Nepůjde do školky :(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22.4.13 08:30
@Kla píše:
Ja fakt nechapu, ze vas bavi se do sebe porad strefovat. Zajimal by me potom nazor treba, kdyz matka musi do prace, cerstve trilete ji nikdo nevezme, tak musi zustat s ditetem doma, protoze si treba nemuze dovolit chuvu, zamestnavatel se na nejaky castecny uvazek taky netvari, treba odmita chapat, ze ma male deti a dalsim rokem tj., ze nastoupi 4-lete dite do skolky a matka treba jako na potvoru znovu otehotni, tak co s ni? Ma potom pred skolkou mavat vypovedi, kterou dostala anebo co? :-))). Kazdy si kopeme za vlastni rodinu. A opravdu dnesni doba neni delana na to delat druhemu ustupky. To je jako, kdyz by mel v praci nekdo bezva pozici a nekdo se placal ve financnich problemech, tak preci ten co se ma lip nenabidne svoji pozici tomu, co se ma ted hur :-)).Pristi rok uz bude situace mnohem lepsi, ze skolek bude odchazet velke mnozstvi predskolaku a ten naval se prelije na zakladky :-)).

No mozno by stacilo nemlatit sa na pieskovisku kolobezkami, ale ist namlatit „tym hore“… Aj ked… ja som prudila kde sa dalo a jediny vysledok je prislub na idnesu ze u nas v Lisni bude do septembra skoliek dost :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
22.4.13 08:39
@Lika11 píše:
Měla jsem kdysi dítě v jeslích, podmínka byla zaměstnání obou rodičů nebo zaměstnaná samoživitelka. Dítě přijali bez problémů, nechtěli žádné potvrzení, to chtěli až v září, jako jestli do té práce fakt chodím a jinak sbohem.
Nebyl v tom absolutně žádný problém.
A kdyby mě z té práce vyhodili, tak by to hned poznali. Určitě bych nedávala dítě do jeslí tak brzy, na tak dlouho, nebyla ráno i odpoledne ve společenském oblečení, namalovaná, uštvaná. A navíc to není častý případ, kdy někdo po mateřské nastoupí a vzápětí odchází rozšířit armádu nezaměstnaných.
Dostalo se na všechny pracující matky, nejen samoživitelky.
Kdyby tento systém měly školky, nebyly by žádné převisy, matky by nemusely dávat výpovědi a za několik let zjišťovat, že jsou prakticky nezaměstnatelné…
Z naší školky odejde v poledne jedna třída. Nejen z naší.
Nakonec by na tom vydělaly i ty matky, co tak potřebují umístit staršího, když jsou s mladším na RD, protože jednoho dne zjistí, že jejich mlaďochovi byl ve 3 letech nějaký ten bodík za sourozence na nic a tentokrát to budou ony, kdo bude tu výpověď dávat a další rok/roky živořit. Je to jen krátkozrakost.
Já to prostě nepochopím.
Chápu, že je úleva dát dítě do školky na dopoledne a věnovat se miminku, ale ve finále jsou z toho jen nemocné dvě děti.
Za ten teplý oběd to podle mě nestojí.
A pokud opravdu nejsou schopni vzdělávat předškolní dítě, tak to ho snad ani neměly mít :cert:Ale tak kdo chce kam, pomozme mu tam.
Bylo vyslechnuto volání po nediskriminaci, vzdělávání pro všechny děti, zabránění podvádění. Tam pak to kritérium věku funguje dobře.
On to není vůbec špatný systém, pokud na něj máte.
Ale z diskuzí na tomto fóru nemám vůbec ten pocit.
(A já jsem ta socka, co nejpozději ve dvou letech mazala do práce, prostě nedokážu uspořit tolik, abych mohla být s dítětem do čtyř pěti let doma. Ale pro to dítě to je určitě fajn :) ).

Aha, takže jestli tomu dobře rozumím, tak ty když jsi strčila dítě do jeslí, protože jsi potřebovala prachy, tak je to ok, ale když já dám dítě do školky, protože má ráda děti a je ráda s vrstevníky a naučí se tam spoustu věcí, tak jsem neschopná? Pak kdo je tedy neschopný? Koukám, že máš na všechny stejný metr, ale gumový že?! :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
22.4.13 08:44

JÁ si naopak myslím, ze Lika11 zadna socka vubec neni, ale ma to v hlave dobre srovnany a naprosto s ni souhlasim teda.
Vy mate nasporeno na to, aby vam penize nechybely kdyz vam skonci rodicak a budete doma bez prjmu?
Ja teda zacala delat z domova a diteti jeste nebyly ani dva roky a mela jsem triletej prave z toho duvodu, ze ta prilezitost uz se mi nemusi opakovat a ja pak budu bez penez nejmene temer rok nez mi dite umisti, pokud umisti.
Kazdy se na to diva svou optikou, ale mely bychom se kazda na to kouknout i z pohledu te druhe bez emoci, pokud chceme pochopit vic :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Ivy
22.4.13 08:48

@Ivoka Ano, máme, mysleli jsem na to předem, než jsme se rozhodli pro dítko :mavam:.

Jiná optika mnoho nepomůže, protože prioritní je ta vlastní a ta další už je něco, co je na náš úkor. V tomto případě bude stejně vždy strana, pro kterou je tento systém nevýhodný, naštvaná, chladně se na to také příliš pravděpodobně dívat nebude :).

• Citovat
  • Upravit
10952
22.4.13 08:54
@Poison Ivy píše:
@Ivoka Ano, máme, mysleli jsem na to předem, než jsme se rozhodli pro dítko :mavam:

:mavam: :mrgreen: :mrgreen: díky za ranni vtip :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
22.4.13 08:56

Já taky souhlasím tady v této diskuzi s menšinou ;)
A je to jednoduché-ty co mají dvě děti blízko sebe kopou za systém, jaký je nastavený teď
Ty co mají jedno malé dítě a potřebují hned po RD do práce kopou za systém upřednosťování pracujících ;)
Ty co kopou za první variantu se odvolávají na právo na vzdělávání a spousty jiných práv a kolikrát jsem se u toho musela usmívat :lol:
Ty co kopou za druhou variantu zase poukazují, co mají dělat, když do práce musí ;)

Za mě-přednost by měli mít děti pracujících rodičů-podle morálního hlediska rozhodně :jazyk:
Já jsem ta, co má děti od sebe 15 let, takže má vlastně dva jedináčky a můžu srovnávat jak to bylo dřív a jak je to dnes.
Vím že je tu pokus o spravedlnost, ale ta asi nebude nikdy pokud stát nezřídí více školek ;)
Takže jsou tu dva tábory, jeden se ohání právem a druhý morálním právem a teď si rozhodněte, které to právo má větší váhu ;)
Nemá smysl se tu o tom hádat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Ivy
22.4.13 09:01

@Ivoka Mysli si o tom, co chceš :lol:. Příště se neptej, když jinou odpověď než tu, že ne, nemáme na to peníze, nebereš :lol:.

• Citovat
  • Upravit
Poison Ivy
22.4.13 09:03

@mari1912 Ono se to tu nerozsekne, tak jak se to nerozsekne kdekoliv jinde :). Přátelé hore by se totiž konečně mohli po nějakých deseti či patnácti letech divit tomu, že se rodí více dětí, než je kapacita ve školkách a něco s tím udělat a nečekat, že problém sám pomine. Ovšem to je naivní představa.

• Citovat
  • Upravit
17013
22.4.13 09:09
@Ivoka píše: :mavam: :mrgreen: :mrgreen: díky za ranni vtip :mrgreen:

Vtip? my ale na to mysleli taky, co je na tom vtipného?? :roll: Než jsme šli do dalšího dítěte, tak jsme si peníze bokem odkládali, tudíž přežijeme i bez rodičáku a nemusím se každý měsíc hroutit a zakládat diskuze, že rodičák nepřišel. Že není na pleny, když přijde rodičák o týden později, to přijde mě jako vtip, ale strašně hloupej, že lidi splodí děti a jsou závislý na dávce, která může přijít do posledního dne v měsíci. Zodpovědnost při založení rodiny by měla být automatická, ne že se tomu každá druhá hlupka směje :roll: :zed: Jo a můžu být s dítětem doma až do předškolního věku, protože přežijeme, mysleli jsme na to, tudíž se z nepřijetí do školky nebudu hroutit a brečet, že umřem hlady. Ale to někdo jako ty, krátkozrakej koukám nepochopí :roll: ty jsi mě ale naštvala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
22.4.13 09:11

Holky, sleduji tuto diskuzi po celou domu.. Jelikoz mam jen jedno male dite, tak nemam asi pravo se do diskuze ani zapojovat.
Ale souhlasim s tim ze pracujici matka by mela mit prednostni pravo umistit dite do skolky, pred tou ktera je doma s druhym. Ale zaroven si myslim ze by to stejne pravo mela mit i matka ktere konci RD a musi si hledat praci a s druhym ditem doma neni.. Protoze bez skolky se hodne tezko ta prace asi bude hledat.

