Nenaučená na ústní zkoušku

Anonymní
28.1.24 11:08

Nenaučená na ústní zkoušku

Dobrý den maminky. Šly jste někdy k ústní zkoušce úplně minimálně naučené? Jak to dopadlo? Jsem 8 let od studia VŠ, před mateřskou jsem si začala dělat kvalifikační kurz, bohužel (já blbka) jsem ještě bezdětná nezakončila zkouškou. Teď mám doma 3letou slečnu a miminko v břiše a na středu jsem se přihlásila. Malá už 3. týden marodí, takže nechodí do školky a já se s ní nejsem schopná učit. Věnovala jsem tomu 2 víkendy. Asi tak polovinu otázek umím, ale ostatní je bída. Nevím, jak to tam probíhá, jak jsou přísní.. Nebudu lhát, mám pr… staženou, bojím se trapasu. Ale jít bych tam měla, abych aspoň věděla, na co se příště připravit a „zmapovala terén“. Na VŠ jsem nikdy na ústní zkoušku nešla tak málo připravená, jako teď, to jsem to radši rušila… Bála jsem se trapasu

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
462
28.1.24 11:12

Všechny zkoušky na vysoký jsem dělala tak, že na první pokus jsem se totálně vykašlala a vařila z vody. Buď to vyšlo nebo ne. Většinou to teda vyšlo. :D Až druhej pokus zaznamenal trochu snahy z mojí strany. Taky jsem jednou odevzdala prázdný papír, kde jsme si měli dělat přípravu, řekla jsem, že přijdu příště a pohoda, učiteli to bylo úplně fuk. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2424
28.1.24 11:46

Moje strategie byla umět ke každé otázce něco spíš než půlku témat umět a druhou vůbec. Hodně taky záleží na konkrétním zkoušejícím - u někoho se dá dobře okecávat a „diskutovat“. Když po tobě chtějí jen holá fakta, je to horší.

Já jsem takhle byla na dvou zkouškách úplně mimo svůj obor, čistě kvůli kreditům. Blábolila jsem tam šíleně už vůbec nevím co, ale na trojku mi to dali. Jeden profesor ovšem s poznámkou, že mi to teda dá, ale ať se příště na jeho předmět radši nehlásím, že to zjevně není nic pro mě. :P

Trapasu bych se nebála. Pokud nestuduješ nějaký pidi obor, tomu zkoušejícímu určitě projde pod rukama tolik lidí, že si tě stejně příště nebude pamatovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8828
28.1.24 12:05

Ideální je umět ke každé otázce alespoň něco, zbytek se dá pak obkecat (pokud to umíš). Každopádně na zkoušku jdi, můžeš mít štěstí a vytáhneš si otázku, kterou budeš umět. A neboj, nebudeš první ani poslední koho by kdyžtak vyhodili a nějaký trapas fakt neřeš, těm pedagogům je to vesměs jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995
28.1.24 12:18

Jasně že šla, někdy to vyšlo, někdy ne. většina mých příprav na zkoušku byla 4 A4 a stačilo, dost šlo pochopit na cvikách. Kromě vyhazovacích předmětů, tam bych takto nešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
28.1.24 12:45
@Anonymní píše:
Dobrý den maminky. Šly jste někdy k ústní zkoušce úplně minimálně naučené? Jak to dopadlo? Jsem 8 let od studia VŠ, před mateřskou jsem si začala dělat kvalifikační kurz, bohužel (já blbka) jsem ještě bezdětná nezakončila zkouškou. Teď mám doma 3letou slečnu a miminko v břiše a na středu jsem se přihlásila. Malá už 3. týden marodí, takže nechodí do školky a já se s ní nejsem schopná učit. Věnovala jsem tomu 2 víkendy. Asi tak polovinu otázek umím, ale ostatní je bída. Nevím, jak to tam probíhá, jak jsou přísní.. Nebudu lhát, mám pr… staženou, bojím se trapasu. Ale jít bych tam měla, abych aspoň věděla, na co se příště připravit a „zmapovala terén“. Na VŠ jsem nikdy na ústní zkoušku nešla tak málo připravená, jako teď, to jsem to radši rušila… Bála jsem se trapasu

Taky by záleželo, jestli vyučující vypisuje jen tři, případně dva termíny, prostě jestli o tu jednu možnost přijdeš, když se odhlásíš nebo ne. A jestli jet na zkoušku sebere celý den včetně několika stovek na cestu a jídlo nebo to máš za rohem a cesta stojí pár korun. Tyto faktory by u mě hrály roli při rozhodování.
Mně ústní zkoušky vždy vyhovovaly vždy víc než písemné a testy. Strategie byla umět aspoň něco od každého okruhu. Nikdy jsem si nedělala žádné písemné přípravy jak někteří. Funguju s učebnicemi a skripty, barevnými lepkami, tam si zakládám téma a pokud šlo o něco náročnějšího, tak pojmový slovník. Mně stačí, někomu víc vyhovují myšlenkové mapy.

VŠ jsem měla kousek a to jsem si mohla dovolit střílet. Teď studuji celoživotní, vybrala jsi univerzitu dál. Když neumím, tak nejedu.

Nicméně pokud máš za sebou studium VŠ a teď se učíš na nějakou kvalifikační zkoušku, měla bys to zvládnout do středy i s nemocným dítětem s prstem v nose. I kdybys to dosud neviděla. Ten objem učiva je malý oproti tomu, co vyžadují na zkoušce VŠ. Stejně tak hodnocení. Taky mám kvalifikační zkoušky. A výhoda nemocných dětí je ta, že skutečně můžete být doma a chvilky k učení si najdeš. Nemusíš lítat do školky, ze školky, na kroužky, s dítětem ven :mrgreen:

Příspěvek upraven 28.01.24 v 12:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36404
28.1.24 12:49

Nemůže si vzít tatínek, babička nebo někdo dovolenou aby pohlídal malou a ty někam vypadnout se učit?
Zkusit bych to šla. Třeba budeš mít štěstí a vytáhneš si otázku co máš naučenou, nebo to nějak okecas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
28.1.24 15:50

Ahoj, já šla nenanučená na zkoušku asi dvakrát. Jednou jsem měla naprosté štěstí na otázku. Podruhé jsem dostala okamžitě vyhazov. Od té doby jsem se šprtala na každou :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
434
28.1.24 18:19

Tak záleží tedy na otázce samozřejmě, tak věř, že si vytahnes tu, kterou umíš :)

Každopádně určitě bych tam šla! Nejenom, že si přesně člověk muže vytáhnout otázku co sedne, ale minimálně uvidis jak to funguje a na co se připravit. Člověk, hlavně ve stresu, ze sebe vypotí občas i to, co sám neví. :D Hlavně jak mi vždycky říkali na škole - tvářit se a mluvit sebevědomě. A hlavně mluvit mluvit a mluvit, případně se snažit trosku najet na koleje tématu, co znáš.

Vzdy jsem si z kazde otázky vypsala to nejdůležitější na jednu stranu A4, a to jsem se snažila do sebe nasoukat jak jen to šlo (takže takový malý tip, jak se aspoň trosku naučit).

Držím palce a nevzdavej to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko