Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S tím dáváním dárků oběma dětem při svátku jednoho, měla tendenci moje matka. Zatrhla jsem to. Byla schopná pochopit už mladší dcera ve 2 letech, že teď dostává jen někdo.
Jak to dělá, když má narozeniny ona nebo otec dětí? Holky taky něco dostanou, aby jim to nebylo líto?
Promluvit se sestrou. Aby zakročila důrazněji, aby vysvětlila tomu řvounovi, že si tu hračku „to mimino“ jen půjčí a vrátí jí to.
@Podhoubi
Tak by se o tu hracku praly.je jim to treba vysvetlit nebo potrebuji obcas dostat pres zadek a byl by klid.tak jsi je vychovava k tomu ze musi mit vsechno co ostatni a az povyrostou tak se z toho teprve zblazni. vubec vam nezavidim tuto situaci a bud bych se schazela jinde a nejak to pretrpela nebo by mi jednou ruply nervy a proste by jsme se nestykali. snad to sestra brzo pochopi a bude to vyresene
Tohle dělá dítě mojí známé. Automaticky bez zeptání zabaví všechny hračky co doma máme, ale sama nepůjčí nic. Dokonce má pak ještě takové průpovídky jakože: Ať se ten a ten na mě nedívá, nechci aby se díval na svoje domácí zvířátko, nechci aby mluvil.
Rodiče to neřeší.
Takže už k nám nezveme a vídáme se na neutrální půdě. Ale vidíme se jednou za dva měsíce tak je to celkem jedno
Takže za mě - omezit kontakt a vídat se na neutrálním místě.
„teď si hraje s míčkem Filoménka, počkej.“ nic těžkého, pochopí i dvouleté dítě. Sice asi ne napoprvé, ale pochopí.
No, já tam byla vždycky dost často, šla jsem třeba do města nebo k babičce a ségra volala, kde jsem a jestli nechci přijít, tak já vždycky ráda přišla. Donedávna to bylo ještě v pohodě, té mé dceři stačilo se na holky koukat a lézt za nimi a byla spokojená a zabavená, ovšem těd poslední měsíc je to hrůza. K nám ségru nedokopu, má to se dvěma dětma složitější a je to z cesty, no. Tak to jsem zvědavá, jak to bude. Díky za vaše poznatky, to každopádně. ![]()
Nosila byhc na návštěvu svoje hračky, a u těch bych dohlídla, aby jí to nebrali. Nutit jí půjčovat ty jejich je blbý,, když to ségra neřeší, tak bych se do toho nemíchala, když chce kupovat všechno dvojmo, je to její boj, ale u vlastních hraček bych si to docela v klidu obhájila, že ty jsou naše, tak to našemu dítěti prostě brát nebude.
@kdochcekam píše:
No to je dost hnus teda. Přinést si svoje hračky a zakázat domácím dětem aby si je půjčovali. To je jako výchovné? Děti si snad mají hrát spolu. Je to stejné, jako oni jí berou její hračky. Musejí vědět, že ona si je jen půjčí a zase vrátí. Stejně tak si pak oni můžou půjčit její věc a vrátit.
ne zakázat, aby si to půjčovali, ale aby jí nebrali to, s čím si hraje zrovna ona ![]()
Tohle nesnáším když děti jsou takové a ještě k tomu na mladší dítě, ale děti za to nemůžou, za to můžou jejich rodiče, který z nich dělají spratky. ![]()
@nestarejtese Když já právě netuším, jestli je to ve dvou letech normální nebo by už měla chápat, že „musí“ půjčit. Že jí to za chvilku vrátí.
Ve 2 letech to nechápe. Nebo aspoň moje dvouletá to brala tak ze ji to „berou“ pojem půjčit chápala az tak kolem 3 let. Jasné ze do te doby půjčila, ale musela jsem u ni sedět a porad dokola vysvětlovat, ze musí počkat, ze si jen pohraje a vrátí.
@Podhoubi Moje rok a půl stará dcera to chápe a dvouletá ne? Normálně ji to hezky vysvětlit a když začne řvát, tak to už je rozmazlenost podle mě, pokud je k tomu matka nevede a mají všechno co chcou tak je to těžký..ale ja osobně když vidím třeba na hřišti, ze se nějaký decko chova k moji maličké špatně a rodiče na to ještě k tomu nic neřeknou, tak se mi otvírá kudla v kapse ![]()
@nestarejtese No, mne je me dcery taky líto a hlavně ona vůbec nechápe, proč ji to berou a proč tak řvou a sama se pak rozbreci.
@hanka.br. píše:
Bože holky, jste ségry, to je takový problém si o tom promluvit? Tři malý děti vám čas na klidné kafíčko asi nenechají, holt je potřeba ty malé trochu usměrňovat. Vezmou té nejmenší hračku? No tak přiskočím, vrátím jí ji zpět, v klidu to těm větším vysvětlím, třeba pětkrát. Sestra se neurazí, o nic přece nejde.
A jo, je to normální, ze si sourozenci řvou hračky a chtějí vždy, to co má sourozenec. Od toho jsou rodiče/dospely, aby je naučili se chovat a komunikovat trochu sofistikovane.
@Podhoubi píše:
@nestarejtese Když já právě netuším, jestli je to ve dvou letech normální nebo by už měla chápat, že „musí“ půjčit. Že jí to za chvilku vrátí.
Dítě to ve dvou chápe, i třeba dříve, ale musí k tomu být opakovane vedeno. Učit se resit sociální situace.