Muzu vam rict ze v mem okoli se zadne trilete dite do skolky nedostalo. Ani ty co maji tri ted v dubnu nebo kvetnu ani ty co maji ctyri v listopadu, prosinec.. proste neni misto. Brali se az ctyrletaci a to ne vsichni. Je to pripad Brno-Bystrc kdy bylo prihlasek kolem 450 a mist 150 8o 8o 8o 8o
Vetsina mych kamaradek co jsou doma a s druhym tak si podali prihlasky do MS ale samozdrejme se nedostali. Docela stim pocitali tak nikde ted nekopou nohama. Nakonec to budou resit tak ze kvuli kolektivu deti davaji dite 2-3× na dopoledne do soukrome skolky nebo deti navstevuji ruzne aktivity a pristi rok to hold zkusi znovu..
Horsi je to s tema co jejich deti maji 4roky v listopadu a uz vice jak pulroku soukromou plati a doufali ze se ted dostanou do MS a vypada to na dalsi rok soukrome skolky.. jine reseni neni pokud nechteji prijit o praci.

Ja mam syna co ma ted rok. Pracovni pomer mi ukoncenim materske zkoncil planujeme druhe, takze nepredpokladam ze dam Samuela do skolky v jeho trech letech. Ale nejake to dopoledne v soukrome kvuli kolektivu si snad budeme moct dovolit. Ale az bude mit druhe dite tri roky, musim si zacit hledat praci.. a bez MS to pujde docela tezko.

Takze ano kazda ma svuj nazor a kope za to co je pro ni vyhodnejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
22.4.13 09:17
@araw píše:
Vtip? my ale na to mysleli taky, co je na tom vtipného?? :roll: Než jsme šli do dalšího dítěte, tak jsme si peníze bokem odkládali, tudíž přežijeme i bez rodičáku a nemusím se každý měsíc hroutit a zakládat diskuze, že rodičák nepřišel. Že není na pleny, když přijde rodičák o týden později, to přijde mě jako vtip, ale strašně hloupej, že lidi splodí děti a jsou závislý na dávce, která může přijít do posledního dne v měsíci. Zodpovědnost při založení rodiny by měla být automatická, ne že se tomu každá druhá hlupka směje :roll: :zed: Jo a můžu být s dítětem doma až do předškolního věku, protože přežijeme, mysleli jsme na to, tudíž se z nepřijetí do školky nebudu hroutit a brečet, že umřem hlady. Ale to někdo jako ty, krátkozrakej koukám nepochopí :roll: ty jsi mě ale naštvala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Hihi, no ono kdyby to bylo takhle, že si člověk pořídí děti až na to bude mít, tak taky můžeme brzy vymřít ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.4.13 09:18
@mari1912 píše:Vím že je tu pokus o spravedlnost, ale ta asi nebude nikdy pokud stát nezřídí více školek ;)

Preto ja stale hovorim bojovat oviac skoliek a nehadat sa ktore dieta ma vacsie pravo. Lebo to pravo maju vstky deti rovnake.

A mimochodom, je moralne izolovat moje dieta od kolektivu, napriek tomu ze uz podnety z kolektivu bez matkinej ochrannej ruky potrebuje, len preto ze ja momentalne nechodim do prace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
22.4.13 09:18
@Poison Ivy píše:
@mari1912 Ono se to tu nerozsekne, tak jak se to nerozsekne kdekoliv jinde :). Přátelé hore by se totiž konečně mohli po nějakých deseti či patnácti letech divit tomu, že se rodí více dětí, než je kapacita ve školkách a něco s tím udělat a nečekat, že problém sám pomine. Ovšem to je naivní představa.

Máš recht, my to nevyřešíme :pankac:
A ty nahoře než se rozhoupou a ty školky otevřou tak bude po baby boomu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
22.4.13 09:20
@mari1912 píše:
Hihi, no ono kdyby to bylo takhle, že si člověk pořídí děti až na to bude mít, tak taky můžeme brzy vymřít ;)

Ale furt je rozumnější si rodičovství naplánovat, aby to bylo nějaké mámě k smíchu je fakt smutný. IQ tykve :zed:

Příspěvek upraven 22.04.13 v 09:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
22.4.13 09:21
@Bábi Zlopočasná píše:
Preto ja stale hovorim bojovat oviac skoliek a nehadat sa ktore dieta ma vacsie pravo. Lebo to pravo maju vstky deti rovnake.A mimochodom, je moralne izolovat moje dieta od kolektivu, napriek tomu ze uz podnety z kolektivu bez matkinej ochrannej ruky potrebuje, len preto ze ja momentalne nechodim do prace?

Ježiši, právo mají všechny děti, ale pokud je situace jako že ta situace je, že prostě míst je málo, tak proto tady tahle debata. ;)
jasný, že všechny mají právo bez rozdílu, ale morální právo v TÉTO době je jinde, ale svůj názor nikomu nevnucuji-je jen můj a hrstky matek jedináčků :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin