Nepůjde do školky :(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101677
18.4.13 20:38

@karolínka12 Já nezačala s tím, že je potupa mít neuvedeného otce v RL…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
18.4.13 20:50

@karolínka12
Tak já znám tedy jen velmi málo matek, co jsou schopny své dítě stimulovat ve stejné míře jako učitelky ve školce. A nedá se říci, že by se svým dětem nevěnovaly- věnují. Ale ne každý má buňky na to, aby naučil své dítě tvořit nejrůznější výrobky z různých druhů materiálů, ne každý umí naučit správný úchop tužky, ne každý umí kvanta dětských písniček a básniček, které by dítě naučil, ne každý naučí dítko zpívat s klavírem a už jen velmi obtížně svému dítěti doma umožní, aby si se svými kamarády secvičilo divadelní představení.
A i rodiče, co toto všechno/ nebo větší část z toho dokáží svému dítěti nabídnout to budou jen obtížně zvládat, když k tomu mají doma malé dítko, které vyžaduje jejich pozornost, či staršího neustále vyrušuje.
A to jsem se už vůbec nezmínila o kolektivu vrstevníků- nějakých stálých, mezi kterými si dítko utvoří vazby, ne náhodně potkané dítka na pískovištích. Nehledě na to, že takové čtyřleté, pětileté dítě, které má být dle tvé teorie s matkou a mladším sourozencem doma, přes den jen velmi těžko potká dítě svého věku, protože ty budou všechny ve školce. Bude sedět na pískovišti ve společnosti matek a prťat a smutně bude koukat přes plot na děti, které jdou se školkou na vycházku. Neobyčejně stimulující.
Jak už tu někdo psal, rozhodně bych neupřednostnila nějakou cizí ženskou před svými vlastními dětmi. Ještě tak kdyby to místo šlo přenechat někomu konkrétnímu, kdybych věděla, že je to člověk v nouzi a že je to místo pro něj existenčně důležité…ale to nejde. A aby se tam místo toho mého dostalo dítko někoho, kdo to nutně nepotřebuje, na to asi nejsem dostatečný samaritán.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
18.4.13 20:57

Potupa to je, ale asi né v tom smyslu, v jakém jsi to pochopila; rozhodně se nebudu dívat svrchu na někoho kdo má dítě s někým inkognito; to spíš na toho, kdo to dítě udělal…a pak se zřekl veškeré odpovědnosti; stát se může, ale o tomhle ta diskuze vůbec není, tohle je slovíčkaření…

@j.a.n.i1 píše:
  • Citovat
  • Upravit
karolínka12
18.4.13 20:57

A… byla by to potupa pro mě… já bych se s tím nesrovnala a tak to bylo myšleno

@j.a.n.i1 píše:
  • Citovat
  • Upravit
karolínka12
18.4.13 21:14

Myslím, že Ti hodně učitelek mš, řekne, že je to problém v posledních letech a hodně často příjde na přetřes, že rodiče namají na děti čas a sedí jim u tv; není nutné dítěti zpívat u klavíru, já třeba zpívat neumím, nemám hudební sluch; o tom to ani není
mám ve svém blízkém okolí případ, kdy starší do školky nechodí a rozhodně se smutně nekouká na děti za plotem ve školce; ale maminka se stýká s maminkami, které mají podobně staré děti nebo i mírně starší a vyhrajou si; číst se dá oběma dětem, na pískoviště můžeš i s kočárem, do zoo taky; fakt nevidím jediný důvod, proč by to nešlo

