Neexistence Ježíška

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7296
2.10.21 23:12
@Lucie_Sx píše:
Ale to je tvuj pohled na vec. Citlive deti to fakt muzou vnimat jako podraz.
A pokud rodina dokaze vykouzlit fajn vanocni atmosferu, deti si to uzijou bez ohledu na neexistenci Jeziska. Protoze - vsichni o nem mluvi, co kdyz fakt je. Stejne nad tim premysli.

No podle mě to nemůžou vnímat jako podraz, když tomu samy věří. To, že se to dá užít i bez toho to souhlas, já si užívám každý Vánoce, ještě dnes, tu atmosféru a tak, ale už si večer před spaním nelámu hlavu, jestli Ježíšek něco nepoplete, najde nás atd. A to myslím k těm Vánocům u dětí patří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1043
2.10.21 23:12

@Lucie_Sx když ale pak bude smutný a bude se ptát proč jsme mu lhali, tak jak pak reagovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
881
2.10.21 23:13

Tak naší kluci přišli na to, že Ježíšek není díky tv. Když zelenej d…lfurt kvakal kupte dárky k Vánocům a další kraviny :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126

U nás jsme v takovém mezistádiu - Ježíšek nosí dárky, ale rodiče mu pomáhají a tak vůbec, všichni lidi můžou udělat někomu radost, že mu něco hezkého dají nebo vyrobí, zabalí a dají pod stromek, aby tam té radosti bylo ještě více. Dítě už tuší, i to, že ten dopis, co každoročně píše, vezmou z balkónu rodiče, ale stejně se mu to líbí věřit, je to pěkná tradice. I já na to jako dítě vzpomínám hezky, když ještě nosil dárky Ježíšek, i tak nějak, že jsem se nemusela moc starat :) Jinak zrovna tohle jako lež neberu, ale jako takovou pěknou pohádku. Na přímý doraz (na cokoliv!) ovšem dítěti taky přímo a popravdě odpovídám. Myslím ale, že až to zjistí opravdu „natvrdo“, stejně s náma bude tu hru hrát kvůli mladšímu sourozenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
881

Tak naší kluci přišli na to, že Ježíšek není díky tv. Když zelenej d…l furt kvakal kupte dárky k Vánocům a další kraviny :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14874
2.10.21 23:16
@ugluk píše:
U nás jsme v takovém mezistádiu - Ježíšek nosí dárky, ale rodiče mu pomáhají a tak vůbec, všichni lidi můžou udělat někomu radost, že mu něco hezkého dají nebo vyrobí, zabalí a dají pod stromek, aby tam té radosti bylo ještě více. Dítě už tuší, i to, že ten dopis, co každoročně píše, vezmou z balkónu rodiče, ale stejně se mu to líbí věřit, je to pěkná tradice. I já na to jako dítě vzpomínám hezky, když ještě nosil dárky Ježíšek, i tak nějak, že jsem se nemusela moc starat :) Jinak zrovna tohle jako lež neberu, ale jako takovou pěknou pohádku. Na přímý doraz (na cokoliv!) ovšem dítěti taky přímo a popravdě odpovídám. Myslím ale, že až to zjistí opravdu „natvrdo“, stejně s náma bude tu hru hrát kvůli mladšímu sourozenci.

Ja verim, ze u nas to behem jednoho dne prozradi mladsim sourozencum :D Ma problemy s udrzenim tajemstvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1043
2.10.21 23:18

@Modesta ano, četla jsem kdysi i názor, že Ježíš by chtěl, aby lidé byli šťastní, tak se obdarovávají na jeho počest dárky. To mi přijde srozumitelne. Ale to pořád nejsme u toho, co mě trápí nejvíc - řekne mi, že jsme mu celou dobu lhali a bude se ptát proč a bude smutný. S tím nevím jak si poradit /odpovědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
2.10.21 23:27
@z1908 píše:
@Lucie_Sx já se bojím reakce - že jsme mu celou dobu lhali, když si vei striktně stojíme za tím, že lež u nás ne. Takovou reakci samozreeit nemusí, ale může. A na to já nevím jak správně / vhodně reagovat.

Já tu hranici mezi lží a pravdou tak ostře nevidím. Jsem přesvědčená o tom, že pravda by se měla dávkovat trochu taky dle věku dítěte a toho, co to dítě z mého pohledu snese. Např. nemoc v rodině, prognóza na uzdravení od lékařů cca 30%. Když se šestileté dítě zeptalo, jestli rodič zemře, mělo dostat odpověď „je větší šance, že ano?“
Ježíšek je taková společenská hra, jejíž součástí je neprozradit pravdu. Za mě jde vždycky odpovědět tak, abych dítěti nelhala do očí. Moje děti (6 a 7) mi přímou otázku nikdy nepoložily, vždycky se ptaly na detaily (Jak se k nám dostane, jak to stihne, jestli se umí množit nebo zastavuje čas atd.), na to jsem jim popravdě odpovídala, že nevím, že si to každý představuje jinak, že já jsem ho nikdy neviděla.
Já jsem ze tří sourozenců, a ani jeden z nás to nikdy s rodiči neřešil, ani existenci (ta byla tak nějak samozřejmá), ani neexistenci. Tak nějak bylo období tušení, a pak už období, kdy jsme hledali dárky po skříních :mrgreen:, ale ani jeden z nás si nepamatuje, že by se na rodiče zlobil nebo z toho zjištění měl trauma.
Kdyby na mě dítě uhodilo a chtělo vědět ano/ne, tak mu lhát nebudu. Ale když jen tak krouží, tak tu hru hraju dál.
A ten argument „aby se mu spolužáci nesmáli, tak to musím říct první“ bych použila u dítěte 10+.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1043
2.10.21 23:30

Možná jsem v úvodním příspěvků měla položit otázku jinak - jak vysvětlit / co říct v případě, že dítě reaguje na zjištění, že dárky dětem pod stromeček nenosí Ježíšek, pláčem a dotazy proč mu rodiče celou dobu lhali. Já nevím, zda takto bude reagovat, ale já to jako lež vnimam a chci mít, pro případ, dobre vysvětlení. Doufám, že jsem v tomto přehnaná, moc to řeším a nic takového nás nepotká :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.10.21 23:31
@z1908 píše:
@Modesta ano, četla jsem kdysi i názor, že Ježíš by chtěl, aby lidé byli šťastní, tak se obdarovávají na jeho počest dárky. To mi přijde srozumitelne. Ale to pořád nejsme u toho, co mě trápí nejvíc - řekne mi, že jsme mu celou dobu lhali a bude se ptát proč a bude smutný. S tím nevím jak si poradit /odpovědět.

Kdyz lidi kdysi pomahali partyzanum, Zidum a disidentum, taky vsem lhali, aby se to neprozradilo.
Nevim, jak presne jste doma toho Jeziska podali, ale pravdive vysvetleni „proc“ je na vas, to my tady nevymyslime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
2.10.21 23:37
@Janča6 píše:
Ja verim, ze u nas to behem jednoho dne prozradi mladsim sourozencum :D Ma problemy s udrzenim tajemstvi.

Tak u nás je mladšímu sourozenci dva a půl, tudíž ten starší se naopak cítí „duševně nadřazen“ či jak to říct, prostě - já už jsem velkej, já už vím, ale s tím mrnětem tu hru budu dále hrát :)
Já nějak nevěřím, že budu obviněna ze lži, dítě je moje nátura a pamatuju, jak jsem se cítila velká a důležitá, že já už vím, že se mnou rodiče jednají jako s dospělou, včetně toho zatažení do všech nezábavných povinností, které se kolem toho motaly. A vím, že když jsme spolu někde něco kupovali a já na přímý dotaz řekla, že to bude babičce pod stromeček, nebyl z toho totální šok, ale bylo to přijato prostě jako fakt.
Ale tak každý po svém, pokud to někdo jako lež vidí a cítí, že s dětma by se mělo jednat totálně na rovinu a sdělovat jim syrovou pravdu vždy a všude (však proč ne, každý to vnímáme jinak), tak chápu, že s Ježíškem vůbec nezačíná. Ale pokud už začal, neměla bych z toho trauma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1043
2.10.21 23:38

@Lucie_Sx standardně. Ježíše jako osobu zná, viděl místa, kde Ježíš chodil do školy, kázal atd. Syn je pokřtěn. Ví co je smyslem Velikonoce a Vánoc z tohoto hlediska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
2.10.21 23:44
@z1908 píše:
@Russet a jak mu to sdelis? Jak vysvětlí, že jste mu vlastně celou dobu lhali?

Když se zeptá, jestli existuje Ježíšek, řeknu, že neexistuje. Když se zeptá, kdo ve skutečnosti nosí dárky, řeknu, že si je dáváme mezi sebou pro radost. A dětem se prostě říká taková pohádka o Ježíškovi. Zažili jsme to snad všichni. Nejdřív jsme věřili, pak začali pohybovat, spojili si dvě a dvě a prostě nám to došlo. Podvedená nebo obelhávaná jsem si nepřišla. Spíš strašně „dospělá“, že vím, jak je to doopravdy. Protože doma se jako pořád na oko dělalo, že Ježíšek je, stejně se tajně na WC zvonilo, neviděla jsem mámu pod stromek dárky dávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
2.10.21 23:49
@z1908 píše:
Možná jsem v úvodním příspěvků měla položit otázku jinak - jak vysvětlit / co říct v případě, že dítě reaguje na zjištění, že dárky dětem pod stromeček nenosí Ježíšek, pláčem a dotazy proč mu rodiče celou dobu lhali. Já nevím, zda takto bude reagovat, ale já to jako lež vnimam a chci mít, pro případ, dobre vysvětlení. Doufám, že jsem v tomto přehnaná, moc to řeším a nic takového nás nepotká :roll:

Myslím, že pokud to sama nebudeš vnímat tak hystericky, dítě pravdu přijme. Protože si děti dost dlouho přejí, aby ten Ježíšek opravdu existoval. Jako jiné kouzelné bytosti. S tím, jak dozrávají, jim prostě dojdou souvislosti. Dvanáctileté dítě, co řve, proč jste mi celou dobu lhali, mi přijde jako scifi. V té době řeší úplně jiné věci nebo musí být extrémně nezralé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6078
3.10.21 00:02

@z1908

No já bych prostě řekla pravdu. Že má pravdu, že jsme mu lhali. A teď zpětně víš, že to byla chyba a že se omlouváš.

No a pak by mělo přijít vysvětlení. Že vám to připadalo jako kouzlo Vánoc. Že když dítě věří na Ježíška a těší se na dárky a na tu magii, tak tím dělá kouzelné Vánoce i pro ostatní.

No a pak by mělo přijít ponaučení. Že si spolu uděláte Vánoce kouzelné jinak (samozřejmě slíbíte, že to bylo naposledy, co jste mu lhali). Že už je velký kluk a tak můžete nějaké formy „ježíškovství“ zachovat. Třeba dopis nemusí psát jenom kluk, ale budete ho psát všichni. Někam umístíte misku na vánoční přání a vy pak vezmete manželův dopis a se synkem půjdete vybrat nějaký dárek pro něj…

Prostě ho do toho procesu víc zapojit… Třeba to nebude tak horké a syn to řešit nebude. :nevim: ale tohle by se měl dozvědět od vás a ne od kámošů ve škole. Nějak podobně to tenkrát udělala I tchýně. A teprve to kluka obměkčilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí