženu nějakou pohádku o vlacích, stavebních strojích nebo autech

• Citovat
  • Upravit
12946
5.6.25 10:21

Pokud si s ním povídáš, tak to nevidím jako úplně zásadní problém. Ale zkoušela bych, třeba se občas chytne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4906
5.6.25 10:24
@Anonymní píše: Více

Dneska je toho spousta. Koukni se na okýnkové nebo pohyblivé knížky od Svojtky, to by mohlo zaujmout. Čtení jako takové (pohádky) může přijít později.
 https://www.svojtka.cz/s-okenky/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
5.6.25 10:28

Ono jde o trénování představivosti a porozumění textu. Není potřeba hned číst pohádky. Já začínala na básničkách, ty se dají vykládat i u hraní, děti se navíc učí velmi dobře rytmu řeči. Povídání ti knížku nenahradí, důležité jsou ucelené příběhy, spisovná čeština, slova a jejich spojení, které normálně nepoužíváš. Postupně by ses k tomu čtení měla propracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1211
5.6.25 10:42

Jasně že dozraje. Děláte víc než dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
5.6.25 10:45

Mám taky velmi ukecané dítě ač má VD, ono se to nevylučuje :-) A už čte ono nám.
Ten skok je tam obrovský teď, ale čte on nám a hraje na piano a u toho „čte noty“ a tak…
Ale je daleko starší. Ve 2.5 letech ho knížky nebraly moc, až na pár oblíbených. Takové ty veliké s tvrdými deskami - stavba, město a tak… Hledat, popisovat, vymýšlet příbehy a děje.

Před spaním povídáme vymyšlenou pohádku jeho vlastních hrdinů, kdy on pomáhá vymyslet příběh :-) Tam na čtení není prostor.

Dala bych mu čas.

• Citovat
  • Upravit
12634
5.6.25 11:14

Tohle ma kazde dite jinak, me sestre mama ukazovala obrazky s basnickama a cetla snad od od malinka. Segra to opakovala. Pak uz stacil ukazat obrazek a basnicku rekla celou z pameti, pak uz bez mamy a fakt se tak ve trech letech naucila cist. V sesti louskala Pochoden a Sedmicku pionyru. Takze rozhodne to dobre je, ale to dite to musi bavit. Ji to bavilo a je velka ctenarka i nyni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
5.6.25 12:12
@vedma007 píše: Více

Jen pro srandu bez kontextu s úvodním příspěvkem: synovi jsem četla a různě se mu věnovala opravdu hodně. Na druhé dítě už moc prostoru a energie nebylo a knížku jsem mu nečetla snad nikdy. Hádej, kdo z nich nyní v pubertě přečte 5 knih do týdne a kdo z nich má problém dočíst jednu knihu za pololetí kvůli čtenářskému deníku? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1067
5.6.25 12:50

Jojo, pěstovat vztah ke knihám :roll: Já svým dětem četla každý večer, pak si četly i samy. Mladší se dokonce naučila číst ve čtyřech letech. Teď je jim 14 a 16 a nečte ani jedna. Přitom já čtu každou volnou chvilku. Když jsem se ptala, kde se stala chyba, tak mi řekly, že jsem je v dětství knihama přehltila :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.25 14:37
@Žižule píše: Více

Tak to je právě to, nechci mu to cpát tak abych ho otravila…chci ho do budoucna přilákat tak aby mel zájem sam a nezanedbat aby se kvůli tomu neco duleziteho nenaucil. Ale možná stejne mit nebude, bůhví jak to bude u téhle další generace vůbec s knihami…ty svojtka a albi knížky máme, jsou fajn, ale se čtením to nemá nic společného. Ještě si rikam ze ho možná zacne trochu zajímat až si bude něco umět přečíst spis než když ma pasivně poslouchat co mu čtu já

• Citovat
  • Upravit
11041
5.6.25 16:46

Malému jsou tedy 2. Ale mám ještě staršího. Oba 2 kluci divočáci, v klidu nevydrží. Ale zrovna leporela je bavily a mladsiho baví doteď. U staršího to byly různé knížky s auty, hlavně ne zvířata. Musela jsem vychytat, co ho zajímá. Mladší má rád taky jen leporela, knížky s rikankami. Ale pohádky vůbec. Absolutně neudrží pozornost, nebaví ho to. Takže většinou skončíme u toho, že si prostě povídáme, co je na obrázku. U něj zase vedou zvířata. Mám kolem stejně staré děti, které už usinaji při čtené pohádce, náš to zatím absolutne bojkotuje. Teď poslední 2 měsíce tahá Albi tužku po brachovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9051
5.6.25 17:09

To je velká škoda. Nemusí u té knihy vyloženě sedět. Stačí číst do vzduchu. Ty jejich malé mozečky stejně vnímají. Kolikrát jsem četla moje materiály hlasitě. Dítě si okolo hrálo. Něco zaujalo, tak přiběhlo. Podívalo se, jestli je obrázek a zas odešlo. Tak jsem věděla, že vnímají čtení, přestože si hrají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí