Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak tohle si nenech libit. Bude mu k 31.8. 5 let, tudiz je predskolak. Pripadny odklad se muze resit az cca v lednu, únoru. Ze by ho rovnou odstrcila, to si nema co dovolovat. Jo, pokud by jich bylo vice predskolaku v jine tride, tak ano, ted jedou casto heterogenni tridy. Ale ne, ze odsune jen jedno dite.
Podle popisu mi to prijde, ze ma osobní problém s tvym ditetem (viz to vylouceni z besidky).
Ucim taky v MS a stane se ze dite prijde na besidku po dlouhe nemoci a nema nacviceno nic, ale ani ve snu by me nenapadlo, ho vyloucit, vzdy se nejak chytne aspon castecne.
@l.marek85 píše:
Změnila bych školku. Nedat dítě do předškoláku?? Jako cože? U nás jsou v předškolní třídě i děti co mají odklad, prostě jsou věkově předškoláci, tak jsou v předškolní třídě a nikdo je nevylučuje. Nemluvím o vyřazení z besídky, to je fakt vrchol. U nás někteří děti se taky sekly a celou besídku jen strnule koukaly, ale nikdo je nevylučoval.![]()
Takhle mi to příjde, že to učitelky s tím poučováním přehánějí a trošku se v tom rochní.
Normálně bych jim, řekla, že děláte všechno co můžete a ať už dají pokoj a nebo změnila školku.
Ale to víš že může. Rozdělení dětí do tříd je naštěstí ještě pořád v rukou vedení instituce. Pokud nemají kapacity oddělit všechny předškoláky, mohou na základě různých vlastních kritérií vybrat děti, které do předškolní třídy půjdou. Ty ostatní zůstanou ve smíšené třídě. Třeba dva předškoláci.
U nás do jedné předškolní třídy dělají děti dvojí testy. Jedny si sestavuje školka, druhé psycholožka z PPP.
Učitelka nechtěla dítě vyčlenit z předškolního vzdělávání. Pouze ho nezařadit do předškolní třídy. Na tom není nic k pohoršení.
Ucitelka je kjáva. Tvůj syn mi nepřijde nijak zvlášť nemotorný. Trochu jako moje dcera. Ale přece nemusí být všechny děti taneční a gymnastické hvězdy. Pro srovnání, dceři bude 5 v září a neumí c, s, č, š, ž, R, ř a l také nemá čisté. A logopedka mi řekla, že v podstatě jdeme brzo, nebo možná akorát, ale že je čas, že se ty hlásky ještě vyvíjí a že když jsem od zimy dceru perovala na sykavky, tak to prý přeháním.
Nevím, o co učitelce u vás jde. Asi si na chudáka klucika zasedala. Uhoď na ní, ať ho kouká dát do předškoláků, kam patří, zejména pokud tam bude jiná učitelka. Bude od ní mit pokoj.
@Freesia píše:
Já si tedy vůbec nemyslím, že by byl celkově nemotorný. Jestli umí jezdit na kole a na bruslích, tak to je opravdu šikovný.
A co se týká mluvení, tak na logopedii chodíte a zrovna na Ř má ještě spoustu času.
Vyčleňování z besídky je úplně mimo. A že nechce jíst pomazánky? To přece není měřítko ničeho. Moje dcera je nikdy nejedla a dodneška nejí.
Mně spíš přijde, že je učitelka vůči tvému synkovi nějak zaujatá a nebo jí dělá dobře mít nad tebou moc tím, že má moc nad tvým dítětem.
Na logopedii teď právě jen řešíme a trénujeme motoriku jazyka, výslovnost L a různých šlo. Já sama chodila na logopedii 5 let než jsem zvládla normálně mluvit
takže tohle jsem ráda. Na fyzioterapii jsme chodili od narození do asi 2 let, kdy už mělo být vše ok. Možná bych mohla znovu zkusit tohle.na bruslení chodil celou sezónu a zvládne to, jen se boji a když má možnost bere takové chodítko co mají na ledě. On celkově není moc odvážný. Trénujeme rovnováhu, patníky nebo houpačku klasickou pro dva, aby přešel. Ty pomazánky, spíš mi přijde, že mi chce ukazovat co všechno je špatně. Došlo to i tak, že musel zkoušet ochutnat i přes slzy. To jsem řešila, protože i my doma vše jíme suché
jenže já to neumím řešit rázně, pak to akorát doma strašně obrecim. Ale asi za chvíli přijde chvíle, kdy to tam půjde řešit manžel a ten je strašný cholerik.
Ještě bych dodala, že to je až teď poslední asi 2 měsíce, dřív tam byl chlapeček, kterého označovali jako problémového, ti měli přihlášku jak dlouho do soukromé školky nedaleko, tam s rodiči neustále něco řešili au se jim povedlo přesunout dítě jinam a přijde mi, že tu pozici nejhoršího dítěte přebral ten můj
ale příští týden zkusím ředitelku.
@Anna85 píše:
Tak tohle si nenech libit. Bude mu k 31.8. 5 let, tudiz je predskolak. Pripadny odklad se muze resit az cca v lednu, únoru. Ze by ho rovnou odstrcila, to si nema co dovolovat. Jo, pokud by jich bylo vice predskolaku v jine tride, tak ano, ted jedou casto heterogenni tridy. Ale ne, ze odsune jen jedno dite.
Podle popisu mi to prijde, ze ma osobní problém s tvym ditetem (viz to vylouceni z besidky).
Ucim taky v MS a stane se ze dite prijde na besidku po dlouhe nemoci a nema nacviceno nic, ale ani ve snu by me nenapadlo, ho vyloucit, vzdy se nejak chytne aspon castecne.
Pro doporučení k odkladu musí stejně do PPP.
Vedení MŠ má právo děti rozdělit podle vlastních kritérií. A ano, může jedno jediné dítě nechat ve smíšené třídě, když na něj v předškolní třídě nevyšla kapacita.
U nás jsou předškolní třídy dvě. Často se ty děti vejdou(ty, které se nedostanou do výběrové jdou vedle), ale u silných ročníků byla běžná praxe mít v ostatních třídách jednoho nebo dva předškoláky.
Na bruslích neumím ani stát natož jet. Na kole jsem neseděla cca 15 let
A na pohyb obecně jsem totalni dřevo. Na tělocviku jsem byla vždycky poslední z posledních a cviky podle učitelů dělala špatné i když mi přišlo, že je napodobují.
Pomazánky nejím a ve školce jsem odmítala skoro všechno
Zato jsem byla jediný dítě co si dokázalo zapamatovat xy věci jako básničku a výtvarná stránka bylw taky docela vysoko. Jako jediná ze třídy jsem chodila do hudebky. Ostatní byli sportovní. Já si myslím, že je trochu zaujatá a kluk ji k srdci moc nepřirostl. Předčí nemůže mít ve školce 72 stejně nadaných dětí. To je blbost.
To je dosti divné, nedat jedno dítě na vystoupení… Jako objektivně se dost dětí na besídce motalo na tom podiu jako vítr v bedně, no a? syn je hypotonik, je stejného věku, taky takový nemotorný, horší mluvidla. Na kole jestě neumí (bojí se), brustlit teda neumím moc ani já
Skoro nemaluje, grafomotorika mínus pět bodů
. Možná bude tedy mít odklad, ale mezi předškoláky normálně půjde, ono ani o tom odkladu nerozhoduje paní učitelka… Doma cvičí cviky fyzio, má vadné držení. Od té dobe je to lepší. Jenže sami líékaři říkají, že pokud to dítě nesportuje fakt rádo a hodně, u dlouhých dětí, tím spíše hypotoniků, je ta koordinace prostě horší, než to dlouhé tělo srovnají.
No, přístup je trochu zvláštní, třeba to vánoční vystoupení je tedy úlet.
Druhá věc je skutečný stav syna. Nebudu tu jako pisatelé přede mnou psát, že se mi zdá šikovný, když jsem dítě neviděla. Naučit se šlapat na kole za 3 měsíce není šikovnost (např.), děti v mém okolí to zvládly během několika dnů, max. týdne.
Uvažovala bych o změně školky, předtím promluvila s vedením a zároveň spolupracovala s odborníky, aby byl stav věci odborně posouzen a mohli jsme na tom zapracovat.
Nechci rýpat, jen dotaz - pokud se dítě nedostane do předškolní třídy, tak jede program s mrňaty a přijde o předškolní přípravu? Nebo chodí do předškolní třídy jen občas? Tzn. ho šoupnou treba na hodinu do ztmeleného kolektivu, kde bude za outsidera a pak zase pošlou k prckům? A co třeba spaní po obědě? V předškolní třídě už spát nemusí, zatímco on pojede režim mladších dětí? A o akce jako divadla, návštěva školy apod. přijde taky?
Mně to přijde vůči těm „nadbytečným“ predskolakum dost nefér a podle mého názoru jim to docela zhoršuje startovní pozici ve škole ![]()
@Jahru Tak třeba u nás předškolní třída není. Je staršák a mladšák, děti jsou podle věku (ty hrabniční tedy někdy možná i podle jiných kritérií, loni třeba přešel náš syn, ale jeden chlapeček o dva týdny starší zůstal). Jen s předškoláky jedou tu předškolní přípravu, s ostatními něco jiného. Třeba předškoláci jedí příborem a zbytek lžící a tak.
@Lojzísek píše:
No, přístup je trochu zvláštní, třeba to vánoční vystoupení je tedy úlet.
Druhá věc je skutečný stav syna. Nebudu tu jako pisatelé přede mnou psát, že se mi zdá šikovný, když jsem dítě neviděla. Naučit se šlapat na kole za 3 měsíce není šikovnost (např.), děti v mém okolí to zvládly během několika dnů, max. týdne.
Uvažovala bych o změně školky, předtím promluvila s vedením a zároveň spolupracovala s odborníky, aby byl stav věci odborně posouzen a mohli jsme na tom zapracovat.
Já to chápu, také sama nepíší že dítě je šikovné. Prostě hodně věcí je vydřených a pravdou je, že nejvíc se mě dotýká, že se učitelka tváří jako bych dítě nějak zanedbávala, nevěnovala se mu.
Jinak co za odborníky máš na mysli? Dle dětské lékařky je vše ok, na logopedii taky problém nevidí a fyzio nás už také vyřadila. Já se ráda někam ještě obrátím, jen mě nenapadá kam.
Normalni ucitelka se takhle po diteti nevozi, v nasi skolce se zaclenujou i deti na vozicku. Prijde mi nechutny nekoho takhle odstrcit a jeste nechutne nalepkovat, tohle si s sebou ponese cely zivot.
Nenechala bych to takhle gradovat a uz davno mela dite jinde, ale tohle jsem ja.
Zkusila bych fyzio. Ovšem někdo to tak má, že je nemotora, ale zase mu to pálí
asi bych promluvila hlavně s učitelkou
@Anonymní píše:
Na logopedii teď právě jen řešíme a trénujeme motoriku jazyka, výslovnost L a různých šlo. Já sama chodila na logopedii 5 let než jsem zvládla normálně mluvittakže tohle jsem ráda. Na fyzioterapii jsme chodili od narození do asi 2 let, kdy už mělo být vše ok. Možná bych mohla znovu zkusit tohle.na bruslení chodil celou sezónu a zvládne to, jen se boji a když má možnost bere takové chodítko co mají na ledě. On celkově není moc odvážný. Trénujeme rovnováhu, patníky nebo houpačku klasickou pro dva, aby přešel. Ty pomazánky, spíš mi přijde, že mi chce ukazovat co všechno je špatně. Došlo to i tak, že musel zkoušet ochutnat i přes slzy. To jsem řešila, protože i my doma vše jíme suché
jenže já to neumím řešit rázně, pak to akorát doma strašně obrecim. Ale asi za chvíli přijde chvíle, kdy to tam půjde řešit manžel a ten je strašný cholerik.
Ještě bych dodala, že to je až teď poslední asi 2 měsíce, dřív tam byl chlapeček, kterého označovali jako problémového, ti měli přihlášku jak dlouho do soukromé školky nedaleko, tam s rodiči neustále něco řešili au se jim povedlo přesunout dítě jinam a přijde mi, že tu pozici nejhoršího dítěte přebral ten můjale příští týden zkusím ředitelku.
Manžel tam měl jít už dávno, nechápu že si toto necháte líbit. Na učitelku bych si stěžovala rovnou u ředitelky. Vaše dítě nedělá nic špatně, narozdíl od ní! Náš syn je proti vašemu na tom mnohem hůř v moha ohledech, na kole neumí ani v 6 a v životě by si nikdo nedovolil s ním takto ve školce zacházet.
A ona je to povinnost být pohybově nadaný?
Můj syn (10) je co se pohybu týče totální poleno. Umí jezdit na kole od 3 let, plave dobře, ale běh, koordinace pohybů ve smyslu napodobování, rychlé pohyby atd. jdou zcela mimo něj. 2 roky jsme zkoušeli, aby hrál klasický fotbal. Pak jsme to vzdali, protože ostatní potřebují, aby hrál a ne „hrál“. Jemu se líbí běhat s míčem, ale nějaká pravidla, rychlost, přesnost atd. jdou zcela mimo něj.
U kotoulů je v křeči dodnes. Když běží, máš pocit, že je to polorobot. Při převlíkání je taky pomalejší, má na pohled neohrabané pohyby. Ale zase je skvěle nadanej v matematice, která ho i baví, takže není co řešit.
Zakladatelko, tvoje učitelka překračuje svoje pravomoce. Nemůže nedat dítě do předškoláků, když má na to věk. A vyčlenit dítě z představení už hodně vypovídá o ní samotné - chce jen dokonalost, s nedokonalostí neumí pracovat. Postěžovala bych si u ředitelky a pokud se k synovi nezačne chovat stejně jako k ostatním a bude ho nadále takto šikanovat, tak ke zřizovateli školky.