Nepůjde do školky :(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18.4.13 17:17
@karolínka12 píše:
Tohle není pravda; na to, abych ho naučila dělit se o věci nemusí být v denním kontaktu s dvaceti stejně starými dětmi; stačí mu zprostředkovat kontakt s jinými dětmi, nutně to nemusí být stejný věk; ostatně s takovým množstvím vrstevníků tráví člověk čas jedině ve školce a škole a rozhodně si nemyslím, že by toto bylo nezbytně nutné; před x lety nic takového nebylo a děti se o věci dělit uměli; stačí interaktivita s okolím, se sourozenci, kamarády…; školka nikomu nezaručí, že se dítě naučí dělit o hračky, to taky musí rodina; v dnešní době mám pocit, že si rodiče myslí, že školka i škola děti naučí všechno, ale od toho tu nejsou, jak už jsem psala, měli spíš sloužit k rozvoji toho, co se dítě naučí doma, nikoli ke kladení „základních kamenů“ života

Ja Ti neviem, ale ako chces jedinacka naucit fungovat v kolektive? Rodicia a dieta nie je kolektiv. Detske centrum s matkou za zadkom tiez nenauci spoliehat sa sam na seba.
A ja som netvrdila ze mi skolka oducila od plienky. Len tolko, ze materi sa neveri, kym co sa povie v skolke je pismo svate.

Ale cela debata tu je (moj pocit) o nemoralnosti strkania decka do skolky ked je matka na MD s druhym. A tu som zacyklena, lebo ja vidim prinos skolky aj pre toho chudaka prvorodeneho.

A nie, neplatim sukromnu preto aby som si od starsej oddychla. Uz som pisala, ten den ked ju tam davam lietam jak spinave pradlo a vlastne je pre mna ulava ked je slecna chora a nikam nemoze. Akurat cely tyzden meldujem ze za detickami nemoze, lebo ma bebi v krku - tak daj sirup a ideme. :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
18.4.13 17:21
@karolínka12 píše:
jo, pětileté do školky patří na taky jí má povinnou; jenže o tom tady ta diskuze není; je mimo jiné i o tom, že taky některé maminky argumentují tím, že z jejich zakřiknutého dítěte školka udělala sebevědomé dítě a na tohle já říkám, pak je chyba v rodině, od toho školka není a ani by si jí proto nikdo neměl nárokovat; páč když se rodič snaží a dítěti se věnuje do té míry, že není zakřiknuté, tak se to akorát obrátí proti němu? mělo by dostat přednost zakřiknuté dítě??? s tím teda nesouhlasím

Ale školka není hlídací agentura a stejně si ji ssamoživitelky z toho důvodu žádaj! A zakřiknuté dítě opravdu nedostane přednost před jiným. tak co to je za výkřiky? Že se ve školce spousta dětí osamostatní a otrká je fakt a i k tomu je školka pro děti vhodná. Školka není zřízená pro hlídání dětí, má jinou funkci. Tak proč si ji nárokujou ty, které ji primárně potřebují na hlídání? A pak tu sjedeš maminku, které se dítko ve školce osamostatnilo. takže na argument, že školka tu není od toho, aby se dítě otrkalo sedí argument, že školka není hlídací agentura :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.4.13 17:21

@karolínka12 moja mama samozivitelka (vdova) po 30 rokoch ucenia 6-rocnych deti sa rozculuje ze nemam skolku pre starsiu. A vobec ju nenapadlo navrhnut mi byt solidarna so samozivitelkami :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
18.4.13 17:24

@karolínka12 Hele tak děti těch samoživitelek mají i otce, tak ať si taková mamina nechá zvýšit výživné a dá dítě do placeného hlídání. Fakt nemůžeš chtít, aby byly některé děti diskriminovány před jinými jen proto, že to potřebuje jeho matka. Znova, to že nejsou místa ve školkách není problém a odpovědnost matek, které mají i mladší děti, ale státu. A ten na nějakou solidárnost nehraje, ale zase samoživitelka dostane dávky, příspěvek na bydlení a hmotku, to zase žena na MD nedostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
18.4.13 17:25
@me2dova píše:
Nějak tě nechápu- babička není předškolní zařízení- a matka na mateřské dovolené snad je předškolní zařízení? Takže stěží tříleté dítě nemůže být doma s babičkou, protože mu to kolektiv nenahradí, ale dítě, co má mladšího sourozence může být doma až do předškolního věku, protože jemu kolektiv chybět nebude?

Jemu chybět kolektiv nemůže, protože jeho matka nepotřebuje hlídání :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5342
18.4.13 17:25
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
18.4.13 17:26

No, jenže těch, co nemají otce v RL, tak těch tolik zas tak moc nebude, já osobně neznám nikoho takového, pro mě by to třeba byla neuvěřitelná potupa; jinak já jako samoživitelku i vdovu i rozvedenou i opuštěnou po zapsání otce do RL; alimenty i vdovský či sirotčí důchod jsou mizerné, i taková matka školku potřebuje z existenčních důvodů

@Kla píše:
Karolínko, rozvedené matky a vdovy o sobě nemluví jako o samoživitelkách. Znám takové a nikdy se neškatulkovaly do role samoživitelky, ale rozvedené ženy nebo vdovy. Já kdybych se rozvedla, tak o sobě taky nebudu mluvit jako o samoživitelce, protože bych dostávala alimenty, teda možná :-)) a pokud vdova, tak sirotčí důchod. Samoživitelka je žena, jejíž dítě není zapsáno v RL dítěte. Nemá jí kdo platit alimenty.
  • Citovat
  • Upravit
5342
18.4.13 17:28

@karolínka12 ty zijes v cizine?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
18.4.13 17:28
@karolínka12 píše:
No, jenže těch, co nemají otce v RL, tak těch tolik zas tak moc nebude, já osobně neznám nikoho takového, pro mě by to třeba byla neuvěřitelná potupa; jinak já jako samoživitelku i vdovu i rozvedenou i opuštěnou po zapsání otce do RL; alimenty i vdovský či sirotčí důchod jsou mizerné, i taková matka školku potřebuje z existenčních důvodů

:D :D :D potupa??? wow
Radši budu „potupena“ než tam mít vola ze kterého bude akorát tuna problémů :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
18.4.13 17:33

No ale já to vidím podobně, jenže já neplánuju jedno dítě odkládat do školky, abych měla pohodu s druhým… ale myslím si, že v současné situaci by si maminky, které se chtějí věnovat stejně oboum dětem, tedy mít na ně dost času, tak by prostě měli stou druhou md počkat; z pozice zaměstnavatele bych asi třeba upřednostnila kratší md a taky třeba dvě krátké dohromady, 6 let mi příjde nekonečných; z pozice zaměstnance bych ráda byla rok na rd, pak bych šla na chvíli na zkrácený úvazek do práce, očekávala bych vstřícný přístup zaměstnavatele bez toho, aniž by mi dával najevo, že pro něj nejsem tak lukrativní jako bezdětná kolegyně; pak bych měla druhé dítě, se kterým bych byla také rok na md a pak šla na zkrácený úvazek - jenže tohle je tady těžká sci-fi

@me2dova píše:
@karolínka12
Ano, tvůj názor chápu, ale mám to hozené jinak. Přijde mi lepší si odbýt mateřskou najednou- přechod z rodičovské dovolené do práce je z mnoha důvodů náročný jak pro matku, tak pro dítě a přijde mi zbytečně namáhavé to podnikat dvakrát. I z pohledu zaměstnavatele bych raději zaměstnankyni, co si za ní seženu náhradu, která se zapracuje a pobude tam 6 let, než se mi původní zaměstnankyně vrátí z RD, než si shánět a zapracovávat náhradu, pak zapracovávat po návratu z RD znova tu původní a po dvou, třech letech to absolvovat znovu. Navíc ta matka si odpracuje stejný počet let, ať už tak, či onak (či dokonce více, pokud má děti krátce po sobě a pobyt na RD se jí zkrátí) takže co se státu týče, může mu to být jedno, či dokonce získá.
  • Citovat
  • Upravit
5342
18.4.13 17:39

@karolínka12 a kdo te nuti byt na MD 3 roky, klidne soupni dite do jesli a muzes ficet makat jestli jsi pro sefa tak strasne nepostradatelna…nebo si muzes najit jinou praci. Predstav si, ze jsou i zenske, ktere se svemu diteti chteji opravdu maximalne venovat a doprat jim pekne detstvi v rodine i skolkovem kolektivu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
18.4.13 17:40
@karolínka12 píše:
No tak pokud na sebe začnou lidi brát ohledy a nebudou sledovat pouze a jen svoje zájmy, tak se bude žít nám všem daleko líp; v určitých vyspělých státech tenhle princip dobrovolné solidarity funguje celkem dobře a vlastně tak nikdo netratí /Švédsko, Norsko…atd./; náš stát je v pěkných sr..kách, jenže to se nemůže nikdy zlepšit pokud lidi nezačnou být solidární; pokud matky na mateřsské budou dál své děti umisťovat na úkor těch co jdou do práce, tak holt bude stát podporovat i ty, co by jinak šly do práce, to znamená, že se vybere méně peněz na daních, stát bude muset za takovou matku platit veškeré zdravotní výdaje, takže nic moc; kdyby mohly jít matky po mateřské bez problémů zpět do práce, tak by se třeba rychleji mohlo ušetřit na zřízení školky /pokud to politici nerozkradou/; to, že jedna matka sponsorovaná státem zabere jiné co by chtěla do práce místo ve školce má docela dalekosáhlé důsledky, a tady už je vidět, že to ani není jen o existenci dané matky, ale o výdajích státu na ní a o ušlém zisku z ní /daně vybrané z příjmu a utracené na nákupech - lze předpokládat, že zaměstnaná matka utratí víc než ta nezaměstnaná/

Tohle je ale nesmysl, taková samoživitelka počítá každou korunu. My utratíme měsíčně za jídlo jako minimálně 4 takovéhle samoživitelky, takže tohle fakt ne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
18.4.13 17:42
@karolínka12 píše:
Já teda nevím, ale nemyslím si /a ani to tak není/, že by být samoživitelkou znamenalo nutně, že jim utekl chlap, nebo že si udělali dítě s někým na prvním rande; v životě jsou různé situace a samoživitelkou se může stát v podstatě kdokoli z nás; vážná nemoc, tragické úmrtí, to vše přijde ani nevíš jak; takže já se hodně hodně zdráhám odsuzovat někoho, že nemá kompletní rodinu; a to, jak se tady o samoživitelkách často mluví odsuzování je; takže buď opatrná s ukvapenými soudy…a nejde o umetání cestičky, jde spíše o to, zastavit se a položit si otázku, opravdu mi za to ta moje pohoda stojí, když třeba někdo může kvůli mé pohodě skončit hodně špatně? Tohle je o morálce, o žebříčku hodnot, o tom, jestli jde někdo za svým cílem, ale už se nekouká okolo…

To pak není samoživitelka, ale vdova a má vdovský důchod a to až do plnoletosti mladšího dítěte, pokud se znovu nevdá, sirotčí důchody… To není samoživitelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
18.4.13 17:44
@karolínka12 píše:
A ještě jinak - jak pozná průměrná matka, že její dítě potřebuje kolektiv? protože ho nezvládá? nebo protože se vrhá po dětech a rádo si pohraje na písku? pokud to druhé, tak u kterého dítěte to tak není, takže zase by neměla platit přednost těch, co si myslí, že jejich dítě vzdělání potřebuje; v tomto případě ho potřebují všechny děti

A ano, taky všechny děti ten nárok mají. Že se nedostane na všechny je blbé, ale to neznamená, že děti kde nemusí matka ihned do práce na ten kolektiv nemá nárok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
18.4.13 17:46

No chyba státu je to zejména; zaměstnavatelé nemají matky malých děti vůbec rádi - podle nich jsou děti pořád nemocné, matky chtějí zkrácené úvazky, což je tady pro spoustu zaměstnavatelů nemyslitelné; matky s malými dětmi jen těžko zůstanou přesčas jako svobodní či bezdětní; takže, jakmile si ženy pořídí děti, tak mají na trhu práce daleko menší cenu; když nejdou hlídací babičky v případě nemoci, tak je to problém; no, je to hodně smutné, některé firmy se to už snaží měnit, ale tohle bude trvat ještě hodně dlouho; taky sdílené úvazky by mohly pomoci, už to někde existuje, ale minimálně a nebo řada věcí se dá udělat z domova, bohužel převládá názor, že když je člověk doma, tak si dá nohy na trnož a nic nedělá…

@Kla píše:
A nezamestnana matka, je defakto chudak. Kolik z nich jsou odvazane, ze jsou na UP. Kazdy na ne kouka jako na vyzirky statu. Jenze ci je to chyba? Jich samotnych? Nene ty matky za to nesou tu nejmensi vinu. Vseobecne spatna politika zamestnanosti matek deti to je ta vina a ne ze matka je lina makat. Vetsina tech matek nema skolku, nebo o praci prisla. A vsecny jsou nateseseny na to, dostavat od statu tu smesnou almuznu. A kazde takove, ktera se na tyto matky kouka opovrzlive a maji pocit, ze nemaji pravo mit dite ve skolce bych srdecne prala se dostat do teto situace a pak at mluvi a rikaji sve nazory. Ono spousta lidi v nasi zemi rada kaze vodu, ale sama pije vino. :cert:
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin