Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pokud máš zpožděnou menstruaci 2 týdny, tak jsi cca v 6. týdnu těhotenství. Jinak ten zánět by asi problém být mohl, mohl by způsobit zamlklé těhotenství. A když jsi na tu gynekologii volala, tak věděli, že jsi těhotná atd.?
Ano, to jsem nahlásila, sestřička mi chtěla napsat předpis na léky, ale nebyli vhodné pro těhotné, tak mě objednala na prohlídku.
Já si myslím, že co má vyjít, tak vyjde. Co nemá vyjít, to nevyjde. Já jsem při prvním těhotenství nevěděla že jsem těhotná, několikrát jsem se opila, zaváděla canesten, přeháněla jsem to se cvičením a dcera byla úplně v pořádku. Jsou ženský, který fetujou, kouří, dělají bůhví co a plod to zvládne. A jsou ženský co jen vysajou byt a potrati. ![]()
Zavolala bych znovu na gynekologii a zeptala bych se na podrobnosti - kdyžtak bych si vyžádala doktorku/doktora k telefonu a zeptala se přímo, co zánět vyvolalo (kvasinky či nějaká bakterie atd.), jestli nemůžu dostat léky hned, zdůraznila bych, že jsem těhotná, že mám strach, abych kvůli zánětu nepotratila. Vždyť recept ti pošlou formou SMS apod.
Děkuji, chtěla jsem tam volat hned co se mi to rozleželo v hlavě, ale nedovolala jsem se. Teď jsou 2 dny svátky, tak tam zavolám v pátek, abych byla klidnější.
Ahoj,
já jsem začala také těhotenství zánětem močáku a antibiotiky - naštěstí už jsem tušila, že bych mohla být těhotná - takže jsem dostala pro jistotu antb. vhodná pro těhotné. Ale v klidu, v téhle fázi často ani holky nevědí že jsou těhotné. Takže ani běžná antibiotika na úplném začátku těhotenství nejsou neobvyklá. Takhle brzo ještě není plod plně napojený na matku a teprve se tvoří embrio, které čerpá ze žloutkového váčku.
Ale jak píšou holky, v pátek bych k doktorce vyrazila. Na co čekat, dostaneš nějaké globule, to je par kliknutí do počítače. Kdybys měla nějaké obtíže (svědění, pálení, teplotu) tak vyraz na gynekologickou ambulanci do nemocnice i ve svátek.
No a pro tvůj klid, pak jsem dostala ještě covid na přelomu 2. a 3. měsíce a ve 4. měsíci mi řezali dáseň, samozřejmě injekce s anestézií
.
Dnes jsem ve 26. týdnu, všechny výsledky jsou v pořádku, malej se má k světu
![]()
Tak se o miminko neboj, pokud se vše založilo jak mělo, tak to dá! Imunita je těhotenstvím oslabená, záněty a nemoce jsou docela časté.
Podstatné je řešit všechny problémy a záněty včas, aby se nerozjely. A samozřejmě medikamenty vhodné pro těhotné.
Záčátky jsou vždy křehké. Je to buď a nebo (vlastní zkušenost). Tak držím palce!
@TeeeT
Děkuji moc, trochu jsi mě uklidnila, těhotenství bylo plánované, tak jsem si na léky dávala také pozor, doktorka mi i říkala při vyšetření že to muže být neprůkazné, skrz ty antibiotika, že tam dělají paseku.
Ale když jsem tam volala a sestřičce to všechno říkala, nebyla moc příjemná. Chtěla mi předepsat prášky, jak pro mě tak manžela, ale skočila jsem jí do řeči protože mluvila o lécích co nebyli vhodné pro těhotné. Nevím jestli je to standardní postup ale zeptala se mě na rovinu jestli si to dítě chci nechat. A objednala mě na příští týden na prohlídku. Víc mi neřekla. Já jsem byla zaskočená, tak jsem se rozloučila a už jsem se tam pak nedovolala.
Kdybych tam nevolala tak ani nevím že nějaký zánět mám, co jsem se vyléčila z toho zánětu močového měchýře, tak je vše v pořádku, akorát me občas pobolívá v podbřišku jako při menstruaci. Skrze to jsem četla že to může být uhnízděním vajíčka a tomu jak se tělo přizpůsobuje.
Ještě jednou děkuji za odpovědi.
@Terka0731 ano ty bolesti jako když přichází menstruace jsou normální
. Ale přístup sestřičky mi normální nepřijde. To je teda slušná pracovní deformace. Achjo.
Navíc partnerovi ty prášky předepsat mohla, teď spolu určitě nespěte bez kondomu. Achjo. Pak to s doktorkou vše prober. Protože je teda otázka co máš / co máte.
Hele a nemá tvoje doktorka e-mail? Nemohla bys ji napsat? Ona o tom možná vůbec neví, jestli takhle sestra zaordinovala po telefonu.
Jinak ji v pátek určitě volej. Maximálně ti řekne, že se nic neděje a že máš přijít až v tom termínu co tě objednala sestra. Za to zavolání nic nedáš.
@TeeeT e-mail nemá, je tam teď nová (přebrala pacienty po mé původní doktorce) a setkala jsem se s ní prvně při tom vyšetření, zkusím tam zavolat i zítra, na internetu píšou že by tam měli být, tak to alespoň zkusím. Jinak až v pátek. Do té doby se budu snažit myslet pozitivně ať nic nezhorším.
@Terka0731 jasně, zkus. Ale jako myslím, že to bude v pohodě. Ono kdyby tam našla nějaký úplně špatný výsledky, tak tě takhle jako těhotnou nejspíš neodbije. Ale přístup se mi teda taky nelíbí, možná tě rozhodila úplně zbytečně.
Kdyby řekla.. “Máte tu horší výsledky, ale mohou být zkreslené antibiotiky, tak bychom vás v úterý chtěli vidět na kontrolu a domluvíme se co dal.” Tak budeš v klidu.
Dobrý den,
teď o víkendu jsem si dělala těhotenský test a vyšel mi pozitivní asi 2-3 týdny (dohromady 4 v odlišných dnech) i menstruaci mám spožděnou už skoro o 2 týdny, tak doufám že to nebude planý poplach.
Ještě než jsem šla zjistila tuhle krásnou novinku tak jsem se léčila se zánětem močových cest, byla jsem jak u obvodního lékaře tak i na gynekologii, než přišli výsledky z gynekologie potvrdila mi to obvodní doktorka. Vyléčila jsem to antibiotikami. Dnes jsem volala na výsledky na gynekologii a tam mi taky našli zánět, podrobnosti nevím, jsem objednaná na prohlídku ale za více než týden, sice si říkám, že kdyby to byl problém tak by mě objednali dříve ale mám strach aby to nebylo špatné pro miminko, je to naše první a nevím si rady, nemáte s tím někdo zkušenosti? Omlouvám se že je to dlouhé, snažila jsem se to zkrátit.
Předem děkuji za odpovědi.