Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, chci se zeptat má tu někdo s nepřechýleným příjmením pro holčičku? Je to problém? Se snoubence nejsme svoji, ale až se budem brát chci si vzít taky nepřechýlené příjmení.
Budu ráda za každé info ![]()
Pokud je snoubenec cizinec, tak by to snad mělo jít. U nás to můžeš udělat, pokud jsi cizinka, nebo čestným prohlášením o tom, že plánuješ žít v jiném státě EU a ještě je myslím jedna možnost. Dohledej, nebo se zeptej na matrice. Já mám nepřechýlené a spokojenost.
Markéta novák. Eliška novák. No u cizinců a cizích příjmení tak ok. Ale u českých? No sorry ale to ke děs
Až do svatby jsem měla nepřechýlený příjmení, jedno z mála českých, a věř mi, že to není žádná výhra. Moje rada, nedělej to, pokud neplánujete odchod do ciziny.
Mám nepřechýlené příjmení a dcery taky, ale příjmení není české, žijeme v pohraničí a pohybujeme se v prostředí národnostní menšiny. U jmen typu Emma Smetana je to jenom o tom být zajímavá
.
@AnieAnn Snoubenec je cizinec? Pokud ano, neměl by být žádný problém.
https://www.mvcr.cz/…rijmeni.aspx
Určitě to jde.. Na instagramu to vidím běžně
i u českých příjmení.. Pokud někdo sledujete vladenkaaa, její dcera je taky Melissa Melichar
k tomuto se to docela hodí, nevím o jaké příjmení a jméno jde u tebe..
@Lainaire8 píše:
Určitě to jde.. Na instagramu to vidím běžněi u českých příjmení.. Pokud někdo sledujete vladenkaaa, její dcera je taky Melissa Melichar
Zni to strasne.
Chudák dítě.. To je katastrofa
Co to mají rodiče za nápady..
Znám několik žen, co mají dcery s nepřechýleným příjmením, ale všechny mají za manžela cizince, takže tam to bylo jednoduché. ![]()
Mne to prijde jako snaha byt za kazdou cenu zajimava. A uprimne, vzdycky cekam, jak se dana osoba projevi. Vetsinou to nebyva zadna slava. Posledni osobu s neprechylenym prijmenim si budeme v praci dlouho pamatovat, tolik skody za tak kratkou dobu ( do neobrovolneho odejiti) snad nikdo jiny nestihl.
A partner je cizinec? Případně ty jsi cizinka? V České republice nemůžeš holčičku pojmenovat příjmením v mužském tvaru, pokud dítě není cizincem, nemá nebo nebude mít trvaly pobyt v cizině, jeho rodič není cizincem nebo nemá jinou než českou národnost…uzavření manželství nemůžeš…to samé platí u manželství, nemůžeš nepřechýlit příjmení, pokud nejsi cizinka, nemáš trvaly pobyt v cizině, tvůj partner není cizinec nebo nemáš jinou, než českou národnost…takže na matrice bys musela uvést jeden z těchto důvodů, proč to nechceš přechýlit ![]()
@Malaika1234 píše:
A partner je cizinec? Případně ty jsi cizinka? V České republice nemůžeš holčičku pojmenovat příjmením v mužském tvaru, pokud dítě není cizincem, nemá nebo nebude mít trvaly pobyt v cizině, jeho rodič není cizincem nebo nemá jinou než českou národnost…uzavření manželství nemůžeš…to samé platí u manželství, nemůžeš nepřechýlit příjmení, pokud nejsi cizinka, nemáš trvaly pobyt v cizině, tvůj partner není cizinec nebo nemáš jinou, než českou národnost…takže na matrice bys musela uvést jeden z těchto důvodů, proč to nechceš přechýlit
Je jedna výjimka a to když příjmení v mužském tvaru končí na samohlásku, jako např. SMETANA, Svoboda atd. tam ti to musí povolit ve všech případech
Říkaly mi to přímo na matrice..
@Lainaire8 píše:
Určitě to jde.. Na instagramu to vidím běžněi u českých příjmení.. Pokud někdo sledujete vladenkaaa, její dcera je taky Melissa Melichar
Nene
ona je nechtěná nebo těm rodičům něco udělala?
@welovefashion píše:
Je jedna výjimka a to když příjmení v mužském tvaru končí na samohlásku, jako např. SMETANA, Svoboda atd. tam ti to musí povolit ve všech případechŘíkaly mi to přímo na matrice..
Ještě u příjmení typu Kočí si mohou rodiče vybrat, zda bude Kočí nebo Kočová.