Nemůžu se smířit s můstky

1309
14.2.13 11:45

Nemůžu se smířit s můstky!!!!!

Ahoj, jedná se o mne, ne o mimino. V 18 jsem byla zubařky, která mi plombovala zuby, resp. několik zubů. Bohužel u všech (!) se jí plomba nepovedla. Šlo o několik zubů. Místo opravy zuby VYTRHLA. Byla jsem tehdy trubka, byla jsem tam bez rodičů, věřila jsem, že to tak musí být. Dnes už vím, že vytržením jen chtěla zakrýt stopy vlastní neschopnosti. Už je to mnoho let, ale pořád mě to trápí. Doživotně už mám umělé můstky, se kterými je spousta potíží - čas, peníze, bolest, údržba. Stomatologické komora mou stížnost zamítla. Soudit se už nejde, je to promlčené, navíc dokumentaci už zničila. Nemám kromě můstku jediný kaz! Pochybuji, že jsem tehdy vůbec nějaké kazy měla.
Jsem absolutně zdravá, nemám na těle jedinou poruchu :-).Žádná operace, úraz, porod doma a bez potíží, starám se o sebe maximálně - mám vlastní stravovací režim, vysoké nároky na kvalitu potravin, na životosprávu atd. Trpěla jsem onemocněním, se kterým lékaři nevěděli co dělat, potlačila jsem to životosprávou. Prostě na sobě pracuju :-).Strašlivě mě mrzí, že jsem těmi umělými můstky v puse v podstatě doživotní mrzák - musí se o ně pečovat, po čase vyměňovat atd. Přitom je to ZBYTEČNÉ. Psychicky jsem se s tím nesrovnala, nikdy. Utěšování, že jiným doktoři uškodili víc, rozhodně nepomáhá :-).Napsala jsem zubařce i dopis, abych si nějak ulevila, marně. Psycholog mi řekl, že se s tím mám smířit. Nepřišlo mu to podstatné. Pro mě to ale důležité JE. Bohužel při opravě můstku po letech mám další špatnou zkušenost-nový můstek mi lékař udělal nedbale, způsobil mi velké bolesti, opravu chci jinde, už ne u něj, a protože jde o hodně tisíc,(mám velké můstky),řeším to přes právníka. Tohle martýrium s můstky, placením právníků, přebíráním a psaním dopisů je zbytečné, vůbec to nemuselo být. Už mám po téhle zkušenosti strach (asi pochopitelný)ze zubařů. Co vy na to? Co radíte? dík Gábina omlouvám se, že jsem psala tak dlouze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7576
14.2.13 11:58

Ackoli chapu, ze te to stve, zit s takovouhle davkou negace a zloby musi byt dost vysilujici. Smir se s tim, jsou horsi veci na svete :kytka: a jestli jsou mustky tak moc neprijatelne, nech si vyrobit implantaty, co jsou na pevno nasroubovane v kosti ceslisti. Bude to stat jednorazove balik, ale dozivotne budes mit klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
14.2.13 11:59

Já můstky nemám, kromě osmiček mám zatím zuby všechny, ale pokud ses nesmířila s můstkem, šla bych do zubního implantátu, i když také nemám osobní zkušenost, jen švagr a kamarádka mají takhle nahrazeny dva zuby vedle sebe, sice zaplatili opravdu velké peníze v řádech desetitisíců, ale nemůžou si to vynachválit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
14.2.13 12:00

Mamka má nastřelený porcelán, v podstatě do do dásně nastřelí titanové čepy a na to udělají porcelánový výstavní chrup, má to už dobře 20let, takže dneska budou určitě důmyslnější metody, zuby vypadají perfektně, k nerozeznání od pravých, nic ji nebolí, žádná údržba až na běžné čištění zubů s tím není, dneska je přeci sousta metod, nemusíš žít s můstkama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
14.2.13 12:01

Implantaty pry nejdou, je tam uz moc dlouho od vytrzeni, uz by se nechytly

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2926
14.2.13 12:06

@yourlady Chápu, že tě to mrzí a štve, ale krom smíření s tím už asi nic neuděláš, takže to, že svoje tělo a tu práci navíc přijmeš jak je, tak to jediné ti asi pomůže a věřím, že se ti poté uleví. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
14.2.13 12:07

Prosím tě, konkrétně ten porcelán na ty čepy, co jsem ti psala já, tak ten jde vždycky, mamce taky coby dvacetileté vytrhali zuby, trhli jí jeden, má zvláštně kořeny do sebe, takže trhli tři naráz, pak celkově zánět celé hodní čelisti, sekání kostí a já nevím, co včechno, to jí bylo 20let, teprve v jejích 37 letech se tady hnulo zubní lékařství kupředu a našetřili jsme oněch 100.000,–, co to stálo, půl roku nosila takový nandavací zuby, aby se dáseň otlačila, pak jí to normálně udělali, u ní ještě problé, že tím zánětem měla ztenčenou kost a čepy do horná čelisti nešly, takže jí odpírali měkké tkáne, dali mřížku, na které ty čepy drží, zase jí to přišili zpět a je to, a to je doba dávno minulá, to mi neříkej, že v dnešní době ti dobrý zubař neudělá kvalitná umělé zuby. Tomu odmítám věřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
14.2.13 12:09
@yourlady píše:
Implantaty pry nejdou, je tam uz moc dlouho od vytrzeni, uz by se nechytly

A co BOI implantaty? Ty jsou jinaci, tam staci i minimum kosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
14.2.13 12:12

Dik za tipy! :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
14.2.13 12:12

@yourlady nejsem sice zubař, ale ani jako zubní technik jsem ještě neslyšela důvod, že by implantátdát nešel z důvodu, co píšeš 8o pochopila bych, kdybys měla problémy s kostmi nebo s hygienou (o implantát se člověk musí starat víc než o vlastní zub, ač si mnoho lidí myslí opak) ale takto???

jinak musím souhlasit s ostatními, nic než smíření se situací ti nepomůže :nevim: co bys z toho měla, že vysoudíš odškodné od doktorky, co to spackala? nebo, že ji komora nějak potrestá? zuby ti to nevrátí…
chápu, že vlastní jsou jen jedny, a sebelepší náhrada je vždy jen náhražka, u kt. se musíš potýkat s problémy ( o financích nemluvě) ale tak už to prostě je.
než se utápět v sebelítosti, radši se s tím smířit a žít v klidu. klid ti nenahradí ani nejdokonalejší životospráva :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
14.2.13 12:25

Nejsi trošku trubka? já chápu, že je to nepříjemný, ale když se kvůli tomu budeš trápit a nemít se ráda, logicky se to bude zhoršovat :nevim: prostě si zvykni, že můstky jsou a budou součástí tebe a věřím, že se ti psychicky uleví. jinak chápu, že chceš mít to nejkvalitnější a aby s tím bylo v budoucnu co nejmíň problémů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
14.2.13 12:41

Nezlob se, ale trochu přeháníš. Nazývat se doživotním mrzákem kvůli tomu, že máš můstky? Chápu, že je ti to nepříjemné a máš vztek na tu doktorku, to je pochopitelné. Ale možná by ses měla pokusit s tím smířit a brát to, jak to je, tvoje zuby ti už nikdo nevrátí. Tím, že to pořád řešíš si to neustále připomínáš, posiluješ v sobě negativní myšlenky a řekni upřímně - je ti líp? Cítíš se líp? Pochybuju. Tak se na to vykašli, ušetři si na pořádné implantáty a buď ráda, že máš jinak ostatní zuby zdravé a bez kazu, co by za to většina lidí dala. Ahlavně prosím tě - opravdu, ale opravdu nejsi žádný mrzák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
14.2.13 13:07

Nejsem psycholog, ale mě to přijde jako obsese - ta úzkostlivá péče o zdravé tělo a neschopnost se smířit s obyčejnými můstky, které má kde kdo a které rozhodně nejsou žádným handicapem. Změň svůj pohled na ně ne jako na nepohodlné vetřelce, které musíš mít díky neodbornému zásahu nějaké doktorky, ale jako na užitečné pomocníky.
Podívej, třeba člověk, který díky autonehodě, kterou nezavinil, přijde o nohu. Taky nemůže nadávat na svoji protézu, která ho mačká a neslouží tak dobře jako vlastní noha, ale je rád, že může chodit.
Jinak bych doporučila znovu psychologa.

Sama mám taky můstek v puse a moje pocity jsou veskrze kladné - konečně můžu kousat na obě strany a vypadají moc hezky. Já se naopak s nima cítím plnohodněji než dřív. A přitom si taky myslím, že se jednalo o pochybení doktora, který zub špatně léčil a přišla jsem o něj. A co jako…přece se kvůli tomu teď nezblázním, je to jen „blbej zub“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
14.2.13 13:18

Dík za tipy. U mne jde určitě o to, že jsem se uzdravila pracovitostí (vystudovala jsem v USA léčbu výživou atd.atd.)z vážné nemoci, o níž lékaři říkali, že to nepůjde, a to opravdu výživou, životosprávou atd.. Samozřejmě o sebe dbám víc než jiní lidé - snažím se, aby všechno „fungovalo“ :-). ve 40 se těším na mimino, pořád se učím nové věci, pracuji hodně naplno - ale taky mám denně přísnou životrosprávu, aby se nemoc nevrátila :-).samozřejmě proto se dost hlídám. nemám na sobě kromě můstku jediný zásah lékaře - rodila jsem bez lékaře, dovedla jsem tělo do stavu, že už ani netrpím na chřipky, nachlazení atd. a co mě mrzí-četla jsem na znamylekar.cz,že dotyčná zubařka mrzačí další pacienty, i děti, má tam další negativa od jiných lidí! všem dík za tipy a milá slova! :D :potlesk: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
14.2.13 16:25

Já ti docela rozumím. Mám také můstek od 18 místo dvojky nahoře. První zubařka mi ho velmi jemně „pověsila“ na špičák. Kromě takových parád, jako když mi spadl den před odjezdem na školení (jako školitelka!) jsem s ním žila docela dlouho relativně spokojeným životem, než nadešel čas výměny. Nová zubařka mi to zprasila tak nehorázným způsobem, že z toho mám mindrák a každodenní děs. Ze špičáku vyrobila tak otřesný kůl o délce 0,5 cm, zbrousila kost nad dvojkou, strčila tam můstek, že ještě teď po pěti letech to cítím a hlavně, vůbec na to nemůžu kousnout, neboť můstek nemá žádnou stabilitu. Kromě toho vytvarování dvojky je otřesné a je strašně vidět, jak je to umělé. Fuj! Děsím se další výměny a samozřejmě i nákladů. Tato legrace mě vyšla na necelou desítku.

Také bych některé milé zubaře kopla kamsi. Hlavně money money, ať platíme jak mourovatí, ale zodpovědnost žádná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.