Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím, kdo máte zkušenosti s živým plotem o radu. Sháním plot, který rychle roste, neopadává a není jedovatý. Už jsem prošla tolik stránek a pořád nevím. Když se mi něco líbí, tak je to jedovatý nebo roste pomalu
Poradíte mi holky? Děkuji velice ![]()
Proč neopadavý?
Já letos zasadila zázračný živý plot - nekvete, nepíchá, není jedovatý, rychle roste, akorát je to listnáček a tedy opadává.
Pokud by Tě nadchnul, tak vřele doporučuju koupit dvouleté sazeničky. já koupila jednoleté a hodně špatně se to sázelo, i když narostli mi krásně - sázeno na konci března (některé vypadali fakt jako špejličky) a dneska mají přes 60 cm (a to jsem plot k vůli zahuštění 3× stříhala), kdybych ho nestříhala, tak má přes metr.
No neopadavý, abych nemusela na podzim hrabat a hrabat
je dost práce na baráku. Nebo jak Ti to opadavá? Je z toho hodně bordelu.Habr taky opadává a mají naši-moc se mi nelíbí ![]()
Rodice maji ptaci zob neopadavy. Neroste tak rychle jak ty stromky z odkazu vyse, ale v porovnani s ruznymi keri u sousedu roste rychle. Na podzim listy ztmavnou a spadnou az z jara, kdy je nahradi nove listky. A strasne snadno se mnozi. My jsme nakoupili stromky na cca 10 m, ale postupem let vyvstanula nutnost vysazet zivy plot vsude, tak jsme vypestovali svoje rostlinky ![]()
@nonina píše:
Proč neopadavý?
Já letos zasadila zázračný živý plot - nekvete, nepíchá, není jedovatý, rychle roste, akorát je to listnáček a tedy opadává. Pokud by Tě nadchnul, tak vřele doporučuju koupit dvouleté sazeničky. já koupila jednoleté a hodně špatně se to sázelo, i když narostli mi krásně - sázeno na konci března (některé vypadali fakt jako špejličky) a dneska mají přes 60 cm (a to jsem plot k vůli zahuštění 3× stříhala), kdybych ho nestříhala, tak má přes metr.
To vypadá moc dobře, hlavně je to vážně rychlík
,chtěla jsem k plotu tuje, ale přítel říká, že už by to bylo jak na hřbitově, zkusím mu to taky navrhnout, zakladatelko díky za diskuzi ![]()
No, jak jsem psala, mám ho prvním rokem a zatím ještě neopadává. Lístečky jsou moc hezké a malé. Všichni sousedi nechápou, jak z těch špejlí narostl plotek. A to jsem prosím totální analfabet na zahradničení - doma mi chcípne i umělé kvítko
.
Jak budu vědět co a jak s opadem, tak ti napíšu.
@nonina taky jsem tenhle živý plot nasadila na jaře. A roste jak zběsilý. Akorát já nestříhala, ale budu stříhat asi teď na podzim.
@nonina díky moc za info. myslíš, že by jsi sem mohla hodit fotku? zajímalo by mě jak narostl po půl roce
díky
Příspěvek upraven 07.09.14 v 14:29
Mně přišlo v podstatě nikde nic(proutek holý cca 20 cm vysoký) a po půl roce co jsem nestříhala má tak 1,2 m.
No tak já to možná risknu s tím zázrakem a budu muset hrabat no. Protože nic jinýho mě neuchvátilo. Ještě neopadavý ptačí zob, ale to prej zas roste pomalu. Díky za rady holky
@Gab-iii promiň, že se ozývám až teď. To víš, práce, postižená dcerka, domácnost, zahrádka
. Znáš to
.
Přidám pár fotek, abys viděla, jak jsem zabojovala. Jak jsem psala, stříhala jsem ho několikrát, aby zhoustnul. Navíc máme zahrádku bez stálého přísunu vody. Nicméně poprvé jsem střihla podle návodu hned po zasazení, i když ty jednoletky měly některé sotva 30cm s kořenem - na první fotce je to vidět, výkop byl udělán 30×30× potřebná délka.
Podruhé jsem stříhala, jak plot dosáhl 50cm a to na 30cm. Potom ze 70cm na 50cm. Už jsem se pokusila i o řízkování, snad se podaří a na jaře budu moci množit a rozšiřovat plot.
Jééé, no to je nádhera. Jak to krásně vyrostlo za těch pár měsíců. Asi do toho půjdu. Jsi šikulka. Všechno to zvládat a ještě do toho zahradu
díky moc za fotky a inspiraci ![]()
@Gab-iii no, pokud říkáš sázení do sponu 2 řady, tak ano. Je to tak. Je to vidět na první fotce, jak sem si ty rostlinky naskládala do řádku cik -cak.
Jsem moc ráda, že se ti zalíbil i listnáček. Fakt doporučuju. Návod na sázení se dá stáhnout na netu, doporučuju Ti i projít fotogalerie, jak jsou úspěšní i druzí. Taky video o tom, jak to lze krásně zasázet - ovšem jak jsem upozorňovala, to video bude aktuální pokud zakoupíš dvouletky. Ty jednoletky byli fakticky piplačka - myslím, že si to podle fota umíš představit.
Hodně štěstí při pěstování!