Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
za týden jsou našemu chlapečkovi 3 měsíce a pořád nepase koníky. Na břiše se většinou začne hrozně vztekat, hlavičku zvedá, částečně se vzpírá, ale pěstičky má sevřené v pěst.
Asi jsem udělala chybu, že jsme ho dávali málo na bříško ![]()
Máte někdo podobnou zkušenost? Dá se s tím dělat něco mimo Vojtovky? Doufám, že není nějak opožděný ![]()
Ahoj Cattleyo,
Nikolka taky v tomhle věku nepásla, byla celkově taková línější a pobyt na bříšku pro ní byl od narození signál k řevu
Na tříměsíční kontrole nám dr. ukázala jeden cvik (není to Vojtovka) a za týden Nikolka pásla jako divá.
Nahatou jsem si jí položila na záda, vzala její kolínko (ohnuté do pravého úhle) a pomalu jsem jí tlakem na to kolínko přetočila na bříško. Tohle jsme cvičily 5× na každou stranu 3× denně tuhle sérii. Po pár dnech byly vidět výsledky.
Držím palce.
R.
Jo a na ty pěstičky mi dr. doporučovala dávat do ručiček větší hračky. Ideální je měkký balónek, podporuje to rozevírání ručiček. Naopak kroužky atd. podporují úchopový reflex - tak ty moc nedávat.
Klíííd
Mates to nesnášel úplně stejně. Polohu na břiše snesl až ve chvíli, kdy se na to břicho uměl přetočit sám. Nevím teď honem, kdy to bylo, asi někdy po 4.m…? Hlavičku se naučil držet i tak, trénoval na rameni, na tygra…apod.
Buď úplně v klidu, malej ve třech měsících dělal úplně to samé a já měla úplně stejné obavy. A opožděnej rozhodně není, naopak bych radši, kdyby trochu byl ![]()
Hlavní je, že zvedá hlavičku. Ostatní příjde teprve, až se to pořádně naučí. Hlavně se správně zapřít rukama.
Takže trénovat. Několikrát denně překulovat na bříško, naštelovat ručky jak mají být a s řevem zase zpátky. Jednoho dne se to naučí sám, určitě.
Hlavně klid, my jsme taky pásly až po 4m. Cvičili jsme sami podle knížky cvičení s miminkem.
Ahojky, nic si z toho nedělej. Adél začala až nedávno, předtím u toho pokaždé dostávala záchvat pláče. A jak jí to teď jde! Manžel si ji ale vždy dával na rameno bříškem, tak aby namáhala zádíčka. Naučila se krásně zvedat hlavičku a prohýbat se i bez toho. Teď už leží na bříšku a směje se. Mně ani nenapadlo, že by mohlo být něco špatně, … každé mimi je jiné, tak to neřeším.
tak u nás stejné - Vojtěch byl na bříšku nerad, řval, koníky sice pásl, ale nic extra a taky nějak od 3m. ve 4m se otočil sám na břísko a od té doby na něm byl stále, začal pást jak divej a ukázkově, a hodně brzo pak začal lézt (6m) atd.
hlavičku udržel v pohodě od 1měsíce, tady problém nebyl.
pěstičky taky držel, nám pomohl delfínek na postýlce, chtěl do něj bušit a tak je rozevíral. balónek nechtěl…
Ahoj, tak u nás to bylo stejné. Jak už někdo psal, Áňa na bříšku vydržela, až když se uměla sama přetočit tam i zpět - tj. někde okolo 6,5 měsíce. Takže buď v klídku a nestresuj (já stresovala úplně stejně
).
Ahoj,malá nepásla koníky ve 4 měsících,je hrozně líná,neboj,to chce čas,dávej na břicho co nejvíc,ikdyž bude ječet,já to tak taky dělala(neměla ráda polohu na břiše) a do týdne byl klid ![]()
Všem díky moc za názory a rady ![]()
Poslední dva dny jsem ho dávala hodně na břicho, vždycky mu našteluju správně ručičky a včera už krásně koníkoval, dneska se u toho dokonce chechtal
Jen to zatím vydrží jen chviličku, musí si víc posílit svalíky. Když ona je ta obrovská hlavička táááák těžká
Tak snad to bude dobré.
Nechávám ho na břiše vždycky jen chvilku, dokud se mu to líbí. Nechci to lámat přes řev.
Tak to my máme přes 5M a ještě to neumíme, a to cvičíme každý den. Malý se nachvíli zapře o lokty, ručky v pěst a šup a je na čumáku. Docela se děsím , co mi řekne dr. Na neurologii mi tvrdila, že díky tomu, že se narodil o měsíc dříve, že má posunutý psychomotorický vývoj..ale i tak, neznáte nějaký fígl.
Hračky před obličej dávám, cvičíme 3×denně, nebrečíme, líbí se nám to ..ale prostě padáme na čumák ![]()
Hele aspoň ti nebrečí, já jak šupnu Darka na břicho tak spustí takovou sirénu, že okamžitě otáčím zpátky ![]()
Taky spíš nepase než pase, sem tam když ho stihnu v dobré náladě tak chvililinku vydrží, ale posléze následuje opět siréna
![]()
Ahoj, měli jsme to podobný, po pár dnech pomohlo nošení na tygra a dávání na bříško na ten velikje míč na sezení. Na tom se líbilo hned, sice vždycky jen chvilku, ale na tom se prostě pase dobře. Taky pomohlo dávat pást ke mně na kolena, když sedím na židli, že dítě kouká jakoby dolů, to taky funguje. Držím palce a buď v klidu, nakonec se to naučí. Jo a prý taky co nejvíc koupat v hodně vody ve vaně spolu (prý se uvolní ty stažený svaly), ale to my nezkoušeli - AE
mojí holčičce jsou taky tři měsíce a byli jsme kvůli tomu i na rehabce, jelikož jsem byla nemocná, tak jsem s ní cvičila hrozně málo, dávala sem jí ale alespon na bříško.. taky řvala jak tur, ale ted ví jak tam pasujou ty ručičky, nebo jí je ttam dam sama a líbí se jí to a i bez vojtovky to prostě umí… nemyslim si že je malej opožděnej, těm dětem to prostě trvá noo, než jim secvakne ten mozeček k něčemu novýmu..
taky jsem se bála,ale je to v pohodě. byli jsme na kontrole a malá se to naučila sama i bez vojtovky, já s ní nemohla cvičit a z 10cvičení jestli jsme udělali 4, tak je to hodně… držím pěstí..