Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Taky mi vadí přechylování příjmení cizinek. Navíc to není v pravidlech českého pravopisu jako povinnost, pouze to doporučuje Ústav pro jazyk český. Nejlepší je, když se přechýlí příjmení končící na samohlásku a pak z toho vznikne paskvil typu Fondaová
Přitom dokonce i ÚJČ doporučuje taková jména nepřechylovat. A taky mě baví argumenty některých zastánců přechylování, že by si čeština s nepřechýleným příjmením neporadila, že by nešlo skloňovat, z věty by se nepoznal podmět apod. Je ale zajímavé, že s tím ČJ nemá žádný problém v případě nepřechýlených příjmení Češek/Slovenek, viz např. zde zmiňovaná Smetana, nebo Rolins a další ![]()
@Rakosnicek1983 píše:
Smetana roky zila a studovala ve Francii, její otec je diplomat nebo tak neco. Mozna se tam i narodila, uz nevim? U ni je ro vcelku pochopitelne, u Svoboda uz je to rozcapenost, snaha byt zajimava.Ale to i Jakl-Vítová a našlo by se jich dost.
Emma se narodila v Praze jako Smetanová, ale od tří let žila ve Francii - tam nemohla nosit přechýlené příjmení.
@Morrígan Ní_Boii píše:
Emma se narodila v Praze jako Smetanová, ale od tří let žila ve Francii - tam nemohla nosit přechýlené příjmení.
Nemohla? Proč? To jí to jako někdo zakázal? ![]()
btw… v dokladech prý má uvedené Smetanová. Tahle slečna má nosánek hodně nahoru a je to z její strany jen póza. Řekla bych, že když žila ve Francii, nikdo tam žádnou Emmu Smetanovou nebo Emmu Smetanu neznal. Na druhou stranu třeba Iva Frühlingová tam byla poměrně úspěšná jako zpěvačka i s -ová ve svém příjmení. Prosadilo se tam i dost českých modelek… kupodivu si ani ony ze svého jména neodebraly -ová. Zajímavé, že? ![]()
@Seren píše:
Taky mi vadí přechylování příjmení cizinek. Navíc to není v pravidlech českého pravopisu jako povinnost, pouze to doporučuje Ústav pro jazyk český. Nejlepší je, když se přechýlí příjmení končící na samohlásku a pak z toho vznikne paskvil typu FondaováPřitom dokonce i ÚJČ doporučuje taková jména nepřechylovat. A taky mě baví argumenty některých zastánců přechylování, že by si čeština s nepřechýleným příjmením neporadila, že by nešlo skloňovat, z věty by se nepoznal podmět apod. Je ale zajímavé, že s tím ČJ nemá žádný problém v případě nepřechýlených příjmení Češek/Slovenek, viz např. zde zmiňovaná Smetana, nebo Rolins a další
jj, dnes jsme v TV koukali na biatlonový závod a docela mi vadilo, jak moderátoři zahraničním závodnicím sveřepě cpali k příjmení to -ová. Zvítězila Francouzka Chevalierová
.
A naopak ryzí Češky, které si nutně musí odpárat -ová z českého příjemní, taky nechápu. Asi si myslí, že tím budou světové ![]()
@pe-terka píše:
jj, dnes jsme v TV koukali na biatlonový závod a docela mi vadilo, jak moderátoři zahraničním závodnicím sveřepě cpali k příjmení to -ová. Zvítězila Francouzka Chevalierová.
A naopak ryzí Češky, které si nutně musí odpárat -ová z českého příjemní, taky nechápu. Asi si myslí, že tím budou světové
V ČT vládne jasné pravidlo, že přechylovat se musí, když bylo v Liberci MS v běhu na lyžích, tak Ota Černý vyhodil z pozice komentující expertky Kocumovou jen proto, že nepřechylovala jména ![]()
@zrcadlo píše:
V ČT vládne jasné pravidlo, že přechylovat se musí, když bylo v Liberci MS v běhu na lyžích, tak Ota Černý vyhodil z pozice komentující expertky Kocumovou jen proto, že nepřechylovala jména
Magor
A jak to má četka s příjmením migrantek z východu či Afriky? Taky budou - ová? ![]()
@pe-terka píše:
MagorA jak to má četka s příjmením migrantek z východu či Afriky? Taky budou - ová?
To nevím, ale když byla olympiáda, tak vydávali nějaké prohlášení, že snad nebudou přechylovat a skloňovat jen části jmen asijských závodnic (tam používají tuším víc příjmení, tak by to asi bylo víckrát -ová), jinak myslím, že to šoupali všude. A paradoxně u Češek právě ne (např. u Kateřiny Nash).
@zrcadlo píše:
To nevím, ale když byla olympiáda, tak vydávali nějaké prohlášení, že snad nebudou přechylovat a skloňovat jen části jmen asijských závodnic (tam používají tuším víc příjmení, tak by to asi bylo víckrát -ová), jinak myslím, že to šoupali všude. A paradoxně u Češek právě ne (např. u Kateřiny Nash).
kocourkov, no
Na to nejde nic jiného říct ![]()
@zrcadlo píše:
Asiati uvádí nejdřív příjmení a pak křestní jméno. Jenže to spousta lidí neví (včetně novinářů) a tak Asiatkám přidávají -ová ke křestnímu jménu ![]()
@Morrígan Ní_Boii píše:
prý má v občance ale Smetanová a Smetana je jen jakýsi „umělecký pseudonym“
@Seren píše:
Asiati uvádí nejdřív příjmení a pak křestní jméno. Jenže to spousta lidí neví (včetně novinářů) a tak Asiatkám přidávají -ová ke křestnímu jménu
tak jestli je to pravda, tak to je teda haluz - a pěkná ostuda ![]()
@terinka4444 píše:
prý má v občance ale Smetanová a Smetana je jen jakýsi „umělecký pseudonym“
tak to si pomohla
Něco jako kdyby bylo Vomáčková a „udělala se“ Vomáčka
Moc vznešeně mi to nezní. Ale nejsem Francouzka, která by neznala věcný význam toho příjmení ![]()