Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jdu se tak trochu vypovídat a snad i pro radu.
Jsme s přítelem přes 6 let. První rok byl takový zvláštní a ne úplně fajn, protože přítel ještě nebyl úplně v pohodě z předchozího rozchodu (půl roku předtím, než jsme spolu začali chodit) a dělalo mu asi problém se mi otevřít, prohlašoval, jak se nechce nikdy ženit a děti ani náhodou (byli jsme ale ještě hodně mladí). Pak se vše po roce změnilo (snad jsem ho i já trochu změnila), úplně obrátil a náš vztah byl čím dál lepší, změnil tyto zásadní názory a zamilovanost nám jen kvetla a všichni okolo nás viděli jako ideální pár, který se s rostoucí dobou měl čím dál více rád.
Až do letošního nového roku. Měla jsem takový blbý sen o tom, že mě na začátku vztahu podváděl. Byla jsem z toho snu hrozně rozhozená, což nikdy ze snů nebývám. Ponížila jsem se po pár dnech dokonce k tomu, že jsem se mu koukla do mobilu, když ho nechal doma a šel pryč (neodsuzujte mě, prosím, za to - nikdy dřív ani později jsem to neudělala). Našla jsem si messenger a rozklikla hned první holku, vrátila konverzaci do doby, kdy jsme spolu začínali a nestačila jsem se divit. Nechápu tu neskutečnou náhodu - už předem jsem si řekla, že kouknu na první holku a když nic, tak to hned nechám. Chtěla jsem se jen uklidnit. Ale opak byl pravdou. Zjistila jsem, že první tři měsíce to přítel táhnul na dvě strany, chodil ven se mnou i s tou slečnou. Z konverzace bylo jasné, že se sházeli každý týden a psal jí věty typu jak je krásná, zval ji na pivo, do sauny (odmítla), na výlety (odmítla). Mně v té době nic takového nenabízel, spíš mi rušil z divných důvodů rande (asi kvůli ní). Zmínil jí sice, že má přítelkyni, ale také to, že lituje, že ji nepotkal dřív a že se unáhlil. Slova, která mě bodají do srdce a pořád nad nimi přemýšlím. Příteli jsem hned o všem řekla a viselo mezi námi, co dál. Prosil mě s brekem na kolenou (poprvé jsem ho viděla brečet), ať vztah nekončím, že je to dávno, že mezi nimi prý nic nebylo - ale těžko se mi tomu věří. Hájil se tím, že ta holka byla hromádka neštěstí a chtěl ji jen povzbudit. Zároveň taky přiznal, že byl hloupý a po dvou dlouhých vztazích, které skončily rozchodem ze strany holek, si chtěl asi dokázat, jak je skvělý a jak mu holky leží u nohou. Po pár měsících tento vztah-nevztah asi nějak utichl. Nesla jsem tuhle skutečnost hodně těžce, bylo to pro mě těžké - myslela jsem si, jak jsme se hezky pomalu zamilovávali a oťukávali, ale tyhle vzpomínky byly najednou zkažené. Pořád jsem měla záchvaty pláče a breku a přítel z toho byl špatný, ale plnil mi vše, co mi na očích viděl, jen abych ty všechny roky nezahodila po počátečním kiksu, který nic neznamenal.
