Nepůjde do školky :(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11565
17.4.13 23:09

No to mi povídejte. Babičky jedna 350 a druhá 80 kilometrů daleko, práce do pěti nejmíň (u mě i manžela) - čili i když nemám špatně placenou práci, tak jestli mi dítě ve třech letech nevezmou, tak počítám, že budu vydělávat jen na soukromou školku a někoho, kdo mi dítě vyzvedne a obstará než přijdu domů :( A o tom, že bych si ulevila, už vůbec nemluvím…

Pokud máte babičku, tak myslím, že nevíte, co je za problém nemít školku ;)

A jinak taky chápu, že školka je vzdělávací zařízení a ne sociální, ale stejně si myslím, že by přednost měly mít matky, co musí do práce… jenže to tady nikoho nezajímá :( A pokud jo, tak se ten papír „nějak“ sežene, a do práce formálně chodí i mamina, co je doma s druhým. Běžná praxe :zed:

Příspěvek upraven 17.04.13 v 23:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.4.13 23:11
@BohunkaP píše:
Tahle diskuse není o žádných „řadách matek, které jsou doma s dítětem…“ - na toto téma bychom tu mohly polemizovat na padesáti stranách a stejně se ničeho nedobereme.

Tahle diskuse je na zcela konkrétní téma - a problém, který s tím mám já osobně, je ten, že téhle zakladatelce nejde o existenční starosti. Jejímu dítěti budou tři roky až v říjnu - babička se jí sama nabídla na pomoc - z práce může přijít domů v jednu hodinu - a jediné, co ji na celé věci rozčiluje, je to, že „chtěla mít klid“.

Každá z nás se po příchodu z práce musí věnovat dětem - to je snad normální. To prostě patří k tomu, že ty děti máme. Upřímně řečeno, zakladatelčin postoj mi připadá jako výsměch maminkám, jimž dítě nevzali a pro které to znamená skutečné problémy… a že tady takových maminek není málo.

bohužel pro mě to znamená taky skutečně problém, protože jsem samoživitelka a budu vydělávat na to aby dítě šlo do soukromý školky, dávat jim za to kupu peněz aby se měl fajn a byl v kolektivu místo toho aby to bylo samozřejmostí a chodil do státní normálně ještě k tmu na celej den a takhle jen na 5 hodin 2 krát v tejdnu to j přece hrůza, místo toho abysme dětem koupily do státní oblečení a všechno co potřebujou tak musíme vydělávat na soukromou jen proto aby si tam chudák na pár hodin pohrál za ty strašný peníze a šel domů.

• Citovat
  • Upravit
4476
17.4.13 23:14

No zivot je tak trochu nefer a co? Misto ve skolce vam nezabira… tak nechapu, co vas matky se skutecnymi problemy nakrklo?
PS: Ja taky davala dite do skolky, abych mela odpoledne klidek :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22044
17.4.13 23:17
@Anonymní píše:
bohužel pro mě to znamená taky skutečně problém, protože jsem samoživitelka a budu vydělávat na to aby dítě šlo do soukromý školky, dávat jim za to kupu peněz aby se měl fajn a byl v kolektivu místo toho aby to bylo samozřejmostí a chodil do státní normálně ještě k tmu na celej den a takhle jen na 5 hodin 2 krát v tejdnu to j přece hrůza, místo toho abysme dětem koupily do státní oblečení a všechno co potřebujou tak musíme vydělávat na soukromou jen proto aby si tam chudák na pár hodin pohrál za ty strašný peníze a šel domů.

Nezlob se, ale pokud je Tvoje situace taková, že půjdeš do práce a tam budeš vydělávat jen na soukromou školku, tak to ale děláš dobrovolně - protože Tvoje dítě v září nebude mít ani tři roky. Rozhodně se bez kolektivu ještě rok obejde - a možná bude dokonce mnohem spokojenější, když bude ještě rok doma s mámou.

Je to stále o tom jednom - Ty ho chceš za každou cenu někam umístit, protože chceš mít svůj klid. Já Tě na jednu stranu chápu - taky jsem ho chtěla a chci, kdo by nechtěl. Ale vztekat se kvůli tomu, že Tvoje ani ne tříleté dítě nevzali do státní školky, to je hodně mimo. Situace je taková, jaká je - míst ve státní školce je málo… a nejsou určena pro maminky, které „přijdou z práce v jednu a chtějí svůj klid“.

Možná píšu pro mnohý vkus dost drsně, ale pro podobné úvahy jiný tón nenacházím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
17.4.13 23:19
@Anonymní píše:
bohužel pro mě to znamená taky skutečně problém, protože jsem samoživitelka a budu vydělávat na to aby dítě šlo do soukromý školky, dávat jim za to kupu peněz aby se měl fajn a byl v kolektivu místo toho aby to bylo samozřejmostí a chodil do státní normálně ještě k tmu na celej den a takhle jen na 5 hodin 2 krát v tejdnu to j přece hrůza, místo toho abysme dětem koupily do státní oblečení a všechno co potřebujou tak musíme vydělávat na soukromou jen proto aby si tam chudák na pár hodin pohrál za ty strašný peníze a šel domů.

promiń ale pořád nechápu proč kvůli toho zakládáš téma? problematika školek je už mnohaletá a čímdál horší!! to co píšeš je jasné tak to cítíme všechny matky, každé dítě by mělo mít právo na státní školku, ale prostě žijeme tady v česku a tady na to prostě stát sere!!! nebo co chceš jako řešit, můžeme se tom jak je to nespravedlivé pobavit ale víc jako stejně nevyřešíš! tak to prostě je, ukaž mi jedinou domácnost kde by neřešili školku a měli dítě narozené v průběhu roku tady široko daleko neberou jarní děcka!! stejně tak mě nevzali, já mám matku doma ale má 70 let a psychicky to nedává, (např. malou mlátí za to že lžičku drží v druhé ruce apod.) jediné co by jí dala před telku a nezájem, sama mi řekla že mi jí hlídat nebude takže co? takže je malá v soukromé a já radši posunu nástup do práce, nadšená z toho nejsem ale tak to prostě dneska je? nejsi sama!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
17.4.13 23:19

Zakladatelko, ja bych to nevzdavala a zkousela jeste i v jinych skolkach. Casto se i v zari uvolni misto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22044
17.4.13 23:21
@74paja píše:
PS: Ja taky davala dite do skolky, abych mela odpoledne klidek :mrgreen:

Já taky.

Ale nevztekala jsem se, když mi tam nevzali dítě ani ne tříleté - protože, přesně, jak píšeš, život je holt někdy nefér. Holt jsem si ten klídek musela zaplatit… nevidím na tom důvod ke stěžování si a nadávání na to, jaká je v těch školkách krize, že tam ani nemůžu dát (takhle maličké) dítě a mít klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
17.4.13 23:21

@BohunkaP podle toho, co jsem pochopila, tak to, že jí dítě nevezmou do mš, tak jí taky způsobí problémy; to, že dostala nabídku hlídání od člena rodiny je fajn, nicméně…babičky jsou babičky a jak už jsem psala není to předškolní zařízení a není to ani maminky; to, že se v současné době starají některé babičky o vnoučky - předškolní děti je spíš výsledek dementní politiky státu; já do školky chodila, babička mě když bylo potřeba vyzvedla a to je v pořádku; proč by však babička měla něco nahrazovat? Jak říkám, měly by se přestat brát děti matek, které nechodí do práce a těch míst bude daleko víc; jinak si myslím, že úvodní příspěvek je spíš nešťastně napsaný, že to vyznělo blbě, jakože si chce zakl. ušetřit práci, ale tak to není; jediný štěstí má, že když jí vybouchla školka, má aspoň maminku, která pomůže; jenže vem si třeba, že zakladatelka bude chodit do práce, hlídat bude babička, babička si v zimě zlomí nohu a co pak? Na tohle paragraf nedostane a kdo bude hlídat dítě? Tohle je právě výhody mš, že když si učitelka zlomí nohu nebo onemocní, tak jí někdo nahradí, zatímco babičku asi někdo jiný nahradí těžko

• Citovat
  • Upravit
12262
17.4.13 23:25
@BohunkaP píše:
Já taky.Ale nevztekala jsem se, když mi tam nevzali dítě ani ne tříleté - protože, přesně, jak píšeš, život je holt někdy nefér. Holt jsem si ten klídek musela zaplatit… nevidím na tom důvod ke stěžování si a nadávání na to, jaká je v těch školkách krize, že tam ani nemůžu dát (takhle maličké) dítě a mít klid.

přesně tak, já taky, však jsem to psala, státní mi malou nevzala ani od 3 let takže jsem zkusila soukromou a prostě jsem si luxus mít na mateřské den dva volno zaplatila, bez vztekání, prostě jsem věděla jak to je. to že nástup do školky a práce bude marast to tak prostě asi je, zrovna nastoupoila do práce jedna kamarádka po mateřské a je úplně mimo jak je to náročný stíhat vozit ráno a odpoledne ze školky, odpoledne se věnovat děcku a ještě stihnout nakoupit, uklidit atd. ale hold to čeká jednou na každou z nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
17.4.13 23:27

@martulkasloník tak třeba já si myslím, že by některé matky mohly přestat dávat do mš děti, když jsou doma s dětmi mladšími; je jasné, že se tím sice neuvolní všechna místa, ale asi by to pomohlo; jenže takovým je to většinou jedno, právě proto, že si chtějí ulevit, mít míň práce, je to prostě jednodušší - pár takových znám - mají pohodlný život a na rozdíl od těch, které starší dítě do školky neodložily, tak nepadají na hubu; ale nevím, jestli z toho mají dobrý pocit, když třeba kvůli jim nemůže nějaká samoživitelka do práce; ale ať si sáhnou do svědomí

• Citovat
  • Upravit
22044
17.4.13 23:28

@karolínka12, nechci se hádat. Je to těžké, pro všechny - dnešní školková situace je těžká a vždycky to bude k někomu nespravedlivé.

Moje starší dítě na školková pravidla doplatilo - byla do státní přijata až jako předškolák. Naopak to mladší na tom vydělalo - chodí už od září, přestože je listopadový. Nikdy nemůžeš najít řešení, které vyhovuje všem - proto o těchto věcech nerada příliš polemizuju. V dnešní době řešení nevidím. Jediné řešení je spoléhat sám na sebe, na vlastní síly, na vlastní schopnosti.

Nicméně ten úvodní příspěvek nebyl „nešťastně napsaný“ - i druhý je ve stejném duchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
17.4.13 23:29

@martulkasloník jo, jenže ty třeba na soukromou školku máš; jenže v Praze, jde je ten převis největší a soukromá školka je za 15000 měsíčně, tak to už si fakt může dovolit málokdo a rozhodně ne matka samoživitelka

• Citovat
  • Upravit
35329
17.4.13 23:30

No, ja taky doufala, ze budu mit konecne „klidek“ aspon v tom, ze nebudu muset kazde dite vyzvedavat po praci pred patou s jazykem na veste na druhem konci nasi obce, ac vedle skoly, kam chodi starsi, je skolka.
Ale nevzali mi ho, protoze tam chodi maminky s detmi, ktere jsou s mladsim doma a maji to blizko, ale jejich dite je o mesic dva starsi nez moje. Takze si v klidu cestou z nakupu nebo prochazky vyzvednou odpoledne dite, ac by zrovna jim ta vetsi vzdalenost jiste neudelala tolik problemu jako me. Musim rict, ze jsem to vydejchavala dlouho. Ale nakonce jsem si uvedomila, ze mam jeste stesti, ze mi ho vzali aspon jinam a tak litam jako pako kazde odpoledne a jsem rada, ze nemusim platit soukromou.

MMCH - nekde jsem cetla, ze spousta rodicu nezvlada svoje rodicovske povinnosti a skolky se statusem vzdelavaci ne hlidaci instituce jim v tom znacne ulehcuji zivot…
Pry se spousta rodicu odkazuje na vzdelavani a potrebu kolektivu a presto velka vetsina z nich( ac jsou doma s mladsim ditetem, nebo jen tak sami na pracaku) vyzvedava deti az odpoledne nebo pred zavirackou, - presto, ze odpoledne uz deti vetsinou zadny vzdelavaci program nemaji.
Nase pani ucitelka ve skolce by mohla vypravet, jak meli o prazdninach ve skolce narvano predskolaky, kteri za skolku neplati ani o prazdninach a pro rodice je jednodussi je tam dat, aby jim nemuseli vymyslet program a navic maji celodenni jidlo za 25 Kc.

Ja blba tam dite zapsala jen na dobu, kdy jsem byla v praci a tohle me ani ve snu nenapadlo… :nevim:

Tim samo nerikam, ze to tak delaji vsichni, ale je jich zrejme dost.

Příspěvek upraven 17.04.13 v 23:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.4.13 23:30
@BohunkaP píše:
Nezlob se, ale pokud je Tvoje situace taková, že půjdeš do práce a tam budeš vydělávat jen na soukromou školku, tak to ale děláš dobrovolně - protože Tvoje dítě v září nebude mít ani tři roky. Rozhodně se bez kolektivu ještě rok obejde - a možná bude dokonce mnohem spokojenější, když bude ještě rok doma s mámou.

Je to stále o tom jednom - Ty ho chceš za každou cenu někam umístit, protože chceš mít svůj klid. Já Tě na jednu stranu chápu - taky jsem ho chtěla a chci, kdo by nechtěl. Ale vztekat se kvůli tomu, že Tvoje ani ne tříleté dítě nevzali do státní školky, to je hodně mimo. Situace je taková, jaká je - míst ve státní školce je málo… a nejsou určena pro maminky, které „přijdou z práce v jednu a chtějí svůj klid“.

Možná píšu pro mnohý vkus dost drsně, ale pro podobné úvahy jiný tón nenacházím.

to, ale neznamená že tam jít nemůže já říkám že to stojí dost peněz, tak ho mám jako nechat doma babičce aby nebyl v kolektivu dětí a jít vydělávat na jiný věci? vůbec mi nejde o klid jen o to že se to tak dělá přihlašuje se dítě do školky v unoru aby mohlo v září jít, chodí i ti kteří nemají ještě 3 roky, akorát je přecpáno a nemají místo. to mám tedy podle vás sedět doma na zadku s dítětem, vyhledávat děti na pískovištích na hodinu a nemít co do huby? víte školky jsou od toho aby tam dítě šlo, chodilo tam a máma chodila do práce vydělávat at už na soukromou nebo státní, ono všechno špatné k něčemu dobré, já si teda myslím že ve státních se dětem tak osobně nevěnují jako v soukromej, mají jich ve třídách plno a nemají čas na každé zvlášt, takhle je přístup v soukromé školce mnohem osobnější a rodič má plnou důvěru k učitelce. a pokud píšu že přijdu v jednu hodinu tak jsem nepsala v kolik vstávám a to nevíte tak neříkejte že chci mít klid.

• Citovat
  • Upravit
22044
17.4.13 23:31
@karolínka12 píše:
@martulkasloník jo, jenže ty třeba na soukromou školku máš; jenže v Praze, jde je ten převis největší a soukromá školka je za 15000 měsíčně, tak to už si fakt může dovolit málokdo a rozhodně ne matka samoživitelka

Ale jdi Ty… Já jsem taky Pražák, moje dcera chodila do soukromé dva roky (viz výše) a takové částky jsem neplatila ani z poloviny!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin