Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
My mame kazde jmeno oduvodnene.
Melisa, je da se rict pamatka na seznameni v Anglii, zrovna, kdyz jsme se nahodne potkali (jen jeden den jsme se videli a pak az za 4 mes., muj tam tehdy priletel ke sve Ceske sestre, ja u nich byla na prazdniny a rano me vezli na letiste). V te dobe tam byly krtiny Melissy. Meliska nam pripomina, jak jsme se vlastne dali dohromady. My si to dali jen jedno s. Patricie mela byt Patrik, po kterem muj strasne touzil, ale misto kluka byla holka. No a treti byl takovy sok, necekany, Max jsem uz ve starem komunistickem serialu slysela Maxmiliam, takze verze toho jmena byla asi jasna, navic jedine, na kterem jsme se dokazali shodnout. A u me teda vitezilo, ze jsem nechtela, aby tech jmen bylo moc v CR.
@maxadel píše:
no právě že jsme no
mmchdm líbí se mi jména Nikolas i Kryšpín![]()
Vsak to je v poradku
kazde se libi neco jineho a o tom to je. Me se jezi chlupy, kdyz na pisku slysim Nikoláskuuu
![]()
@Aries6 píše:
Mě se taková jména nelíbí a někdy je opravdu očividné, že se rodiče potřebují předvést. Ale nesoudím, je to každého věc. Spíš lituju někdy ty děti samotné a pak učitele, úředníky. Těch jmen se vyrojilo moc a některá mají několik podob a budou to muset všude diktovat po písmenku. Že to byly rozmazlovaný děti, to se mi moc nezdá. Ale trošku mi sedí to, co píše @zrcadlo .
Mě hodně zaráží, když někdo dá místo Lukáše Lucase, místo Natálie Nathalii, atd. A co já znám, jsou to rodiny, co do ciziny nejezdí, takže důvod mi uniká.
Tak s tím Lukasem bych to za určitých okolností pochopila. Mám kamarádku, která má Matyase. Čistě proto, že v příjmení mají dvě Š, jedno z nich jako první písmenko. Někdy je prostě jméno končící na - áš ve spojení s příjmením ušišlané.
@Pudloslava píše:
Mě teda „Kordulo!“ přijde zvukově podobné jako „Petro!“ takové trvdé. Kunhuta zhruba jako Katřina. Žádná něžnost v tom není, ale to rozhodně není prvek, který by se obecně při dávání jmen nějak řešil. To řeším asi jen já.
Hele já nevím. Možná je to o zvyku (tradici), ale mě kdyby dali vybrat, jestli budu Kunhůta nebo Kateřina, tak neváhám ani vteřinu. Nevím, jakou roli v tom hraje tradice toho jména, tudíž ho vnímám jako „normální“, kdežto Kunhůta je v podstatě pejorativ. Ale podle četnosti Kunhůt a Kateřin zjevně nejsem sama, kdo to tak cítí.
Jinak ptala jsem se (zcela neutrálním tónem) šestileté dcerky, jestli by se chtěla jmenovat Kunhůta. Její reakce a ksichtík je nenapodobitelný ![]()
Předsudky rozhodně nemám, jsem zvyklá na cizí jména. Mnohdy se mi ty kombinace i dost líbí a znějí hezky.
Manžel pochází z Ameriky, má 3 křestní jména (i jeho sourozenci) - vzhledem k tomu, že více jmen v manželovo rodině byla tradice po mnoho generací, přistoupila jsem na dvě. Ale děti mají teda taková běžnější jména, bez zdvojených souhlásek.
U nás by se to ještě teoreticky dalo škatulkovat na to, že někdo chce vybočit a podobně. Ale třeba v té Americe je velmi běžné mít 2 a více jmen, takže tam to je naprosto nesměrodatný předpoklad ![]()
Já osobně bych raději dala Meriem, než třeba Bronislavu ![]()
Moje dcera se jmenuje Marlen, ne proto, že bychom se potřebovali za každou cenu nějak odlišovat, prostě se nám to líbilo a zdrobnělina Marlenka nijak cizokrajně nezní. Jestli si kvůli tomu bude někdo myslet, že jsme socky nebo naopak nóblhoch, je mi šumák srdečně. Nedala bych osobně anglofonní jméno jako Jessica nebo Scarlett.
@Kelsey píše:
My mame kazde jmeno oduvodnene.
Melisa, je da se rict pamatka na seznameni v Anglii
cízí jména z těchto důvodů se mi taky líbí, já bych chtěla dát dítěti 2 jména - jedno české a druhé americké, protože jsme tam na dovolené počali a v kombinaci s příjmením to zní moc hezky ![]()
Mam dceru Sofii, jmeno se mi libilo uz hooodne davno. A je mi fuk co si, kdo mysli. Jestli me potazmo, nas nekdo hodnoti podle jmena dcery, tak je podle me hloupi.
@scentini píše:
Mam dceru Sofii, jmeno se mi libilo uz hooodne davno. A je mi fuk co si, kdo mysli. Jestli me potazmo, nas nekdo hodnoti podle jmena dcery, tak je podle me hloupi. [/citace
Sofie je moc hezke jmeno.. Taky jsem zvazovala, ale nakonec to byl kluk
@pe-terka píše:
Tak s tím Lukasem bych to za určitých okolností pochopila. Mám kamarádku, která má Matyase. Čistě proto, že v příjmení mají dvě Š, jedno z nich jako první písmenko. Někdy je prostě jméno končící na - áš ve spojení s příjmením ušišlané.
Matyáš Šiška…máš pravdu ![]()
Manžel u druhé dcery vymyslel Margaret, říkáme celým nebo zdrobnělým jménem nebo Maggie.
Stává se mi, že se mě lidi ptají: ona se opravdu jmenuje Maggi?
A perlička: Šly jsme na procházku a kolem pobíhal pes, majitel na něho volal Maggie, a když šel kolem tak starší hrdě oznámila: taky máme Maggie.
Chlapa nenapadlo nic jiného než, že se zeptal na rasu.
Ukázala jsme na kočár se spící dcerou. Omluvil se a odkvačil.
@Šarlota4 píše:
Vsak to je v poradkukazde se libi neco jineho a o tom to je. Me se jezi chlupy, kdyz na pisku slysim Nikoláskuuu
![]()
pro mě naprosto rozkošné
Malej Nikoláááásek a velkem Nik
![]()
@maxadel píše:![]()
![]()
pro mě naprosto rozkošné
Malej Nikoláááásek a velkem Nik
![]()
Jo jo, tez se mi libi Nikolas.. Nik ![]()
@The_Assassin píše:
Moje dcera se jmenuje Marlen, ne proto, že bychom se potřebovali za každou cenu nějak odlišovat, prostě se nám to líbilo a zdrobnělina Marlenka nijak cizokrajně nezní. Jestli si kvůli tomu bude někdo myslet, že jsme socky nebo naopak nóblhoch, je mi šumák srdečně. Nedala bych osobně anglofonní jméno jako Jessica nebo Scarlett.
Juu Marlen je bezva ![]()