Nepřechýlené příjmení pro holčičku

26
9.6.20 12:56

Nepřechýlené příjmení pro holčičku

Ahoj holky, chci se zeptat má tu někdo s nepřechýleným příjmením pro holčičku? Je to problém? Se snoubence nejsme svoji, ale až se budem brát chci si vzít taky nepřechýlené příjmení.
Budu ráda za každé info :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33315
9.6.20 13:00

Pokud je snoubenec cizinec, tak by to snad mělo jít. U nás to můžeš udělat, pokud jsi cizinka, nebo čestným prohlášením o tom, že plánuješ žít v jiném státě EU a ještě je myslím jedna možnost. Dohledej, nebo se zeptej na matrice. Já mám nepřechýlené a spokojenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3032
9.6.20 13:02

Musíš splňovat nějaké podmínky. Najdeš je na netu mrkni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
866
9.6.20 13:05

Markéta novák. Eliška novák. No u cizinců a cizích příjmení tak ok. Ale u českých? No sorry ale to ke děs

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
9.6.20 13:08

Až do svatby jsem měla nepřechýlený příjmení, jedno z mála českých, a věř mi, že to není žádná výhra. Moje rada, nedělej to, pokud neplánujete odchod do ciziny.

• Citovat
  • Upravit
1908
9.6.20 13:14

Mám nepřechýlené příjmení a dcery taky, ale příjmení není české, žijeme v pohraničí a pohybujeme se v prostředí národnostní menšiny. U jmen typu Emma Smetana je to jenom o tom být zajímavá :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10029
9.6.20 13:24

@AnieAnn Snoubenec je cizinec? Pokud ano, neměl by být žádný problém.
 https://www.mvcr.cz/…rijmeni.aspx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5810
9.6.20 13:25

Určitě to jde.. Na instagramu to vidím běžně :mrgreen: i u českých příjmení.. Pokud někdo sledujete vladenkaaa, její dcera je taky Melissa Melichar :nevim: k tomuto se to docela hodí, nevím o jaké příjmení a jméno jde u tebe..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
9.6.20 13:31
@Lainaire8 píše:
Určitě to jde.. Na instagramu to vidím běžně :mrgreen: i u českých příjmení.. Pokud někdo sledujete vladenkaaa, její dcera je taky Melissa Melichar :nevim: k tomuto se to docela hodí, nevím o jaké příjmení a jméno jde u tebe..

Zni to strasne.
Chudák dítě.. To je katastrofa :zed: Co to mají rodiče za nápady..

• Citovat
  • Upravit
10029
9.6.20 13:32

Znám několik žen, co mají dcery s nepřechýleným příjmením, ale všechny mají za manžela cizince, takže tam to bylo jednoduché. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35326
9.6.20 13:33

Mne to prijde jako snaha byt za kazdou cenu zajimava. A uprimne, vzdycky cekam, jak se dana osoba projevi. Vetsinou to nebyva zadna slava. Posledni osobu s neprechylenym prijmenim si budeme v praci dlouho pamatovat, tolik skody za tak kratkou dobu ( do neobrovolneho odejiti) snad nikdo jiny nestihl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
596
9.6.20 13:35

A partner je cizinec? Případně ty jsi cizinka? V České republice nemůžeš holčičku pojmenovat příjmením v mužském tvaru, pokud dítě není cizincem, nemá nebo nebude mít trvaly pobyt v cizině, jeho rodič není cizincem nebo nemá jinou než českou národnost…uzavření manželství nemůžeš…to samé platí u manželství, nemůžeš nepřechýlit příjmení, pokud nejsi cizinka, nemáš trvaly pobyt v cizině, tvůj partner není cizinec nebo nemáš jinou, než českou národnost…takže na matrice bys musela uvést jeden z těchto důvodů, proč to nechceš přechýlit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
9.6.20 13:45
@Malaika1234 píše:
A partner je cizinec? Případně ty jsi cizinka? V České republice nemůžeš holčičku pojmenovat příjmením v mužském tvaru, pokud dítě není cizincem, nemá nebo nebude mít trvaly pobyt v cizině, jeho rodič není cizincem nebo nemá jinou než českou národnost…uzavření manželství nemůžeš…to samé platí u manželství, nemůžeš nepřechýlit příjmení, pokud nejsi cizinka, nemáš trvaly pobyt v cizině, tvůj partner není cizinec nebo nemáš jinou, než českou národnost…takže na matrice bys musela uvést jeden z těchto důvodů, proč to nechceš přechýlit :nevim:

Je jedna výjimka a to když příjmení v mužském tvaru končí na samohlásku, jako např. SMETANA, Svoboda atd. tam ti to musí povolit ve všech případech ;) Říkaly mi to přímo na matrice..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
9.6.20 13:51
@Lainaire8 píše:

Nene :lol: ona je nechtěná nebo těm rodičům něco udělala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10029
9.6.20 13:56
@welovefashion píše:
Je jedna výjimka a to když příjmení v mužském tvaru končí na samohlásku, jako např. SMETANA, Svoboda atd. tam ti to musí povolit ve všech případech ;) Říkaly mi to přímo na matrice..

Ještě u příjmení typu Kočí si mohou rodiče vybrat, zda bude Kočí nebo Kočová.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze