Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ivoka Nevím, jak ty, ale dělat si dítě bez „zadních naspořených vrátek“ je v dnešní době pláznovství, takže ano - já mám našetřeno bokem, kdybych musela být po skončení rodičáku doma. Do toho chodím už teď, když je naší malé 6 měsíců, na brigádu a do toho mám partnera, který by nás i bez mého příjmu uživil… Realita dnešní doby a kdo to má tak, že si udělá dítě a žije z výplaty do výplaty, tak to je jeho problém a né, abych mu přenechávala místo ve školce, pokud se tam naše dostane…
@mari1912 píše:
Hihi, no ono kdyby to bylo takhle, že si člověk pořídí děti až na to bude mít, tak taky můžeme brzy vymřít
Ale tak si pak nemůže dotyčná, která žije z dávek od státu, nemá nic bokem a i s příjmem od chlapa žijou v ruku do h*by, stěžovat, že dávka nepřišla, že? To byla její volba, takže když jí dítě nevezmou do školky, tak se hroutí, protože musí do práce, aby vůbec přežili
. Sorry, to mi přijde jako nezodpovědnost, i kdybych měla na dítě čekat několik let, než na něj budu mít… Ale to je krapet OT, jen jsem měla potřebu říct svůj názor.
@mari1912 píše:
Hihi, no ono kdyby to bylo takhle, že si člověk pořídí děti až na to bude mít, tak taky můžeme brzy vymřít
No jo, ale to uz je dotycne problem.Ja jsem solidarni tim, ze ja a moje rodina poctive odvadime dane a podilime se na socialni politice… Ja osobne jsem zastancem, ze dite by si meli lidi porizovat se vsemi dusledky co to prinese a ne nadavat na stat a nebo na ostatni…
@medulinkax píše:
No jo, ale to uz je dotycne problem.Ja jsem solidarni tim, ze ja a moje rodina poctive odvadime dane a podilime se na socialni politice… Ja osobne jsem zastancem, ze dite by si meli lidi porizovat se vsemi dusledky co to prinese a ne nadavat na stat a nebo na ostatni…
Protože bych to dnes asi lépe nenapsala, už k tomu nic nedodám ![]()
@Bábi Zlopočasná píše:
@hanapospis az ja pojdem do prace tak to ze mi vezmu deti do skolky mi trn z paty moc nevytrhne, pretoze skolka konci o stvrtej a ja v praci o pol piatej. To je tiez pekny podraz ked som sa odstahovala od rodiny za pracou.
Haha tak to mám přesně já. Bude super úžasný, když manžel stihne přijet do té půl 5 (končí ve čytři, ale jede z druhýho konce Brna) - to mi bylo řečeno, že tu půl hodinu tam ještě bývají - neofiko.
Já budu končím o půl, takže jsem totálně pasé. A nenadělám nic.
Zdravím,
smazala jsem některé příspěvky. Vyhněte se prosím urážkám, nepatří sem a kazí diskuzi, která je k věci.
Monika
@medulinkax píše:
To je moc hezky napsané
![]()
@Lemuska píše:
Nevim jestli tomu rozumin, ale pises, ze pokud by matka s ditetem ve skolce dostala vypoved tak by automaticky melo letet i dite ze skolky??? No fajn, a jak chces potom najit praci s deckem na krku a kdyz uz neco najdu tak ho treba v polovine roku umistit??? Ono je dnes o tu praci desne jednoduche prijit a clovek muze byt klidne i VS…takze opet je tu situace ktera neni fer. A to ze ten kdo neumi vzdelavat predskolnj dite by radeji deti mit nemel??? Promin, ze to napisu osklive…ale jsi asi fakt padla na hlavu nebo co. Celou dobu se tu resi ze i sebelepsi maminka neumi suplovat detsky kolektiv…a jsou deti co to opravdu potrebuji. Leda by se umela naklonovat
Lemuško v těch jeslích zvládali i situaci, když rodič přišel do práce. Jesle fungovaly i pro děti s matkami na RD, když si potřebovaly něco zařídit, byla na to vyčleněna část kapacity a případně dítě mohlo chodit i za jiné přihlášené, ale toho času nemocné. Takže ani ty jesle mu nikdo nebral, jen za trochu jiných pomínek, prostě se museli přizpůsobit zaměstnaným. A přijalo se dítě jné maminky, která se do zaměstnání vracela. Navíc tehdy bylo omezení 5 dnů v měsíci tuším, aby byl nárok na RP, a pokud matka přišla o práci, tak chtěla ten RP čerpat a dítě stáhla víceméně sama.
Ale stalo se to tuším jednou, matky si dávaly dost pozor, aby o tu práci nepřišly, a to platí pořád.
Myslím, že by ses měla vyjadřovat slušně, ano dítě potřebuje v určitém věku kolektiv, ale předškoláci mají a vždycky měli přednost ze zákona. Dvouleťáci, tříleťáci kolektiv nepotřebují, je pro ně nebezpečný (viz diskuze „pořád nemocná ve školce, čím posílit imunitu“) a zajímavé je, že většina z nás dospělých by si své školkové roky klidně odpustila. Pro čtyřleté jak které, ale pořád si myslím, že ten kolektiv lze řešit jinak (rodinná centra, cvičení s dětmi, CPD aj.) i když školka je lepší a pohodlnější, ale pořád je to podle mě lepší řešit nějak jinak než následná vynucená nezaměstnanost dvoj- a vícematky. Právě ona má na trhu práce mnohem horší postavení než matka jednoho dítěte.
@maritimka píše:
Ona Lika11 taky psala, že je to socka, co dala dítě ve dvou letech do školky. A nás už nemusí zajímat, proč to udělala (nedostatek peněz, nedostatek snahy dítě něco naučit doma). Takže v jedné větě píše, že maminy, co dají dítě do školky, dítě vůbec mít neměli a ve druhé, že ona sama dítě do školky dala… Takže ano, dle svého vlastního tvrzení, je ona ta socka a neschopná matka, která žádné dítě mít neměla
Dala jsem dítě do jeslí z důvodu nedostatku peněz a další uplatnitelnosti v zaměstnání (ne ve všech oborech si lze dlouhodobou pauzu dovolit).
Být doma 3 roky je dost drahé, o 4 nemluvě, ale pokud na to někdo má, myslím, že pro děti dělá to nejlepší.
Ale určitě jsem nesocializovala své děti proto, že potřebovali kolektiv. Nepotřebovali ho. A ty bacily a viry už vůbec. Kdybych na to měla, mladší než čtyřleté dítě bych do ústavu nedala. Nenaučilo se tam absolutně nic, co bych ho nenaučila doma, naučilo se tam toho míň a mělo to určitě těžší v mnoha směrech. Takže ty stesky vícematek na RD s mladším, jak ten jejich tříleťák potřebuje předškolní výchovu nechápu.
Tak snad už jsem to ujasnila
.
@Bábi Zlopočasná píše: @Lika11 mna by len fakt strasne zaujimalo, preco potom ucitelky v MS musia mat zodopvedajuce vzdelanie. Ved ked kazda matka musi vediet vzdelavat predskolske dieta, tak zodpovedajuca kvalifikacia na MS „ucitelku“ by mala byt „porodila“, nie?
A já to otočím, co ta učitelka umí navíc? Ty neumíš naučit písničky, básničky, zaujmout výrobou výrobků atd.?
Jako já vím co umí navíc, zvládnout celou třídu, ale to přece doma nepotřebuješ.
@Lika11 píše:
A já to otočím, co ta učitelka umí navíc? Ty neumíš naučit písničky, básničky, zaujmout výrobou výrobků atd.?
Jako já vím co umí navíc, zvládnout celou třídu, ale to přece doma nepotřebuješ.
Tak hlavně má učitelka pedagogické vzdělání, které obsahuje i psychologii a další věci! Já třeba mám umělecký talent na malování, ale věřím tomu, že spousta maminek jsou na tohle „levý“ a já zase nemám hudební sluch. Docela zajímavá představa o tom, že vlastně učitelku v MŠ zvládne každá ženská
Nejsem si jistá MŠ, ale na Základní škole nedávno proběhlo, že všichni učitelé musí mít vystudovaný peďák a myslím, že u státních MŠ to nebude jinak.
Ne, fakt se neumím naučit písničky, neb mám naprostý hudební hluch… např. A to, že tvým dětem jesle nevyhovovaly a přesto tam byly je tvoje věc, třeba moje dítko chodí do školky od 2 let na 2 dny v týdnu, moc se mu tam líbí, bere to jako zpestření týdne a nemocný za toho víc jak půl roku byl jednou, když někde ulovil střevní chřipku. Takže nevidím důvod, proč ho tam nedat…
@araw píše:
Zodpovědnost při založení rodiny by měla být automatická, ne že se tomu každá druhá hlupka směje![]()
Jo a můžu být s dítětem doma až do předškolního věku, protože přežijeme, mysleli jsme na to, tudíž se z nepřijetí do školky nebudu hroutit a brečet, že umřem hlady. Ale to někdo jako ty, krátkozrakej koukám nepochopí
ty jsi mě ale naštvala
![]()
![]()
Je to nezodpovědnost rodiče či státu, pokud matka otěhotní s představou, že po třech letech se vrátí do práce? Fakt myslíš, že je to až tak krátkozraké?
Já si myslím, že tři roky o RP a průměrném či spíše podprůměrném platu otce je až až.
Jen menšina dokáže předzajistit se na víc let, a stát je tady právě pro tu většinu. A tu, co chce pracovat, by snad měl podporovat, a ne ji házet klacky pod nohy.
@Lika11 píše:
pořád si myslím, že ten kolektiv lze řešit jinak (rodinná centra, cvičení s dětmi, CPD aj.)
Ale ten kolektiv je nutny s ohladom na to, aby prcek nemal matku za zadkom.
@medulinkax @j.a.n.i1 výtvarný či hudební kroužek ![]()
Mmch je spousta knížek, jak učit malé děti malovat.
Ale u těch tříletých je to spíš o držení tužky, neboj to zvládnete ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.