Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tento rok jsme začli chodit do školky. V půlce září hnedka rýma, předminulý týden střevní chřipka, ale to nechci zminovat. Zkrátka tento poslední pátek jdu opět pro malou do školky po o s mladší a už ve školce větší brečela, není to běžné. Doma teplota 37, dáchla si odpo tak hodinku a běžně už taky odpo nespinká. Dva pupínky malé u bradičky v ten den se jí udělali, ráno je tam vážně neměla. Večer už byla dobrá, ale když jsem já šla spát ještě jsem ji měřila a měla zvýšenou teplotu. Druhý den byla docela v pohodě, docela živá. Ale malinká teploty dopoledne až 39, jak hadrová panenka, unavená, jen ležela. A ta starší pupínky u pusinky více tak 10, pak jsem našla na nožkách na stehnech i na pipce, podpaždí, na uchu, ale celkem tak do 30. Některé hlavně na tom obličeji červené se žlutší tekutinou, na ručce to vypadá jako štípanec. A pak celá nožka jako chodidlo a z boku chodidlo posyté drobnou krupičkou, sem tam pupíneček i po dlaních. NO asi neštovice. Ve st tento týden mi učitelka říkala, že se objevili, ale ne v naší třídě. Tak asi si to s tím spojuju, že to vím, že se vyskytli. Tak jsem čekala co na dnešek. Pupínky se nezměnily, a jestli přibyli tak možná tak 5 pupínků. Malinká té je 1,5 roku bych řekla, že možná tak 3 pupínky na ksichtíku. A také ta krupička na nožkách - chodidlech. Co jsem si pročetla, tak můžou být neštovice i lehkého průběhu, ale také jsem vyčetla tu virózu nohy ruce ústa…tak fakt nevím. Ale že by to měli obě tak hned najednou??? Ráda bych ty neštovice, ale asi to nebudou
. Samozřejmě nám vždy vše vyjde na víkend, takže zítra jdu k dr, nejdřív zavolám, že mám podezření na neštovice. Co si o tom myslíte? Ve vlasech jsem nic nenašla, záda a bříško je bez pupínků u té starší myslím. Té je 3,5 roku.
Ja bych rekla, ze to budou nestovice. Nemuzes to vyfotit? Ale pokud je pupen s vodnatou cepkou, tak to urcite nestovice budou.
Neštovice se neobjeví tak rychle, pokud na to upozornila učitelka v MŠ ve středu tento týden. Minimální inkubační doba je 10 dní a maximálně 21, běžně tak 14 dní. Spíš bych tipovala syndrom ústa, ruce, nohy, kde je inkubační doba krátká a je to velmi nakažlivé
@Handa86 a zkoušela jsi do Googlu zadat nemoci na které máš podezření a podívat se na fotky, jak vypadají ty pupinky a s čím by se to mohlo shodovat?
@Handa86 prtě mělo ruce-nohy-ústa a ty flíčky na dlaních a chodidlech byly takové vínově fialové… to při neštovicích nebylo…
Nas ma ruce-nohy-pusa a ma ty flicky jako takove puchyrky plus krupicku na nozickach a rucickach…
Samozřejmě jsem hledala na netu i fota, ale prostě přijde mi, že i s tou krupičkou má snad na těle 3 druhy pupínků ![]()
@tezi o té inkubační době vím, právě, že kdyby byla ve styku ten týden s někým, kdo byl již nakažený neštovicemi, co byla ještě před tou střevní chřipkou, tak by to odpovídalo.
@Eemii foto jsem dodala, foceno včera během dne, když to posoudím, tak u té pusy se to do dneška tak jako zažloutlo
To vypada na ty ruce, nohy, pusa..ty nestovice maji typicky pupinky vodnaty.
Asi jo, včera večer teda jsem už byla docela skoro jistá, že to budou neštovice a že se ráno probudíme a že to bude všude, ale nestalo se tak a jak to vše pročítám, tak to vidím taky na ty ruce noha pusa… ![]()
Podle nohou neštovice 100% ne, podle pusiny 98% ne.
Může to být nějaká virová vyrážka…
Dcera je jako panenka, nádherné oči ![]()
A čerstvé foto na puse, má to i v dirce na uchu, kde je naušnice, tam ji to teda bolí. Na ruce a na nožce, to jsou takové ty největší pupeny, co má…