Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@araw Ne, nenahradí. Ale třeba 4 nebo 5 letému (a víc), ne dvouletému. Pokud dítě ve dvou letech tak nutně potřebuje kolektiv, proč jsou - a volíte - tříleté rodičáky? ![]()
@araw píše:
Jenomže proto, že si pořídila ještě druhé dítě není to první znevýhodněné ve školceOno to, chtít aby cizí člověk bral ohled na nějakou ženu samoživitelku, či uvedenou „starou“ ženu chtít prostě nikdo nemůže
To je pravda, asi bych taky nebrala ohledy, proč ![]()
A proto by to mělo být ošetřené jinak.
Prostě si myslím, že pro stát by bylo výhodnější pořídit víc školek, protože když jim pak mámy jdou na ÚP a pak musí pobírat sociální dávky tak vlastně to pro stát není přínosem.
Zatímco když jde matka do práce, odvádí státu daně, platí si sama zdravotní i sociální a tím si říkám, jestli to pro stát není větší úleva ![]()
@Dana Klaudie píše:
A kolik matek, co se vrací po RD do práce a je bez školky si může dovolit zaplatit hlídačku na zhruba 9 - 10 hodin denně??? Já teda na to nemám!
No přesně tak. Kolik asi tohle si může dovolit matek? To je nesmysl!
@Iji píše:
@TroisChéris Jo souhlasím. Já si to myslím taky. Prostě holky co jste na mateřské, jste doma, a školku vaše dítě nepotřebuje nutně! My co pracujeme nemáme jinou možnost, než to dítě do školky dát. Tak to prostě je. A že dítě se ve školce zařadí do kolektivu a to všechno, je sice pravda, ale prostě být tam za každou cenu nemusí. Já beru školku jako hlídací ústav, protože v naší školce se ty dětičky stejně nic moc nenaučí. Každá na to má svůj názor, ale prostě přednostně by se měly brát děti, jejichž matky nemají jinou možnost, než je doté školky dát, protože ony jdou do práce. A taky souhlasím s @mari1912 od @kattkka je ta hláška podpásovka.
No vidíš a hodně matek školku jako hlídací ústav nevidí a proto tam svoje děti dávat budou. Fakt matky na MD s dalším dítětem neřeknou, hele já tě do školky nedám, i když tam Pepíček s mařenkou z pískoviště půjdou, budeš doma, co kdybys vzal místo nějakému dítěti samoživitelky. Holky, buďte trochu rozumné, proč by to měl někdo dělat ![]()
@Dana Klaudie píše:
A kolik matek, co se vrací po RD do práce a je bez školky si může dovolit zaplatit hlídačku na zhruba 9 - 10 hodin denně??? Já teda na to nemám!
Ale opět, to není problém nikoho jiného, jen tvůj. Proč by měla na tohle brát ohledy nějaká mamina která tě nezná? ![]()
@Dana Klaudie ja jsem to ted vysvetlovala sousedce, kterou taky nevzali.Na socialce ti daji 2300 kc.kdyz pujdes do prace, kolik si vydelas? i kdyby ti z vyplaty zbylo tech 2300,tak to smysl ma.jsi na stejnych penezich.dite bude ve skolce a ty v praci.
@Alichi píše:
@araw Ne, nenahradí. Ale třeba 4 nebo 5 letému (a víc), ne dvouletému. Pokud dítě ve dvou letech tak nutně potřebuje kolektiv, proč jsou - a volíte - tříleté rodičáky?
Tak ve dvou letech se děti do školky dostanou, jen pokud je hooodně volných míst. tady se bavíme snad o tříleťákách, matka nemusí do práce po 2 letech, od toho je tu 3letý RP
Nikdo ji nenutil brát si rodičák na dva roky
Hele a mě by zajímalo, kolik z těch pracujících matek by přenechalo své místo v práci potřebnější ženě. Práce je málo, co když někdo to místo potřebuje víc než vy? není vám blbý do té práce chodit a zabírat tak místo někomu jinému? většina z vás ušetří a jedete v létě k móři a pod. Co kdyby to místo dostala žena která je na tom blbě? to je to samé, jako nedat dítě do školky a pochybuju že na to některá pracující myslí, jestli tu není někdo další, kdo by to místo potřeboval naléhavěji
![]()
@Iji píše:
@TroisChéris Jo souhlasím. Já si to myslím taky. Prostě holky co jste na mateřské, jste doma, a školku vaše dítě nepotřebuje nutně!
Nutně ji potřebuje maminka, ale ne dítě. Právě to tady píšeme, děti mají ten nárok stejný.
@inthense píše:
@Dana Klaudie ja jsem to ted vysvetlovala sousedce, kterou taky nevzali.Na socialce ti daji 2300 kc.kdyz pujdes do prace, kolik si vydelas? i kdyby ti z vyplaty zbylo tech 2300,tak to smysl ma.jsi na stejnych penezich.dite bude ve skolce a ty v praci.
@nety78 píše:
Nutně ji potřebuje maminka, ale ne dítě. Právě to tady píšeme, děti mají ten nárok stejný.
Přesně tak, stejně jako ji potřebuje tříleťák samoživitelky, tak úplně stejně ji potřebuje dítě maminky, která je třebas na MD s dalším dítkem
Ano rozdíl mezi dětma není, naštěstí
Mám dojem, že tahle diskuze stejně nikam asi nepovede… Každá máme svoje argumenty a svoje důvody pro to, aby dítě bylo/nebylo přijato do školky… Argumenty obou stran jsou věcné a logické..
Např. já to udělám tak, že dám děti do školky spolu. Mají mezi sebou rozdíl 1 rok, takže jeden půjde ve 4 a druhý ve 3 letech. Snad mi je vezmou, nácvak tu nebývá.. Ale kdyby byl, tak asi zůstanu doma zadarmo a najdu si práci z domu za pár šušňů, protože s mými vyhlídkami na zaměstnání nevydělám tolik, abych mohla zaplatit v soukromé školce 2 děti a zaplatit odvoz a dovoz dětí, jelikož jsem z vesnice a soukr. školka je ve velkém městě asi 30 km vzdálená..
Chlap vydělá tak akorát na živobytí, nejsme chudáci, ale platit soukr. školku bysme nemohli ani za mák..
@fayinka píše:
A pokud si tady někdo bláhově myslí, že maminky na mateřské dají dítě do mš třeba jen na 2 dopoledne v týdnu? Haha, u nás mamimky na mateřské jsou ty, které nechávají dítě v MŠ od rána až do večera, děti pláčou, že se jim stýská…to nepochopím nikdy! Takže za mě ano, dala bych přednost pracujícím maminkám, ale bohužel to nejde, musí se přijímat děti podle věku a nemůžeme si jinak upravit ani vnitřní předpisy, jinak by šlo o diskriminaci..
A dovedeš si představit, co by ostatní té mamince udělali, že je doma, dává dítko do školky na dvě dopoledne a zabírá tím místo někomu jinému ![]()
Proto píšu, že by školka mohla řešit ta sdílená místa, ale ono ani školce evidentně nejde o to, aby se dostalo co nejvíc dětí.
Nepobiram. Já dělám do čtvrt na čtyři, vyzvednu malýho že školky a jdeme ven. Přijde mi hrozně nefér, že syn musí trávit většinu času ve školce a že nemůžeme být spolu, ze je v naší zemi problém s castecnymi úvazky, abych aspoň polovinu dnes mohla trávit se svým vlastním dítětem a nemusela ho takhle „odkládat“.
Tak já nevím, ale dovedeš si představit dát do školky dítě, když jsi sama na MD za cenu toho, že jiná maminka díky tobě může mít existenční problémy; a v důsledku to dítě může skončit i v dětským domově nebo někde v azyláku? nic se v tobě nehlo? z mý rodiny, pokud matka byla na MD nikdy starší dítě do školky nedala, dokud nemuselo; tohle je prostě pohodlnost matky nikoli potřeba dítěte se vzdělávat; říkám, jestli se některá dokáže vyrovnat s tím, že díky její pohodlnosti bude řešit jiná maminka existenční problémy, tak hurá do toho, já bych na to teda neměla
@araw píše:
No vidíš a hodně matek školku jako hlídací ústav nevidí a proto tam svoje děti dávat budou. Fakt matky na MD s dalším dítětem neřeknou, hele já tě do školky nedám, i když tam Pepíček s mařenkou z pískoviště půjdou, budeš doma, co kdybys vzal místo nějakému dítěti samoživitelky. Holky, buďte trochu rozumné, proč by to měl někdo dělat
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.