¨
@me2dova píše:
@karolínka12
Tak já znám tedy jen velmi málo matek, co jsou schopny své dítě stimulovat ve stejné míře jako učitelky ve školce. A nedá se říci, že by se svým dětem nevěnovaly- věnují. Ale ne každý má buňky na to, aby naučil své dítě tvořit nejrůznější výrobky z různých druhů materiálů, ne každý umí naučit správný úchop tužky, ne každý umí kvanta dětských písniček a básniček, které by dítě naučil, ne každý naučí dítko zpívat s klavírem a už jen velmi obtížně svému dítěti doma umožní, aby si se svými kamarády secvičilo divadelní představení.
A i rodiče, co toto všechno/ nebo větší část z toho dokáží svému dítěti nabídnout to budou jen obtížně zvládat, když k tomu mají doma malé dítko, které vyžaduje jejich pozornost, či staršího neustále vyrušuje.
A to jsem se už vůbec nezmínila o kolektivu vrstevníků- nějakých stálých, mezi kterými si dítko utvoří vazby, ne náhodně potkané dítka na pískovištích. Nehledě na to, že takové čtyřleté, pětileté dítě, které má být dle tvé teorie s matkou a mladším sourozencem doma, přes den jen velmi těžko potká dítě svého věku, protože ty budou všechny ve školce. Bude sedět na pískovišti ve společnosti matek a prťat a smutně bude koukat přes plot na děti, které jdou se školkou na vycházku. Neobyčejně stimulující.
Jak už tu někdo psal, rozhodně bych neupřednostnila nějakou cizí ženskou před svými vlastními dětmi. Ještě tak kdyby to místo šlo přenechat někomu konkrétnímu, kdybych věděla, že je to člověk v nouzi a že je to místo pro něj existenčně důležité…ale to nejde. A aby se tam místo toho mého dostalo dítko někoho, kdo to nutně nepotřebuje, na to asi nejsem dostatečný samaritán.
  • Citovat
  • Upravit
18.4.13 21:51
@karolínka12 píše:
Myslím, že Ti hodně učitelek mš, řekne, že je to problém v posledních letech a hodně často příjde na přetřes, že rodiče namají na děti čas a sedí jim u tv; není nutné dítěti zpívat u klavíru, já třeba zpívat neumím, nemám hudební sluch; o tom to ani není
mám ve svém blízkém okolí případ, kdy starší do školky nechodí a rozhodně se smutně nekouká na děti za plotem ve školce; ale maminka se stýká s maminkami, které mají podobně staré děti nebo i mírně starší a vyhrajou si; číst se dá oběma dětem, na pískoviště můžeš i s kočárem, do zoo taky; fakt nevidím jediný důvod, proč by to nešlo¨

Ja teda jo. Polrocnej rozpravku citat nemozem, spievat jej tiez takmer nemozem a kolo kolo mlynske so sestrou neda a neda, hoci by som sa na usi postavila. Za to sa zo dvakrat denne pokadi az za usami a ta dvaapolrocna jej ten zadok musi furt umyvat, a ked ju okriknem nech do toho bobecka ruky nestrka, ze bude cela bobeckova aj ona, pojde plakat do spalne. Ale co, hlavne ze je u matky, ktora nie je leniva a neodklada ju do skolky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
18.4.13 22:11
@Bábi Zlopočasná píše:
Ja teda jo. Polrocnej rozpravku citat nemozem, spievat jej tiez takmer nemozem a kolo kolo mlynske so sestrou neda a neda, hoci by som sa na usi postavila. Za to sa zo dvakrat denne pokadi az za usami a ta dvaapolrocna jej ten zadok musi furt umyvat, a ked ju okriknem nech do toho bobecka ruky nestrka, ze bude cela bobeckova aj ona, pojde plakat do spalne. Ale co, hlavne ze je u matky, ktora nie je leniva a neodklada ju do skolky.

:-) Jj, historky z praxe. Já myslím, že Karolínka zatím dobře teoretizuje. Jistě ji její záměry šlechtí, ale ono s jedním ani ne ročním dítětem se ti dobře přemýšlí o tom, jak to budeš dělat za 3 roky, až budeš mít dítka dvě a nebudeš chtít zabírat místo ve školkám těm potřebnějším. Já neříkám, že je nemožné se věnovat dvěma dětem rozdílného věku, ono někdy to ani jinak nejde, ale rozhodně bych se nevyjadřovala o matkách na MD, kterým se dítě do školky umístit podaří ( mmch. u nás je také jediným kritériem trvalý pobyt, věk a sourozenec ve školce) že tam to dítě odkládají z lenosti. To je poměrně zjednodušený pohled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
18.4.13 22:23

Tak já četla poprvé synovi asi ve dvou měsících; ve třech už měl svou oblíbenou básničku vařila myšička kašičku; děti rádi poslouchají maminčin hlas; jasně, já zatím dvě děti nemám, ale co jsem viděla v blízkém okolí, tak to jde, starší dítě tím nijak netrpí

@me2dova píše: :-) Jj, historky z praxe. Já myslím, že Karolínka zatím dobře teoretizuje. Jistě ji její záměry šlechtí, ale ono s jedním ani ne ročním dítětem se ti dobře přemýšlí o tom, jak to budeš dělat za 3 roky, až budeš mít dítka dvě a nebudeš chtít zabírat místo ve školkám těm potřebnějším. Já neříkám, že je nemožné se věnovat dvěma dětem rozdílného věku, ono někdy to ani jinak nejde, ale rozhodně bych se nevyjadřovala o matkách na MD, kterým se dítě do školky umístit podaří ( mmch. u nás je také jediným kritériem trvalý pobyt, věk a sourozenec ve školce) že tam to dítě odkládají z lenosti. To je poměrně zjednodušený pohled.
  • Citovat
  • Upravit
26093
18.4.13 22:25
@karolínka12 píše:
mám ve svém blízkém okolí případ, kdy starší do školky nechodí a rozhodně se smutně nekouká na děti za plotem ve školce; ale maminka se stýká s maminkami, které mají podobně staré děti nebo i mírně starší a vyhrajou si; číst se dá oběma dětem, na pískoviště můžeš i s kočárem, do zoo taky; fakt nevidím jediný důvod, proč by to nešlo¨

ale kolik takových případů je? Vždyť pokud má člověk do a stihnout všechno, co stihnout má, nikdy nevymyslí oběma dětem super program, vždycky to jednoho nebude bavit… A můj prcek kdykoliv věším prádlo na balkóně a děti ve školce jsou na zahradě brečí, že tam chce taky… Hřišti u školky se z toho důvodu radši vyhýbám úplně… :nevim: on prostě do školky chce a nechápe, že teď ještě nemůže… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5342
18.4.13 22:28

@karolínka12 8o nezlob se na me ale ve 3mesicni miminko se opravdu nemuze naucit basnicku :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5342
18.4.13 22:30

@karolínka12 a ted sorry spatne jsem to cetla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
18.4.13 22:30

Jako já si myslím, že ve třech letech jsou ty děti prostě malý na to být do pěti hodin ve školce ať už je to tak, nebo tak
Z jedné strany nadávám na náš sociální systém a podobně, ale z druhé strany mě stát umožní být s cvrkadlem déle než půl roku jako je tomu v jiných státech :think:
Tam je sice propracovanější pomoc matkám, zaměstnavatel vychází vstříc, ale prostě musíte někomu cizímu dát své dítě
Malému je půl roku a vážně si neumím představit ho dát od sebe 8o
První dcera i když byla hodně šikovná do školky šla až ve čtyřech letech, protože jsem si říkala, že ve třech je to málo. Ono je to zpět cca 12let, to místa byly-takže by mě jí s klidem vzali ;)

S tímhle broučkem mě nutí finanční situace, ale jelikož je říjnovej mám smolíčka a buď si najdu soukromou školku což teda odevzdám plat, nebo s ním budu doma zadarmo a to si utáhnem pěkně opasky :think:

A i tak budu smutná až ho tam povedu, oni tak rychle vyrostou, že si chci užít každičký okamžik
Ale jen mít víc penízků 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5342
18.4.13 22:42

@mari1912 myslim, ze to je velmi individualni. Moje mala vylozene po kolektivu touzi. Smutne kouka pres plot na deti ve skolce a pta se jestli tam taky muze. Tim ze na piskovisti se deti stridaji tak to neni to ono. Samozrejme nedokazu rict jak bude reagovat az opravdu nastoupi. To se brzy ukaze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
18.4.13 22:46

@Lemuska
to ano, to ony tam chtějí, ale oni neví, že tam budou bez nás a dlouho… ;)
Vzpomínám první den malá a to jí byly čtyři roky plakala, že jsem pro ní přišla po obědě, že je to brzo.Tak jsem druhý den přišla odpoledne a to plakala, že je to dlouho
Je to těžké, asi nejvíc budu smutná já :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.4.13 22:52

@mari1912 podla mna cim neskor ide dieta do skolky, tym horsie si zvyka. Ja som sa vratila do prace v roku malej, vraj tam tri dni vztekle rvala… a odvtedy je skolka snad viac nez mama doma. A to som minule pocitala ze uz vie 30 basniciek/pesniciek, tvorime z papiera aj plasteliny, s mamou vari, umyva riady, sadi kvety na balkone… a chce do skolky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin