Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Směj se jak chceš; to, že to zdánlivě nevypadá, že to nemá souvislost není až tak pravda; já reaguji na současný stav v ČR se všemi možnostmi umístění dítěte do předškolních zařízení, s platovými možnostmi běžných lidí a s reakcemi zaměstnavatelů na to, když se matka vrací do práce po mateřské… já jsem psala, jak je to v jiné evropské zemi, kde mají dost míst v jeslích a předškolních zařízeních, kde se udělá vše proto, aby se co nejvíce matek do práce vrátilo, vytvoří se jí k tomu ideální podmínky; ono, kdyby tohle bylo možné i u nás, nikdy by tu nebyla tahle diskuze a maminky co jsou samy, by se nemusely bát o svou existenci;
@mhlavinka píše:![]()
![]()
po přečtení všech příspěvků uživatelky se nemohu nic jiného než smát. Sorry
Se školkama je to průser, vzhledem k datu narození mého dítka se dostane do školky coby čtyřleté, což u mě nepřipadá v úvahu. Takže možnosti:
1. známá ředitelka ve školce, ale mimo naše trvalé bydliště
2. sponzorský dar v místě bydliště, ale to je stejně bez šance, takových sponzorů by tu bylo ![]()
3. firemní školka (novinka, hurá a tudy asi vede cesta)
4. soukromá školka (šla bych do ní, byť by byla sebevíc drahá, mnohem dražší by bylo přijít o práci, kterou jsem vykonávala před RD).
Fascinuje mě, jak pořád stojí města s hubou naštorc nad babyboomem - ano, vypráví si o tom již dobrých deset či patnáct let a mnoho se s tím neudělalo. Ovšem, primárně je náš problém, co bude s dítětem, školka není hlídárna a nikoho fakt, že přijdeme o práci netrápí.
Na druhou stranu, ne všichni z nás mají na výběr z více možností.
Řekla bych, že mhlavinka nepochopila to, že na jednu stranu tu tvrdím, že matky které jsou na mateřské, tak nemají dávat starší do mš, aby nezabíraly místo těm, co potřebují do práce a na druhou stranu tu píšu, že by mi vyhovovalo jako v jiné evropské zemi jít do práce zhruba rok po narození dítěte; ano, ale za podmínek, že by dítě bylo ve školce/jeslích, tak že bych měla automaticky zkrácený úvazek a aby na mě zaměstnavatel nekoukal zkrs prsty; za současných podmínek v ČR ne
@chatwenna píše:
@mhlavinka No, ja je necetla… Cetla jsem ten, o kterem se bavim.. Taky mi zahranicni modely pripadaji trochu inteligentnejsi…
Hm, tak já nevím, já jsem byla zvyklá mít docela perný pracovní den, teď zapomínám kde co, zapomenu co jsem dělala před chvílí a takových matek na mateřské znám víc; nehledě na to, že se moje profese vyvíjí, není statická, takže je lepší, když člověk moc dlouho doma nezústává; samozřejmě pokud někdo dělá sekretářku nebo prodavačku, tak se asi moc nezmění, nevím
@Kla píše:
Karolíno víš co mi přijde úsměvné, jak každý říká, že matka přichází o pracovní návyky. tohle přeci nemůže myslet nikdo vážně. Pokud by po mně chtěl někdo zítra at jdu něco dělat, tak teda bych měla akorát problémy ohledně školky, ale neměla bych vůbec problém naskočit do pracovního procesu a dokázala bych se přizpůsobit velice rychle
. Tohle se fakt nedá paušalizovat. To je jako očekávat, že každý kdo je vyléčený alkoholik bude znovu lejt
.
@karolínka12 píše:
Tak s takovým bych si spíš nepořídila dítě… takže pro mě pořád znamená RL bez zápisu otce celkem potupa; prostě v takovém případě je jasné, že otec buď matku nechtěl nebo nechce dítě nebo je takový grázl, že ho nechce matka; je jasné, že pokud není otec v RL, není něco v pořádku
A když už tady tak operuješ těma vdovama, napadlo tě třeba, že matka s neuvedeným otcem v RL může být taky taková, které se zabil partner, než došli na matriku uznat otcovství?
@karolínka12 píše: Řekla bych, že mhlavinka nepochopila to, že na jednu stranu tu tvrdím, že matky které jsou na mateřské, tak nemají dávat starší do mš, aby nezabíraly místo těm, co potřebují do práce
No tak počkej
Tvrdíš snad, že matky, které jsou na mateřské, nemají dávat starší dítě do MŠ, pokud si chtějí ulehčit. Pokud to berou jako vzdělávací zařízení, je to v pořádku, ne? ![]()
tak toto je ještě tupější - sorry
![]()
Pokud tu nebude diskuse, jak nějakého ani ne 3letého nevzali do školky, tak tu bude diskuse jak nějakého ročního nevzali do jeslí. A pokud ani ta, tak tu bude diskuse o tom, že je hrůza být jen rok na mateřské.
Nikdy nikomu nebude nic vyhovovat a nikdy nebude nikdo spokojený. A pokud se někdo naváží do samoživitelek, nebo vdov, tak je podle mě ubožák.
Opravdu zase jedna z těch, kterým se nikdy nemůže nic stát, takové jsou nejlepší ![]()
Změnu pozoruju v tom, že zapomínám, a to dost silně; psala jsem, takových matek znám víc, takže to asi nebude o mě
@Kla píše:
Mezi námi, ženská, která ztratila pracovní návyky je neměla ani před mateřskoujenom to nikdo neřešil, neměla děti, byla přeci jenom pomalejší
.
@Anjes píše:
@inthense njn, kdyby 5 lete musely povinne, museli by je vzit, zelepsi zrusit. Ne, ja myslela 3-4 lete deti matek co nepracuji a jen jdou na tanecek a fletnicku…pokud bude mist dost, klidne denne do vecera. Jinak nesouhlas.
souhlasim
nastesti teda zatim co vim, tak 5lete umistuji prednostne.jen doufam, ze nas jako 4lete pristi rok uz vezmou.je to boj ![]()
@Baba píše:
No tak počkejTvrdíš snad, že matky, které jsou na mateřské, nemají dávat starší dítě do MŠ, pokud si chtějí ulehčit. Pokud to berou jako vzdělávací zařízení, je to v pořádku, ne?
Mě to připomíná naší paní učitelku ze školky - Osvč - řekla bych běžná práce už u nás… ale není to práce
Asi si to taky moc ulehčuju, že mám děti ve školce ![]()
Ano, je to kvůli úředníkům, jenže tady už se řeší něco jiného; a u samoživitelkám asi nepůjde jen o výlet do zoo, na ten pravděpodobně nepůjdou ani, když bude matka pracovat, spíš jde o to, aby neskončili na dlažbě
@meggy.2 píše:
Problém je nedostatečná kapacita školek, špatní jsou ti úředníci na radnicích městkých částí a měst, kteří nezajistili ani jen vzdáleně dostatečný počet míst ve školkách. Navíc nejde ani tak o matky jako o jejich děti. Já chápu samoživitelky, že se ozývají, bez školky je ani jejich potomky nečeká lehký rok. Bez práce, jediný příjem bude často jen z pracáku.. to jim nezbyde ani na výlet do zoo. Sami dva doma, to moc nových stimulů pro rozvoj dítěte nepřinese..Přece jen když máš kolem sebe úplnou rodinu i s prarodiči, je to hned něco jiného..
Ne nežiju s váma a jestli jsem se tě dotkla, tak se omlouvám; nechtěla jsem říct, že jsi špatná máma, určitě se snažíš dělat pro své dítě to nejlepší a o tom nepochybuju; ale třeba moje máma měla tendenci za mě vše dělat a nenechat mi žádnou zodpovědnost a pak to přišlo naráz; nebo mě moc nebrali mezi lidi a pak se divili, že jsem zakřiklá a násilím ze mě něco loudili
@mooona píše:
Tak ted jsi mě fakt naštvala! Tím chceš říct že jsme se mu nevěnovali???Ty s námi žiješ, ty víš jak se dětem věnujeme? Víš pěkný kulový! To že nějaké děti jsou razantnější od narození a jiné prostě ne, to je prostě dané. Některé děti potřebují kolektiv dětí aby se otevřeli
Ano i tak to může být, jenže mě tady vůbec nejde o definici samoživitelek, spíš mě jde o to, že se tady začala rozdávat nálepka samoživitelky jako odpadu společnosti a tak se to přeci brát nedá; nevím, ale asi není zas tak moc samoživitelek, které si dobrovolně a vědomě udělali dítě s kriminálníkem, s někým nespolehlivým; pro někoho to možná bylo překvapení, z někoho se vyloupl vykuk, někdo odešel za jinou…někomu partner zemřel; ale tohle nejsou důvody, abysme takovým maminkám házeli klacky pod nohy; spíš mi to příjde všechno jen z jedné strany /spíš od jedné diskutující/, která to před lety všechno zvládnout sama musela a tak prostě má pocit, že to tak musí mít každá… nevím, mě je takových maminek líto, já si moc nedovedu představit
@j.a.n.i1 píše:
A když už tady tak operuješ těma vdovama, napadlo tě třeba, že matka s neuvedeným otcem v RL může být taky taková, které se zabil partner, než došli na matriku uznat otcovství?
Tys mě asi nepochopila ![]()
já se do samoživitelek nenavážím, naopak mělo by se jim pomoci, třeba tím, že se jim umožní návrat do práce /tím, že dostanou místo v mš pro dítě/ - ale to tu celou dobu píšu
pokud tu stát zavede dostatek mš a jeslí a zaměstnavatelé budou v pohodě dávat poloviční úvazky tak nevidím žádný problém se vrátit po roce mateřské do práce…
ale možná já nerozumím tobě…nějak jsem ten příspěvek nepochopila
@mhlavinka píše:![]()
![]()
tak toto je ještě tupější - sorry
![]()
Pokud tu nebude diskuse, jak nějakého ani ne 3letého nevzali do školky, tak tu bude diskuse jak nějakého ročního nevzali do jeslí. A pokud ani ta, tak tu bude diskuse o tom, že je hrůza být jen rok na mateřské.Nikdy nikomu nebude nic vyhovovat a nikdy nebude nikdo spokojený. A pokud se někdo naváží do samoživitelek, nebo vdov, tak je podle mě ubožák.
Opravdu zase jedna z těch, kterým se nikdy nemůže nic stát, takové jsou nejlepší
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Žádnou zkušenost s mš nemám, jen sleduju okolí; důchodkyni si fakt shánět nebudu; když by byla nutnost, školku můžu zaplatit