Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No, u nás školka (bydlíme na vesnici) bohužel dává přednost mamkám na mateřské, protože tam svého předškoláka nenechávají do 4 hodin, ale často ho berou mezi 1-2 hod. a učitelky mají klid ![]()
A jak někdo pozná během hodinového „pohovoru“ že je dítě na školku zralé? často tam ani dítě nejde, protože je někde v tahu nebo třeba nemocné; u takhle malých děti hraje velkou roli to, jak se ten den vyspí; nelze to třeba srovnávat s pohovorem v práci, protože to dítě není ničím motivované, takže když se špatně ten den zápisu vyspí, tak je školka v háji, protože se nebude chovat, tak jak se očekává; takže v důsledku se přijme dítě, které nebude pro školku tak připravené, jako třeba to, které se jen jeden den špatně vyspalo
@araw píše:
A proč by tu přednost mít měly? Jsou nějaká kritéria a pokud je 3leťák od maminky která je doma na MD zralejší pro školku než dítě od samoživitelky, potom má prostě větší nárok on…To že je málo míst ve školkách je chyba těch, co je zrušili. Ale to neznamená, že bude mít někdo právo na to, nějakým dětem zakazovat do té školky jít. Pláčete na špatném hrobě, než nadávat na tyhle mámy, nadávejte na zřizovatele
@karolínka12 ako som uz pisala, OMEP (Organisation Mondiale pour l´Éducation Préscolaire)
sa vyslovil, ze deti od dvoch rokov, pokial prejavia zaujem o predskolske vzdelavanie, mali by mat nan zakonny narok… bez ohladu na tazku zivotnu situaciu susedky.
Předpoklady bude mít jen ta matka na md, protože jak už jsem dřív psala, je to pro školku pohodlnější; z hodinového zápisu se předpoklady zjistit u tak malého dítěte zjistit nedají; koukám, že ses přejmenovala a už jsme se setklay v jiné diskuzi
@araw píše:
Ale já si klidně tu soukromou zaplatím, pokud se dítě nedostane do státní, na což má nárok a budu ho mermomocí do té školky chtít dát. chápeš? Nebudu nikde nadávat, že mi ta nebo ta zabrala místo. Pokud nutně chce mít dítě na hlídání a školka ji nevyjde, zaplatí si ho. Podmínky bude mít pro přijetí stejné ta i ta… Jak jsem psala, dítě je ve školce šťastné, socializuje se a dítě od matky na MD na tom bude lépe, bude moci chodit domů klidně po obědě, nebude tam jak balík až do 5 odpoledne. Ty jsi práci získla díky předpokladům, pokud dítě nějaké matky získá místo ve školce, pak má asi více „předpokladů“, než to dítě té samoživitelky. Není v tom žádný rozdíl, když to podáváš tak katostroficky. Ty prostě zase v práci zabíráš místo, které by se mohlo nějaké chudince taky hodit, ale to je ti fuk, jsi sobec
@mari1912 píše:
trochu podpásovka ne? Jakoby tady někdo říkal, že ti nikdo neříkal, aby jsi si pořídila dvě po sobě jdoucí děti a tak dále
A ja si tady stezuju ze mam 40 na krku?? Tak jaka podpasovka. Jako to mam misto nechat tedka nejake samozivitelce, ktera si neumela zaridit zivot a buou na to doplacet me deti nebo mamince chudince ktera ma 40 na krku??
Deti moje budou dost od sebe. Za tri roky nastane problem uz ted je tu spousta deti ktere se narodi a zase bude problem ze skolkou…No co tak nepujdem ve 3 pujdem ve 4.Hold kdyz nebudou mista tak nebudou mista…
To je přesně ono; obecně pokud mají dvě matky trvalé bydliště ve stejné obci, jedna je na mateřské a druhá je pracující, tak to místo prostě dostane ta na mateřské; jenže jak se tomuhle bránit; velký problém je názor ombudsmana; zajímalo by mne, jak by odpověděl na otázku, jak se pozná, že některé děti potřebují školku více a některé méně
@Apaji píše:
No, u nás školka (bydlíme na vesnici) bohužel dává přednost mamkám na mateřské, protože tam svého předškoláka nenechávají do 4 hodin, ale často ho berou mezi 1-2 hod. a učitelky mají klid
@Bábi Zlopočasná : to sice jo.Ale uz vidim jak 2lete deti az na vyjimky jsou zrale na skolku…Staci narazit na par diskuzi 2lete nosi porad plinku a takovyhle dite ktere ma plinku ma chodit do skolky??
Tady nejde o to, že si někdo neuměl zařídit život; ona to taky může být vdova, které manžel zemřel
@kattkka píše:
A ja si tady stezuju ze mam 40 na krku?? Tak jaka podpasovka. Jako to mam misto nechat tedka nejake samozivitelce, ktera si neumela zaridit zivot a buou na to doplacet me deti nebo mamince chudince ktera ma 40 na krku??
Deti moje budou dost od sebe. Za tri roky nastane problem uz ted je tu spousta deti ktere se narodi a zase bude problem ze skolkou…No co tak nepujdem ve 3 pujdem ve 4.Hold kdyz nebudou mista tak nebudou mista…
@karolínka12 píše:
To je přesně ono; obecně pokud mají dvě matky trvalé bydliště ve stejné obci, jedna je na mateřské a druhá je pracující, tak to místo prostě dostane ta na mateřské; jenže jak se tomuhle bránit; velký problém je názor ombudsmana; zajímalo by mne, jak by odpověděl na otázku, jak se pozná, že některé děti potřebují školku více a některé méně
Jestlize je to dite starsi o pul roku tak je to jasne snad ne…
@kattkka
Ty seš dobře sprostá s tím věkem. To je jak kdybys napsala matce z kraje s velkou nezaměstnaností, že je její problém, kam přivedla děti a může se odstěhovat za prací. Matce co ji opustil partner, že si špatně vybrala a je to jen její problém. A pokud vím, nestěžovala si na věk, ale na to, že kvůli školce může přijít o práci. A to může každý, i zodpovědná mladá…a když bude neschopná, nepomůže jí ani svěcená.
Příspěvek upraven 18.04.13 v 13:31
@karolínka12 píše:
Tady nejde o to, že si někdo neuměl zařídit život; ona to taky může být vdova, které manžel zemřel
No to muze urcite tu neni kazda vdova. Mimochodem myslim ze ty vdovy se budou mit lip jak kalsicke samozivitelky s alimentama… ![]()
OMEP neznám a ten výrok mi příjde celkem mimo; nemyslím si, že by standardní 2 leté dítě bylo schopno posoudit, co znamená vzdělávání a vůbec chodit do školky, jakým to pro něj může být přínosem do života; může to být leda nahodilé tvrzení na základě nějakého dojmu; zatímco jedno dítě můžeme považovat za zralé a vhodné na předškolní výchovu tak zrovna takové dítě může třeba vidět, jak se děti perou na zahradě mš a nebude se mu tam chtít, ikdyž k tomu má veškeré předpoklady, na druhé straně jiné dítě, které na mš až tak zralé není, tak třeba ve školce uvidí nějakou hračku, kterou doma nemá a projeví zájem? Jestli je tohle pravda, tak svět je vzhůru nohama
@Bábi Zlopočasná píše:
@karolínka12 ako som uz pisala, OMEP (Organisation Mondiale pour l´Éducation Préscolaire)
sa vyslovil, ze deti od dvoch rokov, pokial prejavia zaujem o predskolske vzdelavanie, mali by mat nan zakonny narok… bez ohladu na tazku zivotnu situaciu susedky.
Ale tak jasně, musí se posuzovat případ od případu a právě proto se nedá souhrnně o samoživitelkách říci, že si měli život zařídit líp; a když se chlap zblázní, uteče za jinou, tak co s ním ta chudinka zmůže, přece nelze vinit někoho, že nemá partnera; no a nevím, jestli se vdova má líp, jednak překonat to, že Ti zemře někdo tak blízký a mám dojem, že vdovský důchod je jen dva roky, zatímco toho manžel ztratí na celý život
@kattkka píše:
No to muze urcite tu neni kazda vdova. Mimochodem myslim ze ty vdovy se budou mit lip jak kalsicke samozivitelky s alimentama…
Mam teda deti po sobe rok a pul…jeste pred nedavnem jsem myslela na to jestli mi tu starsi vemou do skolky kdyz jsem na matersky…ja myslela ze je to prave opacne, ze davaji prednost maminkam ktere musi do prace…chci dat holky do skolky az pak najednou…myslite ze to bude jeste vecsi problem? umistnit najednou dve? asi se nemam ani ptat ze?
me taky nema kdo hlidat a platit dve soukrome skolky to by bylo neco myslim…mozna by sla jeste varianta domaciho hlidani…zamestnat treba nejakou starsi pani
Hele, ale tohle snad nemyslíš vážně, že ne? těhotenství trvá 9 měsíců a málokdo otěhotní v šestinedělí moc lidí neotěhotní /ikdyž se taky staane, že?/ - sorry, španě jsem pochopila příspěvek, beru zpět
@kattkka píše:
Jestlize je to dite starsi o pul roku tak je to jasne snad ne…
Příspěvek upraven 18.04.13 v 13:47
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.