Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@karolina_a_betuska píše:
@Lenka512 Což je to, z čeho je mi trochu, protože já takovou věc prostě neumím.
Tak já ji umím, ale nedělám ji ![]()
Sama jsem teď těhotná a chci, aby se prcek dostal do školky (je srpnovej-nevím, jakou má šanci
), ale je mi to jedno. S druhým uvidím, ten bude v září a budu to řešit.
Jsem tolerantní a chápala bych, kdyby školky preferovaly děti od matek nastupujících do práce, i když prcka tam chci dát hlavně kvůli němu!! Né kvůli svému pohodlí…ono nemít prcka vě školce má taky svoji výhodu - nebude domu tahat nemoce a prskat je na toho mladšího! ![]()
A hlavně: takovej papír nemá vůbec vypovídací hodnotu!!! Při zápisech v dubnu může platit, ale v květnu už ne!!! Proto ty školky nechápu ![]()
@Lenka512 Já je taky nechápu. A já ten papír ostatně asi taky nebudu mít - malá je srpnová, a nastoupím samozřejmě až poté, co půjde do školky, čili v dubnu taky nebudu moct říct, že aktuálně DĚLÁM… Ale říkám si, že se to prostě nějak vyřeší ![]()
@karolínka12 Jinak tady u nás v Praze je soukromá školka dokonce za pět tisíc (teda bez jídla) http://www.ywca.cz/ywonka/, jen mám trochu problémy s jejich náboženským zakotvením
No ale kdyby nic jinýho nebylo, tak to asi budu muset zkusit, že…
Přijde Ti to dost průkazné?
Přijde mi průkazné akorát to, že si byla svědkem dvou podvodů… ale nemůžeš z toho dělat nějaký závěr ![]()
Nicméně ono je to o tom, že to školky řešit nechtějí, kdyby chtěli, tak není problém si dát do přihlášky souhlas s tím, že si to mohou ověřit na ČSSZ… i když teď už je to pouze akademická debata, protože to bylo označeno za diskriminační kritérium.
@xxkl píše:
Kdybych měla mimino, taky bych chtěla, aby šlo do školky. Jenže jak už tu někdo psal, mohlo by zabírat místo pro dítě matky samoživitelky. Ta se pak může jen pást
No, ale ty si vytrhla můj příspěvek z kontextu - psala jsem že bych byla pro sdílená místa…
Takže ano, pokud by moje dítko mělo možnost chodit do školky na dva určené dny v týdnu, tak ať jsou klidně zvýhodněny samoživitelky na celotýdenní docházku, ale pokud umí školka buď a nebo, tak je pro mě prioritnější moje dítě, než cizí samoživitelka a pokud bude dle kritérií před jejím, tak tam prostě chodit bude.
@karolínka12 píše:
@martulkasloník jo, jenže ty třeba na soukromou školku máš; jenže v Praze, jde je ten převis největší a soukromá školka je za 15000 měsíčně, tak to už si fakt může dovolit málokdo a rozhodně ne matka samoživitelka
tak pokud vím mluví se tu o chození do školky 2× týdně. já jsem ze severu moravy kde jsou platy rozhodně jinde než Praha a platila jsem za 2× týdně ve školce 5 tis
![]()
@xxkl píše:
Nemyslím si, že stát to výjde levněji. Mně sice dá almužnu, něco za mě zaplatí na pojištění, ale já nebudu nic odvádět. Před MD jsem neodváděla taky málo
Tak pokud si neodváděla málo, tak si měla slušný plat, tudíž bys soukromou školku utáhla - o tom to totiž je, ty více vydělávající, které jsou z pohledu odvodů zajímavé povětšinou pracují, i když státní školku nemají…
Ha tak já taky řeším školku..chjo mám 4leťáka a ten chodí potřebuju školku sice až od dubna to jdu do práce..ale už mi bylo řečeno že se nechytáme no pěkný a kam ho mám jako dát…do práce musim a na soukromou 8tis. nemáme
když jsem říkala ředitelce že školku potřebuju kvůli práci nezajímá jí to chápu že mají přednost předškoláci to jo to neřešim ale štve mně že mají přednost i děti co mají matku na mateřský…
a to jsem byla u toho když jedna taková matka učitelce říkala jak se těší až se holky zbaví že bude mít doma klídek
když jsem se ohradila tak se všichni ohání dikriminací grrrr…pak tu jsou i někteří rodiče se kterýma jsou problémy neplatí děcka jsou od rána do zavíračky ve školce i kolikrát se musí volat aby pro ně vůbec došli jsou nezaměstanný a žijou na dávkách jsou to ti co nikdy pracovat nepůjdou a jejich děti taky mají před náma přednost
no nevim co budeme dělat
![]()
Bohužel problém s počtem státních školek je už letitý. Momentálně jsem ráda, že se nás to už netýká, ale moc dobře si pamatuji, jak jsem byla bezradná a naštvaná, když dcerku nepřijali. Za dva dny se to uleželo, podali jsme odvolání, vymysleli jsme náhradní plán - u nás je soukromá školka za 5-6 tisíc.
Co mne zaráželo, byl např. počet podaných odvolání. Dejme tomu z 80 nepřijatých dětí jsme oodvolání podávali 3 rodiče. Jak moc tedy děti školku opravdu potřebují? ![]()
Nemyslím si, že čerstvý tříleťák nutně potřebuje týden v kolektivu od rána do zavíračky, ani nevidím extra vzdělávací význam (u takto malých dětí). Jo, kreslí, tvoří, povídají si, učí se básničky… Ale to děláme doma taky. Nemyslím si, že to, co dcera umí, se naučila ve školce (tím myslím např. počítat, poznat písmena, podepsat se). Dcerka už bude předškolák, potřeba učit se nové věci/být v kolektivu už je jiná. Školku máme 5 týdnů během prázdnin zavřenou, snažíme se ji v tento čas využívat minimálně (minulý rok 8 dní za celé prázdniny).
A nemyslím si, že 62 letá babička je tak nemohoucí (pokud netrpí závažnou nemocí), aby nemohla týden o prázdninách hlídat (ale posuzuji podle své tchýně - hlídá švagrové již několik let na plný úvazek nejdříve jedno, pak druhé dítě - od 5 měsíců). Lepíme to, jak se dá, ale dá se to.
A ještě body za sourozence ve školce - tak u nás je to tak (podle mne dost šíleně), že za sourozence ve školce dítě dostane 3 body. Za věk - tříleté 1 bod, čtyřleté 2 body… Takže tříleťák má mnohdy větší šanci, než starší děti.
Bod bych pochopila, ale tři… ![]()
Příspěvek upraven 18.04.13 v 08:38
No vida, nicméně, pak mě napadá, jak je možné, že je to tak levné
@karolínka12 Jinak tady u nás v Praze je soukromá školka dokonce za pět tisíc (teda bez jídla) http://www.ywca.cz/ywonka/, jen mám trochu problémy s jejich náboženským zakotvenímNo ale kdyby nic jinýho nebylo, tak to asi budu muset zkusit, že…
@Anonymní píše:
Zdravím, tak jsme se dozvěděli že náš malej nepujde do školky, nevzali ho mají plno a přednostně berou děti starší,3 roky mu budou až v říjnu. já musím od září do práce a babička se mi nabídla s hlídáním, jenže já jí nechci moc zatěžovat a tak jsme přemýšlely o školce soukromé, zatím by chodil třeba na 2,3 dny v týdnu a pak by byl s babi. problém je že jsme se obě těšily že budeme mít chcilku klídekdítě do 4 ve školce já v práci, babi by měla klid a pak by přišel přítel a byly by jsme doma skoro stejně, takhle přijdu z práce v 1 hodinu a pak bude chtít mí t samozřejmě babička klid a já utahaná jí t pak ještě s malym ven a do večera se mu věnovat. to nemyslím že by mi to vadilo ale je to prostě nefér, matka potřebuje taky vydělávat a dítě nemá kde bejt a obtěžovat mamku se mi opravdu nechce. nevím si rady…
to snad neni mozne, madam si potrebuje odpocinout, tak zarid soukromou skolku, kdyz nikoho nechces obtezovat, jako deti je hodne a kazda z nas to musi vyresit
@karolínka12 píše:
No vida, nicméně, pak mě napadá, jak je možné, že je to tak levné
Tak my máme školku za 6 - nenáboženskou… a jak je to možné, no zaregistrovali se pod MŠMT jako školka, tudíž taky dostávají nějakou dotaci na dítě a jsou neziskovka, takže veškeré peníze jdou akorát na provoz a platy učitelek. Jo a tedy ještě precizně využívají sdílených míst, aby tam neměli 5 dětí… a jak je vidět, tak to i za tuhle cenu jde.
K tématu za nás my Nikolku ve 3 letech do školky ani nehlásily, jakože ji ani 3 roky nebyly a byla automaticky dále doma se mnou až do 4 let a nastoupila až ve 4 letech do školky. Chtěli jsme at je ještě doma.
Ted už by fakt školku potřebovala ve 4. A byla hodně nemocná skoro půl roku pořád co týden takže byla jakoby dál doma.
No a k tématu až jednou budu chodit do práce taky bych byla i další 1 rok doma k čemu spěchat když by peníze nebyly potřeba do práce takže ale pookud maminka musí tak se nedá nic dělat.
Jinak Nikča tam i nespinkala chodila skoro pokaždé po obědě až ted asi 14dnů tam 2× týdne spí.
A odpočinout mně je i smutno že tam chce spinkat místo toho at s někým hraji karty kdž Nelča spí
a jsme spolu
.
Ale zas nemůžu ji nutit proti jejímu rozhodnutí ![]()
@Januliiik píše:
@karolínka12 já mám na to úplně stejný názor a neskutečně mě to vytáčí![]()
![]()
Ale proč? I to dítě které má doma malého sourozence má nárok na školku, začlenit se do kolektivu… To přeci nejde, aby takové děti neměli nárok na školku, to by nebylo fér a byla by to diskriminace ![]()
@karolínka12 píše:
@martulkasloník tak třeba já si myslím, že by některé matky mohly přestat dávat do mš děti, když jsou doma s dětmi mladšími; je jasné, že se tím sice neuvolní všechna místa, ale asi by to pomohlo; jenže takovým je to většinou jedno, právě proto, že si chtějí ulevit, mít míň práce, je to prostě jednodušší - pár takových znám - mají pohodlný život a na rozdíl od těch, které starší dítě do školky neodložily, tak nepadají na hubu; ale nevím, jestli z toho mají dobrý pocit, když třeba kvůli jim nemůže nějaká samoživitelka do práce; ale ať si sáhnou do svědomí
To je fakt úsměvné. Kde žiješ? I děti kterých maminka je doma chodí do školky velice rády a i ony potřebují se začleňovat a nedržet se máminých sukní. Pokud se dítě té samoživitelky nedostalo do školky a dítě jiné ano, pak asi to druhé dítě na školku právo má.
Prej ho nedávat do školky, aby nějaká chudinka samoživitelka měla ve školce místo ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.