Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Mně kvůli tomu neudělali ET, mapovitá sliznice, u KETu to bylo taky s výškou na hraně.
@Anonymní píše: Více
Ano, měla jsem odložený KET. Sliznice narostla, ale nebyla triple line. Doktorka nechtěla plýtvat embyrii a dělat zbytečně KET.
Já jsem na KET byla 3× a nikdy jsem odložený transfer neměla, sliznice byla vždy 10-12mm. Brala jsem také Estrofem od druhého dne, ale já nikdy neměla problém se sliznicí i bez hormonů byla vždy dobře narostlá a připravená. Je to hodně individuální. Bude to v pořádku, držím palce.
![]()
Ahoj, nepises konkretni hodnotu vysky sliznice, kolik jsi mela, ze ti neprovedli transfer? Cary obecne neprovadeji transfery pokud je sliznice pod 6 mm. Zpravidla se musi vyska sliznice pohybovat mezi 7-11 mm, aby transfer provedli. Uplne nejlepsi idealni vyska je 9-11 mm. Nasledne 12 mm je asi hranice. Pres 12 mm uz Cary taky transfer nedoporucuji ![]()
Jine duvody k neprovedeni transferu jsou hladiny hormonu. V den transferu se kontroluje hladina progesteronu. Pokud je hladina hodne nizka, pak se transfer musi odlozit. Pokud je hladina nizka primerene, pak se daji navysit leky, aby hladina co nejrychleji nastoupala. Vetsinou pak Cary chteji, aby si zena skocila na kontrolni ober Prg ke svemu OG, aby se zkontrolovalo, zda je to v poradku.
Drzim palce, at je vse ok a Ket se povede ![]()
Teď naposledy sliznice neporostla ani o 1mm, i přes vysoké dávky hormonů a už dlouhou dobu stimulace, přesto pořád jen 5 mm, takže se KET nekonal a bude až další cyklus, jestli teda sliznice poroste.
Mne jednou Ket zrusili kvuli tomu, ze jsem mela ovulaci driv nez jsem sla na prvni kontrolu pred ket (tzn uz nejaky cca 9dc), podruhe mi ket sice udelali, ale dost se to odkladalo, protoze prave sliznice nerostla i pres nejvyssi mozne davky hormonu. Nakonec jsem na ket sla myslim nejak 24dc, sliznice vyrostla na 7mm (ac car pozadoval aspon 8mm, ale “ukecala” jsem je) a zrovna dnes slavi syn 3.narozeniny 🙈 takze ano, ket se muze odlozit i kvuli nizke sliznici, zalezi ale na tom, jak to tam celkove vypada 🙈
Mně se právě odložil KET. Stimulují estrofemem 1-1-1, sliznice dobrá, na kontrolním UTZ 9mm ale vyrostl mi folikul. Takže se KET odsouvá. Bohužel
@Janli protože mám řízeny KET, ne v nativu a tam být nesmí.. alespoň tak mi bylo řečeno
Tak teď přemýšlím jestli dojde tedy k ovulaci, ke které dojit díky lékum nemělo?
Tak samozrejme, ze v hormonalne rizenem cyklu nemuze narust zadny folikul, vzdyt to je logicke
tady tomu asi nekde moc nerozumi… co asi tak znamena, ze narostl folikul? No ze fungovaly vajecniky… jenomze v rizenem cyklu - nesmeji mit vajecniky zadnou hormonalni aktivitu. Proto se delaji ty UZ ze
Tim UZ se neoveruje pouze ta sliznice, ale zaroven ty vajecniky.
Vychazi to vsechno z fungovani jednotlivych hormonu behem ms cyklu=1.faze, 2.faze. V horm. rizenem cyklu se ty hormony dodavaji tak, aby fungovaly pouze urcite casti-po estrofemu ma pouze rust sliznice. Po UZ kontrolach nasleduji kontroly z krve. Den pred Opu se treba kontroluje hladina Prg, ktera musi byt nizka. Proc, ptz jsme stale byli v 1.fazi, teprve v den Opu se nasazuje Prg a ten ma nastoupat, ptz az po ovulaci zacina 2.faze. V den Et/Ket uz musi byt Prg dostatecne vysoky, zase, kdyz nebude, bud se musi pridat leky nebo se to musi odlozit. Vsechno je to o tech hormonech.
Jestli dojde k ovulaci zalezi na tom, jake velikosti folikul dosahuje? Pokud pujdes znovu na FM a folikul dorusta do vel.22-24 mm, pak s nej.prav. praskne. To lze overit opakovanou FM, kde se pak uvidi, zda zmizel. Co ti rekli, dalsi leky uz brat tedy nemas? Treba Prg nesmis nasadit, dokud nebude fol.pryc, jinak ovulaci zastavi. Zalezi jake pokyny ti dali lekari, kdyztak bych kontaktovala emailem sveho osetrujiciho lekare z Caru a zeptala se ![]()
Jasně, všechny jsme si tu IVF prošly, ale žádná tomu nerozumí, žádná neotěhotněla… ![]()
Další léky mám dobrat estrofem a od 16dc mám duphaston na 10 dni a pak vše vysadit.
Na folikumetrii nejdu, jen po vysazeni léku na kontrolu jestli není cysta.
Mě spíš zajímalo čistě teoreticky jestli možnost ovulace je.
Psala jsem svou zkušenost, že i v řízením mi narostl. Prostě jsem ty hormony přebila. Mám za sebou 4 KET a je jednou narostl folikul a to byla vždy stejná příprava. KET byl úspěšný i přesto, že jsem musela píchat Orgalutran, aby folikul neprasknul dříve a pak pichnout Ovitrelle, aby prasknul, kdy bylo potřeba.
Já ještě dodám. Jednu dceru z KET mám. A
Byla stimulace stejná, stejnými léky a tělo teď zareagovalo jinak. Takže souhlasím s tímto anonym příspěvkem, máme podobnou zkušenost ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Ahoj holky,
stalo se vám některé, že vám na kontrolním ultrazvuku před provedením KET řekli, že vám ho neprovedou a nechá se to až na další cyklus? Že sliznice není připravena? Nebo mohou být i jiné důvody k neprovedení? Beru na přípravu od druhého dne cyklu Estrofem 2mg x 3 denně. Čeká mě teď ten kontrolní ultrazvuk a jsem strašně nervozní, aby konečně k tomu transferu došlo, je to první pokus.
Díky za vaše zkušenosti.