Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera loni v osmi letech byla ještě na vážkách, tak nějak jsem jí říkala, že my rodiče Ježíškovi pomáháme a nějaké dárky jsou tedy od nás, ale ty co si přejí nejvíc jsou od Ježíška. Letos, když jsem pětiletému říkala o Ježíškovi, co mu asi přinese, co si přeje, tak už ironicky mi špitala, že jako jo, my pomáháme Ježíškovi, jako dárečky nosí Ježíšek, joooo? Tak jsem jí tedy řekla pravdu, ale že by to nemusela kazit bráchovi, který na Ježíška ještě věří. TAk tedy s náma drží basu
Že má taky ráda ten pocit tajemna. Bude jí devět před Vánoci.
@z1908 píše:
Dobrý večer, prosím o radu. Synovi v prosinci bude 8 let a já přemýšlím, zda mu nerict pravdu o Ježíškovi = dárky dávají dětem rodiče. Ale nevím jak. Mám pocit, že ho tím ranim a bude smutný. Bude smutný, že jsme mu celou dobu lhali. Jsem hodně realista a nesnáším lež, ale nejsem dítě a nevím jak to vnímá. Sám se mě zeptal, jestli existuje vila zubnicka, nebo mu dáváme peníze pod polštář peníz za zub my. Řekla jsem pravdu a byl trochu smutný. Zřejmě to podle mnohých z Vás moc řeším, ale opravdu vůbec nevím jak se k tomu postavit. Syn ví, že dárky si dospěláci dávají mezi sebou, ale věří, že pro děti je nosí Ježíšek. A vlastně ta víra v něj je strašně hezká. Dnes mi povídal jak si toho Ježíška představuje, tak to možná odložím ještě o rok. Pokud tedy nepřijde s přímým dotazem tak, jako u vily zubnicky. Předem moc děkuji za konstruktivní rady.
Já myslím, že bys mu to měla říct dřív, než se to dozví od spolužáků. Takhle máš pořád náskok, že ho zasvěcuješ do dospělého světa. A nebude za trubku, aby se ostatní spolužáci případně smáli jeho naivitě. ![]()
Nase deti (3, 5 a 7 let) davno „vi“, ze cast darku porizuje Jezisek a cast rodice. Ale i ta nejstarsi stale veri na Jeziska. Az se me zepta, reknu ji to na rovinu.
@Lucie_Sx děkuji. A když přijde s dotazem přímým? Tedy nosí mi dárky Ježíšek nebo rodiče? Tak jak to pak rict
@z1908 píše:
@Matt 02 kéž by. Dekuji
Jako problém by to mohlo být v případě, že to sami budete vnímat jako lež, tak to pak třeba může takto vzít, ale jinak určitě ne. Prostě je velký chytrý kluk, tak na to přišel. Kdyby se nějak vyptával, tak mu říct, že jste chtěli, ať si na to přijde sám, protože to je to kouzlo. Stejně ty Vánoce jsou úplně nejhezčí v tý době, kdy už dítě všechno vnímá a ještě věří na Ježíška. To pak v tý hlavě šrotuje, aby to bepopletl, jestli nás našel, jestli vzal za tím oknem ten dopis, jestli to jen neulitlo atd. To je prostě takový kouzelný a ta radost je velká, když ten Ježíšek donese fakt tu správnou vysněnou autodráhu. Je to takový pohádkovější, než, vědět, že to mamka s taťkou koupí v krámu nebo přes net.
@z1908 píše:
@Lucie_Sx děkuji. A když přijde s dotazem přímým? Tedy nosí mi dárky Ježíšek nebo rodiče? Tak jak to pak rict
Rodice. Pravdu.
A cim mladsi dite, tim to podle me lip nese. Male to neresi vubec.
@catch-22 ano, určitě chci, aby se to dozvěděl od nás. Ale s ohledem na jeho dnes popis představy Ježíška, to asi dám až další rok. Ale jde mi o to jak to sdělit? Promin, celou dobu jsem eto lhali, protoze je to krásná pohádka… To prostě nejde
@Lucie_Sx já se bojím reakce - že jsme mu celou dobu lhali, když si vei striktně stojíme za tím, že lež u nás ne. Takovou reakci samozreeit nemusí, ale může. A na to já nevím jak správně / vhodně reagovat.
@Matt 02 píše:
Jako problém by to mohlo být v případě, že to sami budete vnímat jako lež, tak to pak třeba může takto vzít, ale jinak určitě ne. Prostě je velký chytrý kluk, tak na to přišel. Kdyby se nějak vyptával, tak mu říct, že jste chtěli, ať si na to přijde sám, protože to je to kouzlo. Stejně ty Vánoce jsou úplně nejhezčí v tý době, kdy už dítě všechno vnímá a ještě věří na Ježíška. To pak v tý hlavě šrotuje, aby to bepopletl, jestli nás našel, jestli vzal za tím oknem ten dopis, jestli to jen neulitlo atd. To je prostě takový kouzelný a ta radost je velká, když ten Ježíšek donese fakt tu správnou vysněnou autodráhu. Je to takový pohádkovější, než, vědět, že to mamka s taťkou koupí v krámu nebo přes net.
Ale to je tvuj pohled na vec. Citlive deti to fakt muzou vnimat jako podraz.
A pokud rodina dokaze vykouzlit fajn vanocni atmosferu, deti si to uzijou bez ohledu na neexistenci Jeziska. Protoze - vsichni o nem mluvi, co kdyz fakt je. Stejne nad tim premysli.
@z1908 píše:
@Lucie_Sx já se bojím reakce - že jsme mu celou dobu lhali, když si vei striktně stojíme za tím, že lež u nás ne. Takovou reakci samozreeit nemusí, ale může. A na to já nevím jak správně / vhodně reagovat.
Nejdriv prehodnotte ten striktni postoj, ze lez ne.
Jsou ruzne „lzi“ a nektere jsou celkem na miste.
Pak bych zacala zminkami o tom, komu treba co koupite. A opatrnym odhalovanim.
Urcite ne stylem „hele, my jsme ti lhali, je to uplne jinak“.
@Lucie_Sx ano, o dárků pro tatínka atd se s ním bavim/radim. Tedy tuto část máme za sebou. Postoj ke lži… zamyslím se nad tím. Děkuji za podnět
@z1908 píše:
@catch-22 ano, určitě chci, aby se to dozvěděl od nás. Ale s ohledem na jeho dnes popis představy Ježíška, to asi dám až další rok. Ale jde mi o to jak to sdělit? Promin, celou dobu jsem eto lhali, protoze je to krásná pohádka… To prostě nejde
Já myslím, že to nemusíš brát jako lež, ale můžeš to podat zhruba jestli chce věřit, tak to tak je a dárky nosí Ježíšek, jestli nechce, tak to tak není a dárky shánějí a pod stromeček dávají rodiče. ![]()
Už jsme na to narazili loni. My jim do hlavy nikdy necpali blbosti, že dárky nosí Ježíšek. Nijak jsme to neřešili, prostě je stromeček a tam se dají dárky.
Letos už koukali na Tlapkovou patrolu a tam je díl se Santou. Takže jsme stručně vysvětlili o co jde. Ale letos to máme v plánu vysvětlit více. Že to je jen jako. Je hezké si představit, že by mohla existovat bytost, která by podělila všechny lidi světa. Ale že to jsme ve skutečnosti my, kdo myslíme na svoje blízké. A máme radost z toho, když se jim dárek od nás líbí. Stejně jako oni mají radost z toho, že nám se líbí jejich dárek.
Asi to spojím s první lekcí zeměpisu a budeme hledat, kdo nosí kde dárky
Děda Mráz, svatý Mikuláš a podobně…