Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bábi Zlopočasná píše:
Oni tie zenske v skolke so statusom vzdelavacej institucie by totiz mali mat pedagogicke vzdelanie. To ja nemam.
No to sice nemas, ale urcite kazde trilete dite nepotrebuje kolektiv denne cely den a jeste i o prazninach… Klidne by mohlo chodit treba jen trikrat tydne… ne?
Coz by podle me mohlo taky problem resit, kdyz matka nepracuje, musi jeji dite chodit do skolky kazdy den? Nemohla by nektera mista byt treba sdilena?
Platím nájem, jsem sama s dítětem doma, šetříme každou korunu a jsme docela chudí, aby toho nebylo málo mám 3 letáka a do školky nepujde, takže z čeho žít když nemohu do práce?
@mroe Souhlasím ![]()
Plus bych tedy ještě něco dělala s odklady, protože co si budeme povídat, mnohdy jsou školky přeplněné i protože chtějí někteří rodiče dětem „prodloužit dětství“ a mají odklad - spousta z nich zbytečně…
Plus nechápu proč by i ve státních školkách nemohla být sdílená místa, prostě jedno dítko chodí třeba 2 dny v týdnu, druhé 3 dny a pak klidně může být zvýhodnění na celotýdenní docházku pro pracující, potřeba kolektivu u dítek s mladším sourozencem jde uspokojit i méně dny.
Naopak nesouhlasím s tím, aby byly paušálně upřednostňovány děti pracujících, protože to dítko za to nemůže, že má mladšího sourozence a pokud je mimčo „náročnější“ tak jde mnohdy program pro staršího trochu stranou.
@mroe píše:
Coz by podle me mohlo taky problem resit, kdyz matka nepracuje, musi jeji dite chodit do skolky kazdy den? Nemohla by nektera mista byt treba sdilena?
Než se vyžvejknu, tak už to tam máš… mohla, v soukromých to jde, tak by to šlo i ve státních, kdyby se chtělo…
Já tedy nechápu, proč by nemohly být přijímané i mladší děti. Vždyt všechny mají nárok na předškolní vzdělávání. Bohužel je zde alarmující nedostatek školek, ne příliš jasná kritéria atd. Ony i ty děti od nepracujících maminek potřebují kolektiv, učit se v kolektivu pracovat, vycházet.
Opravdu je řešením asi jen ta soukromá školka, některé zase tak drahé nejsou, tady u nás max. 4 tis.
@nety78 píše:
Já tedy nechápu, proč by nemohly být přijímané i mladší děti. Vždyt všechny mají nárok na předškolní vzdělávání. Bohužel je zde alarmující nedostatek školek, ne příliš jasná kritéria atd. Ony i ty děti od nepracujících maminek potřebují kolektiv, učit se v kolektivu pracovat, vycházet.Opravdu je řešením asi jen ta soukromá školka, některé zase tak drahé nejsou, tady u nás max. 4 tis.
U nas jsou dva až trikrat drazsi.
@mroe konkrétně ty prázdniny nechápu taky
a kor, když jsou rodiče doma. Oba s manželem pracujeme, ale i tak si práci přizpůsobíme dětem, popřípadě pohlídají babičky.
@nety78 No, protože pak už bys to musela leda losovat
a to už mi přijde lepší to kritérium podle věku, protože pokud by měl někdo smůlu, tak by se tam jeho dítko taky mohlo dostat až jako předškolák…
@mroe píše:
U nas jsou dva až trikrat drazsi.
Tak u nás se dá ulovit za 6000,–
@xxkl píše:
Hm tak mně nevzali do školky už tříleťáka a jaksi mi už tříletá RD skončila, takže místo vytváření hodnot a odvádění peněz do státního rozpočtu (mmj. i na ženy na RD) je ÚP a směšná almužna od něj, jako bych já tuhle situaci zavinila a pak rok doma zadarmo. Vrátit se nemám kam, tudíž asi ani na soukromou nevydělám. Přihlášky se do nich už odevzdávaly, nemůžu přihlásit dítě někam, kde nevím, jestli na to za půl roku vydělám. Plno je i v těch nejdražších soukromých
Takze preto ze mam medzi detmi mensi rozdiel ako 3 roky moze ta starsia ostat blba a ta mladsia byt zanedbavana? Pedagog nie som a ruky mam len dve ![]()
Inak mne by so starsou skoncil rodicak 13.10.2013 a mesto mi garantuje skolku od 1.9.2015.
![]()
A rovnaky problem budem mat aj s tou druhou, lebo je 20.9. ![]()
A ja si na ten rodicak predzarobila, po roku som sa od prvej vratila do prace, takze som im nechala polku „priklepnuteho“ rodicaku a este aj platila ![]()
Lenze stat asi vyjdu lacnejsie tie podpory nez skolky ![]()
@Bábi Zlopočasná píše:
Lenze stat asi vyjdu lacnejsie tie podpory nez skolky
Bohužel ano, protože normy pro školku jsou takové, že nějakou postavit není sranda a baby boom už končí a co s ní pak?
@j.a.n.i1 píše:
@nety78 No, protože pak už bys to musela leda losovata to už mi přijde lepší to kritérium podle věku, protože pokud by měl někdo smůlu, tak by se tam jeho dítko taky mohlo dostat až jako předškolák…
já bych brala takovou říši snů, kde by žádná kriteria ani losy nebyly a byl by dostačující počet míst ve školkách ![]()
@mroe píše:
No to sice nemas, ale urcite kazde trilete dite nepotrebuje kolektiv denne cely den a jeste i o prazninach… Klidne by mohlo chodit treba jen trikrat tydne… ne?Coz by podle me mohlo taky problem resit, kdyz matka nepracuje, musi jeji dite chodit do skolky kazdy den? Nemohla by nektera mista byt treba sdilena?
To som navrhovala v inej skolkovej diskusii ale zotreli ma jak sirotu ze vraj aby to malo zmysel, musi to byt 5 dni v tyzdni ![]()
Ja platim slecne tri hodiny raz do tyzdna a zmysel v tom vidim
Teda pre slecnu, ja ten den beham jak pes s prebitou labou ![]()
@j.a.n.i1 to je takový problém podporovat dětské skupiny ve firmách nebo i státní správě? Jídlo s sebou, normy nejsou jako na školku…jenže než se zas někdo rozhoupe, přesně jak píšeš, zas nebudou děti.
@Anonymní píše:
Platím nájem, jsem sama s dítětem doma, šetříme každou korunu a jsme docela chudí, aby toho nebylo málo mám 3 letáka a do školky nepujde, takže z čeho žít když nemohu do práce?
V praci by nepomohli? Firemna skolka, dotovana skolka, polovicny uvazok? Ja mam v poradovniku do „firemnej“ skolky uz aj tu pol rocnu. Ona to teda nie je firemna skolka, len nasi zamestnanci maju bloklych 10 miest v skolke sukromnej a su brani prednostne.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.