Táhlo se to s mým smutněním pár měsíců a přišla další rána. Přítel odjel pryč na služební cestu a já jsem mu chtěla udělat překvápko a chtěla jsem nechat vyvolat fotky z rekonstrukce našeho nového bydlení. Věděla jsem, že má tyto fotky na externím disku. Jenže já ženská zvědavá (nejradši bych si podruhé nafackovala!!) jsem zavítala i do dalších fotek. Po roce vztahu totiž přítel odjel na týden do Španělska za kamarádkou, která tam byla na Erasmu. Nikdy nikam necestoval a bral to jako skvělou příležitost. Tenkrát jsem to obrečela a bylo mi to líto, že jede radši za kámoškou než na dovolenou se mnou, ale dovolila jsem mu to. Koukla jsem na toto album a poprvé tu holku viděla. A pak jsem narazila na album z dovolené s bývalou přítelkyní, kvůli které se tak dlouho po rozchodu trápil. Vždy o předchozích vztazích mlčel, tak jsem se chtěla jen podívat, jak ta slečna vypadá. A málem mě kleplo, byla to ta stejná slečna jako ta kamarádka ze Španělska!! Takže po roce našeho vztahu jel do zahraničí za bývalkou a zapřel mi to, i když jsem se na to tehdy vysloveně ptala! Další hádka, odprošování s brekem, slibování, že nic nebylo a že mi to neřekl jen proto, že mi nechtěl ublížit. Tak moc toužil po cestování, že po tom bezmyšlenkovitě skočil, i když mu to máma rozmlouvala. Kál se, smazal a zablokoval si ji na FB, v mobilu, na mailu a slíbil, že jestli si to přeju, nebude už s ní nikdy v kontaktu, aby mi dokázal, že mu na ní nezáleží.
A já jsem od té doby jako hromádka neštěstí. Abych to uvedla na pravou míru, po tom prvním roce náš vztah vážně nabral úplně jiný směr, vše bylo krásné, máme vlastní bydlení, plánujeme svatbu i děti. Ale prostě se nemůžu smířit s tím, co v minulosti udělal. I po několika měsících na to pořád myslím a často to téma otvírám a vmetám mu to do očí, na což vážně nejsem hrdá. Ale nedokážu mu to odpustit a bojím se, že nám tahle minulost zabije dnes už krásný vztah. Nechci to vše zahodit, ale nedokážu to smést ze stolu a jít dál. Vím, že tím ubližuju jak sobě, tak i příteli, který je dávno polepšený, to vím jistě. Hodně těžce nese to, jak se trápím. Jeho trpělivost ale asi taky nebude bezedná..
Neodsuzujte mě, prosím, za to nahlédnutí do telefonu a do fotek. Nejsem žádná stíhačka, nikdy jsem to dříve neudělala a už ani neudělám. Dobře mi tak! Ale dobře to znáte, my ženské jedny zvědavé!
Tak si jdu pro radu, jak zapomenout a odpustit. Jinak se z toho zblázním
Nechci náš vztah zahodit, ale hodně se trápím ![]()
Ten si Te nazasluzi. Vykasli se na neho. Duvera ve vztahu je hodne dulezita.Je tolik muzu na svete a ty se trapis s clovekem co si Te nezaslouzi. Neni nic ubohejsiho, kdyz to tahne jeden z partneru na dve strany. ![]()
Teď je to fajn. Plánujete být spolu a kdyby si nebyla hloupá a nelezla kam nemas byla by si šťastná v nevědomosti. Teď víš a je to na tobě jak se rozhodnes, zda to dokážeš nebo ne.
Ahojky, podobný příběh se mi stal s mým ex. Neodsuzuji tě za kouknuti do telefonu. Věřím na ženskou intuici, my holky to asi vycitime že se něco děje. A teď proč je ex můj ex.Taky jsme byli spolu asi 4 měsíce a zjistila, že si píše s jinou. Hodně mě to bolelo, psal jí jak mu na ní záleží a jak už dlouho jí chce říct co k ní cítí…:( Já byla mladá a blbá, přiznala jsem barvu a on mě odprosil. Už nikdy jsem se nedozvěděla jestli si s někým píše, mazal si to. Já byla šťastná další tři roky, žili v jedné domácnosti a plánovali rodinu. Když v tom přišla rána. Ex mi přiznal barvu že se zamiloval a opustil mě. Byla to ta, s kterou si psal na začátku vztahu.Pak sem se dozvěděla od okolí že se s ní potaji scházel, psal i jiným slečnam jak je sám..Bohužel, já už bych takovým typům nevěřila a chápu tvoje pocity. Já na něm ani nepoznala, že touží po jiné. Myslela jsem že jsme spolu šťastní. Nevím jestli to dokážes někdy překonat, problém je, že nejspíš si začne taky mazat všechny sms a ty nic nepoznas. Pravda, jsem teď šťastně vdaná a za celou dobu našeho manželství (4roky) mě nenapadlo kouknout do telefonu. Prostě mu věřím
Jinak co jsem tak zjistila tak ta holka, kvůli které mě ex nechal tak ho ze začátku nechtěla na vztah, jen si s ním dopisovat a scházet se potaji. Možná, kdyby už ze začátku řekla, ať mě opustí, udělal by to.Tak jestli to není i tvůj případ. Klára
Počkej, jestli tomu dobře rozumím, dost možná tě ani jednou nepodvedl, jen zezačátku chodil ven s jinou slečnou, a pak odjel na dovolenou za bývalkou. To vše před šesti lety.
Promiň, ale pokud kvůli tomu TEĎ boříš fungující vztah, potřebovala bys profackovat a strčit pod ledovou sprchu. ![]()
Pokud to nezvládáš, najdi si psychologa, ale problém máš TY, ne vy dva. Zcela vážně, pokud nezvládáš vidět rozumné úhly pohledu a jít dál, najdi si člověka, který ti je pomůže ukázat. Ničit vztah kvůli tomuhle je bezedná pitomost.
Mimochodem jasně, dvě neskutečné náhody. A prosím prosím nesuďte mě. Tak se hlavně podívej, co kvůli tomu vyvádíš. ![]()
@LAlezane píše:
Počkej, jestli tomu dobře rozumím, dost možná tě ani jednou nepodvedl, jen zezačátku chodil ven s jinou slečnou, a pak odjel na dovolenou za bývalkou. To vše před šesti lety.
Promiň, ale pokud kvůli tomu TEĎ boříš fungující vztah, potřebovala bys profackovat a strčit pod ledovou sprchu.
Pokud to nezvládáš, najdi si psychologa, ale problém máš TY, ne vy dva. Zcela vážně, pokud nezvládáš vidět rozumné úhly pohledu a jít dál, najdi si člověka, který ti je pomůže ukázat. Ničit vztah kvůli tomuhle je bezedná pitomost.Mimochodem jasně, dvě neskutečné náhody. A prosím prosím nesuďte mě. Tak se hlavně podívej, co kvůli tomu vyvádíš.
Taky jsem teď našla že jsou spolu už 6 let, klára
@LAlezane Já nebořím vztah, naopak, chci ho zachránit. Chci věřit tomu, že doopravdy nic nebylo. Právě proto si tu jdu pro radu a i když to působí z tvých úst trochu negativně, vážně uvažuju o tom navštívit psychologa, protože to vnímám jako problém, můj problém. Jen jsem nevěděla, jestli tohle moje neumění odpouštět není pro psychologa jen prkotina.
A ty náhody to byly doopravdy. Nikdy dřív jsem příteli do mobilu nekoukla, nebyl důvod, věřila jsem mu. S tou slečnou už vůbec nebyli v kontaktu, psali si jen přání k narozeninám a to na mě vykouklo nahoře. I přítel dost koukal na tu blbou náhodu, že rozkliknu první slečnu a narazím na tohle. Ale jasný, kdyby mi to někdo vyprávěl a nestalo se to zrovně mně, taky bych pochybovala.
Jinak díky za názor ![]()
Ahoj,
Tvůj příběh mě docela dostal, protože je velice podobný tomu mému. Také jsem čirou náhodou přišla na to, že na našem začátku to manžel táhnul zároveň i s jinou, také jsem měla pocit, že všechny moje krásné vzpomínky jsou fuč, pošpiněné, lživé… A byly i jiné problémy.
Nemohla jsem mu odpustit, byla jsem hysterická, často mu to vmetala do tváře. Strašně mě to mučilo. Chtěla jsem jít dál a nevracet se, ale nedávala jsem to. Uff. No, nebudu vypisovat romány. Cítila jsem, že mě má rád. Dělal pro mě vše, co mi na očích viděl a ono to pomalu přebolelo, přešlo. Dnes si na to už ani nevzpomenu, a když, trochu mě z toho píchne u srdce, ale je to za námi. Vzali jsme se, manžela miluju a jsem si jistá jeho láskou ke mně. Nelituju a děkuji jedné své kamarádce, která do mě hučela, ať tomu dám šanci.
Záleží na Tobě. Jen Ty víš, zda vztah má či nemá smysl. Za muže mluví činy. Pokud cítíš, že nehraje jen komedii, ale má Tě skutečně rád a jsi pro něho ta jediná, zkus to. Držím palce ![]()
@Anonymní píše:
Ahojky, podobný příběh se mi stal s mým ex. Neodsuzuji tě za kouknuti do telefonu. Věřím na ženskou intuici, my holky to asi vycitime že se něco děje. A teď proč je ex můj ex.Taky jsme byli spolu asi 4 měsíce a zjistila, že si píše s jinou. Hodně mě to bolelo, psal jí jak mu na ní záleží a jak už dlouho jí chce říct co k ní cítí…:( Já byla mladá a blbá, přiznala jsem barvu a on mě odprosil. Už nikdy jsem se nedozvěděla jestli si s někým píše, mazal si to. Já byla šťastná další tři roky, žili v jedné domácnosti a plánovali rodinu. Když v tom přišla rána. Ex mi přiznal barvu že se zamiloval a opustil mě. Byla to ta, s kterou si psal na začátku vztahu.Pak sem se dozvěděla od okolí že se s ní potaji scházel, psal i jiným slečnam jak je sám..Bohužel, já už bych takovým typům nevěřila a chápu tvoje pocity. Já na něm ani nepoznala, že touží po jiné. Myslela jsem že jsme spolu šťastní. Nevím jestli to dokážes někdy překonat, problém je, že nejspíš si začne taky mazat všechny sms a ty nic nepoznas. Pravda, jsem teď šťastně vdaná a za celou dobu našeho manželství (4roky) mě nenapadlo kouknout do telefonu. Prostě mu věřímJinak co jsem tak zjistila tak ta holka, kvůli které mě ex nechal tak ho ze začátku nechtěla na vztah, jen si s ním dopisovat a scházet se potaji. Možná, kdyby už ze začátku řekla, ať mě opustí, udělal by to.Tak jestli to není i tvůj případ. Klára
S tou slečnou už dávno není v kontaktu. Ta už je vdaná a má svou rodinu a bydlí někde daleko předaleko. Ono z té konverzace, kterou jsem viděla, nevyplynuly žádné city ani náznak vyloženě nevěry, sházeli se, procházeli se se psy, lichotil jí. To, co mě bolí, jsou ta slova o tom, že se se mnou unáhlil atd. To je to, co nedokážu zkousnout.. Teď už seká latinu, jsem si jistá, že nikde nic jiného nemá, bydlíme spolu, trávíme spolu většinu volného času, vím, kde je a s kým, bydlíme spolu. Nedává mi důvod si myslet něco jiného, když se zpozdí, hned mi vše hlásí, abych „nepochybovala“ s mou nynější nalomenou důvěrou. To bude asi trochu jiný případ než tvůj ex…
@Lojzísek Děkuju za povzbudivý příspěvek
Věřím tomu, že mě miluje, dokazuje mi to každý den. Jen už bych ráda zapomněla a zas si užívala bezstarostné zamilování
Snad to u mě taky brzo odezní a přestanu se trápit
Děkuju!!
Není zač ![]()
Já jsem z toho byla cca půl roku úplně na hlavu, a taky jsem zvažovala psychologa apod. Chce to pouze čas a on mi prostě každý den dokazoval, že mi za to stojí. Teď jsem spokojená jako snad nikdy ![]()
No nevim, resis neco, co je minimalne 5 let stare, jestli tomu dobre rozumim…ja ti to reknu z druhe strany, taky jsem se dala dohromady s pritelem, ted uz manzelem, cca pul roku po osklivem rozchodu s moji prvni velku laskou, taky byl prvni rok divny, pac jsem to jeste nemela v hlave srovnane…sice jsem to s nikym paralelne netahla ani nejela za byvalym,
kdyz uz jsem chodila s muzem (nebyla motivace, nicmene priznam, ze jsem s byvalym chvili jeste udrzovala neco jako „friends with benefits,“ kdyz uz jsem manzela znala, nicmene jsem to skoncila, nez jsme spolu zacali chodit), ale taky jsem ze zacatku vahala, zda jsem to neuspechala (nastesti jsem to nikomu nepsala
)…nekdy jsou ty rozchody slozite a mavaji s clovekem jeste hodne dlouho. Nicmene ted jsme s muzem pres 10 let spolu, mame dite a ty pocity jsou uz daaaaavno pryc.
Takze za me - zvaz, jestli s nim chces byt. Jestli jo, tak to musis hodit za hlavu, jinak ten vztah fakt zabijes. Jestli to nezvladnes sama, nebo za pomoci nejake dobre kamaradky, nebo pres tady tu diskusi (pac nam zenskym nekdy pomuze uz i to, ze to ze sebe vylijeme), tak bych zvazila i toho psychologa, nebo aspon nejakeho kouce nebo vztahoveho poradce, nebo neco takoveho…
Anonym B, aby to slo rozlisit
@rena621 píše:
Ten si Te nazasluzi. Vykasli se na neho. Duvera ve vztahu je hodne dulezita.Je tolik muzu na svete a ty se trapis s clovekem co si Te nezaslouzi. Neni nic ubohejsiho, kdyz to tahne jeden z partneru na dve strany.
Máš pravdu nezaslouží si ho…není nic ubohejsiho, než stíhačka šťourajicí se v mobilu a pc partnera.. ![]()
@Anonymní píše:
No nevim, resis neco, co je minimalne 5 let stare, jestli tomu dobre rozumim…ja ti to reknu z druhe strany, taky jsem se dala dohromady s pritelem, ted uz manzelem, cca pul roku po osklivem rozchodu s moji prvni velku laskou, taky byl prvni rok divny, pac jsem to jeste nemela v hlave srovnane…sice jsem to s nikym paralelne netahla ani nejela za byvalym,
kdyz uz jsem chodila s muzem (nebyla motivace, nicmene priznam, ze jsem s byvalym chvili jeste udrzovala neco jako „friends with benefits,“ kdyz uz jsem manzela znala, nicmene jsem to skoncila, nez jsme spolu zacali chodit), ale taky jsem ze zacatku vahala, zda jsem to neuspechala (nastesti jsem to nikomu nepsala)…nekdy jsou ty rozchody slozite a mavaji s clovekem jeste hodne dlouho. Nicmene ted jsme s muzem pres 10 let spolu, mame dite a ty pocity jsou uz daaaaavno pryc.
Takze za me - zvaz, jestli s nim chces byt. Jestli jo, tak to musis hodit za hlavu, jinak ten vztah fakt zabijes. Jestli to nezvladnes sama, nebo za pomoci nejake dobre kamaradky, nebo pres tady tu diskusi (pac nam zenskym nekdy pomuze uz i to, ze to ze sebe vylijeme), tak bych zvazila i toho psychologa, nebo aspon nejakeho kouce nebo vztahoveho poradce, nebo neco takoveho…
Anonym B, aby to slo rozlisit
Taky radsi anonym. Mela jsem to podobne po rozchodu s velkou laskou jsem nevedela jestli do toho se soucasnym manzelem jit. Jsem rada, ze nelustroval me soukromi a dnes jsme spolu moc stastni. Urcite bych tvemu priteli dala sanci, je to uz dlouho a uz 5 let jsi s nim stastna. Anonym G. ![]()
@Lojzísek @Emka1990 A co se na to podivat z jine stranky? Tapal, hledal, a nakonec se rozhodl a vybral si vas
Tim bych to uzavrela a uzivala si fungujiciho vztahu ![]()