Nepůjde do školky :(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2562
18.4.13 15:40

@inthense njn, kdyby 5 lete musely povinne, museli by je vzit, ze :) lepsi zrusit. Ne, ja myslela 3-4 lete deti matek co nepracuji a jen jdou na tanecek a fletnicku…pokud bude mist dost, klidne denne do vecera. Jinak nesouhlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
18.4.13 15:42
@inthense píše:
@Anjes zase 5lete dite si myslim, ze do skolky patri :think: neni uz to povinne, ale myslim, ze 5lete dite se ve skolce prece jen nauci vic nez doma

jo, pětileté do školky patří na taky jí má povinnou; jenže o tom tady ta diskuze není; je mimo jiné i o tom, že taky některé maminky argumentují tím, že z jejich zakřiknutého dítěte školka udělala sebevědomé dítě a na tohle já říkám, pak je chyba v rodině, od toho školka není a ani by si jí proto nikdo neměl nárokovat; páč když se rodič snaží a dítěti se věnuje do té míry, že není zakřiknuté, tak se to akorát obrátí proti němu? mělo by dostat přednost zakřiknuté dítě??? s tím teda nesouhlasím

• Citovat
  • Upravit
Kla
2535
18.4.13 15:42

Jinak me st dite se ve skolce, krome socializace nenaucilo vubec nic :-)).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
18.4.13 15:44

Karolinka ja myslim, ze si to beres moc osobne. Moje st. dite do skolky z urcitych duvodu, ktere tu nebudu jmenovat. Mladsi dite je zakriknute, ale pomalicku se to zlepsuje, ale nejlepe se to zlepsi, pokud se dite nenuti. Nesnasim takove to strkani deti do neceho v cem se neciti jiste v kramflecich. Vetsina techto introvertu, ktere jsou nasilne donuceny byt „extroverty“ se ve skolce chovaji, ze mlati, kousaji ostatni deti, protoze si nevedi rady.

Jinak ja kdybych mela fajn hlidaci babicku, tak trilete dite do skolky teda nedam :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
18.4.13 15:45

Tak v první řadě prostě za tuhle situaci může stát a některé matky jen nesolidárně využívají to, co jim stát umožňuje; spíše je to morální apel na ty, které si chtějí udělat pohodičku na mateřské; to, co tu zaznělo, že to může být těřké sladit s potřebami mladšího to nějak neberu; pořád je lehčí zabavit jedno dítě a né dvě, nakrmit jedno dítě a né dvě atd.

@Kla píše:
Se skolkama jsou problemy vsude. Mladsi dite mi loni nevzali, pac je lednove. Letos se do skolky sice dostala, ale bude to pro nas znamenat velike logisticke problemy :nevim: Uz druhym rokem se nedostala do skolky kam chodi sourozenec a ani do skolky, kterou mame nejblize k domovu. Hlavne, ze tam vozi deticky rodice, kteri bydli v kdejake zadeli, nejlepe s trvalym bydlistem u prarodicu. To cloveka fakt nastve. Do soukrome skolky jsme malou nedali, protoze by to pro nas bylo financne neunosne, mala by tam stejne prochodila poloviny zaplacene doby, takze pro je v tomto roce „vyhodnejsi“ zustat doma a nastoupit az ted od zari, kdy i budu vedet, ze je na skolku zrala.

Upozornuji tu pro rypaly, ze je mala bez plin od 20 mesicu od te doby se umi sama oblekat, sama se naji, pokud neco sni. Proste sebeobsluha naprosto v pohode. Proste je to holka.

Za tu situaci nemuze zadna matka, ale system, ktery se zmenil v past pro nektere z nas. Navic jsou deti, ktere tu skolku potrebuji uz od tri let a jsou deti, kterym staci jit do skolky treba 2 roky pred skolou, protoze nemaji potrebu byt v kolektivu stejne starych deti. :nevim:

Myslim, ze zivot neni cernobily. To same samozivitelky, co vim, tak u nas se dostaval bod za socialni potrebnost. Ale nevim co si pod tim predstavit. Pokud je matka samozivitelka, tak asi musi splnit urcita kriteria.
  • Citovat
  • Upravit
5342
18.4.13 15:47

@karolínka12 Dite obecne se potrebuje socializovat jak to prubojnejsi tak to mene prubojne. Vubec to neni o tom co ho rodice nauci nebot rodic nedokaze nahradit ci suplovat kolektiv. Skolka, pokud je dobra, je pro dite kazdopadne prinosem. Jde to i bez to je jasne ale urcite nemuzes napadat rodice mene prubojneho ditete ze se mu nevenuji. Z introverta se extrovert nestane to ano, ale i introvertovi muze narust sebevedomi v komunikaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1057
18.4.13 15:48

@karolínka12 to jo, taky mam takovy nazor.muj syn je typ tvora, ze je hned s kazdym kamarad a neboji se niceho.kdyz nas letos nevzali do skolky, tak to resim soukromou a pujdu do prace.taky jsem chtela, aby sel do skolky. respektuju ale malo mista, bohuzel :zed: prednost ve skolce by mely mit deti zamestnanych rodicu.ted treba u nas pry nabrali deti soc. pripadu, kteří vekove splnuji pozadavky, ale jejich rodice nepracuji a ani nebudou.8 mist zabrali rodicum, co by to potrebovali. neudelame ale nic. pravo na skolku maji, uz maji vyssi vek nez my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
18.4.13 15:50

Ale snad ani si to nechci brát osobně, spíš mě ta situace obecně štve; ten kontrast, kdy řada školek prostě upřednostní někoho „!v pohodě“ před někým s existenčními problémy; jsem asi v některých ohledech až moc empatická… ohledně té zakřiknutosti, ani si nemyslím, že je správné dítě do něčeho nutit, to určitě ne, spíš mu dát tu důvěru, nedělat za něj nic, co může udělat sám a dopřát kontakt s lidmi, pak by školka neměla být záchranná síť, ale spíš pokračování toho, co rodina započala, prostě by to nemělo být řešení nějaké výchovné situace

@Kla píše:
Karolinka ja myslim, ze si to beres moc osobne. Moje st. dite do skolky z urcitych duvodu, ktere tu nebudu jmenovat. Mladsi dite je zakriknute, ale pomalicku se to zlepsuje, ale nejlepe se to zlepsi, pokud se dite nenuti. Nesnasim takove to strkani deti do neceho v cem se neciti jiste v kramflecich. Vetsina techto introvertu, ktere jsou nasilne donuceny byt „extroverty“ se ve skolce chovaji, ze mlati, kousaji ostatni deti, protoze si nevedi rady.Jinak ja kdybych mela fajn hlidaci babicku, tak trilete dite do skolky teda nedam :pocitac:
  • Citovat
  • Upravit
Kla
2535
18.4.13 15:51

Karolino solidarita? Kde prosim Te zijes, na jake planete? To jsi sama uz nezjistila, ze cim vic budes solidarni, tim vic pohoris? Navic treba ja jsem ochotna byt solidarni jenom ke svym nejblizsim, ale k cizim lidem? Copak mas jistotu, ze se ti ta solidarita vrati? :-)).

Navic ty matky vyuzivaji pouze svych zakonnych moznosti. Divas se na to strasne osobne. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
18.4.13 15:53

Karolinko dej dite do nasi skolky, tam mu veskerou sebeduveru akorat tak seberou. Mluvim z vlastni zkusenosti. Nevim proc je rozsireny mytus, ze statni skolka udela ze vsech deti statne jinochy. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5342
18.4.13 15:58
@karolínka12 píše:
jo, pětileté do školky patří na taky jí má povinnou; jenže o tom tady ta diskuze není; je mimo jiné i o tom, že taky některé maminky argumentují tím, že z jejich zakřiknutého dítěte školka udělala sebevědomé dítě a na tohle já říkám, pak je chyba v rodině, od toho školka není a ani by si jí proto nikdo neměl nárokovat; páč když se rodič snaží a dítěti se věnuje do té míry, že není zakřiknuté, tak se to akorát obrátí proti němu? mělo by dostat přednost zakřiknuté dítě??? s tím teda nesouhlasím

A kde jsi prisla na to ze povahove rysy (zakriknutost) jsou kriteriem vyberu ditete do skolky???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
18.4.13 16:03

Ja myslim, ze deti se musi vybirat dle veku. Po zapisu se deti seradi dle veku a udela se cara v miste, podle toho kolik mohou prijmout deti. Verim tomu, ze urcite tlacenky nekde budou, hlavne v tech malych skolkach, sponzorske dary. Ale u nas se dostaly v mem okoli deti naposledy narozene 5/2010. Myslim, ze ty posledni maji sance fakt jenom nekde :-). To je proste fakt. Taky mi nebylo dvakrat prijemne koukat se v zari ve skolce na mamiky co tam chodi s miminama a ja ostrouhala mrkev, ale tak proste vim, ze ony za to nemuzou. Akorat vim o jedne, ktera mela plnou pusu reci, ze do skolek maji jit hlavne deti rodicu co chodi do prace a potkala jsem ji s miminem a masirovala si to pro dite do skolky, a najednou ten obrat :-)))). Takze mne spis vadi tohle. Ze spousta lidi meni nazory podle situace, ktera se jim hodi :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.4.13 16:10
@Anjes píše:
@inthense petilete snad i musi, to jsem nezpochybnila…

Nemusi. Ma len pravny narok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
18.4.13 16:12
@karolínka12 píše:
@BohunkaP podle toho, co jsem pochopila, tak to, že jí dítě nevezmou do mš, tak jí taky způsobí problémy; to, že dostala nabídku hlídání od člena rodiny je fajn, nicméně…babičky jsou babičky a jak už jsem psala není to předškolní zařízení a není to ani maminky; to, že se v současné době starají některé babičky o vnoučky - předškolní děti je spíš výsledek dementní politiky státu; já do školky chodila, babička mě když bylo potřeba vyzvedla a to je v pořádku; proč by však babička měla něco nahrazovat? Jak říkám, měly by se přestat brát děti matek, které nechodí do práce a těch míst bude daleko víc; jinak si myslím, že úvodní příspěvek je spíš nešťastně napsaný, že to vyznělo blbě, jakože si chce zakl. ušetřit práci, ale tak to není; jediný štěstí má, že když jí vybouchla školka, má aspoň maminku, která pomůže; jenže vem si třeba, že zakladatelka bude chodit do práce, hlídat bude babička, babička si v zimě zlomí nohu a co pak? Na tohle paragraf nedostane a kdo bude hlídat dítě? Tohle je právě výhody mš, že když si učitelka zlomí nohu nebo onemocní, tak jí někdo nahradí, zatímco babičku asi někdo jiný nahradí těžko

Nějak tě nechápu- babička není předškolní zařízení- a matka na mateřské dovolené snad je předškolní zařízení? Takže stěží tříleté dítě nemůže být doma s babičkou, protože mu to kolektiv nenahradí, ale dítě, co má mladšího sourozence může být doma až do předškolního věku, protože jemu kolektiv chybět nebude?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.4.13 16:13
@karolínka12 píše:
No tak existuje cosi jako institut domácí školy, takže v podstatě by to i šlo… pokud pisatelka napíše, že se dítko školkou otrkalo, tak to prostě není v pořádku; školka není na otrkání; šikovný rodič prostě dítěti pomůže k tomu, aby otrkané bylo už před školkou; vyžaduje to určitou důvěru v dítě, je potřeba nechat na něm trochu „zodpovědnosti“, neupírat mu od malinka kontakt s lidmi, všechno hned nazakazovat a nesoudit dítě; hodně rodičů se snaží dětem něco podstrčit, přiřadit jim určitou roli; dítěti stačí jít příkladem, ukázat mu cestu, nic nezakazovat, pokud zlobí, dát mu najevo, že nejedná správně; mě třeba rodiče zakazovali, než jsem se stačila projevit, tak už mluvili za mě, sdělovali to, co si mysleli, že mě vystihuje; naopak ode mne vyžadovali různé projevy v nevhodných chvílích, pronášeli různé soudy atp. časem mě to otrávilo a radši jsem byla pořád zticha; když jsem se smála, tak jsem se pak cítila provinile; a o tomhle všem ta zakřiknutost je… dítě není od přírody zakřiknuté; zakřiknuté se stane až po určitých zážitcích; pokud maminka všechno za své dítě vyřídí, vyřeší, nenechá se pořádně projevit, pak je z toho zakřiknuté dítě

Nenaucis ho delit sa o hracky, nenaucis ho spolupracovat, nenaucis ho pockat za „kolegom“ zvlast ked je to prvorodeny. A uplne zabudas na to, ze rodic nie je autorita, aspon nie taka ako „tety“ v skolke. Ja ked som povedala malej ze je uz velka na plienku tak urobila pfff Emilke malu plenecku, Vikinke velku plenecku. A zo skolky prisla s tym, ze povedali ze je „velka na plenku“ a viac ju nevzala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin