Nemocenská a zkušební doba
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
nemocenská a zkušební doba
Ahoj, nastoupila jsem do marketu a za 2 týdny jsem se dozvěděla, že jsem těhu (nástup 1.11) už o tom ví, ale mě to hrozně vyčerpává, jsem unavená a je to tam šílený. Peníze potřebuju,(aspoň nějakou korunku) na neschopenku chci jít už dřív. Můžou mě i vyhodit když budu na neschopence? Nebo jak to je nevíte?
jako do té práce se pak vrátit nechci a chci jít pracovat jinam, ale nevím jak to je..Poradíte mi někdo?
Chtěla bych být třeba do ledna / února na neschopence a pak odejít, šlo by to? Nechci tam pak pracovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud půjdeš ve zkušební době na nemocenskou, prodlužuje se zkušební doba o neodracované dny - tzn. pokud nastoupíš na celý prosinec na nemocenskou, bude ti zkušební doba končit ne 1.února, ale 1.března. Ve zkušební době tě pak samozřejmě můžou vyhodit, těhotenství jim tuhle možnost neruší.
edit: ber to obrazně, každý měsíc má jiný počet dnů. takže lépe řečeno pokud budeš 21 pracovních dní na nemocenské, prodlouží se ti zkušební doba o 21 pracovních dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marrlinka vím, že jsi to napsala, ale pro upřesnění, ve zkušební době tě můžou vyhodit i když jsi na nemocenské, takže bych vydržela po zkušebce a když tak pak šla na nemocenskou. Ale je otázka, zda se ti to oplatí. Na jak dlouho máš smlouvu? Je možné, že po prvním trimestru už nebudeš tak moc unavená a práci budeš zvládat. Na jaké pozici pracuješ?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahaa. Děkuji
jako šéf mi řekl, že mě nevyhodí jen kvůli tomu, že jsem těhotná, ale ta práce je tam náročná a jeden den mi je dobře, úplně suprově, ale druhej den mi připadá, že nemám energii ani na to, abych šla do města koupit pečivo
. A po mateřské tam váážně pracovat nechci. Moc děkuji za radu
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Susan23 píše:
@marrlinka vím, že jsi to napsala, ale pro upřesnění, ve zkušební době tě můžou vyhodit i když jsi na nemocenské, takže bych vydržela po zkušebce a když tak pak šla na nemocenskou. Ale je otázka, zda se ti to oplatí. Na jak dlouho máš smlouvu? Je možné, že po prvním trimestru už nebudeš tak moc unavená a práci budeš zvládat. Na jaké pozici pracuješ?
já zase upřesním to tvoje tvrzení - prvních 21 dní nemocenské zaměstnavatel nesmí zaměstnance propustit. Prospustit ve zkušebce na nemocenské může až od 22.dne nemocenské ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No od 1.11 a pracuji na obchodě, za kasou i vybaluji, ale jsou tam třeba ženský, které mi řeknou „já taky byla těhotná a tahala jsem těžké věci“,ale doktor mi řekl, že můžu tahat max. 5kg…
tak chci jít od 8.12 na tu nemoc. a uvidím, buď mě vykopnou hned nebo odejdu v únoru třeba..nebo uvidím jestli mě nevyhodí oni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marrlinka píše:
já zase upřesním to tvoje tvrzení - prvních 21 dní nemocenské zaměstnavatel nesmí zaměstnance propustit. Prospustit ve zkušebce na nemocenské může až od 22.dne nemocenské
Od 15. dne
@verunica Pokud tě propustí, připravíš se tím o mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@verunica píše:
Ahaa. Děkujijako šéf mi řekl, že mě nevyhodí jen kvůli tomu, že jsem těhotná, ale ta práce je tam náročná a jeden den mi je dobře, úplně suprově, ale druhej den mi připadá, že nemám energii ani na to, abych šla do města koupit pečivo
![]()
. A po mateřské tam váážně pracovat nechci. Moc děkuji za radu
![]()
no spíš jde o to, že jestli budeš většinu těhotenství na pracáku, tak budeš mít prdlačky mateřskou, nebo nevím, kolik máš odpracováno a v jakém týdnu jsi, možné taky je, že na mateřskou nebudeš mít nárok vůbec a až do porodu budeš prakticky bez příjmu (nevím, kolik čítá těch pár šušní z pracáku).
Já měla smlouvu na dobu určitou, s odchodem na mateřskou jsem skončila, vracet se mi tam tak moc nechce, ale jsem šťastná jak blecha, že jsem tam do mateřské vydržela, peníze se hodily.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mag píše:
Od 15. dne
@verunica Pokud tě propustí, připravíš se tím o mateřskou.
ha, tak to je nějaká novota
dík
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marrlinka píše:
ha, tak to je nějaká novotadík
No, je to vázané na dobu, po kterou zaměstnavatel při nemoci vyplácí náhradu mzdy a ta je od 1.1. zase jenom 14 dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mag píše:
No, je to vázané na dobu, po kterou zaměstnavatel při nemoci vyplácí náhradu mzdy a ta je od 1.1. zase jenom 14 dní.
NOZ mě omlouvá, to už jsem byla doma s dítětem a neměla potřebu změny študovat
tak jsem zase o něco víc v obraze ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahaa…ale jako já mám smlouvu na neurčito, nastoupila jsem 1.11 s 3-měs. zkušebkou, a teď začínám 10.týden..na mateřskou asi stejně nárok nemám, ale budu mít porodné a rodičák…ale pak se tam vrátit nechci, už te´d vím, že tam pracovat nechci.
je to tam hroznýý ![]()
Příspěvek upraven 03.12.14 v 13:48
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marrlinka píše:
NOZ mě omlouvá, to už jsem byla doma s dítětem a neměla potřebu změny študovattak jsem zase o něco víc v obraze
No, ono to není vázané na NOZ, ale to není podstatné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@verunica píše:
Ahaa…ale jako já mám smlouvu na neurčito, nastoupila jsem 1.11 s 3-měs. zkušebkou, a teď začínám 10.týden..na mateřskou asi stejně nárok nemám, ale budu mít porodné a rodičák…ale pak se tam vrátit nechci, už te´d vím, že tam pracovat nechci.je to tam hroznýý
Příspěvek upraven 03.12.14 v 13:48
Pokud přetrpíš zkušebku a nevyhodí tě, nárok na PPM mít budeš a taky na dovolenou, případně na PPM u druhého dítěte, kdyby ti to navazovalo, určitě bych vydržela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit